שר האוצר ישראל כ"ץ התראיין ביום שבת ל"פגוש את העיתונות" והתייחס לעימות המתמשך מול מי שהיה ראש אגף התקציבים במשרדו, שאול מרידור, שאף הגיע לפסים משפטיים. כ"ץ טען בריאיון שמרידור חזר בו מההאשמות שהשמיע ב"עובדה", במכתב ההתפטרות ובראיונות נוספים שהעניק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כ"ץ אמר בריאיון: "מכתב התשובה שלו, על דעת עורך דיני, הוא מכתב מתחמק. הוא כבר לא ציין את שני השקרים העיקריים. שני השקרים העיקריים זה כאילו אמרתי לשחק במספרים ולהמציא מקורות. זה שקר מוחלט. אם הוא לא יחזור בו במפורש, לא בהתחמקות שהוא כבר עשה, משני הדברים - הוא ייתבע. הוא חזר בו מחצי מהדברים, אבל הוא צריך לחזור בו באופן מלא. אם הוא לא יחזור בו, אני בהחלט אתבע אותו".

מרידור חזר בו מההאשמות?

הפעם הראשונה שמרידור השמיע בפומבי את ההאשמות המדוברות הייתה כבר בסוף חודש אוגוסט, עם ההתפטרות המהדהדת שהסעירה את המערכת הפוליטית. במכתב ההתפטרות כתב כי קבלת ההחלטות במשרד האוצר תחת כ"ץ התנהלה תחת "רמיסת הכלים והכללים התקציביים", ש"נחצו עוד ועוד קווים אדומים ורוסקו כללים אלמנטריים של התנהלות תקציבית וכלכלית נכונה". בהמשך מרידור אף הבהיר את ההאשמה: "תפקיד שר האוצר הוא לקדם מדיניות... אך אינך יכול לעשות זאת תוך רמיסת כללים, התעלמות מנתוני מאקרו, ניסיונות לשנות אומדנים תקציביים על מנת לייצר מקורות פיקטיביים לצורך חלוקת תקציבים נוספים..".

הפעם הבאה שהטענה עלתה לשיח הציבורי הייתה בשידור התוכנית "עובדה", שבה חזר מרידור על הטענה שהתבקש, כך לדבריו, "לשחק במספרים" כדי שמשרד האוצר יוכל לשחרר עוד מיליארדים. "מה שמבקש לעשות שר האוצר, לוחץ לעשות, זה להפחית את הכסף שאני חושב שיעלו הצעדים - כדי שיווצר לו עודף של שלושה מיליארד שקלים", טען מרידור ב"עובדה". "אם אני חושב שזה עולה 10, שאני אגיד שזה עולה רק 9". מרידור שב וטען בתוכנית שכ"ץ ביקש ממנו פעמים רבות לבצע את המהלך.

רק לאחר שידור "עובדה", 4 חודשים אחרי פרסום הטענות במכתב ההתפטרות, השר כ"ץ החליט לשלוח למרידור מכתב התראה לפני תביעת דיבה. במכתב זה טען כ"ץ כי הטענות שהשמיע מרידור הן "טענות שקריות" ש"עולות עד כדי הוצאת דיבה מהסוג החמור ביותר". במכתב זה כ"ץ דרש ממרידור לפרסם הבהרה והתנצלות שבה יחזור מ"האשמת השווא" וכי לא הייתה כוונה לייחס "התנהלות לא לגיטימית".

 

 

בתגובה למכתב ההתראה, חזר מרידור על הטענות אותן השמיע במכתב ההתפטרות: "הצבעתי על חציית קווים אדומים וריסוק כללים אלמנטריים של מנהל תקין במשרד האוצר". בהמשך, מרידור הבהיר כי הוא עומד מאחורי דבריו שנאמרו במכתב ההתפטרות ובראיונות התקשורתיים כפי שציין השר כ"ץ בסעיף 2 במכתב ההתראה. "אומר באופן ברור: אמת דיברתי בכל דבריי אלה, ואוסיף ואומר: דבריי משקפים התנהלות חמורה של שר האוצר, אשר מקומה לא יכירנה במנהל ציבורי תקין", כתב מרידור. 

בהמשך המכתב, מרידור אף מזמין את כ"ץ לתבוע אותו דיבה בבית המשפט. "יהיה בכך לתרום תרומה ממשית לחשיפת אותה התנהלות משחיתה ופסולה של השר", כתב.

מסקנה: כ"ץ לא אמר אמת

למרות טענות כ"ץ ב"פגוש את העיתונות", דבר ממכתבו של שאול מרידור לא מצביע על חזרה מההאשמות שהשמיע או חלקן. מרידור חוזר במכתב על טענות שהעלה על הכתב במכתב ההתפטרות, ומתייחס לאותו דפוס פעילות אף בנוסח מילולי דומה. 

ישראל כץ (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
יתבע את מרידור? שר האוצר כ"ץ|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

מרידור מייחס את תגובתו לכל המקרים אותם ציין השר כ"ץ במכתב ההתראה ומבהיר - "אמת דיברתי בכל דבריי אלה". כ"ץ מבקש ממרידור לחזור מדבריו באופן מלא, אך לא נראה כי מרידור חזר מדבריו אפילו חלקית או מאמירה מסוימת שהשמיע. להפך, מרידור אף מעודד את כ"ץ לתבוע אותו.

כ"ץ שב וטען שמרידור "התחמק" במכתבו, ומרידור אכן לא מציין את הפעולות שלטענתו התבקש לבצע. עם זאת, מרידור מבהיר כי דבריו מתייחסים למכתב ההתפטרות שהגיש וכל הראיונות אותם ציין כ"ץ. לכן, טענתו של כ"ץ כאילו מרידור השמיט את ההאשמות שהשמיע מהמכתב וזה מהווה חזרה מטענותיו שגויה - ולא תואמת את תוכן המכתב.

סייעו בהכנת הכתבה: טליה זיסו וסופיה מועד.