יממה דרמטית בכנסת: לאחר ערב ארוך (רביעי) של דיונים על הסתייגויות שהניחו חברי האופוזיציה על שולחן הכנסת להצעת חוק תיקון חוק יסוד: הממשלה שהגישו כחול לבן והליכוד, זאת כחלק מההסכם שהתגבש ביניהם להקמת ממשלת רוטציה - האופוזיציה הודיעה כי היא מושכת את כל ההסתייגויות שהגישה. בעקבות כך, הצעת החוק הועברה לדיון נוסף בוועדה המיוחדת שהוקמה לדון בתיקון לחוק.

ההודעה המפתיעה של האופוזיציה באה לאחר שנודע כי נתניהו וגנץ שוקלים לשנות את ההסכם ביניהם, כך שתקופת כהונת הממשלה תוארך בשנה וחצי. המשמעות של משיכת כל ההסתייגויות עבור הקואליציה: אם תמשוך את החוק ותחזיר לוועדה כדי להוסיף את סעיף השנה הרביעית, היא תסתכן בעוד סבב של הגשת הסתייגויות ולא תספיק להעביר את החקיקה לפני העברת המנדט לנתניהו. לחילופין, אם תערוך הצבעה עכשיו, היא תצטרך לחוקק את סעיף שמאריך את כהונת הממשלה במועד אחר, או בכלל לא.

בתוך כך, ראש הממשלה נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ הוציאו הודעה משותפת, בה הם הודיעו כי סיכמו על 
"הקמת הממשלה והשבעתה ביום רביעי בשבוע הבא - זאת לאחר השלמת תהליך החקיקה הלילה".

בדיונים על תיקוני ההסכם הקואליציוני בין נתניהו וגנץ, בדקו השניים אפשרות לשנות את ההסכם כך שתקופת כהונת הממשלה תהיה 4 שנים וחצי ולא 3 שנים כפי שקבעו לפני כן. המהלך הזה בא ברקע הביקורת של שופטי בג"ץ שתהו בדיונים מדוע כהונת הממשלה לא תהיה 4 שנים כנהוג במדינת ישראל. מלבד זאת, מסתבר שבהסכם הקואלציוני יש סעיף שמאפשר לנתניהו לפזר את הממשלה אם בג"ץ יפסוק כנגד כהונתו כממלא מקום ראש הממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אם אכן כהונת הממשלה תוארך, ממשלת הארבע וחצי שנים תתחלק כך: בשנה וחצי הראשונה יכהן נתניהו, בשנה וחצי השנייה יכהן גנץ. לאחר מכן יכהן שוב נתניהו  למשך תשעה חודשים, ואחריו יכהן גנץ, שוב, למשך תשעה חודשים.

הרעיון בחלוקה הזאת הוא להעניק ביטחון  לגנץ שכהונתו אכן תתמש מכיוון שנתניהו יידע שמצפה לו תקופה נוספת אחרי כהונת גנץ הראשונה. גם לנתניהו המהלך מסייע שכן אם בג"צ ימנע ממנו להיות ראש ממשלה חלופי, הוא יידע שמצפה לו כהונה נוספת והוא אינו חבר כנסת שסיים את דרכו.

נתניהו וגנץ לא ישנו את ההסכם בשביל זה, הם רק ביקשו לוודא שיש להם אפשרות להאריך את כהונת הממשלה אם ירצו בכך, וגילו שזה קיים כבר בחוק. כחול לבן רוצה לחתום לנתניהו על מסמך 61 החתימות רק אם נתניהו וגנץ יסכמו כבר עכשיו על מועד השבעה בתחילת שבוע הבא, אבל בינתיים זה עוד לא קרה.

ריבלין, נתניהו וגנץ בבית הנשיא (צילום: קובי גדעון , לע
צילום: קובי גדעון , לע"מ

מלבד זאת, נראה שהמהלך הזה הוא גם תגובה לביקורת שנשמעה משופטי בג"ץ בדיונים על ההסכם הקואליציוני. השופטים שאלו מדוע ההמשלה תתקיים 3 שנים ולא 4 שנים כנהוג.

בתוך כך, מסתבר שההסכם בין נתניהו וגנץ קובע שבמשך כל תקופת החירום, כחצי שנה, נתניהו יכול לפרק את הממשלה וללכת לבחירות אם בג"ץ יתערב בהסכם בלי לתת לגנץ להיות ראש ממשלת המעבר. המשמעות של הסעיף הזה היא  שאיום הבחירות ימשיך לרחף מעל חיי הממשלה כל עוד בג"ץ לא אמר את דברו בסוגיית החקיקה. זה עשוי לקחת זמן, בניגוד לפסיקה על ההסכם הקואליציוני שתינתן בקרוב.

מחר פוקע המנדט, של 21 ימים, שהעביר נשיא המדינה לכנסת להרכבת ממשלה. אם עד אז אף מועמד לא ייגיש לנשיא חתימות של לפחות 61 חברי הכנסת - הולכים אוטומטית לבחירות רביעיות. בבלוק הימין החלו כבר לאסוף חתימות של חברי כנסת שתומכים בהטלת משימת הרכבת הממשלה על נתניהו. לאחר שתסתיים חקיקת הרוטרציה, גם גנץ ושאר חברי כחול לבן צפווים לחתום לנתניהו כמועמד שלהם לראשות הממשלה. 

 

 

בימינה מסרבים לחתום לנתניהו ומחכים לראות שאכן לנתניהו יהיו מעל 60 חתימות. כזכור, מוקדם יותר היום, בנט ביקש מנתניהו את תיק הבריאות "על מנת להקים מערך פנדמיה לאומי לקראת ההתפרצות הבאה, שעלולה להגיע בחורף הקרוב. אם נקים מערך כזה, נוכל בפעם הבאה להתמודד עם המגפה תוך פגיעה קטנה יותר בכלכלה". בהמשך הוסיף בנט: "משום מה בליכוד ובכחול לבן ממש בורחים ממשרד הבריאות או סוחרים בזה, כג'וב. אני יודע שזה תיק לא 'נחשב' ואין בו כבוד או שררה, אלא רק הרבה עבודה קשה למען אזרחי ישראל. את האחריות הזו אני מוכן לקחת".