אלפי הישראלים שבילו את ימי החג בסיני ודאי לא שמו לב לכוח חדש שמתפתח במדבר: המיליציה של "איחוד שבטי סיני", שאמורה לשמש משענת לצבא המצרי שממשיך בלחימה נגד שרידי דאעש בצפון חצי האי, אבל בהדרגה הופכת לארגון חמוש בשליטת שבטי הבדואים הגדולים - שכידוע הנאמנות שלהם איננה מובטחת לאיש.
התחלת המיליציה הזו הייתה כבר ב-2014, אבל היא קיבלה תנופה של ממש רק בשנה האחרונה ומנהיגיה מעורבים עכשיו גם בענייני רצועת עזה. הקשיים שהיו לצבא המצרי בהדברת קיני דאעש בסיני והמתח שגאה בין הגנרלים המצרים - בעיקר משירותי המודיעין - לבין ראשי השבטים הוביל את הנשיא א-סיסי לנסות מדיניות חדשה לגיוס השבטים נגד אלה מביניהם שהצטרפו לדאעש.
נזכיר: במהלך שנות הקרבות עם דאעש, ספג הצבא המצרי כ-3,000 אבדות ואלפי פצועים, ועמד כמעט חסר אונים מול פיגועי טרור המוניים ותפיסת שטחים נרחבים בידי דאעש - פשיטות על אל-עריש בירת סיני, על אזור תעלת סואץ וכמובן התבססות באזורים הנושקים לגבול ברפיח.
מפת שבטי סיני:
הבסיס למיליציה הבדואית היה ונשאר שבט התראבין, השבט הגדול ביותר במזרח התיכון (חלקו גם בישראל) המונה יותר מחצי מיליון נפש. התגרויות של דאעש בבני השבט הזה הוליכו שניים ממנהיגיו - סאלם אבו-לאפי ואיברהים אל-ערג'אני - להיענות לפניות מקהיר להקים משורות השבט קבוצות לוחמים שינצלו את היכרותם הטובה את השטח ואת האוכלוסייה כדי לפעול נגד דאעש.
אבו-לאפי נרצח בידי מתנקשים ששלח דאעש ב-2017, אבל אל-ערג'אני ניצל כמה וכמה פעמים מניסיונות חיסול - לא רק בסיני אלא גם במעונו בקהיר. הוא הפך לאיש עסקים אמיד העומד בראש פירמידה של חברות שהממשל המצרי דואג להצלחתן, ובין היתר הוא אמור להשתתף בתוכנית של א-סיסי למפעל לשיקום כלכלי בעזה.
אל-ערג'אני בן ה-51 עומד בימים אלה במוקד של מתקפת תעמולה של תנועת האחים המוסלמים ושמו נקשר, אולי שלא כדין, בפרשה מוזרה של הברחת מזומנים ומטילי זהב במטוס שהתרסק בזמביה. במשא ומתן ארוך ומפותל עלה בידיו אשתקד להפריד בין "דאעש של מחוז סיני" לבין שני השבטים שהזינו אותו במתנדבים ובמידע: שבט הסווארכה שחבר ל"איחוד שבטי סיני" במרץ 2022 ושבט רמילאת שהלך בדרכו באפריל אשתקד. כתוצאה מכך הידלדלו ההזדמנויות של דאעש לגייס בדואים לשורותיו - והולכים ומגלידים הפצעים שהותיר הצבא המצרי, אשר פינה אלפי בדואים מבתיהם במטרה לייצר אזור חיץ לכל אורך הקו עם רצועת עזה.
חלק מאנשי הסווארכה ורמילאת הורשו לחזור ולשקם את בתיהם, וחלקם קיבלו פיצויים בצורות שונות. התוצאה היום היא שכל עוד מחזיקות מעמד ההבנות בין א-סיסי וראשי הצבא שלו לבין אל-ערג'אני והמפקדים הכפופים לו, הצטמק מאוד האיום של הטרור הדאעשי על גבול ישראל. ראשי השבטים יזמו בהצלחה יחסית מבצעי חנינה למי שהסכים לפרוש משורות דאעש, ועכשיו עסוק הארגון בעיקר בפעילות מחתרתית ומתמקד בהתקפות טרור ספורות, לרוב באזורים הפחות מיושבים בואך תעלת סואץ.
הלוחמים הבדואים של "איחוד שבטי סיני" חומשו בידי הצבא המצרי, וחלקם עברו אימונים צבאיים בבסיס של גדוד 101 של הארמיה השנייה וכן סופקו להם עשרות "גמלים מודרניים" - טנדרים דאבל-קבינה של טויוטה שעליהם מקלעים כבדים. הם הקימו מתוכם גם יחידת עילית, "כוח אל-נוחבה", שתכליתה לשחרר את החיילים המצרים ממקצת המרדפים אחרי אנשי דאעש. אנשי היחידה הזו מספרים שמצבו של דאעש הידרדר עד כדי כך ששבויים שאסרה היחידה סיפרו שנאלצו לאכול חלזונות, מחמת חוסר יכולת להצטייד במזון בכפרים כפי שנהגו לעשות בעבר.
אל-ערג'אני - מפקד צבאי, מנהיג שבטי, קבלן ובעל חברות השקעה - הופך להיות האיש החזק בסיני. מפקדי הכוחות הצבאיים, המושלים וראשי תחנות המשטרה מתחלפים בקצב מהיר למדי, בעוד הוא הולך ומעצים את כוחו. בפעם הראשונה אנו עדים לתופעה שבה המנהיגות בחצי האי, לפחות באופן חלקי, היא בידי הבדואים.
מבחינת ישראל, יש כמובן קורת רוח מהחלשתו הדרמטית של דאעש בסיני - אבל יש סימן שאלה לגבי הכיוון העתידי של אל-ערג'אני ועמיתיו, שאינם פועלים למשל נגד הברחות מכל הסוגים ומקיימים ערוצי קשר משלהם אל חמאס.