נחתמה היממה ההיסטורית במפרץ הפרסי: המשלחת הישראלית-אמריקנית שנחתה אתמול באבו דאבי המריאה חזרה ארצה ואחרי כ-3.5 שעות נחתה בנתב"ג. מטוס אל על שהטיס את המשלחת הוא מסוג בואינג 737, והיה הראשון אי פעם לנחות בגלוי עם דגל ישראל בנמל התעופה הרשמי במדינה. ביקורה של המשלחת נשא פירות, וישראל והאמירויות הגיעו לשורת הבנות בנוגע לקידום השקעות הדדיות ולשיתופי פעולה בתחומי הבנקאות והפיננסים. ראש הממשלה בירך על כך ואמר כי ההבנות "יסייעו לקדם השקעות הדדיות ושיתופי פעולה נרחבים". עוד הצהיר נתניהו: "בקרוב נודיע על הסכמות נוספות בתחומי התעופה, התיירות, המסחר ועוד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסגרת הפגישות בין נציגי המדינות חתמו מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רונן פרץ, ונגיד הבנק של איחוד האמירויות, עבדול חמיד, על פרוטוקול הבנות ראשון בתחום הכלכלי. השניים סיכמו שתוקם ועדה משותפת לשתי המדינות, והיא תדון בקידום ובביצוע השקעות משותפות, בין היתר בשווקי ההון, במאבק בהלבנת הון ובמימון טרור. צוותי העבודה המשותפים דנו גם בעיקר בעסקים - תיירות, שיווק של תיירות משותפת, טיסות בין המדינות ועוד. זאת, על רקע דבריו של סגן ראש המל"ל אתמול ל-N12, שלפיהם ייתכן כי כבר בשבועות הקרובים יוכלו בעלי דרכון ישראלי להיכנס למדינות איחוד האמירויות.

אל על נוחתת באבו דאבי  (צילום: רויטרס)
אל על נוחתת באבו דאבי |צילום: רויטרס
מטוס הבואינג 737 עם המילה שלום בשלוש שפות (צילום: אל על)
מטוס הבואינג 737 עם המילה שלום בשלוש שפות|צילום: אל על

עוד סוכם בשיחות כי הסוכנות היהודית וקרן היסוד יתחילו לפעול באיחוד האמירויות - ואף נבחנת האפשרות להפעיל שליח קבוע מטעם הסוכנות היהודית שיוצב בקהילה המקומית. בהודעה הרשמית נכתב כי בימים הקרובים יגובש צוות מיוחד שיעבוד מול רב הקהילה היהודית באיחוד האמירויות, הרב יהודה סרנה, כדי לזהות ולגבש את צרכיה. קהילה זו מונה יותר מ-1,000 בני אדם וממוקמת בעיקר באבו דאבי ובדובאי.

שליח N12 לאבו דאבי דיווח כי ניכר בפגישות שנציגי איחוד האמירויות ניגשו למגעים בביטחון מלא וללא היסוס, חרף היותה המדינה הערבית הראשונה שמדברת על נורמליזציה ושלום עם ישראל ב-26 השנים האחרונות, ולמרות התנגדותם התקיפה של הפלסטינים. גורמים במשלחת הישראלית העידו כי השיחות התמקדו במישור המעשי ובהפיכת הצהרות הנורמליזציה לפעולות בשטח. לצד זאת, שתי ההצהרות הפומביות שנשמעו מצד האמירויות ביממה האחרונה, הראשונה מפי יורש העצר והשנייה מפי שר החוץ, נגעו דווקא בזכותם של הפלסטינים למדינה.

מפגש ההיסטורי אבו דאבי
מפגש ההיסטורי אבו דאבי

יועצו וחתנו של נשיא ארה"ב, ג'ארד קושנר, אמר לאחר הנחיתה באבו דאבי: "המסר שלנו לפלסטינים הוא מסר של שלום. עבדנו הרבה כדי לסלול דרך לשיפור עתידם. הצענו את זה למנהיגיהם, שתהיה להם מדינה וכלכלה עצמית. ברגע שהם יהיו מוכנים כל האזור מוכן להמשיך איתם קדימה. אנחנו צריכים להביא לשולחן דברים שיועילו לכולם ויובילו את כולם קדימה, השלום מחכה להם ברגע שהם יהיו מוכנים לקבל את זה".

ראש המל"ל מאיר בן שבת נשא דברים אף הוא בהגעת המשלחת ליעדה, ולהפתעת רבים פתח את נאומו בשפה המקומית. "הגענו כדי להפוך חזון למציאות", אמר בערבית. "אנחנו רוצים לשתף פעולה בשלל תחומים". בדבריו בירך בן שבת את הנהגת האמירויות על "צעדם האמיץ" בחתימה על הסכם הנורמליזציה עם ישראל. גם מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז בירך על שיתוף הפעולה: "יחד, ישראל ואיחוד האמירויות בונות גשר לשלום היסטורי ביניהן".

המשלחת חוזרת לישראל באותו המטוס שהביא אותה לביקור ההיסטורי, ומסלול הטיסה צפוי להיות דומה לזה של אתמול. טיסת אל על שמספרה LY971 צפויה להימשך כשלוש שעות וחצי והיא תחלוף מעל מדינות המפרץ ומעל ירדן. על המטוס, הקרוי על שמה של העיר הדרומית קריית גת, נכתבה המילה "שלום" בשלוש שפות - עברית, אנגלית וערבית. ההחלטה להשתמש בדגם המטוס המסוים של אל על אינה מקרית: הטיסה תכלול מעבר בנתיב ייחודי בשמי סעודיה, ומטוס הבואינג 737-900 נושא עליו מערכת הגנה מפני טילי כתף מסוג "מגן רקיע".