אכזבה ותסכול באילת ובים המלח, מחלוקות בכנסת: המהלך לאישור "איים ירוקים" לתיירות חוזר היום (שלישי) לדיונים, לאחר הדרמה שאירעה אמש בכנסת. פתיחת המלונות ואתרי התיירות תוכננה להיום אך נעצרה, לאחר שההצבעה על החוק הממשלתי בוטלה ברגע האחרון. בכנסת לא אומרים נואש ומנסים לקדם באופן דחוף הצעת חוק נוספת, פרטית, שעליה חתום בין היתר גם יו"ר הקואליציה: היא אושרה לקריאה ראשונה למרות התנגדות שר הבריאות אדלשטיין.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החוק הממשלתי שכונה "חוק האיים הירוקים" היה אמור לאפשר את חידוש הפעילות באתרי התיירות: אמש הוא "נמשך" מהמליאה עוד לפני ההצבעה עליו. שר הבריאות יולי אדלשטיין החליט לסגת מההצבעה משום שלא התקבלה דרישתו שהמתווה המקל יחול רק על אילת וים המלח.

בעקבות משיכת הצעת החוק, בתי המלון באילת וים המלח ימשיכו להיות סגורים - עד להחלטה חדשה, ובכנסת מנסים לאפשר זאת בהקדם האפשרי. היום ייפגשו אדלשטיין, השר דוד אמסלם המקשר בין הממשלה לכנסת וחבר הכנסת יעקב אשר, יושב ראש ועדת החוקה, בניסיון לסיים את החקיקה בהקדם האפשרי.

"האזרחים מחכים למתווה כמו אוויר לנשימה"

במקביל לדיונים עם הממשלה, הוועדה בראשות ח"כ אשר תדון היום בהצעת חוק אחרת באותו נושא - הצעה של ח"כ איתן גינזבורג מכחול לבן, יו"ר ועדת הכנסת. אשר הדגיש כי בכוונתו לנסות ולהשלים את הצעת החוק עוד היום.

מדובר בהצעת חוק פרטית, והוועדה אישרה להעלות אותה להצבעה בקריאה ראשונה. "כפי שהבטחנו אתמול, לא נוותר עד שהתיירות באילת ובים המלח תחזור", מסר הבוקר גינזבורג. "זו החובה שלנו לאזרחים הרבים שם שמחכים למתווה הזה כמו אוויר לנשימה".  

על הצעת החוק הזו חתומים גם הח"כים מכלוף מיקי זוהר, יו"ר הקואליציה, מיקי חיימוביץ' מכחול לבן, משה ארבל מש"ס, מתן כהנא מימינה, אלי אבידר מישראל ביתנו, מאיר כהן מיש עתיד וניצן הורוביץ ממרצ. על פי נוסח ההצעה, כל אזור שעומד בקריטריונים שבהצעה יוגדר כ"אזור תיירות ירוק" - ואין הגבלה רק לאזור אילת ואזור המלונות בים המלח, בניגוד לעמדת שר הבריאות אדלשטיין ומשרד הבריאות.

יעקב אשר (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
יו"ר הוועדה, יעקב אשר|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

לפי ההצעה, ועדת השרים תוכל להכריז על אזור כאזור תיירות ירוק, בהתקיים מספר תנאים: הראשון - הפעילות הכלכלית של האזור מבוססת בעיקרה על עסקי תיירות. התנאי השני - "אין באזור התפשטות נרחבת של נגיף הקורונה". התנאי השלישי - אי-פתיחת בתי המלון והאטרקציות התיירותיות באזור יגרום נזק חמור לפעילות הכלכלית באזור והתועלת בפתיחתם עולה על הנזק שייגרם. התנאי הרביעי בהצעת החוק הוא היוועצות מוקדמת עם ראשי הרשויות המקומיות באזור.

יו"ר הוועדה אשר הבהיר: "לא כפינו ולא הלכנו בכוחנות, חבל שמנסים להתסיס את תושבי אילת". לדבריו, "הוועדה לא ניסתה להכתיב שום עיר, אלא אמרה רק דבר אחד - שהחוק הוא עבור אילת וים המלח ונתנה לממשלה את האפשרות בחוק הסמכויות, אם היא תיווכח שיש מקומות נוספים שעומדים באותם תנאים להגיש לנו המלצה כזו. היום נתכנס להכין את הצעת החוק של ח"כ גינזבורג ואני מקווה שנעביר אותה עוד היום".

אילת (צילום: משה שי , פלאש/90 )
"לא נוותר עד שהתיירות תחזור לאילת"|צילום: משה שי , פלאש/90

אתמול אמר אשר: "מצער שמשרד הבריאות הולך שבי אחר יועצי תקשורת ומתנהג בכוחנות שלוקחת את אילת כבת ערובה במאבקי אגו שאינם רואים את טובת העיר וענף התיירות". לדבריו, "כפי שראש עיריית אילת אמר בוועדה, החוק ללא ההסתייגויות שהעברנו בוועדה לא יוכל לסייע לעיר. חבל שמשרד הבריאות מסרב להכיר בסמכות הכנסת לחוקק ומשך את החוק".‎

"זו דוגמה נהדרת איך פופוליזם יכול להרוג כל יוזמה טובה", הסביר שר הבריאות אדלשטיין את ביטול ההצבעה בריאיון ליונית לוי במהדורה המרכזית. "אילת קורסת, הכל שם בנוי על תיירות. באנו עם הצעת חוק, אבל ברגע שהחוק הגיע לכנסת העמיסו עליו אזורים נוספים, דברים שלא קשורים לתיירות, כל אחד נהיה מומחה. אמרתי - חברי הכנסת, בואו נצביע על הנוסח הממשלתי, אבל הפופוליזם גבר".