למרות התנגדות היועץ המשפטי לממשלה, ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ הכריזו אמש (ראשון) על כוונה לקדם תוכנית סיוע כלכלית נרחבת, בעלות של מיליארדים רבים. מבין שלל ההכרזות, בלטה הבטחה אחת שנשמעה מוכרת מאוד: מתן דמי אבטלה לעצמאים. שר האוצר כ"ץ טען כי תועבר חקיקה שתאפשר לכל עצמאי לקבל דמי אבטלה אם ירצה בכך, וטען כי החוק יובא כבר השבוע לאישור בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. בדיקה קצרה מגלה כי נתניהו הבטיח כמה פעמים בעבר כי יפעל להעברת חוק דמי אבטלה לעצמאים, ולאחרונה אף הצביע נגד חוק שכזה. צללנו אל קיצור תולדות "דמי האבטלה לעצמאים".

כתבות נוספות ב-N12:

 

2009: נתניהו התחייב לקדם חוק "בהקדם"

נתניהו חזר לתפקיד ראש הממשלה בשנת 2009 והקים ממשלה יחד עם המפלגות החרדיות, ישראל ביתנו, העבודה והבית היהודי. בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לישראל ביתנו צורף נספח ובו התחייבות להסדיר בחוק מתן דמי אבטלה לעצמאים, בתנאים דומים לאלו שנחשבים שכירים.

על פי ההסכמות בין המפלגות, הממשלה אמורה הייתה להעביר בהקדם לקריאה שנייה ושלישית את הרחבת הזכאות לדמי אבטלה לעצמאים בני 16 עד 67, ששילמו במשך השנים דמי ביטוח לאומי.

לפי הדיווח ב-Ynet בחודש מרץ 2009, סטס מיסז'ניקוב מישראל ביתנו וגדעון סער מהליכוד, שניהלו את המשא ומתן, סיכמו כי הממשלה בראשות נתניהו תקצר את תקופת ההכשרה של עצמאים לקבלת דמי האבטלה, וכן תקים קרן שתסייע להם לעבור את המשבר שהחל ב-2008. בסופו של דבר, התיקון לחוק הביטוח הלאומי, שמאפשר לעצמאים לקבל דמי אבטלה, לא עבר בכנסת.

2014-2013: אין הסכמות על דמי אבטלה לעצמאים

ממשלת נתניהו בשנת 2013 עדיין התמודדה עם השפעות המשבר הגדול ב-2009-2008, ודרישות הציבור שעלו בעקבות המחאה החברתית. בבחירות בשנת 2013 אף נכנסו לכנסת שני נציגים בולטים של המחאה החברתית. ארגוני העצמאים שבו והעלו בפני הממשלה את הדרישה לקידום חוק שיאפשר מתן דמי אבטלה לעצמאים. חברי כנסת העלו הצעות חוק על שולחנה של הכנסת. לפי דיווח ב-TheMarker בחודש יוני 2013, החוקים נתקעו במשך זמן רב בשל מחלוקות בין משרד האוצר לביטוח הלאומי.

ראש הממשלה נתניהו וישראל כ
נתניהו ושר האוצר כ"ץ, אמש|צילום: n12

בחודש יוני 2014 נדחתה בכנסת הצעת חוק מתן דמי אבטלה לעצמאים, הצעה שהעלה חבר הכנסת לשעבר אילן גילאון ממרצ. לפי הדיווחים, ההחלטה בקואליציה על הצעת החוק נדחתה ב-60 יום כדי לנסות ולהביא להסכמות בין משרד האוצר, הביטוח הלאומי ומשרד הכלכלה. מאז ההחלטה נתקעה ולא התקדמה.

כשנה לאחר מכן, בכנס עצמאים, טען השר גלעד ארדן מהליכוד כי מי שטירפד מתן דמי אבטלה לעצמאים בממשלה הזו היה דווקא שר האוצר לפיד.

2015: נתניהו מתחייב, אך החוק נתקע

לקראת בחירות 2015, עם פירוק הממשלה הקודמת, שחרר ראש הממשלה נתניהו הצהרה פומבית ובה התחייבות מפורשת לקדם, במסגרת הממשלה הבאה, קריטריונים לקבלת דמי אבטלה ומחלה בקרב עצמאים. את ההתחייבות הזו פרסם נתניהו בחודש פברואר גם בחשבון הטוויטר וגם בחשבון הפייסבוק שלו.

"המהלך הזה יסייע באופן ניכר לבעלי עסקים קטנים אשר נאלצים לסגור את דלתות העסק מפאת מחלה, מציאות אשר גוררת עצמאים רבים לחובות. תיקון זה, שבכוונתי לקדם, יעניק לבעלי העסקים הקטנים רשת ביטחון כלכלית אשר תסייע להבטחת פעילותם", כתב נתניהו. את הדברים כתב במועד סמוך לכנס בעלי עסקים קטנים ועצמאים גדול שהתקיים בישראל.

 

 

"אני רואה חשיבות גדולה במגזר העצמאים והעסקים הקטנים ואני בטוח שיחד נוכל לדאוג לעתידם. תמיכה בהם היא תמיכה במשק הישראלי", הוסיף נתניהו.

לא רק זאת, בחודש יוני 2015, לאחר הקמת הממשלה, אושר חוק למתן דמי אבטלה לעצמאים בוועדת שרים לחקיקה. את החוק הגישה סיעת כולנו, והיושב בראשה משה כחלון כיהן כשר האוצר. חבר הכנסת אלי כהן, אז ח"כ מכולנו והיום שר מטעם הליכוד, הכריז לאחר אישור החוק בוועדת השרים: "פתיחת עסק קטן כרוכה לרוב בסיכון כספי ההשקעה הראשונים וכן בחוסר ודאות לגבי הצלחת העסק. יש אינטרס גדול למדינה לפתח ולסייע לעסקים האלה שיביאו צמיחה כלכלית למדינה בכלל ולפריפריה בפרט. הצעת חוק זו תוביל ליצירת מקומות עבודה ותגרום לרשת ביטחון וצעד נוסף לעבר למי שרוצה לפתוח עסק וכולם יצאו נשכרים".

מאז, החוק למתן דמי אבטלה לעצמאים לא קודם. בשנת 2016, צוות של משרד האוצר בחן את הנושא והמליץ על הקמת מנגנון דמי אבטלה לעצמאים. על פי ההמלצות, העצמאים ידרשו לשלם פחות דמי ביטוח לאומי, אך במקביל יחויבו להפריש לחיסכון פנסיוני. מתווה זה היה אמור להוביל לזכאות לדמי אבטלה מתוך החיסכון שצברו. ההמלצות הוגשו לשר האוצר כחלון ולראש הממשלה נתניהו. ההכרזות היו גדולות וחגיגיות, אך החוק הדרוש לא קודם והמאבק של העצמאים נמשך גם בשנים לאחר מכן.

2020: נתניהו מבטיח, אך מצביע נגד בכנסת

גם ב-2018 הועלו על ידי ארגון העצמאים יוזמות שנועדו לטפל בסוגיית דמי האבטלה לעצמאים, וחלק אף הונחו על שולחן הכנסת. כולן נדחו עד ידי הקואליציה. 2019 ככולה הייתה שנה של אי יציבות פוליטית, הכנסת הושבעה והתפזרה פעמיים.

בחודש מאי 2020 נפגש ראש הממשלה נתניהו עם ראשי ארגוני העצמאים. בפגישה, שארכה 3 שעות, פיזר נתניהו שורה של הבטחות, ביניהן גם קידום מתן דמי אבטלה לעצמאים. "משבר זו הזדמנות לשינוי", אמר, ואף הבטיח כי יקדם את העברת החוק בחוק ההסדרים הקרוב – שלא הגיע בשל אי העברת תקציב. עם זאת, רק כחודש לאחר מכן, בחודש יוני, הגיעו נתניהו וגנץ להצביע בכנסת נגד הצעת חוק למתן דמי אבטלה לעצמאים, זאת כדי להבטיח שלקואליציה לא יהיה רוב לאישורו.

בנימין נתניהו, בני גנץ, כנסת (צילום: אורן בן חקון, פלאש/90 )
הצביעו נגד דמי אבטלה לעצמאים, נתניהו וגנץ|צילום: אורן בן חקון, פלאש/90

כעת, ינואר 2021, נתניהו שוב מבקש את אמון הציבור ומכריז על רצון לקדם חקיקה שתאפשר מתן דמי אבטלה לעצמאים.

מ-1996 – ועד היום

הדרישה של ארגוני העצמאים לכונן דמי אבטלה ומחלה עלתה פעמים רבות במסדרונות הכנסת, אך פעם אחר פעם נתקלה בהתנגדות הקואליציה. ראשון המתנגדים להעברת דמי אבטלה לעצמאים הוא אגף התקציבים במשרד האוצר, שטירפד את היוזמות. בחינה של הצעות החוק מגלה כי משנת 1996 ועד השנה הוגשו 29 הצעות חוק שמטרתן להעניק רשת ביטחון לעצמאים, בתוכן דמי אבטלה. רוב הצעות החוק למתן דמי אבטלה לעצמאים נפלו בתקופה שבה נתניהו כיהן כראש הממשלה.