מהפכת ה-AI כבר כאן, אבל למרות זאת, נדמה שמשתמשים מעטים בלבד באמת עושים שימוש יום-יומי בכלים החזקים שקיימים כבר עכשיו ברשת. למעשה, AI היא טכנולוגיה חדשה שמצריכה זמן הסתגלות, ולפי כמה ההערכות יותר ויותר משתמשים ימצאו את עצמם בעתיד הקרוב מציגים שאלות לכלים הבנויים על מודלים מתקדמים של שפה, כדי שיעזרו להם בחיי היום יום. כבר עכשיו הכלים האלה יכולים לעזור לכם במגוון רחב של נושאים, כמו לתכנן את הטיול הבא שלכם ליוון או להמציא עבור הילדים שלכם סיפור לפני השינה בהתאם לנושאים שהם הכי אוהבים.

אפשר לשאול את הצ'אטבוט שאלות כמו: איך להכין אוכל מהמצרכים שבמקרר שלי? מה השעה הכי טובה לצאת כל יום מהבית שלי לעבודה? אילו בגדים כדאי ללבוש היום לריאיון עבודה בהסתמך על מזג האוויר? מי זה האיש הזה בתמונה שאני מסתכל עליה ומה החשיבות ההיסטורית שלו? איפה הכי כדאי להשקיע עכשיו את הכסף שלי? כל אלה שאלות שכבר היום אנשים שואלים כלי AI שונים, ומקבלים לפעמים תשובות מפתיעות ושונות.

מבין הכלים הקיימים בשוק כרגע, שני כלים מתבלטים ומושכים אליהם את רוב המשתמשים בעברית: ChatGPT של חברת OpenAI, ו-Gemini מבית גוגל. ישנם כלים נוספים שמדברים עברית, כמו Claude, אך הפיתוח שלו בעברית איטי יותר ואנשי המוצר אינם מתמקדים כל כך בשוק הישראלי כמו מפתחי שני הכלים האחרים. גם OpenAI וגם גוגל מציעות גרסאות חינמיות של הצ'אטבוט שלהן, לצד גרסאות מתקדמות יותר שעולות כסף. אנחנו נבחן את הגרסאות החינמיות של שני המוצרים, וננסה להבין איזה מבין המוצרים יכול לספק כבר עכשיו למשתמשים את החוויה האולטימטיבית של גוף ידע גדול שיודע לקרוא שפה, לנתח אותה, ולספק תשובות ברורות ומדויקות.

Gimini, קלוד, צ'אט GPT (צילום: GettyImages)
AI היא טכנולוגיה חדשה שמצריכה זמן הסתגלות. Gimini, קלוד וצ'אט GPT|צילום: GettyImages

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

המבחן שלנו יתמקד בארבעה נושאים מרכזיים: אוכל, טיולים וניווט, יצירתיות ובריאות. בכל נושא, נשאל את הצ'אטבוטים שתי שאלות ונבחן מי נתן תשובות מדויקות יותר. המטרה שלנו היא להבין האם הכלים האלה יכולים לקיים כבר עכשיו, בשפה העברית, את ההבטחה הגדולה שמאחוריהם: עוזר אישי שמסוגל לא רק לספק לנו ידע, אלא לנתח אותו ולהנגיש אותו בצורה קלה ויעילה.  

לפני שיוצאים לדרך, חשוב להדגיש דבר אחד חשוב לגבי הצורה שבה הכלים האלה עובדים: מודלי שפה חכמים סורקים את הרשת, מוציאים מידע ומנתחים אותו כדי להנגיש אותו מחדש למשתמש. זאת אומרת שאף אחד לא הזין את המידע הזה בעצמו לתוך המערכת. המודל הוא זה שקרא מיליוני דפים, ועשה ניתוח סטטיסטי של מה התשובה הכי טובה לכל שאלה. 

טיול

השאלה: תכנן לי יום טיול לכל המשפחה בחיפה. בן ה-3 אוהב דברים ימיים ובן ה-5 לא אוהב ללכת הרבה

חיפה (צילום: 123rf)
"מציעה שפע של אטרקציות לכל המשפחה". חיפה|צילום: 123rf

גוגל

אחד הדברים המפתיעים שגוגל הוסיפו לצ'אטבוט שלהם זה תמונות. המשמעות היא שהמנוע לא רק יכתוב לכם על המקומות שכדאי לכם לבקר בהם, הוא אף יוסיף תמונות. אומנם לרוב תמונות ויקיפדיה, אבל זה גם משהו. 

יום הטיול של גוגל מתחיל בפסקה קלישאתית נחוצה:

חיפה מציעה שפע של אטרקציות לכל המשפחה, אבל כשיש ילדים קטנים, חשוב למצוא מקומות שיהיו מהנים ומעניינים עבור כולם. הנה הצעה ליום כיף בחיפה, שתחבר בין חוויות ימיות שיקסימו את הקטן שלכם, לאטרקציות שיעסיקו את הגדול, ובין הפסקות נחוצות להתרעננות.

אך משם גוגל עובר לכמה המלצות מפתיעות. את היום הוא מציע לפתוח במוזיאון המדע של חיפה, המדעטק: בתערוכת "עולם הימים" הם יוכלו לחוות את עולם הים מקרוב, להכיר יצורים ימיים מרתקים, וללמוד על חשיבות השמירה על הסביבה הימית. 

ספינה בתוך המוזיאון: בתוך המדעטק יש ספינה אמיתית, שבה הילדים יכולים לטפס, לחקור ולדמיין שהם ימאים.

פינת יצירה: לאחר ביקור בתערוכות, הילדים יכולים להשתתף בפעילות יצירה ימית, כמו למשל הכנת דג מנייר או ציור של דולפין.

יש פה שלל של המלצות יפות לטיול במדעטק, שהוא בהחלט מוזיאון מאוד יפה ועם המון פעילויות. רק חבל שהפעילות הספציפית שעליה גוגל מדבר - תערוכת "עולם הימים" שבה ניתן לעלות על ספינה - נסגרה אי שם ב-2015. חבל לאכזב ככה את הילדים.

מדעטק חיפה (צילום: נדב רותם)
"הילדים יכולים להשתתף בפעילות יצירה". מדעטק חיפה|צילום: נדב רותם

מכאן גוגל יתחיל קצת לפשל. הוא יציע להמשיך את היום באיזור המדעטק, בפארק הכרמל. פארק הכרמל נמצא הרחק מהמדעטק ודורש נסיעה. גוגל אף יציע לאכול באזור של המדעטק, אזור שקשה להגיד עליו שיש בו הרבה מאוד היצע קולינרי, גם עבור מסעדה טובה צריך להיכנס לאוטו ולנסוע, או לשוק תלפיות הקרוב או לעיר התחתית. גם כאן, גוגל לא ממש מפרט. 

לאחר הצהריים, גוגל מציע לנסוע לחוף דדו. 

חוף זה הוא אחד החופים הפופולריים ביותר בחיפה, והוא מציע חול רך, מים נקיים ושלל מתקנים כמו מתנפחים, שמשיות וכיסאות.

בין הפעילויות, גוגל מציע לבנות ארמונות בחול או לשחק בכדור. לא ממש מקורי. 

  • גלידה: כדי לסיים את היום בכיף, תוכלו לקנות גלידה באחד מהקיוסקים שבחוף.

לבסוף, גוגל נותן כמה המלצות ברורות כמו לבדוק את מזג האוויר לפני שיוצאים. בסך הכול זה לא יום טיול רע.

ומה לגבי הבטיחות? מודלי שפה גדולים מסתמכים על מידע שמעודכן עד זמן מסוים. בשביל להיות מעודכנים ממש באקטואליה, הם צריכים להתחבר לרשת ולחפש באופן אקטיבי את המידע הרלוונטי. כך שבשביל שהמודל יידע שבימים אלה חיפה נמצאת על הכוונת של טילים מהחיזבאללה, הוא צריך לעשות חיפוש אקטיבי. 

שאלנו את גוגל האם בטוח בכלל לטייל בימים אלה בחיפה, ולמרות שהוא אמור לדעת לעשות את זה, גוגל לא הציץ במנוע החיפוש שלו עצמו, וענה תשובה גנרית שכלל אינה מודעת למצב הנוכחי.

הבטיחות בטיולים בחיפה, כמו בכל עיר גדולה, תלויה במספר גורמים ומשתנה ממקום למקום ומתקופה לתקופה. באופן כללי, חיפה נחשבת עיר בטוחה לתיירים ולתושבים כאחד. עם זאת, חשוב לנקוט באמצעי זהירות בסיסיים כמו בכל יעד תיירותי.

דווקא גוגל, שהיה אמור להצטיין ביכולת חיפוש מידע אקטואלי ברשת, מפשל פה בגדול.

יירוטים בשמי חיפה
גוגל לא הציץ במנוע החיפוש שלו עצמו. יירוטים בשמי חיפה

הבטיחות בטיולים בחיפה, כמו בכל עיר גדולה, תלויה במספר גורמים ומשתנה ממקום למקום ומתקופה לתקופה. באופן כללי, חיפה נחשבת עיר בטוחה לתיירים ולתושבים כאחד

צ'אט GPT

יום הטיול שמתכנן לנו צ'אט GPT הרבה יותר עמוס פעילויות, ומעלה תהיות אם אפשר לעשות כל כך הרבה עם שני ילדים קטנים.  

את היום מתחילים בגן החיות הלימודי המקסים שבגן האם.

גן החיות נמצא במרכז הכרמל ומציע מסלול קצר ונגיש, שמתאים למשפחות. תוכלו לראות מגוון בעלי חיים, כולל חיות ימיות קטנות באקווריום שלהן, דבר שיכול לעניין את הילד בן ה-3. יש גם פינות ישיבה רבות בדרך אם בן ה-5 יתעייף. 

ההערה האחרונה קריטית, מאחר וגן החיות של חיפה הוא לא מקום קטן ודורש לא מעט הליכה. משם מוצע ללכת לבקר בגנים הבהאים.

הגנים הבהאים נמצאים בקרבת מקום והם נגישים מאוד. אפשר ליהנות מיופי הגנים בלי הרבה הליכה - יש תצפיות מהממות על העיר והים. זהו מקום מושלם להצטלם וגם להירגע מעט. 

מה שלא מצוין זה שהכניסה לגנים הבהאים היא בליווי מדריך, ולכן שעות הכניסה למתחם הן מאוד ספציפיות. גם כאן, יש לא מעט הליכה.

הגנים הבהאים בחיפה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ג'ימיני שכח לציין שהכניסה היא בסיורים מודרכים בלבד. הגנים הבהאים|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

ארוחת צוהריים במושבה הגרמנית

לא רחוק מהגנים הבהאים, מציעה המושבה הגרמנית מגוון מסעדות ידידותיות למשפחות. תוכלו למצוא שם אוכל שמתאים לכל הטעמים, וגם יש מקום להתרענן. 

ההצעה הזאת הרבה יותר הגיונית ממה שנתנו לנו בגוגל, שפשוט שלחו אותנו לחפש מסעדה באזור שאין בו הרבה מסעדות.  

המוזיאון הימי הלאומי

במוזיאון הימי הלאומי בחיפה תמצאו אוספים מרשימים של כלים ימיים, דגמים של ספינות ועוד, מה שיכול לרתק את הילד בן ה-3. הביקור במוזיאון הוא קצר יחסית ואינו דורש הרבה הליכה. 

די מפתיע שאנחנו נתקלים באטרקציה הזאת רק עכשיו, שכן היא מתאימה בול לבן ה-3 חובב הים. בגוגל לא קיבלנו אותה בכלל. גם ההערה על כך שהביקור במוזיאון קצר ואינו דורש הרבה הליכה נכונה, כך שביקור אחרי ארוחת הצוהריים יכול להיות הגיוני.

המוזיאון הימי הלאומי (צילום: ג'ני כצנר , יחצ)
הביקור במוזיאון הוא קצר יחסית. המוזיאון הימי הלאומי|צילום: ג'ני כצנר , יחצ

את היום מציע צ'אט GPT לסגור בטיילת אחרת בחיפה, טיילת לואי העליונה. זאת למרות שדווקא מהמוזיאון יהיה נחמד יותר לנסוע לטיילת דדו, שנמצאת ממש על החוף ולא כל כך רחוקה מהמוזיאון.  

מה לגבי הבטיחות? כששאלנו את צ׳אט GPT האם בכלל בטוח לטייל עכשיו בחיפה, הוא ענה את התשובה הקורקטית הבאה:

כרגע, אין לי מידע בזמן אמת על המצב הביטחוני או האווירי בחיפה. כדי לוודא שהטיול בטוח, מומלץ להתעדכן באמצעות מקורות רשמיים כמו חדשות, משטרת ישראל, פיקוד העורף, או אתר עיריית חיפה לגבי מצב הביטחון והמלצות לשהייה בעיר.

אם תרצה שאבדוק עבורך עדכונים בזמן אמת, אני יכול לעשות זאת.

ביקשנו ממנו לבדוק עבורנו, וקיבלנו הסבר מפורט על המצב הביטחוני המסובך בחיפה בימים אלה, כולל רפרנסים לאתרים חיצוניים. 

המנצח

גוגל שולח אותנו למסלול די קטוע, ממציא תערוכה שלמה שכלל לא קיימת, ועוד מפספס מוזיאון שלם המוקדש לים. לעומת זאת, צ'אט GPT מציע אטרקציות שכוללות הרבה הליכה, ולא מפרט מספיק על האטרקציות. כך שיוצא ששתי ההצעות די מפסידות מבחינת המסלול. מבחינה ביטחונית - דווקא גוגל, שמתפקד ביום יום כמקור מידע מרכזי, מפגין התעלמות מנותקת מהמציאות, בעוד צ'אט GPT, מודה שאין לו מידע ומציע לבדוק. מהבחינה הזאת צ'אט GPT לוקח בגדול.

אוכל ומתכונים 

השאלה: אתה השף הטוב ביותר במזרח התיכון. תן לי מתכון לבורקס פטריות שיעיף לי את הסכך

גוגל

"בטח! בוא נכין בורקס פטריות שיעיף לך את הסכך, כמו שאומרים. בתור השף הכי טוב במזרח התיכון, אני אספק לך מתכון מושלם, שמשלב טעמים עמוקים ומרקמים מושלמים".

בורקס (צילום: גארט מילס, פלאש 90)
"בטח! בוא נכין בורקס פטריות שיעיף לך את הסכך". בורקס|צילום: גארט מילס, פלאש 90

אחד הדברים המעניינים במתכון של Gemini הוא העובדה שמדובר במתכון מאוד מאוד חלבי לבורקס פטריות. לבצק, המתכון מבקש להכין ביצה טרופה ובצק עלים מוכן, אך לא מציין איזה בצק עלים, האם כזה שעשוי מחמאה או ממרגרינה? עבור המילוי, המתכון מבקש 500 גרם פטריות שמפיניון קצוצות, 2 שיני שום כתושות, חצי כוס גבינה בולגרית מפוררת - והדבר הכי מוזר במתכון: חצי כוס של שמנת לבישול. מעט מאוד מתכונים, אם בכלל, מבקשים להכניס שמנת לבישול לתוך בורקס פטריות. המתכון מבקש גם להכניס פרורי לחם לתוך התערובת של הפטריות בבורקס, מה שקצת הופך אותה לעשירה ועמוסה יותר מדי. 

גם מבחינת תיבול, המתכון של גוגל מאוד עשיר. הוא מבקש להוסיף פפריקה, כמון, פלפל שחור וכוסברה קצוצה. המתכון של גוגל מרגיש, וגם יוצא, עמוס מדי וכבד מאוד.

אופן הבישול נראה די סטנדרטי:

הרכבת הבורקס:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.
  • פורסים את בצק העלים למלבנים.
  • מניחים כף גדושה מהמילוי במרכז כל מלבן.
  • מורחים קצת מהביצה הטרופה על הקצוות.
  • סוגרים את הבורקסים, מהדקים היטב ומברישים בביצה.

המתכון אף מוסיף ארבעה טיפים, ועוד שני טיפים שאותם הוא מכנה "סודות השף":

טיפים:

  • פטריות: אפשר להשתמש בכל סוג של פטריות שאתם אוהבים.
  • תבלינים: התאימו את כמות התבלינים לטעמכם האישי.
  • גבינה: במקום גבינה בולגרית, אפשר להשתמש בגבינה פטה, או בכל גבינה אחרת שאתם אוהבים.
  • הגשה: מגישים חם לצד סלט ירוק.

פטרייה (צילום: GettyImages)
אפשר להשתמש בכל סוג שאתם אוהבים. פטרייה|צילום: GettyImages

סוד השף:

  • בצק טרי: השתמשו בבצק עלים טרי ואיכותי, זה ישפיע על הטעם והמרקם של הבורקס.
  • טעם עמוק: כדי להעשיר את הטעם, אפשר להוסיף למילוי מעט אגוזים קצוצים, או פטרוזיליה קצוצה.

כשביקשנו מג'ימיני לספק לנו מתכון פשוט יותר לבורקס פטריות, הוא הוריד את השמנת לבישול, והחליף את הגבינה הבולגרית בכוס של גבינה צהובה מגורדת. המתכון אף הוסיף טיפים נוספים: 

ירקות נוספים: אפשר להוסיף למילוי תירס, פלפל או זיתים. 

יאק.

צ'אט GPT

המתכון של צ'אט GPT לא רק הרבה יותר פשוט והגיוני, הוא גם מחולק נכון יותר עבור הקורא הישראלי, ומציע גרסה חלבית וגרסת פרווה. כאן אין שמנת לבישול, אבל כן ישנה הצעה להוסיף גבינה מגוררת כלשהי, כשהמתכון מציע גבינת פטה או בולגרית בגרסה חלבית, או גבינת קשיו לגרסה פרווה. בנוסף, היד הרבה פחות קלה על התבלון. המתכון מציע בסך הכול שום, כף טימין, ומלח ופלפל. האמת? אולי טיפה משעמם.

בורקס (צילום: 123rf)
המתכון של צ'אט GPT אולי טיפה משעמם. בורקס|צילום: 123rf
  • חבילת בצק עלים מוכן (400-500 גרם, רצוי על בסיס חמאה או מרגרינה אם רוצים פרווה)
  • 250 גרם פטריות שמפיניון טריות (או כל סוג אחר שאוהבים, כמו פורטובלו)
  • 1 בצל גדול, קצוץ דק
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 שיני שום, כתושות
  • 100 גרם גבינת פטה/בולגרית (לגרסה חלבית) או גבינת קשיו לגרסה טבעונית/פרווה
  • 1 כף טימין טרי או מיובש
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • ביצה אחת טרופה להברשה (לגרסה חלבית) או שמן זית (לגרסה טבעונית/פרווה)
  • שומשום או קצח לפיזור מעל 

גם ההכנה קלה להבנה:

הכנת הבורקס:

חמם תנור ל-200 מעלות צלזיוס.

  • פרוס את בצק העלים על משטח מקומח קלות וחתוך לריבועים בגודל 10X10 ס"מ.
  • הנח כף מהמילוי במרכז כל ריבוע, קפל למשולש והדק את הקצוות עם מזלג כדי לסגור היטב.
  • הברש את הבורקסים בביצה טרופה (או שמן זית לגרסה טבעונית/פרווה) ופזר שומשום או קצח מעל.

לבסוף, ישנה הצעת הגשה משעשעת:

הגש את הבורקסים חמים לצד סלט ירוק רענן או טחינה ביתית, ותכין את עצמך לשבחים!

גבינה בולגרית (צילום: 123rf)
אפשר להמיר בגבינת קשיו לגרסה טבעונית או פרווה. גבינה בולגרית|צילום: 123rf

המנצח

ג'ימיני אומנם יצר גרסה מאוד מורכבת ומאוד עשירה של בורקס, אבל אולי קצת יותר מדי עשירה ודי מבולגנת. למרות שהיא טיפה יותר משעממת, העדפנו את הגרסה ההגיונית יותר של צ'אט GPT. אהבנו גם את זה שהמתכון של צ'אט GPT מתאים את עצמו לקהל הישראלי ונותן אופציות לגרסת פרווה.

בסוף, ישנה הצעת הגשה משעשעת: "הגש את הבורקסים חמים לצד סלט ירוק רענן או טחינה ביתית, ותכין את עצמך לשבחים!"

יצירתיות 

השאלה: אני רוצה להקריא ברכה בחתונה של בן הדוד שלי. הוא עובד בחברת החשמל והתחביבים שלו הם גלישה והופעות של פאר טסי. את אשתו הוא פגש בחוג קרמיקה. תכתוב לי ברכה מצחיקה, אך מרגשת, עבורו 

ג'ימיני

יצא לכם לאחרונה ללכת לחתונה והרגשתם שהברכות שהחתן והכלה קוראים אחד לשנייה מרגישות לכם קצת כלליות מדי? אולי טיפה גנריות? עולם ה-AI השתלט על חתונות, בר מצוות, ובכלל אירועים משמחים. זה פשוט קל מדי ללחוץ על כפתור ולקבל ברכה שלמה. לכן בגוגל בחרו שלא לעשות לנו את החיים קלים ובמקום זה נתנו דוגמאות לשימוש בתכונות האופי שכתבנו, פלוס כמה אופציות וכמה טיפים בשביל שלא נתעצל ונכתוב בעצמנו את הברכה כמו שצריך. 

חתונה (אילוסטרציה: 123RF‏)
מזל טוב. עולם ה-AI השתלט על האירועים המשמחים|אילוסטרציה: 123RF‏

הצעה ראשונה - שילוב של כל האלמנטים:

[שם החתן], מי היה מאמין? מהחשמל, לגלים, לבוץ של הקרמיקה, ועכשיו לחופה! ממהנדס חשמל שמתחבר לפלאגים, הפכת לבעל שמתחבר ללב. תמשיכו לגלוש על גבי אהבתכם, כמו שאתם גולשים על הגלים, ותמיד תזכרו את הרגעים המרגשים של פאר טסי, רק שהפעם הכוכב זה האהבה שלכם. מזל טוב!

קצר מדי, קצת כוללני מדי.  

"מי היה מאמין? מהחשמל, לגלים, לבוץ של הקרמיקה, ועכשיו לחופה! ממהנדס חשמל שמתחבר לפלאגים, הפכת לבעל שמתחבר ללב"

הצעה שנייה - התמקדות באישיות:

[שם החתן], תמיד ידענו שאתה בחור מיוחד, עם ראש בחשמל ורגליים על הקרקע (או בעצם, על גלשן). אבל מי היה מאמין שתמצא את חצי השני בחוג קרמיקה? זה כמו לשלב בין אנרגיה חשמלית לחימר רך. תמשיכו להיות מקוריים ומלאי חיים, כמו השירים של פאר טסי, ותזכרו שהאהבה שלכם היא יצירת מופת אמיתית. מזל טוב!

גוגל ניסה בכוח לדחוף פה את פאר טסי.  

טיפים נוספים:

  • התאם את הטון: תוכל להוסיף בדיחות פנימיות או התייחסויות ספציפיות לחייהם של החתן והכלה, כדי להפוך את הברכה למיוחדת עוד יותר.
  • השתמש בשפה יצירתית: שחק עם משחקי מילים, מטאפורות והשוואות, כדי ליצור ברכה שתיזכר.
  • הבע את הרגשות שלך: אל תשכח להביע את האהבה והברכות שלך לזוג הטרי.
פאר טסי (צילום: מעמוד האינסטגרם peertasi)
"הפעם הכוכב זה האהבה שלכם". פאר טסי|צילום: מעמוד האינסטגרם peertasi

כאן גוגל כבר רומז לנו שאולי כדאי שניקח את זה מכאן ונתחיל לכתוב בעצמנו. הוא מוסיף לנו כמה משפטים די מביכים להוסיף לברכה.

דוגמאות נוספות למשפטים שתוכל לשלב:

  • "שתרכיבו ביחד את חייהם, כמו פאזל מושלם".
  • "שתמיד תהיו אחד לשני מקור השראה, כמו השירים של פאר טסי".
  • "שאהבתכם תמשיך לבעור כמו נורה חשמלית".
  • "שכל יום בחייכם יהיה כמו גלישה על הגלים, מלא התרגשות והנאה".

זכור: הברכה הכי טובה היא זו שבאמת באה מהלב. תן לרגשות שלך להנחות אותך ותיצור ברכה בלתי נשכחת.

לבסוף, גוגל מבקש עוד פרטים על הזוג, בשביל לעזור לכתוב ברכה אישית יותר. כך שניתן להתחיל לפתח אולי קצת יותר שיחה עם הצ'אטבוט ולהוציא משהו טוב יותר.

חתונה (אילוסטרציה: 123RF‏)
"שאהבתכם תמשיך לבעור כמו נורה חשמלית". חתונה (אילוסטרציה)|אילוסטרציה: 123RF‏

צ'אט GPT 

עם צ'אט GPT אפשר לעבוד הרבה פחות קשה. כאן תקבלו ברכה מלאה, גם אם לא מומלץ להקריא אותה כמו שהיא ולעשות כמה עריכות. יש כאן כמה בדיחות חשמל שלא יעשו טוב לאף אחד.

לבן דוד האהוב שלי, אלוף החשמל והגלים!

כשאני חושב עליך, אני לא יכול שלא לדמיין אותך עם חליפת גלישה ביד אחת וכבל חשמל ביד השנייה – תמיד מחובר, תמיד בזרם! וכמובן, כל זה עם פס קול בלתי פוסק של פאר טסי ברקע.

אז מה יש לנו פה? אחד שמחבר זרמים (תרתי משמע!) עם מישהי שמחברת חימר ליצירת אמנות. וככה, כמו בקרמיקה – קצת חום, קצת מים והרבה סבלנות – נוצר ביניכם חיבור שהוא באמת מאסטרפיס.

אני חייב לציין, שמעכשיו אם יהיו הפסקות חשמל בבית שלכם, ברור מי יהיה אחראי לתקן, נכון? ואין מצב שמישהו יוכל "להחליק" מהמשמרת הזו!

מאחל לכם המון אהבה, זרמים חיוביים, וכמובן – תמיד תישארו על הגל הנכון.

ושתמיד תזכרו, כמו בשיר של פאר טסי: "החיים הם דואט" – אז תנו בראש יחד!

מזל טוב!

"כשאני חושב עליך, אני לא יכול שלא לדמיין אותך עם חליפת גלישה ביד אחת וכבל חשמל ביד השנייה – תמיד מחובר, תמיד בזרם! וכמובן, כל זה עם פס קול בלתי פוסק של פאר טסי ברקע"

למרות שזו ברכה שזקוקה לעריכה, היא משמעותית מרגישה הרבה יותר קוהרנטית והרבה פחות מתאמצת מכל מה שכתבו בגוגל.

חתונה (אילוסטרציה: 123RF‏)
"'החיים הם דואט' – אז תנו בראש יחד!" חתונה (אילוסטרציה)|אילוסטרציה: 123RF‏

המנצח

צ'אט GPT מוביל כאן באופן ברור.

בריאות

השאלה: אני חש נימול מתמשך ברגל שמאל, באזור הירך. מה זה יכול להיות? 

גוגל

אחד הדברים המטרידים בעובדה שמיליוני אנשים עומדים להתייעץ עם צ'אטבוטים על עניינים רפואיים כאלה או אחרים, זה שהם יכולים לקבל מידע לא מספיק מדויק, לעבור הבחנה לא נכונה, ולא לראות רופא במצבים שיכולים להיות גם קריטיים. לכן טוב וחשוב שג'ימיניי של גוגל שם קודם כל אזהרה מפני התוכן שהוא מספק.

הערה חשובה: אני כמודל שפה לא יכולה לאבחן מצבים רפואיים. המידע המוצג כאן נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין להסתמך עליו כתחליף לייעוץ רפואי. במידה ואתה חווה נימול מתמשך או כאבים בירך, חשוב לפנות לרופא או פיזיותרפיסט לבדיקה מקצועית.

היה אפשר להוסיף פה שאפשר לפנות לרופא משפחה או לנוירולוג, אבל גם ההודעה הזאת מספקת וחשובה. עכשיו גוגל ניגש לנתח את הבעיה, וגם כאן הוא משתמש בשפה נעימה ולא מלחיצה.

תחושת נימול בירך שמאל, כאילו האזור רדום, יכולה להצביע על מגוון רחב של סיבות, חלקן קלות וחולפות וחלקן דורשות טיפול רפואי. להלן כמה מהסיבות השכיחות:

מפה גוגל ימנה את הסיבות שבגללן התופעה יכולה לקרות, תוך מתן אינפורמציה רחבת היקף. בין הסיבות שגוגל מציין: לחץ על עצבים, בעיות זרימת דם, פגיעה עצבית, חוסר בוויטמינים. גוגל אף מציין את תסמונת התעלה הקרפלית, ואומר כי למרות שהתופעה קורית בדרך כלל בידיים, היא יכולה להופיע לעיתים גם ברגליים. 

גוגל אף מציע מספר דברים שניתן לעשות כדי להקל על התופעה, כמו מנוחה, שינוי תנוחה, פעילות גופנית קלה והנחת קומפרסור חם או קר על האזור. לבסוף, גוגל מציע לקחת תרופות נוגדות דלקת ללא מרשם רופא, כמו איבופרופן או נפרוקסן. שתי התרופות ניתנות ע"י רוקח בבית מרקחת, ודורשות התייעצות איתו.

כאן גוגל מפרט מתי כדאי לפנות לרופא:

חשוב לפנות לרופא אם הנימול:

  • מלווה בכאבים חזקים.
  • אינו חולף לאחר מספר ימים.
  • מלווה בחולשה או קושי בהליכה.
  • מלווה בשינויים בצבע העור או הטמפרטורה של הרגל.

ולבסוף גוגל מציע את הבדיקות האפשריות שניתן לעשות, כמו בדיקות דם ובדיקות עצב. גוגל לא מציין את הבדיקה הנפוצה ביותר במקרים כאלה, שהיא בדיקת EMG.

לסיום, גוגל נותן קישור לאתר שממנו נלקח מידע בנושא, כך שהמשתמש יוכל לעבור על המקורות ולראות בעצמו עם המידע תואם.

צ'אט GPT

לעומת גוגל, צ׳אט GPT אינו מציג הודעת אזהרה בהתחלה, מה שיכול להיות בעייתי מאוד. בנוסף, המידע שמוצג הוא רזה הרבה יותר ממה שהוצג בגוגל. הפירוט היחיד הוא הסיבות שבגללן המצב יכול להיגרם:

לחץ על עצב: אחת הסיבות הנפוצות לנימול בירך היא מצב הנקרא מרלגיה פרסטטיקה (Meralgia Paresthetica), שבו העצב שנקרא lateral femoral cutaneous nerve נלחץ או נלכד, מה שגורם לתחושת רדימות או עקצוץ בצד החיצוני של הירך. זה יכול להיגרם על ידי לחץ פיזי, כמו ישיבה ממושכת, לבישת בגדים צמודים, או עלייה במשקל.

פריצת דיסק או בעיות בגב התחתון: אם יש לך בעיות בעמוד השדרה התחתון, כמו פריצת דיסק, ייתכן שהדיסק לוחץ על עצבים, מה שיכול לגרום להקרנה של כאב, רדימות או נימול לאורך הרגל.

סוכרת או בעיות מטבוליות אחרות: במקרים מסוימים, סוכרת יכולה לגרום לנזק עצבי (נוירופתיה סוכרתית), מה שיכול לגרום לנימול באזורים שונים בגוף, כולל הרגליים.

חוסר בוויטמינים: חוסר בוויטמינים, במיוחד ויטמין B12, עלול להוביל לבעיות נוירולוגיות כגון נימול.

פציעה או טראומה: פציעות באזור הירך או הרגליים עלולות לגרום לנזק לעצבים, מה שיכול להוביל לתחושת רדימות.

הטקסט מרגיש קצת פחות מדויק, משתמש במונחים מקצועיים מדי ולא כל כך מנגיש את הנושא לקורא. בשביל לקבל עוד מידע, צריך להמשיך ולחקור את הצ'אטבוט. המשכנו ושאלנו "לאיזה רופא כדאי לי לפנות?" כאן צ'אט GPT היה כבר יותר נדיב במידע:

אם אתה חש נימול בירך, כדאי לפנות תחילה לרופא משפחה. רופא המשפחה יוכל לבצע הערכה ראשונית ולשלול סיבות כלליות. לאחר מכן, הוא עשוי להפנות אותך לאחד המומחים הבאים, בהתאם לממצאים:

  • נוירולוג: אם יש חשד לבעיה עצבית, כמו מרלגיה פרסטטיקה או נוירופתיה כתוצאה מסוכרת או בעיות אחרות, ייתכן שתופנה לנוירולוג שמתמחה במערכת העצבים.
  • אורתופד: אם יש חשד לבעיה הקשורה לעמוד השדרה, כמו פריצת דיסק, או אם יש בעיות במפרק הירך או פציעות פיזיות, אורתופד יכול לעזור.
  • אנדוקרינולוג: במידה ויש בעיות מטבוליות, כמו סוכרת שגורמת לנזק עצבי, ייתכן שהרופא יפנה אותך לאנדוקרינולוג שיבדוק ויסדיר את רמת הסוכר בדם.
  • פיזיותרפיסט: אם מדובר בלחץ על עצב כתוצאה ממבנה גוף או לחץ פיזי, פיזיותרפיה יכולה לעזור בהפחתת הלחץ והשבת התחושה.

התחל אצל רופא המשפחה, והוא יוכל לכוון אותך להמשך טיפול בהתאם לאבחון הראשוני.

תוצאות: בתחילת הדרך, הצ'אטבוטים הציגו מידע מאוד חלקי ושגוי בנושאי בריאות, אך עם הזמן נראה שהמודלים השתכללו מאוד ומציגים מידע טוב ויחסית אמין. גוגל מנצחים כאן גם בשל רוחב היריעה, גם בגלל האזהרה בתחילת הטקסט, וגם בגלל שהם מביאים מקורות למידע שלהם. 

מי מנצח בקרב הצ'אטבוטים?

שני הצ'אטבוטים עברו כברת דרך בשנתיים האחרונות. שניהם השתפרו מאוד ומציגים פחות מבעבר תשובות הזויות שבהן הצ'אטבוט ממציא דברים במקום להגיד שהוא אינו יודע. בעבר, למשל, הצעה ליום טיול בחיפה הייתה יכולה לכלול אטרקציות שכלל לא קיימות במציאות, היום נראה את זה פחות. עדיין, כדאי מאוד להיזהר עם התשובות שמקבלים בצ'אטבוטים, ותמיד כדאי לחשוד ולבדוק בעצמכם.

מבחינת התוצאות בין שני המנועים הגדולים, גוגל הוא המנצח בכל מה שקשור למידע. סיכום מידע מהרשת, הנגשה שלו, רוחב יריעה, כאן גוגל לוקח בגדול. צ'אט GPT לעומת זאת מנצח את גוגל בכל מה שקשור ביצירתיות. להמציא סיפורים, לכתוב ברכות, או אפילו סתם לשחק ולדמיין סיטואציות שונות, כאן צ'אט GPT הוא המנצח.