חנויות הרחוב ייפתחו ביום ראשון תחת הגבלות: קבינט הקורונה התכנס היום (רביעי) לדיון נוסף לקראת ההכרעה אם ישראל תמשיך לשלב השלישי בהסרת הסגר או שתשאיר את חנויות הרחוב סגורות. נתניהו אמר בדיון כי הוא בעד פתיחת חנויות הרחוב בהגבלת נוכחים ובהמשך, למרות התנגדות של שר הבריאות, הוחלט לפתוח אותן. עמדת משרד הבריאות הייתה שאסור לאפשר כל פתיחה נוספת לאור תמונת התחלואה. ראש שירותי בריאות הציבור שרון אלרעי פרייס נזפה בשרים שדיברו בעד פתיחת המסחר: "לא מתקנים עוולה בטריפה".  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתונים שהציג פרופ' גמזו לשרים מראים עלייה במקדם ההדבקה וצפי להמשך גידול בתחלואה לאור שלבי היציאה מהסגר. לפי הנתונים, רמת התנועה במשק חזרה לרמה כמעט מלאה, כפי שהיה ערב ראש השנה. משרד הבריאות מתנגד לפתיחת חנויות הרחוב לאור העלייה בנתוני התחלואה ואילו משרד האוצר ממשיך לדרוש את פתיחת המסחר בשל הקשיים שחווים בעלי העסקים.

השר יואב גלנט, ארכיון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
מסתמנת הסכמה למתווה חזרה ללימודים. השר גלנט|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

ל-N12 נודע כי מסתמנת הסכמה בין השר גלנט למשרד הבריאות ולשלטון המקומי על מתווה חדש בנושא החזרה ללימודים. לפי המתווה, הקפסולות בכיתות א'-ב' יבוטלו והתלמידים ילמדו בכיתות מלאות, זאת בתנאי שהצהרונים ימשיכו לפעול במודל של צהרון אחד לכיתה אחת. תלמידי כיתות ה'-ו' יחזרו ללימודים בין התאריכים 17-15 בנובמבר ומתקיים דיון על חזרת תלמידי י"א-י"ב באותו מועד. המתווה הושג בדיונים ליליים שקיים השר גלנט עם גורמי המקצוע.

הדיון בקבינט - דקה אחר דקה:

18:50 - ההחלטות בקבינט: פתיחת חנויות רחוב בכל הארץ ולא רק בערים ירוקות עם הגבלה של 4 אנשים לחנות. ההחלטה לא כוללת את מרכזי המסחר הפתוחים דוגמת ביג. בקרוב - דיון נוסף בהגבלות אפשריות חדשות אם התחלואה תמשיך לעלות (למשל עוצר לילי).

18:04: אדלשטיין: אותם אנשים שלא אוכפים בסופרים לא יאכפו גם בחנויות הקטנות. אנחנו לא יודעים בעצמנו שיש תו סגול לכל החנויות במדינת ישראל, אפשר לתלות אותו ליד תעודת הכשרות בסופר.

נתניהו מגיב ופונה לשר לביטחון פנים: אמיר אוחנה - אנחנו צריכים לדבר על זה.

מפכ"ל המשטרה: משטרת ישראל מסייעת לרשויות. מבקש ממשרד הפנים ומראש הממשלה - יש סמכות לרשויות המקומיות. משטרת ישראל לא תוכל להגיע לכל מקום.

18:00: נתניהו בעד פתיחת החנויות בהגבלה של 4 נוכחים: "אני מבחינתי מקבל את ההצעה ל-4 אנשים בחנות. אנחנו פותחים חנויות רחוב ולא קניונים - כפי שהבטחנו".

17:49: נתניהו מספר ששוחח עם 4 מנהיגים בשתי היממות האחרונות והגיע למסקנה הבאה: "בהיעדר קיטוע מסיבי ובדיקות מהירות מסיביות ובהיעדר עטיית מסיכות מסיבית אין דרך למנוע את העלייה הגאומטרית של המחלה. ברגע שאתה פותח, אלא אם אנשים יושבים בבית, זה רק שאלה של זמן. בכל המדינות זה קרה. ככל שנפתח את האקורדיון יותר מהר כך גם נסגור אותו. מה שאני אומר כרגע - פחות או יותר כל המדינות, כמעט בלי יוצא מן הכלל, בעצם נמצאות באקורדיון".

17:38: גנץ על פתיחת החנויות: "דילמה קשה. אני בעד לפתוח את חנויות הרחוב ביישובים הירוקים ולעשות סגר על כל היישובים האדומים".

17:33: שר הכלכלה עמיר פרץ מוסיף: "אנחנו גם צריכים לאפשר הקלות במס לאתרי קניות ישראלים בדומה לאתרים בינלאומיים".

17:31: ראש שירותי בריאות הציבור שרון אלרעי פרייס מטיחה דברים קשים בשרים: "לא מקשיבים לנו. ביקשנו לא לערבב צהרונים ומערבבים צהרונים. מאוד קל להגיד 'משרד הבריאות יממש את תפקידו', אבל אם אנחנו ממליצים המלצות ולא מממשים אותם, אל תגידו את זה. מי שלא ברור לו, זה זינוק בתחלואה. הדגש צריך להיות על מקדם ההדבקה ולא על מספר הנדבקים. לא מתקנים עוולה בטריפה. אם זה לא בסדר שיש המון אנשים שפוקדים חנויות עמוסות או חנויות שפתוחות שלא כחוק, אז לא פותחים עוד.".

ד
ד"ר שרון אלרעי פרייס|צילום: n12

17:17: מירי רגב מחזקת את דרעי: "נכון יהיה לפתוח את חנויות הרחוב. הסופרים עמוסים כמו בחגים לאורך כל השבוע. הדרך שלנו לאפשר פחות עומס בסופרים הוא דווקא לפתוח את חנויות הרחוב".

17:16: עמיר פרץ מדבר בעד פתיחת המסחר. "במקום להוסיף קש שישבור את גב הגמל - בוא נפזר אותו על יותר גמלים", אמר. "אני כן חושב שצריך לפתוח. גם את חנויות הרחוב וגם את מרכזי הקניות הפתוחים. אני מציע שכל חנות שרוצה לפתוח תעשה קודם כל בדיקות לעובדים שלה".

17:05: שר הפנים אריה דרעי מוחה נגד העובדה שרשתות גדולות פתוחות אבל החנויות הקטנות סגורות. "אולי במקביל לפתיחת החנויות הקטנות, נגביל את כמות הנכנסים ברשתות הגדולות", אמר. "גם אשתי סיפרה לי. היא הייתה ברשת גדולה והיא אמרה שהתור לקניות מזכיר הרבה חגים".

הרב דוד יוסף ואריה דרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
הרב דוד יוסף ואריה דרעי|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

16:59: השרה לשוויון חברתי מרב כהן: "אני רק רוצה להזכיר לנו שהלכנו לפתיחה של המשק ב-2,000 נדבקים, שזה מספר מאוד גבוה ואמרנו שעל אף שהוא גבוה, משרד הבריאות בנה מתווה עם עקרונות מסוכנים, שלמרות שזה סיכון, אם נדבוק בעקרונות האלה, נצליח לפתוח באחריות".

16:47: שר האוצר כ"ץ מנסה לשכנע לפתוח את המסחר: "אני חושב שצריך לממש את החלטת הקבינט לפתוח את חנויות הרחוב ביום ראשון. כמערכת אנחנו יכולים לאפשר לחנויות להיפתח ולפעול במגבלות שעליהן דיברנו".

16:39: אדלשטיין אמר כי צריך להחליט אם קובעים מדדים שמתכוונים לעמוד בהם. "אנחנו כרגע גם לגבי השלב השני של פתיחת המסחר עדיין לא עומדים בגדול במה שקשור ל-R. אנחנו בסביבות אותו N", אמר. "לדעתי כל צעד נוסף שנעשה כרגע, מינימלי ככל שיהיה, יקפיץ אותנו ל-R=1. כלומר, עלייה. כל הקלה נוספת שנעשה תוביל אותנו להתפרצות ולסגר שלישי". 

16:31: גמזו הציע לבצע סקר שיתבצע בעזרת מצלמות במטרה לבדוק אם אנשים עוטים מסכות ברחוב, נתניהו קרא לבחון זאת. לא ברור אם יש להצעה הזו היתכנות משפטית. 

16:07: גמזו מציע בדיון: הגבלת התקהלויות בכל עיר שאינה ירוקה, גם בערים כתומות וצהובות. 

רוני גמזו

15:52 - השר דרעי: "אנחנו צריכים לעשות דברים יותר קשים עבור הפועלים מהרשות הפלסטינית. לא הייתי פוסל אפשרות לחזור למה שעשינו בסגר הראשון - להשאיר את העובדים פה בארץ. המגע היומי עם הפועלים במחסומים מדאיג אותי מאוד. כשאנחנו רואים שהתחלואה שם עולה זו בעיה. אני לא רוצה לעצור את המשק אבל שהקבלנים יימצאו פתרונות".

15:49 - השר גנץ: "אם מורידים את הערים האדומות, מה מקדם ההדבקה?". גמזו: "0.84. יש 350 חולים ביום בקרב האוכלוסייה הכללית. קיימת האטה בתחלואה גם שם".

15:47 - פרופ' גמזו על התחלואה ברשות הפלסטינית: "יש לפרסם על ערים אדומות בשטחי הרשות. מי שכבר חוזר משם צריך להיות מחויב בבידוד. נכון שזה מורכב משפטית אבל זה ניתן לביצוע. אנחנו רוצים לבצע בדיקות סקר לפועלים. אנחנו נצטרך כ-5,000 בדיקות ביממה כדי לוודא שלא נוצרת שם חזית הדבקה".

15:45 - השר גנץ מציע: הרחבת הסגר לכל הרשויות האדומות וגם ל"ערים המהבהבות".

15:42 - גמזו מציע לשלם לרשויות שיבצעו בדיקות בכמות גדולה.

15:39 - השרה מירב כהן: "לא שווה אולי להוריד את הסטנדרט של היישובים הכתומים והאדומים כדי שלא נטפל באזורים האדומים רק כשהם במצב קריטי?". גמזו: "אנחנו אכן רוצים להדק את הרמזור ולשנות קצת את גבולות המעבר. נביא את זה בישיבת הקבינט הבאה לאישור תקנות הרמזור שייכנסו לתוקף תוך עשרה ימים".

15:36 - פרופ' גמזו: "אני בקשר עם רוני נומה. אנחנו רואים ירידה בערים החרדיות ורואים שאחוז הבדיקות יורד. אנחנו מתחילים לראות ירידה בשיעור הבדיקות החיוביות בחברה הערבית. יש לנו עוד הרבה עבודה שם".

15:21 - ראש המל"ל מאיר בן שבת: "ממה שאנחנו רואים בנתונים, נעצרה מגמת הירידה בתחלואה. שיעור החיוביים הוא סביב 2%. יש עלייה במקדם ההדבקה. אם בדיון הקודם ציינתי שמקדם ההדבקה עומד על 0.69, היום הוא עומד על 0.88".

ראש המל
צילום: לשכת רה"מ, חדשות

מוקדם יותר היום הזהיר שר הבריאות יולי אדלשטיין התריע מפתיחת החנויות בשבוע הבא, כפי שלוחצים במשרד האוצר. בריאיון לעופר חדד בוועידת הבריאות של ישראל בקשת ו-N12 אמר אדלשטיין: "ההשלכה של פתיחה ביום ראשון הקרוב צריכה להיות ברורה לכולם. זה נכון שלחנויות האלה קשה וחבל שלא קיבלו פיצוי גדול יותר. המשמעות היא שבשבועות הקרובים לא נוכל לבצע את השלבים הבאים. לא נוכל לפתוח את הקניונים והמסעדות כפי שתכננו".

הבוקר עדכן משרד הבריאות על עלייה קלה בנתוני התחלואה: מאז אתמול אובחנו 831 חולים חדשים וכעת מספר החולים עומד על 9,782 בני אדם, מהם 365 במצב קשה ו-162 מונשמים.

מחלקת קורונה בבית החולים בילינסון  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
ההקלות ייעצרו? אילוסטרציה|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

אמש כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו התייעצות מיוחדת בעקבות העלייה בתחלואה. נתניהו אמר במהלך הכינוס כי "לא צריך לחשוש לחזור אחורה בהקלות". בפגישה נכחו יועצים חיצוניים לקבינט הקורונה ובהם משה בר סימן טוב ופרופ' דב שוורץ, שייעצו לראש הממשלה להחזיר לפעילות את מערכת החינוך בערים בהן אין תחלואה רחבה: "אי אפשר להחזיר את מערכת החינוך בהדרגה, אלא צריך לנתק את מערכת החינוך מכל המתווה".