בצל הוויכוחים בין ימינה לליכוד והבטחת הרוטציה בין נתניהו לגנץ, חתמו הלילה (חמישי) המפלגות החרדיות על הסכמים קואליציוניים עם הליכוד שמעניקים להן הישגים תקדימיים בתחומי דת ומדינה. מלבד חלוקת התיקים שאושרה בדיוק לפי דרישות החרדים, קיבלו בליכוד כמה דרישות מרחיקות לכת של ש"ס ויהדות התורה, מי שהוגדרו כ"שותפות הבכירות" של מפלגת השלטון: מסלול עוקף בג"ץ לחוק הגיוס, הבטחת תקציב הישיבות בתקציב המדינה והסכמה כי בנות חרדיות "לא ייתקלו בקשיים" בקבלת פטור משירות צבאי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הפטור מגיוס חרדים יובטח
במוקד ההסכמים עם ש"ס ויהדות התורה, עומד תיקון חוק הגיוס שגיבשו צה"ל ומערכת הביטחון, כך שיבטיח את הפטור של הצעירים החרדים משירות צבאי. "עם כינון הממשלה", נכתב בהסכם עם יהדות התורה, "יחוקק חוק להסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות על פי הצעת משרד הביטחון וצה"ל עם התיקונים הנדרשים נוכח ההכרה בחשיבות לימוד התורה, כאשר הממשלה תפעל ברוח המדיניות שבמדינת ישראל לא יגבילו את מכסת לומדי התורה".
המשמעות בפועל היא שחוק הגיוס יתוקן כך שמכסות הגיוס ייקבעו בהחלטת ממשלה ולא בחקיקה, כפי שנקבע במתווה המקורי של מערכת הביטחון, באופן כזה שבו השרים יוכלו לשנותם לפי רצונם. לפי ההסכמים, במידה והחוק ייפסל על ידי בג"ץ, יפעלו ראש הממשלה וגוש הליכוד "ביחד ובמחויבות הדדית לתיקון הפגיעה נוכח ההכרה בחשיבות לימוד התורה". מדובר למעשה בהסכמה על חקיקת חוק עוקף בג"ץ שלא מופיעה בהסכם בין הליכוד לכחול לבן, למקרה שבית המשפט יפסול את מתווה הגיוס המתוקן שפוטר את החרדים משירות.
בהמשך הקדנציה מתחייבת הממשלה לגבש "חוק חדש ומקיף בדבר גיוס לצה"ל ולשירות לאומי, בהתאם למתווה רחב ועדכני התואם את צרכי החברה בישראל על גווניה ורבדיה". גם אם בג"ץ יתערב בחוק זה תקודם פסקת התגברות שתמנע את התערבותו.
בלי לימודי ליבה בחינוך החרדי
עוד קובעים ההסכמים עם המפלגות החרדיות כי הסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה יישמר "כפי שהיה מקובל זה עשרות שנים בישראל", כך שאם יהיה שינוי שיפגע בו יפעלו נתניהו וגוש הליכוד לתיקון הפגיעה על מנת לשמר את הסטטוס קוו.
כמו כן, יישמרו מעמדו ועצמאותו של החינוך החרדי, מה שיבטיח שלא יוכנסו לימודי ליבה למערכת החינוך, ויובטח שבנות שפטורות משירות צבאי מטעמים דתיים "לא תיתקלנה במכשולים ובקשיים בקבלת הפטור". בנוסף, תקציב האגף למוסדות תורניים ייכנס לראשונה לבסיס התקציב, מה שיבטיח את העברת התקציבים מידי שנה.
שיכון מורחב, שליטה בוועדת הכספים
באשר לחלוקת התיקים, יהדות התורה תקבל את משרד השיכון המורחב שבו יכהן יעקב ליצמן, כולל כל הסמכויות שהיו במשרד לפני העברת הסמכויות למשרד האוצר בשנת 2015, רשות מקרקעי ישראל וכן חברת דירה להשכיר.
עוד תקבל הסיעה את תפקיד יו"ר ועדת הכספים, שני תפקידים של סגני שר במשרד התחבורה ובמשרד החינוך, וכן את ראשות ועדת החוקה וועדת פניות הציבור למשך 15 החודשים הראשונים לכהונת הכנסת. בנוסף, ח"כ מטעם יהדות התורה יכהן כסגן יו"ר הכנסת במשך 28 חודשים החל מיום הקמת הממשלה.
במסגרת ההסכם עם ש"ס, אריה דרעי ימשיך לכהן בשני משרדים ממשלתיים: משרד הפנים, כולל מנהל התכנון שיועבר ממשרד האוצר, וכן משרד הנגב והגליל. משרת שר הדתות מטעם המפלגה תוקצה למי שאינו מכהן כחבר כנסת, הרב יעקב אביטן, בן 50 מאשקלון. לפי הודעת מפלגת ש"ס, מועצת חכמי התורה בראשות הרב שלום כהן, קיבלה את המלצת דרעי למנות את אביטן. זהו מינוי ראשון בממשלה ה-35 של שר שאינו מקרב 120 חברי הכנסת.
עוד תקבל ש"ס שלושה תפקידי סגני שרים במשרדי האוצר, הפנים והרווחה והשירותים החברתיים. בנוסף, סיעת ש"ס תקבל את ראשות ועדת הכלכלה לכל תקופת כהונת הכנסת ואת ראשות ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות למשך 17 חודשים.
שר מטעם ש"ס יכהן כיו"ר הוועדה למינוי דיינים - הגוף הבוחר את חברי בתי הדין הרבניים הממלכתיים. סיעת ש"ס, כך על פי ההסכם הקואליציוני, מתחייבת כי תשמור בקפדנות על הנוהג הקיים ביחס למינוי דיינים מכל המגזרים והקהלים באופן שוויוני.