התפניות המדיניות - והעימות בממשלה: ראש הממשלה נתניהו מסר הערב (שבת) הצהרה לאחר חתימת ההסכם עם סודן, ואישור מכירת מטוסי ה-F35 לאיחוד האמירויות. נתניהו הכחיש את טענת שר הביטחון גנץ שלפיה התקיים משא ומתן חשאי על עסקת הנשק עם האמירויות: "אין יסוד לטענה הזו". שר הביטחון בני גנץ הגיב: "קובע שמערכת הביטחון לא ידעה ולא נחשפה למו"מ לעסקת נשק איכותי". אנו ב-N12 העברנו את דבריו בשידור ישיר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בתשובה לשאלת חדשות 12 על דברי גנץ, ענה: "אין יסוד לשום אמירה כזו שהיה מו"מ חשאי, לא היה דבר כזה, לא הייתה התניה מצד האמירויות למכירת F35 להסכם שלום ואכן הסכמה כזו לא ניתנה". ראש הממשלה הסביר: "אמרו לנו שהאמירויות שמבקשים כל הזמן למכור F35 מבקשים שוב וביקשו מאיתנו לשקול את זה, רק אתמול ניתנה הסכמה שלנו בעקבות הבטחת היתרון הצבאי האיכותי של ישראל במרחב, רק אתמול נתנו את הסכמתנו".
שר הביטחון גנץ מיהר להשיב לנתניהו. "כשר הביטחון אני קובע שמערכת הביטחון לא ידעה ולא נחשפה למו"מ לאספקת מערכות נשק איכותיות לאיחוד האמירויות דרך ראש הממשלה", כתב גנץ. "לאחר ההסכם שנחתם עם האמירויות, הנחיתי את מערכת הביטחון לנהל את השיח הביטחוני שיבטיח את יתרונה האיכותי של ישראל, תוך מעורבות אישית שלי מול הממשל האמריקאי. לו היה למערכת הביטחון את המידע - היה הדבר מאפשר ניהול נכון ואחראי של התהליך".
"קשה מאוד להביך אותי"
עוד הוסיף נתניהו: "כל האמירה הזו היא חסרת בסיס, זה לא מבוסס על אמת, לא הייתה הסכמה כזו, לא הייתה התניה בהסכמה כזו, היא ניתנה רק אתמול רק אחרי בחינת הדברים על ידי גורמי המקצוע". לדבריו, "זה לא סוד - במשך שנים הם רצו F-35 ומל"טים, זה לא היה חלק מהעסקה. לא הייתה עסקה, כל עוד אין אישור גם לא הייתה עסקה".
נתניהו לא נסוג מהמתקפה על הפרסום ב"ידיעות אחרונות" לגבי עסקת הנשק לפני חודשיים, שאותה כינה "פייק ניוז". לדבריו, "כל הניגוח הזה - קשה לאנשים לקבל שהמודל שאני הראיתי כאן לפריצה למרחב הוא כל כך שונה מעקירת יישובים והקמת מדינה פלסטינית חמושה ומסוכנת, קשה להשתחרר מזה, ולכן מנגחים ומחפשים כל דרך להעיב על הדבר הזה. זה משנה את תולדות ישראל והמזרח התיכון, במקום שישראל תבודד, אירן מבודדת. אנחנו מחזקים את עצמנו, זה מבורך וצריך להפסיק לנגח את זה ולהקניט ולייצר פייק ניוז, זה לא היה חלק מהעסקה".
ראש הממשלה התייחס גם לשיחה עם טראמפ, שניסה לחלץ ממנו אמירה נגד ביידן: "קשה מאוד להביך אותי, מעריך מאוד את הפעולה של הנשיא טראמפ גם בגולן. התמיכה הדו מפלגתית של הרפובליקנים והדמוקרטים היא חשובה לישראל, תמיד פעלתי עם הנשיאים האמריקניים, עובדה ברורה היא ש-25 שנים לא היה לנו הסכם, תחת כהונתו של טראמפ יש לנו שלושה הסכמים בשלושה שבועות, ההערכה הזו חוצה רבים מהמפלגות בישראל, רבים מעריכים את זה".
עוד הוסיף: "אני לא רוצה להתנבא על תוצאות הבחירות, אני מקווה שהמדיניות הזו תימשך, אני האמנתי בה, עשינו מגעים סמויים שלא תמיד היו גלויים לארה"ב. הדבר הזה חשוב כי הוא מביא שלום, אני טוען תמיד שבגלל הבעיות הקשות בפוליטיקה הפלסטינית היכולת שלהם לזנוח את הדרישות ההזויות שלהם, הם יתפכחו מהדרישות ההזויות האלה רק אם הם יבינו. אם היינו הולכים בדרך הישנה היינו נתקעים בדרך שהיינו".
"אתמול עשינו עוד צעד לשלום היסטורי, שלום בין ישראל לסודן", הודיע. "סודן הייתה מדינת אויב, השתתפה במלחמה מול ישראל, בועידת חרטום הכריזה על שלושת ה'לאו'ים, אירן גם השתמשה בסודן כשטח הברחה להבריח נשק מסוכן מאוד לחמאס, דרך סודן, עמק הנילוס, סיני וזה אילץ אותי להורות על צעדים למנוע את הדבר הזה וזה אכן השתנה".
עוד הצהיר נתניהו: "כל היחס עם סודן השתנה בשנים האחרונות, בהתחלה בצעדים סמויים ואחר כך בצעדים גלויים. אחרי 25 ללא הסכמי שלום, הבאנו 3 הסכמי שלום בכמה שבועות, זה היה אפשרי - האמנו בזה פעלתי למען זה, שלום תמורת שלום ללא נסיגות מסוכנות. זה יהיה טוב גם לכיס, משנים את המפה של המזרח התיכון, נוכל לטוס וזה יחסוך שעות וכסף, נוכל לטוס מעל סודן, כמובן דרך צ'אד שגם איתה כוננו יחסים, זה שינוי עצום שמשנה את המצב, ישראל הייתה מבודדת לגמרי, ישראל עכשיו מתחברת לכל העולם במדיניות שאנחנו נתמיד בה, תהיינה עוד מדינות".
הערב פרסם כתבנו ירון אברהם בחדשות סוף השבוע כי ישראל קרובה לפריצת דרך עם עומאן בתיווך אמריקני - כך לפי גורמים בישראל. עוד פורסם כי ישראל וסודאן בהבנות ראשוניות לגבי החזרת מבקשי המקלט.
לפי גורמים בכירים, עומאן - שפרסמה לפני כחודש הודעת תמיכה בנורמליזציה עם ישראל - מתקרבת לחתימה על הסכם. בירושלים מעריכים שזו המדינה הכי קרובה לפריצת דרך, למרות שיש שם סולטן חדש. מבחינת שאלת העיתוי - יש בישראל גורמים שמעריכים שלא ניתן יהיה לחתום לפני הבחירות בארצות הברית, מכיוון שעומאן מעדיפה גישה זהירה.
גורם בכיר נוסף עדכן על הבנות ראשונות על החזרת אלפי מבקשי מקלט מישראל בסוג של "פיילוט" - מתוןוה שדורש הסכמים בין-לאומיים.