יושב ראש ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, פנה לגדעון סער, יאיר לפיד ונפתלי בנט במטרה לאחד כוחות ברשימה אחת מול נתניהו - כך דווח הבוקר (רביעי) בעיתון ידיעות אחרונות. על פי הפרסום, ליברמן שלח לשלושה מכתב ובו "קריאה לאחד כוחות מול גוש הליכוד והחרדים". על פי סקר חדשות 12 שפורסם אמש במהדורה המרכזית, חיבור של המנדטים שלה זוכה כל אחת מארבע הרשימות מוביל ל-54 מנדטים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"הקמת קואליציה ציונית וליברלית היא צורך השעה, במיוחד נוכח שיתוף הפעולה ההולך ומתהדק בין בנימין נתניהו לבין נציגי התנועה האיסלאמית", כתב יו"ר ישראל ביתנו במכתב ששיגר למנהיגי המפלגות. לדבריו, הוא לוקח בחשבון את הפערים והמחלוקות בין הצדדים - אך מציע להם להביע את הסכמתם העקרונית, ולאחר מכן יוכלו להרכיב מנגנון שיפתור את הרצון של אחד ממרכיבי הרשימה להוביל, ולצרף כמה שיותר נציגים.
עוד מציע ליברמן שהארבעה ישאירו את המחלוקות "בצד בינתיים" - ויתאחדו סביב כמה עקרונות מפתח שעליהם יש הסכמה. "גוש כזה אם יקום, יהיה אלטרנטיבה שלטונית אמיתית שתוכל להחליף את שלטון נתניהו ולהוביל מהפכה שתזניק את מדינת ישראל להישגים – אני קורא לכם להצטרף ליוזמה".
את קווי היסוד המשותפים לראשי המפלגות תיאר ליברמן כמצע ראשוני בסיסי: הגבלת הכהונה של ראש ממשלה לשתי קדנציות בנות 5 שנים כל אחת, איחוד מועדי הבחירות לכנסת ולרשויות המקומיות, כינון חוקה וכן חקיקה שמסגרתה חבר כנסת המוגש נגדו כתב אישום לא יוכל להתמודד לנשיאות או להיות מועמד להרכבת הממשלה. עוד על פי הפרסום, מציע ליברמן לקדם נישואים אזרחיים, חובת לימודי ליבה, הפעלת תחבורה ציבורית בשבת וחוק שירות חובה.
נתוני הסקר שפורסם אמש במהדורה המרכזית, מעידים על כך שגדעון סער יכול להקים ממשלה גם בלי נתניהו והליכוד – נתונים שיכולים לגרום לנתניהו וגנץ לרדת מהעץ ולהגיע לפשרה שתאפשר את המשך כהונת הממשלה, רגע לפני שהמדינה דוהרת לעבר מערכת בחירות נוספת. לאחר שח"כ יפעת שאשא ביטון הודיעה על הצטרפותה אליו, המפלגה שעוד לא קמה מגיעה ל-21 מנדטים, זאת לפי הסקר החדש שערך מכון מדגם בראשות מנו גבע ובשיתוף iPanel. הצטרפות של הרמטכ"ל לשעבר איזנקוט לסער מעלה אותה ל-22 מושבים בכנסת הבאה – ומצמקת את הפער מהליכוד ל-5 מנדטים בלבד.
על פי נתוני הסקר, אם אכן יענו בנט, לפיד וסער להצעתו של ליברמן - איחוד מסוג זה יוביל ל-54 מנדטים, 7 מנדטים מהרוב הדרוש להקמת ממשלה. ההצעה של יושב ראש ישראל ביתנו אינה כוללת את ראש הממשלה החליפי בני גנץ שעדיין מחזיק ב-6 מנדטים על פי הסקר.
בינתיים, שעון החול לקראת בחירות נוספות מתקתק – ונותר עוד שבוע לפיזור האוטומטי של הכנסת, אם לא יושגו הסכמות על העברת תקציב עד 23 בדצמבר בחצות. נתוני הסקר בהחלט צריכים להדאיג את גנץ שמתקרב לאחוז החסימה עם 6-5 מנדטים בלבד, וגם להדיר שינה מעיניו של נתניהו – שהתרחק מממשלת החסינות עליה חלם – ממשלה שנראית רחוקה אפילו יותר מאשר בסבב הבחירות הראשון באפריל 2019. לשניים יש חלון הזדמנויות אחרון של ניסיון להגיע לפשרה – עד ליום חמישי הקרוב – אחרת כבר יהיה מאוחר מדי להעביר בכנסת את מה שיסכימו עליו, ובחירות יהיו עובדה מוגמרת.