נתב"ג ייסגר מחשש לחדירת המוטציה: שרי הממשלה אישרו הערב (ראשון) את סגירת נמל התעופה בן גוריון מיום שלישי הקרוב ועד סיום הסגר, למעט מקרים חריגים, כפי שפורסם אמש לראשונה בצ'אט הכתבים של N12. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה כי המדינה צפויה "להיסגר הרמטית", זאת בניסיון למנוע הגעת מוטציות נוספות של נגיף הקורונה לישראל. שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו-שטה הצביעה נגד ההצעה.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי ההצעה שאושרה, נמל התעופה בן גוריון ייסגר מיום שלישי הקרוב, 26 בינואר, ועד יום ראשון הבא, 31 בינואר, בחצות. "אף מדינה לא עשתה את מה שאנחנו הולכים לעשות", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה, שהחלה באיחור של שעתיים. "אנחנו סוגרים את המדינה הרמטית".

ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: Photo by Flash90)
"בלי טיסות מסחריות ובלי כלום". רה"מ נתניהו|צילום: Photo by Flash90

עיקרי ההצעה לסגירת נתב"ג

  • איסור כניסה ויציאה של טיסות נוסעים זרות וישראליות.
  • צמצום היתר ההגעה לנתב"ג, כך שיתאפשר רק במקרים חריגים שיאושרו ע"י ועדה בראשות מנכ"לי משרדי הבריאות והתחבורה.
  • גיבוש מתווה נפרד למקרים הומניטריים שיצריכו טיסות מיוחדות.

"רק בשבוע הזה של סגירת השמיים נחסן עוד מיליון ישראלים", ציין נתניהו. "בשבוע הקרוב נקיים דיון על אסטרטגיית יציאה מהסגר. הבנתי את השאלה של דחיפות המוטציות בעולם. לא רק שהווריאנטים שם, אם וריאנט מגיע - מספיק שאחד מגיע ולא תפסנו אותו זה עניין גיאומטרי עד שהוא ידביק".

"לאור ההתגברות של הווריאנטים, זה מוביל לקצב הדבקה ואולי גם בקטלניות, אז אמרתי קודם כל בואו נסגור. בניגוד לשיח הציבורי, אנחנו סגרנו את השמיים במתכונת הרגילה מאפריל עד אוגוסט - וזה מה שנקרא לסגור את השמיים. עכשיו אנחנו ממש סוגרים, בלי טיסות מסחריות ובלי כלום חוץ מחריגים. קודם כל לסגור".

נתב
ייסגר לשבוע? נמל התעופה בן גוריון|צילום: אייל בן יעיש

"הסיבה להבאת התקנות לממשלה ברורה לכולם", אמר שר הבריאות יולי אדלשטיין. "מצד אחד, מבצע חיסונים מדהים שמתקדם יפה. אנחנו מעריכים שיש פוטנציאל של 30-25% באוכלוסיית הסיכון שעוד צריכים להתחסן. הדאגה הגדולה של כולנו היא הגעת המוטציות. זה לא בלשון יחיד, יש וריאנטים שונים. אחד מהם, הבריטי, כבר משתולל בארץ וברור שאחראי לפחות חלקית למספרי הנדבקים הגבוהים. יכול להיות שיש לו השלכות נוספות, אבל אנחנו נזהרים מאוד מלקבוע השלכות על אשפוזים או על נשים בהריון".

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, אמרה: "המצב שנכנס וריאנט ועד שמזהים שנכנס - אנחנו מול הווריאנט האנגלי בחוסר אונים. רק עכשיו מתחילים בקושי לראות את התחלואה, המסה של החולים הקשים וקריטיים בקושי יורדת. אין ספק שזה מהווריאנט האנגלי. הסכנה של הווריאנטים היא סכנה אמיתית".

ד
"סכנת המוטציות אמיתית". ד"ר אלרעי-פרייס|צילום: החדשות12

שרת התחבורה מירי רגב אמרה: "בפעם הראשונה לא נאפשר לישראלים ויהודים לעלות לארץ אלא אם מדובר במצב של חיים או מוות. כשסוגרים את השמיים לא יהיו טיסות מלבד הומניטריות שייעשו על ידי מטוסים פרטיים. ראש הממשלה הנחה ששר האוצר יממן את ההפרש של הפרט בהיבטים רפואיים ומימון הכרטיסים לאותם האזרחים ובהיבטי רשות שדות התעופה וחברות התעופה".

עו"ד אורי שוורץ, היועץ המשפטי של משרד הבריאות, הסביר התקנות יאסרו על נחיתת מטוסים מסחריים מיום שלישי הקרוב - למעט טיסות רפואיות, טיסות מטען ומטוסי כיבוי: "כרגע חלה מגבלה על יציאה מהבית לטובת טיסות, אך התקנות מאפשרות מקרים חריגים. תהיה גם ועדת חריגים למקרים פרטניים שלא מקבלים מענה בתקנות. כך נמנע ונגביל את התעבורה האווירית".

דרעי לנתניהו: "אתה צריך לקבל דעות אחרות"

עימות חריג נרשם בין ראש הממשלה נתניהו לשר הפנים אריה דרעי סביב סוגיית העלייה ארצה. "צריך להתחשב בעלייה המאורגנת של השבוע הקרוב", אמר דרעי והשרה פנינה תמנו-שטה הוסיפה: "כבר חכרנו מטוסים ועולים צריכים לנחות מחר מאוקראינה. יש זקנים וטף, אי אפשר להפקיר אותם אחרי שמכרו את הבתים וכרגע עם מזוודות בדרך ארצה".

בנימין נתניהו, אריה דרעי (צילום: עודד בלילטי, AP)
"קבל דעות אחרות". נתניהו ודרעי|צילום: עודד בלילטי, AP

בשלב זה השיב נתניהו: "שיחכו שבוע, תהיה ועדת חריגים לשם כך". תמנו-שטה הביעה התנגדות: "אתה שולח לוועדת חריגים, מה זה הדבר הזה. אני רוצה שנחליט כאן בממשלה. מעולם לא עצרנו את העלייה מאז קום המדינה, גם בעתות מלחמה ומשבר". נתניהו התעקש: "התשובה היא כן, הפעם נעצור. הם יכולים לחכות, זה לא אבסולוטי. אם יש נגיף צריך לעצור גם את העלייה".

תמנו-שטה פנתה לנתניהו: "צריך לתת מענה ספציפי לעולים, אי אפשר לסגור דלתות למשפחות שממתינות לעלייה". נתניהו השיב: "אנחנו נדאג להם". בשלב זה התערב דרעי: "מה זה הדבר הזה, כל הזמן הפרעות בישיבות ממשלה, אי אפשר ככה". נתניהו השיב: "מי הפריע לך". דרעי תקף: "אתה צריך לקבל דעות אחרות". נתניהו זעם: "אני, אני לא יכול לשמוע דעות אחרות?!".

בני גנץ (צילום: Photo by Avshalom ShoshaniFlash90)
"להעלות את גובה הקנסות עכשיו". גנץ|צילום: Photo by Avshalom ShoshaniFlash90

שר האנרגיה יובל שטייניץ הביע תמיכה בעמדת נתניהו: "במלחמת יום הכיפורים לא היו טיסות לארץ ולכמה שבועות העלייה נעצרה. במצבי חירום אפשר לעצור את העלייה לישראל לזמן קצר, פרט למקרים חריגים".

"אף אחד לא רוצה לסגור מוסדות תורה"

ראש הממשלה נתניהו ציין בפתח הישיבה כי בשבוע הקרוב יתקיים דיון על אסטרטגיית היציאה מהסגר והתייחס גם להפרת ההנחיות בקרב חלקים מהציבור החרדי: "רוב המגזר החרדי שומר על ההנחיות, אבל יש יוצאים מן הכלל שמתנהגים בצורה בלתי מתקבלת על הדעת".

שר הביטחון בני גנץ גינה גם הוא את הפרת ההנחיות ואמר: "אני קורא למנהיגי הציבור החרדי ומנהיגי הציבור בכלל - אתם לא יכולים לפעול בניגוד להנחיות ממשלת ישראל. הקורונה זה אתגר משותף לכולם. אף אחד לא סוגר מוסדות תורה כי הוא רוצה לסגור מוסדות תורה. קיום התורה הוא חשוב". עוד ציין גנץ כי פנה ליועץ המשפטי לממשלה כדי לבחון אילו אמצעים משפטיים ניתן להפעיל כנגד מנהיגי ציבור שיוצאים נגד הנחיות הממשלה.

בדיקה - האם המשטרה הגיעה לתלמודי תורה פתוחים?‎ (צילום: n12)
תלמוד תורה פתוח בימי הסגר|צילום: n12

גנץ קרא בישיבה להעלות מיידית את גובה הקנסות כדי להרתיע את מפרי ההנחיות: "העלאת הקנסות לא צריכה רק לעלות להצבעה בקריאה ראשונה - אלא לעבור לגמרי בכנסת. חשוב שהדבר הזה יקרה". בתגובה, ראש הממשלה נתניהו הבטיח שוב שיפעל לאישור החוק ללא דיחוי.

השר דרעי התייחס גם הוא להפרות במגזר החרדי: "מהיום הראשון אני עושה כל מאמץ שבעולם כדי שישמרו על ההנחיות, אני מגנה בכל הזדמנות כל הפרה של חתונות והתפרעות. יחד עם זאת, אסור למשטרה לעשות פעולות נקם - זה יזיק לכולנו. השוטרים הגיעו לבני ברק עם מאות שוטרים ורימוני הלם ותקפו אזרחים חפים מפשע, אני מוחה על מה שנעשה בבני ברק. זה בושה וכלימה. הם הורסים את כל האימון שבנינו בחודשים האחרונים".

השר דרעי הוסיף: "ראינו את בני ברק כמו בסרט עלילה. הליקופטרים באוויר ורימונים על תושבים. מה הציבור הזה אשם? מה הציבור יגיד מחר? מענישים אותנו סתם כקולקטיב. הדברים הללו מקשים עלי את המלאכה בעניין".

_OBJ

שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן הצטרף לדברים: "אי אפשר לקחת קבוצות מסוימות שלא נזהרות ולהכליל אותם על כלל הציבור החרדי, שברובו הגדול שומר כל ההנחיות ונזהר מהידבקות. בכל אוכלוסייה יש סוגים שונים ומכאן להכליל על כולם, להתסיס ולהסית נגד מגזרים שלמים זה קו אדום שיש לעוצרו מיידית".

שרת התיירות אורית פרקש-הכהן אמרה בישיבת הממשלה: "לגבי אנשים שלא מוצאים לנכון ללכת ולהתחסן - אנחנו כממשלה צריכים לשנות דיסקט. לא נוכל להמשיך ולהחזיק מיליוני מחוסנים בבית ואין סיבה להשאיר אותם בבית בני ערובה ולפגוע בפרנסה כי 15 אחוז לא מתאים להם להתחסן. לא נוכל בעוד כמה שבועות לנהל את הדיונים הבלתי פוסקים עם אנשי משרד הבריאות על אלו שלא מחוסנים ועלייה בתחלואה ומוטציות".

"אזרחי מדינת ישראל גם יצטרכו לקחת את האחריות", המשיכה פרקש-הכהן. "אני מעודדת גם את השימוש בתו ירוק. זה אותו הרעיון *אנחנו צריכים לייצר מנגנונים שממרצים אנשים לחזור לפעולה בתחומי חייהם ואלו שלא מחסנים לא צריכים לשלם את המחיר עבורם".