הסכם השלום עם בחריין הופך ממשי: הכנסת דנה היום (שלישי) בכינון היחסים עם ממלכת בחריין - זאת כחודשיים לאחר חתימת הסכמי הנורמליזציה בין ישראל, איחוד האמירויות ובחריין. ראש הממשלה נתניהו נאם בישיבה המיוחדת, הדף את הביקורת והביע אמון ש"מעגל השלום יתרחב". את לפיד עקץ: "הוא יסביר לי?". גנץ עלה לנאום ובירך את הנשיא הנבחר, אך טעה בשמו וקרא לו "ג'ון ביידן". בתום הדיון הממושך, המליאה אישרה את ההודעה בדבר כינון הקשרים בין המדינות ברוב של 62 תומכים מול 14 מתנגדים, ללא נמנעים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גנץ בירך על ההסכם, בירך את הנשיא הנבחר ביידן - והפנה מסר לנתניהו: "חברתי אליך כשותף למען חייהם של אזרחי ישראל ולא כשותף לפשע כלכלי נגדם. אני ואתה יודעים שבאוצר קיים תקציב כמעט מוכן ל-2021 ואני לא אתן למנוע אותו, שנינו יודעים ששעון החול אוזל. בידך למנוע את האסון החברתי כלכלי ולעשות את מה שנכון לישראל. בנושא הזה לא יהיה גורם חיצוני שיתערב".
גנץ, אוקיי, מאמין לך שנתניהו מבצע ״פשע כלכלי באזרחי ישראל״, אתה הולך לעשות משהו בנידון או שוב להתקפל כהרגלך? https://t.co/SfmFomiyIH
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) November 10, 2020
קודם לכן נתניהו התייחס במרומז לתוצאות הבחירות בארצות הברית: הוא הודה לטראמפ וחלק מילים חמות לביידן, מבלי להכריז עליו כנשיא הנבחר או הנשיא הבא. "ההתפתחויות ההיסטוריות מתוות את הדרך הנכונה לאזור כולו. עבדנו קשות וארצות הברית עמלה קשות כדי לסייע ואני מקווה שתמשיך בכך", אמר. "אני רוצה להודות לידידינו הגדול דונלד טראמפ על כך. אני מברך על כך שידידי ג'ו ביידן וקמלה האריס בירכו על הסכמים אלה".
עוד סיפק אמירה שמתייחסת בעקיפין להיבחרותו של ביידן: "אני גאה מאוד שלמרות חילוקי הדעות עם הנשיא אובמה הגעתי איתו להסכם על חבילת סיוע בגובה של 138 מיליארד דולר - הגדולה בהיסטוריה. מה שאני רואה נגד עיניי זה לא דמוקרטים ולא רפובליקנים. וכך אמשיך לעשות גם עם הממשל האמריקני הבא. כך צריך לנהוג ראש ממשלה בישראל. בתבונה, באומץ לב ובזקיפות קומה של אדם שנאבק למען עמו, ארצו ומדינתו".
על יחסיו האישיים עם ביידן אמר: "אני מקיים קשר חם וארוך שנים עם ג'ו ביידן, שוחחנו הרבה מאוד פעמים". נתניהו סיפר כי ביידן ניחם אותו על מות אביו - והוא ניחם את ביידן עם פטירת בנו בו: "לא אשכח את הרגעים שחרוטים בזיכרוני ובליבי: יש דברים שהם מעבר לפוליטיקה ולדיפלומטיה. חיזוק התמיכה הדו-מפלגתית בישראל הוא נדבך חשוב במדיניות שלנו. אני רואה חשיבות עצומה להסביר את מדיניות ישראל לשני צדי הבית, אבל אני לא רק מסביר את עמדות ישראל אלא גם עומד עליהן. ואין שום הבדל אם זה ממשל רפובליקני או דמוקרטי".
"לפיד יסביר לי? זה אבסורד"
בנאומו רמז להסכם שלום נוסף בקרוב: "אני רוצה לפנות לחברי הרשימה המשותפת, אתם הצבעתם נגד ההסכם עם איחוד האמירויות. היום יש לכם הזדמנות לתקן, אבל אם לא היום - ניתן לכם בקרוב עוד הזדמנות לתקן". לאחר מכן הבהיר: "אם נמשיך במדיניות שהתוויתי הפריחה תיראה גם מעל פני השטח ויהיו עוד מדינות שיצטרפו רשמית למעגל השלום".
ח"כים מהרשימה המשותפת, בהם סמי אבו שחאדה, התפרצו לדבריו: אבו שחאדה תקף וטען כי המילה נורמליזציה לא מופיעה בהסכם. נתניהו הוסיף והדגיש: "אם נהיה תלויים בסרבנות הפלסטינית ניאלץ לחכות לשלום עוד שנים ארוכות. אני מאמין שהסכמי השלום עם העולם הערבי עשויים להביא להתפכחות של הפלסטינים ורק כך תיסלל הדרך לשלום אמת בינינו".
"אלה הישגים שהם תולדה של מאמץ עקבי שעשינו במשך שנים - מגעים גלויים וסמויים רבים, ובאותה מידה הם תולדה של מאמץ עקבי נוסף שהובלתי במשך שנים לביצור עוצמתנו ומעמדנו במזרח התיכון ובעולם", הוסיף ראש הממשלה. "השלום המשולש הזה לא נפל עלינו סתם כך מהשמיים. הוא בא לא רק כתוצאה מרצף אותם מגעים שקיימנו במשך שנים אלא עקב שינוי מדיניות. בעשור האחרון ממשלות ישראל בהנהגתי מטפחות באופן שיטתי את עוצמתנו".
נתניהו ניצל את המעמד גם כדי לעקוץ את לפיד: "שמעתי את יו"ר האופוזיציה שאמר שהזנחתי את הקשרים עם המפלגה הדמוקרטית. 38 שנים אני משקיע מאמצים בלתי פוסקים לחיזוק יחסינו עם ארה"ב - עם הנשיאים, עם הקונגרס והסנאט, עם דעת הקהל, לרבות מאות רבות של ראיונות. אני משמר והוא יסביר לי איך לשמר את הקשר עם שתי המפלגות. זה אבסורד".
לפיד מסר בתגובה: "הניסיון של נתניהו לטעון שהוא שמר על יחסים טובים עם הדמוקרטים הוא מביך. הניתוק שלו ממה שקורה בשנים האחרונות בארה"ב כל כך גדול שהוא לא יודע מה אומרים הדמוקרטים והממשל החדש על מי שהקים את 'רמת טראמפ' באמצע מערכת בחירות סוערת בארה"ב. נתניהו לקח הימור לא מחושב וסיכן את מערכת היחסים המיוחדת של ישראל וארה"ב. רק ממשלה חדשה תוכל לתקן את זה".
הנסיון של נתניהו לטעון שהוא שמר על יחסים טובים עם הדמוקרטים הוא מביך. הניתוק שלו ממה שקורה בשנים האחרונות בארה״ב כל כך גדול שהוא לא יודע מה אומרים הדמוקרטים והממשל החדש על מי שהקים את ״רמת טראמפ״ באמצע מערכת בחירות סוערת בארה״ב.
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) November 10, 2020
על בחריין אמר ראש הממשלה: "היא מדינה קטנה עם שאיפות גדולות. יש לה נפט וגז טבעי אבל היא לא מסתמכת רק עליהם. המשטר בבחריין מטפח כלכלה חופשית וצומחת, של מסחר מקוון, של טכנולוגיית פיננסים. הקהילה היהודית בבירה מנאמה זוכה בחופש ובסובלנות. ההסכמים עם בחריין הם מנוף אדיר לכלכלה שלנו. כמעט בכל יום אנחנו רואים בשורות מרגשות. אוניות מאיחוד האמירויות פורקות סחורות בנמל חיפה, משלחת ישראלית נמצאת כעת בדובאי, תוצרת חקלאית מישראל שמסומנת בדגל ישראל נמכרת באמירויות, הטיסות מתקצרות משמעותית עקב המעבר מעל שטח המדינות הללו וגם סעודיה. נוכל לחבר גם צינורות להובלת נפט מהמפרץ לישראל ומשם לאירופה".
לפני כשלושה שבועות משלחת ישראלית הגיעה למנאמה שבבחריין וחתמה על שמונה הסכמים ומזכרים. ראש המל"ל מאיר בן שבת ושר החוץ של בחריין, עבד אל-לטיף אל-זיאני, פרסמו הצהרה משותפת על "כינון קשרי דיפלומטיה, שלום וידידות בין ממלכת בחריין ומדינת ישראל".
הצדדים חתמו גם על שיתוף פעולה כלכלי ומסחרי, הסכם תעופה אזרחית, הבנות לשיתוף פעולה בתחום החקלאות, שיתוף פעולה בין משרדי החוץ והאוצר, ופטור מאשרות דיפלומטיות. לפני כשבועיים הממשלה אישרה את העברת ההסכם לדיון בכנסת
כחלק מהנורמליזציה, בחריין חתמה על הסכם תעופה עם ישראל, שיאפשר להפעיל עד 14 טיסות נוסעים בין הבירה מנאמה לנמל התעופה בן גוריון - טיסות סדירות שיחלו בשבועות הקרובים. עוד סוכם על הפעלה בלתי מוגבלת של טיסות בין בחריין לנמל התעופה רמון שליד אילת ובנוסף, תתאפשר הפעלה עד 5 טיסות מטען שבועיות בין המדינות.
"ההסכם מעניק זריקת מרץ ועידוד לעתיד התעופה, התיירות והסחר", אמרה אז שרת התחבורה, מירי רגב. "אין לי ספק, שההסכם עם בחריין, שנחתם יומיים בלבד לאחר חתימת ההסכם עם איחוד האמירויות, יביא את התעופה, התיירות והסחר לשיאים חדשים ונוספים. הציבור הישראלי יזכה להנות בעתיד מקווי אקספרס, שיובילו את הישראלים מנתב"ג לאבו דאבי ובחריין בתוך כ-3 שעות בלבד".