החשש מפינוי בקרב החקלאים בנהריים ובצופר מתעצם אחרי הצהרת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על החלת הריבונות בבקעת הירדן. הצהרה זו יכולה להקשות על המשא ומתן עם הגורמים הירדנים, והחקלאים טוענים: "החלת ריבונות עלולה לחסל כל שביב של תקווה לפתרון".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מזה 80 שנה, עוד לפני קום המדינה, עבדו חקלאים יהודים בשטחי נהריים ומובלעת צופר, אך היום בו יעזבו החקלאים הישראלים את שדותיהם - קרוב יותר מתמיד. בעוד שישה שבועות ימלאו 25 שנים לחתימת הסכם השלום בין ישראל וירדן, ובאותו יום בדיוק יסתיים תוקפו של הנספח בהסכם לגבי נהריים וצופר.

כעת חוששים החקלאים שההצהרה של ראש הממשלה בנוגע להחלת ריבונות על בקעת הירדן תקשה עוד יותר על המשא ומתן מול הגורמים הירדנים. "החלת ריבונות אף עלולה לחסל כל שביב של תקווה לפתרון מהיר ונקי", מספרים גורמים ביישובים. "איזה אינטרס יש לירדנים לשתף פעולה כשראש הממשלה מספח את הבקעה וצפון ים המלח?".

על פי ההסדר אליו הגיעו ראש ממשלת ישראל יצחק רבין וחוסיין מלך ירדן, "אי השלום" בנהריים ומובלעת צופר בערבה, זכו להסדר מיוחד - שטח בריבונות ירדנית ולישראל שליטה וזכות ממשית על הקרקע. רק לפני כ-10 חודשים הכריז עבדאללה מלך ירדן כי אין בכוונתו לחדש את ההסכם בעקבות לחץ ציבורי שהופעל עליו, בעיקר מהאופוזיציה האנטי ישראלית במדינתו. המלך צייץ אז בחשבון הטוויטר שלו כי "ההחלטה שלנו לבטל את הנספחים היא מתוך רצון לקבל החלטות שישרתו את ירדן והירדנים".

אי השלום, נהריים (צילום: יעקב לדרמן, פלאש 90)
אי השלום בנהריים|צילום: יעקב לדרמן, פלאש 90

אלי ארזי, המעבד שטחים בנהריים, היה שותף במשא ומתן עם הירדנים במהלך בניית הסכם השלום. "חשוב להרים קול זעקה ולהאיץ בגורמים לקבל החלטות נכונות", סיפר בשיחה עם חדשות 12. "כמו שראש הממשלה ידע להכריז קבל עם ועדה שהוא מחיל את הריבונות הישראלית על בקעת הירדן - כך הוא יכול גם להכריז על צעדים שהוא מוכן לקחת לטובת חלק מהדרישות של מלך ירדן".

ראש מועצת עמק הירדן, עידן גרינבאום, גם הביע דאגה: "הימים חולפים ושעון החול הולך ואוזל ולצערנו אין בשורה מעודדת באופק. האדמות שעומדות להילקח מאתנו - הן רכושם של קיבוצים בעמק הירדן". לדברים אלה הוסיף: "אנשים שעיבדו את האדמות הללו בנחישות, בלי מורא ומתוך מחויבות יוצאת דופן. חברים מהקיבוץ שלי שילמו בדמם בימים שבהם עיבוד האדמות הללו היה כרוך בסכנת חיים ממשית".

גורמים מדיניים מסרו כי "מתקיימים בנושא מגעים מדיניים רציניים שמטבע הדברים לא ניתן לפרט אודותיהם". בנוסף נמסר: "מתקיים שיח שוטף בין ממלא מקום מנכ״ל משרד ראש הממשלה וראשי ההתיישבות בנושא".