סערה התפתחה היום (שלישי) במהלך דיון בנוגע להצעת החוק למניעת אלימות כלכלית שנערך בוועדת החוקה, חוק ומשפט. חברי כנסת מימינה ומהליכוד התפרצו לדבריה של השרה לשוויון חברתי מירב כהן, וצעקו: "ומה עם נשים שאלימות כלפי גברים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"רק אתמול נרצחו שתי נשים ואלימות כלכלית באה הרבה פעמים עם אלימות פיזית ויש להתמודד עם שתיהן", אמרה השרה כהן. היא הקריאה מספר עדויות ובסופן הוסיפה: "המסר שצריך לצאת מהוועדה לכל אותן נשים, אנחנו כאן, אנחנו הגב שלכן תרימו את הראש, אנחנו כאן בשבילכן".

ח
השרה מירב כהן|צילום: החדשות

חברת הכנסת מכחול לבן, תהילה פרידמן, הוסיפה לדבריה של השרה כהן: "פורום הנרצחים והנרצחות הציג בפנינו תיאורים של מסכת התעללויות מקדימה לרצח, שכוללת גם בחלק מהמקרים התעללות כלכלית. זה נותן לבית המשפט עוד כלי לסייע לאנשים שחווים אלימות כלכלית במשפחה. במשפחות מבוססות נראה שדווקא האלימות הכלכלית היא האלימות העיקרית. להכות בכיס זה כנראה יותר אלגנטי ממכות אחרות".

"השופטים השמאלנים יבואו לחנך אנשים כמוני"

בתורו לדבר הסביר חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' מימינה את התנגדותו הנחרצת כל כך: "אין דבר שפוגע יותר במאבק באלימות נוראה נגד נשים כמו יצירת משוואה הזויה בין המקרים של אתמול להיום. הדמגוגיה וחוסר ההבחנה הברורה מזיקים למאבק. כשכל דבר הוא טרור, אז טרור הוא לא דבר כל כך נורא.

"אין ספק שיש יחסים לא בריאים בין בני זוג. זה יכול להיות גבר ששולט כלכלית ויכולה להיות אישה שמכניסה את המשפחה לחובות ואוי ואבוי אם לא תוכל לקנות. נניח שיש בעיה, למה הפתרון הוא תמיד בית המשפט? יש חינוך, הסברה, מערכות תומכות. המערכת המשפטית עושה דה לגיטימציה לכל המערכות הללו. מהר מאוד זה יהפוך כלי לשופטים השמאלנים הנאורים שיבואו לחנך את 'החשוכים הפטריאכלים' כמוני. החוק הזה לוקח מושגים פלואידים שכמה שלא ננסה להגדיר אותם תמיד הם יהיו יחסיים ומי שיפרשם יהיו שופטים שאנחנו יודעים את תפיסתם על יחסי משפחה. זה יפרק משפחות והחוק הזה צריך לרדת מהשולחן".

בצלאל סמוטריץ' (צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90)
ח"כ סמוטריץ'|צילום: Photo by Yonatan SindelFlash90

גם חבר הכנסת שלמה קרעי מהליכוד התנגד להצעת החוק: "יש משמעת קואליציונית וזה ייקבר כאן קבורת חמור. יש להעניש על אלימות בכל חומרת הדין ואני תומך בכך אבל כאן, אחרי שהמשפטיזציה השתלטה על הדמוקרטיה, ניסנקורן מעוניין להכניס אותה לתוך המשפחה.

"החוק צריך להישלח למגרסה כי הוא מיותר, בימ"ש יכול לקבוע כבר היום את מה שנקבע. אם באמת חסרה בחוק "אלימות כלכלית" אפשר לרשום "אלימות לרבות אלימות כלכלית. אל תיתנו לשופטים לנהל לנו את המשפחה".

ח
ח"כ תהילה פרידמן|צילום: ערוץ הכנסת

ח"כ פרידמן הגיבה לטענות המתנגדים: "עבורי משפחה זה דבר חשוב ומרכזי. ההצעה הזאת מחזקת את המשפחה, בניגוד לדברים שנאמרו פה. המטרה היא למנוע מצב שבו משפחה היא מקום שאנשים חווים אימה ואלימות. זה כלי לחיזוק המשפחות ולא ההפך".

ועדת החוקה החלה לדון בהצעת החוק הפרטית של חברת הכנסת קרן ברק מהליכוד ובהצעת החוק הממשלתית למניעת אלימות כלכלית, לקריאות שנייה ושלישית. הצעת החוק, שעברה בקריאה ראשונה, נועדה לתת מענה לבן זוג שננקטת כלפיו "אלימות כלכלית" בתוך מערכת היחסים הזוגית.

לפי הצעת החוק בית המשפט יהיה רשאי לתת צו למניעת אלימות כלכלית, המורה על הפסקת האלימות הכלכלית. עוד מוצע לקבוע שנקיטת אלימות כלכלית תהווה עוולה אזרחית אשר יהיה ניתן לתבוע בגינה בנזיקין, ובכך החוק המוצע ייתן מענה נוסף למי שננקטה כלפיו אלימות כלכלית. ההוראות המוצעות בחוק זה יחולו על בתי דין דתיים לגבי צדדים שבעניינם הוא מוסמך לדון, וכן בית משפט לעניני משפחה ובית משפט שלום.