>> להאזנה לכל הפודקאסטים של "אחד ביום" הקליקו לכאן
בזמן שברשות הפלסטינית מאבדים שליטה על הקורונה - בישראל מתנהל מבצע חיסונים שכל העולם מסתכל עליו בקנאה. אבל יש גם מי שחי בשני העולמות: 150 אלף פועלים פלסטינים חוצים מדי בוקר את הגבול, ומתקבלים בכל צד בחשדנות בגלל החשש שיביאו עימם את הנגיף מהשכנים שמעבר לגדר. המעבר היומי מייצר אתגר אפידמיולוגי שמסבך את המאבק בנגיף, אך בניגוד לשער הכניסה שנחסם בנתב"ג, את נקודת הממשק הזאת עם העולם החיצוני - ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לסגור.
לכן, הדרג המדיני הודיע אתמול על ההחלטה לפתוח במבצע לחיסון הפועלים הפלסטינים שעובדים בישראל ובהתנחלויות, ובימים הקרובים יוקמו מתחמי חיסון במעברים ובאזורי תעשייה ביהודה ושומרון שבהם יתנו צוותי רפואה ישראליים חיסוני "מודרנה" לפועלים. הצעד מגיע בתזמון קריטי, מכיוון שהתחלואה ברשות הפלסטינית צוברת תאוצה ומחלקות הקורונה של בתי החולים בגדה מתמלאות עד אפס מקום.
היום (שני) בפרק של "אחד ביום": אוהד חמו יספר על האנשים השקופים שנושאים על כתפיהם את הכלכלה הפלסטינית, על חשיבותם גם עבור המשק הישראלי ועל השיקולים הפרקטיים והמוסריים לחסן אותם. שיחה פסימית שהפכה לאופטימית: מדוע החליטה ישראל לחסן יותר ממאה אלף פועלים פלסטינים? האזינו לפרק החדש של "אחד ביום".
המגפה מעבר לגדר
אהלן חמו. מתי היה הביקור האחרון שלך בגדה?
שבוע שעבר, בשכם.
ומה מצב הקורונה שם?
"בשטחים יש ממש תחושת בהילות בכל מה שקשור לקורונה. נכון להיום המצב קטסטרופה, המספרים די מטורפים ויש תחושה שהעסק מתחיל להתפרק פה. התפוסה בבתי החולים, שעמדה לפני שבועיים על 50% בלבד, נעה כעת בין 80% ל-100% בחלק מהמחלקות. הווריאנט הבריטי צובר תאוצה במהירות, ומספר המתים הגיע ל-2,240, שזה בהחלט הרבה ביחס לאוכלוסייה. נכון להיום מדברים על 16 אלף חולים ידועים, ולפי הערכות לא רשמיות - כמיליון פלסטינים כבר נדבקו מתחילת המגפה".
זה המון. מה הם עושים כדי לעצור את התחלואה?
"הבעיה הגדולה בשטחים היא הקושי לרתום את הציבור למאבק הזה. התושבים אומרים כל הזמן 'בעין אללה' - אלוהים יחליט מי ימות ומי יישאר בחיים. מעטים מסתובבים עם מסכות, ומי שכן פשוט חושש מהפקחים. אתה רואה המוני אדם בכפרים פלסטיניים, ואיפה שאין פקחים אין מסכות. אותי באופן אישי זה קצת מעצבן, אתם לא מבינים שקורה פה משהו גדול? הרשות מתמודדת באחריות, אבל יש פער בינה לבין הציבור הפלסטיני".
ומה התפקיד של הפועלים בסיפור הזה?
"בימים כתיקונם, הפועלים הם לרוב שגרירים של רצון טוב. אנשים שמדלגים בין העולמות. הם הגשר החזק ביותר בין שתי החברות שמנותקות לחלוטין אחת מהשנייה. אבל בתקופת הקורונה הייתה אצלם תחושה שהם מופקרים. עוד מההתחלה הם סומנו ברשות כמי שעלולים להיות יבואני קורונה וזכו ליחס כמעט עוין. הפועלים המסכנים חוזרים הביתה אחרי שעבדו קשה כל היום - ונאלצים לעמוד מול שיימינג יוצא דופן בשטחים. יש ממש רתיעה חברתית מפניהם, ובסופו של דבר הם צריכים להתמודד עם התחושה שהם מפיצים מחלות".
איזה יחס הם מקבלים מהצד הישראלי?
"בישראל יש פרדוקס פנימי. מצד אחד הפועלים הפלסטינים הם אוכלוסייה שקופה, האדם ברחוב לא נתקל בהם, לא רואה את האנשים האלה. הם חיים ונמצאים במובלעות כמו אתרי בנייה או חקלאות. מצד שני, כמו שאמר לי גורם במשרד הבריאות, שטחי יהודה ושומרון וישראל הם למעשה גוש טריטוריאלי בריאותי אחד. מבחינה בריאותית, בין הנהר לים יש מדינה אחת ואין משמעות לקו הירוק".
לכן ישראל החליטה עכשיו לחסן אותם. איך זה יעבוד?
ישראל צפויה לחסן כמעט 130 אלף פלסטינים - 84 אלף פועלים שעובדים בישראל ועוד 35 אלף שעובדים בהתנחלויות. חלקם יחוסנו במעברים, ואחרים באזורי התעשייה שבהם הם עובדים. הפרויקט הזה אמור להתחיל כבר בימים הקרובים ולהימשך יותר מחודש, וככל הנראה החיסונים יהיו של חברת מודרנה. אין חשוב מהצעד הזה שישראל מחליטה לנקוט בו, כי אנחנו בנקודת זמן קריטית ועלייה דרמטית בתחלואה בשטחים".
מה דעתך על ההחלטה? אתה מרוצה ממנה?
"ברמה האישית, מאוד. אתה רואה את ישראל סוחרת לפי הדיווחים בחיסונים עם כל מיני מדינות בעולם שאין לנו דבר וחצי דבר איתן. אבל הלו, חברים, הפלסטינים כאן - השכנים שלנו. אני לא מדבר על שלום, אני מדבר על לחסן אותם. זה מתבקש והרבה יותר מוקדם. דיברתי על זה בעבר בהקשר הפרקטי, ואז אמרו לי במשרד הבריאות שזה גם תפקידה המוסרי של ישראל. אז הנה אני מצטרף לאמירה הזו".
לקריאה נוספת:
>> הפלסטינים הודיעו: ישראל תחסן לקורונה 100 אלף פועלים
>> למרות הקורונה והסגר - הפועלים הפלסטינים נכנסים לישראל
>> תיעוד ממחנה הפליטים המסוכן בגדה: "אנשים נהרגים – ואבו מאזן יושב בחיבוק ידיים"