הישג לכחול לבן: ועדת הכנסת דנה היום (שני) על קידומה של הצעת החוק לפיזור הכנסת ה-23 שעברה בשבוע שעבר בקריאה טרומית. חברי הוועדה הצביעו ברוב קולות שהכנת החוק תישאר בידי ועדת הכנסת בראשות ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן). הליכוד וחברי הכנסת החרדים החרימו את ההצבעה.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בליכוד העדיפו שההצעה תעבור לדיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט בראשות של ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה). כעת, בעקבות ההחלטה, לכחול לבן תהיה שליטה על לוח הזמנים ועל ניהול הדיונים בוועדה. הדיון הראשון צפוי להתקיים עוד היום.

לאחר הצבעת הוועדה, מטעם כחול לבן נמסר: "שום מהלך יח"צני של הליכוד לא ישנה את העובדה שנתניהו הפר את ההסכם הקואליציוני ומנע העברת תקציב באחת התקופות הקשות ביותר שידעה מדינת ישראל. אם לא היה משפט, היה תקציב".

מיקי זוהר (צילום: Yonatan SindelFlash90)
יו"ר הקואליציה: "כחול לבן גוררת אותנו למערכת בחירות - כדי לפגוע בליכוד"|צילום: Yonatan SindelFlash90

האופוזיציה צפויה להגיש הערב להצבעה במליאה הצעת אי אמון בממשלה. מדובר במהלך סמלי, מכיוון שבשביל להפיל ממשלה יש צורך להציג ממשלה חלופית - ואין כזו בנמצא. יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר, צייץ: "הקואליציה תחרים היום את הצבעות האי אמון". במפלגת יש עתיד הגיבו לזוהר: "לברוח ולהחרים את העבודה שלך, לא יחזיר את אמון הציבור בממשלה של נתניהו, ובטח שלא תוסיף לך את ה-כ' של הכבוד".

 

 

בפתח הדיון בוועדת הכנסת, יו"ר הוועדה ח"כ גינזבורג התייחס לסוגיה שבמחלוקת בין המפלגות: "בדקתי ומצאתי שמהכנסת ה-18, משנת 2012, מאז שהממשלה בראשות בנימין נתניהו, כל ההצעות לפיזור הכנסת נדונו בוועדת הכנסת - ולכן לא כדאי לשבור מסורת".

יו"ר הקואליציה מיקי זוהר תקף את כחול לבן: "בחירות בעת הזו היא סכנה בריאותית לאזרחי ישראל, ואתם בכחול לבן מוכנים יחד עם עוד כמה גורמים באופוזיציה לגרור אותנו למערכת בחירות - העיקר כדי לפגוע בליכוד". ח"כ גינזבורג השיב לו: "שילמנו מחיר יקר וכבד על כינון הממשלה ופעלנו כדי לממש את ההסכם הזה ולהעביר תקציב באוגוסט, ואחרי זה התכנסו פה כדי לדחות לדצמבר. אתם פעם אחר פעם מנסים לדחות את זה מתוך אינטרסים פוליטיים אישיים כדי לדחות את הבחירות הבאות".

ח"כ מתן כהנא (ימינה) העביר ביקורת על ח"כ זוהר על כך שהוא עושה חישובי סקרים ולא דן במהות של דברים. כהנא הדגיש שחייבים ללכת לבחירות כיוון שמדובר בממשלה נוראית שלא מתפקדת. לדבריו, "מי שתוקע את התקציב זה הליכוד שמשתמש בתקציב ניצול ציני כדי לפזר את הממשלה - הדבר הכי גרוע זה שהממשלה הנוראית הזאת תמשיך".

ההצעה לפיזור הכנסת בשבוע שעבר אושרה במליאת הכנסת בקריאה טרומית ברוב של 61 נגד 54. ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה החליפי גנץ, שחברים באותה ממשלה, ישבו זה לצד זה במליאה - אך הצביעו באופן שונה: נתניהו התנגד לפיזור הכנסת ואילו גנץ וחבריו תמכו.

יעקב אשר (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
ח"כ יעקב אשר: בליכוד העדיפו שוועדת החוקה בראשותו תכין את החוק|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

יום קודם לכן, יו"ר כחול לבן בני גנץ התייצב מול המצלמות להצהרה מיוחדת שבה הודיע כי מפלגתו תתמוך בפיזור הכנסת: "נתניהו החליט לפרק את הממשלה ולגרור את מדינת ישראל לבחירות. הדרך שבה הוא בחר הוא אי אישור תקציב למדינת ישראל כפי שנחתם והוסכם, ומה שיביא לפיזורה של הכנסת. נתניהו אוהב להשוות אותנו לנאורות בעולם, תראו לי עוד מדינה שבה ראש הממשלה מונע אישור תקציב, מונע מינוי מפכ"ל, פרקליט מדינה - איפה זה קורה? בשוודיה, בנורווגיה?".

חברי רע"מ, המהווים חלק מהרשימה המשותפת, בחרו להיעדר מההצבעה ולא להכריע בסוגיה. מהלך זה זכה לביקורת מצד חבריהם לרשימה, לאחר שלאורך יום ההצבעה שני הצדדים ניסו לשכנע אחד את השני לתמוך או להתנגד להצעה במליאה.