מתנה לראש השנה היא פרקטיקה מקובלת בחגים בישראל. לי זו נראית כמו כפירה; מבחינתי, יהודים נותנים זה לזה מתנות רק בחנוכה. "אה, אנחנו לא ממש עושים את זה", אמרה יונית. כיוון שהישראלים אינם מוקפים באווירה של חג המולד, הם אינם מרגישים צורך לחקות אותו עם בינג' מסחרי משלהם.

בכמה שיחות כאלה שניהלנו, יונית ואני, דיברנו על כך שעבור חלק מהילדים הישראלים יום כיפור הוא ההזדמנות לרכוב על אופניים בכבישים ריקים לגמרי, אפילו בכבישים מהירים, מה שלא אפשרי ליהודים מחוץ לישראל. בגולה, ביום כיפור הולכים לבית הכנסת בין בתי קפה שכאילו מתגרים במכוון בצמים, מפיצים ניחוח קפה ולחם טרי. זה מה שקורה כשהיהודים הם מיעוט.

הפער רחב מבעבר, יהדות התפוצות|צילום: רויטרס, חדשות

בשיחות כאלה ואחרות, בנגיעה בדברים הקטנים האלה, שנינו מבינים עד כמה רחב הפער בין ישראל לגולה. אבל יותר משהמנהגים שונים, אלה נקודות המבט ששונות, לעיתים באופן קיצוני. בזמן מבצע שומר החומות דיברנו לעיתים קרובות. יונית היתה מותשת משעות רבות במרחבים המוגנים ומהתחושה שישראל תחת מתקפה. אני תיארתי איך בחו"ל ישראל היא שנתפסת כתוקפת. דיברנו על כך שבעוד שהישראלים הם ניצים, לעיתים לאומנים, יהודים-אמריקנים הם ליברליים מאוד. לפעמים נראה שיש שני סוגים של עם יהודי: יהודים ממאדים ויהודים מנוגה. האם זו בעיה, שנפערה תהום בין ישראל לגולה? ואם כן, מה ניתן לעשות כדי לגשר עליה?

 

 

בכל שבוע אני ויונית לוי, מגישת המהדורה המרכזית של חדשות 12 והעיתונאית הנצפית בישראל, מדברים בפודקאסט "Unholy" על הטירוף האחרון בישראל ועל הטירוף החדש בעולם. יש גם אורחים, כגון ג'ייק טאפר מ-CNN, עורך "האטלנטיק" ג'פרי גולדברג, יועצו לשעבר של אובמה דיוויד אקסלרוד, סשה ברון-כהן וגל גדות, אבל אלה בעיקר שנינו בפודקאסט: אחת בתוך ישראל, אחד בתפוצות.

 

 

כשהתחלנו, חשבנו שאולי יש רעב לתוכנית כזאת בקרב מכורים לחדשות, אבל משהו גדול יותר קרה. לפני כמה שבועות ניגש אליי ברחוב בלונדון מאזין ואמר בהתרגשות שהפודקאסט איפשר לו לחדש את הקשר עם אחיו. מתברר ששניהם, אחד באנגליה ואחד בישראל, התרחקו כל כך על רקע קרע פוליטי, בעיקר בכל הנוגע לישראל, שהם איבדו את היכולת לדבר זה עם זה. עכשיו שניהם מקשיבים ל"Unholy" ומדברים על כך.

נראה שאנשים שמחים שיש סוף סוף ערוץ פתוח לדיאלוג קבוע בין מה שהולך והופך לשני עמים יהודים. אף על פי שיש ערוצים שמחברים בין בני נוער יהודים, תוכניות סיורים מיוחדות, למשל, הם נוטים להיות בכיוון אחד, מכוונים לכך שיהודי התפוצות ילמדו מהישראלים.

לכל הפרקים של הפודקאסט "Unholy", לחצו כאן

ב"Unholy", לעומת זאת, השיח הוא דו-כיווני. הישראלים שמקשיבים לפודקאסט - ויש יותר מכפי שציפינו אי פעם - אומרים שהוא גורם להם להרגיש יותר יהודים, והמאזינים בתפוצות אומרים שהוא גורם להם להבין את ישראל טוב יותר מאי פעם.

 

אמנם מדובר רק בפודקאסט, אבל חייבים להתחיל איפשהו. אם אנחנו רוצים שהפער לא ייהפך לפיצול, הפתרון היהודי המתבקש הוא לדבר, לדבר ולדבר. ולהקשיב.

ג'ונתן פרידלנד, מגיש הפודקאסט Unholy לצד יונית לוי (צילום: הרפר קולינס)
ג'ונתן פרידלנד, עיתונאי הגארדיאן ומגיש הפודקאסט Unholy|צילום: הרפר קולינס

>>>ג'ונתן פרידלנד הוא עיתונאי הגארדיאן הבריטי, מגיש את הפודקאסט "Unholy" לצד יונית לוי, מגישת המהדורה המרכזית בחדשות 12. הטור פורסם באדיבות "The Jewish Chronicle"