גיבורי מבצע "ארנון" לחילוץ ארבעת החטופים הישראלים הם קודם כל הלוחמים בשטח שסיכנו את חייהם: אלה שפרצו למבנה והאחרים שאבטחו את הפעולה ונלחמו במאות המחבלים שניסו לפגוע בחטופים ובכוח החילוץ. הם היו אחראים על התכנון והביצוע, ובראש הפירמידה עמד ראש הממשלה בנימין נתניהו שצריך היה לאשר את המבצע.

"מבצע 'ארנון' הוא מבצע מסובך מאוד, רווי נקודות חיכוך, בתוך אוכלוסייה עוינת, ובמקום מאוד מאוד קשה", מסביר ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט את המורכבות. "ההבדל במבצעים האלה, בין הצלחה לכישלון, הוא יכול להיות של חלקית שנייה - כי הרי המחבלים ששומרים על בני ערובה מוכנים תחת הוראות להוציא להורג את בני הערובה אם הם שומעים שיש מתקפה ולכן הכול צריך להיות בהפתעה מוחלטת בו-זמנית מכל המקומות".

"מבצע על חוט השערה"

תכניס אותנו רגע להתלבטויות של ראש ממשלה שמציגים לו את התוכנית לחילוץ חטופים והוא צריך לקבל החלטה.

"כראש הממשלה, כשאני בא לאשר מבצע, אני מסתכל על מה יכול לקרות לחטופים, מה יכול לקרות ללוחמים, מה התרחיש הגרוע ביותר במצב שהכול משתבש - האם אנחנו מדברים על אירוע רב-נפגעים או אפילו יותר גרוע מזה - ובסוף אתה משקלל את הדברים".

תמיד, בכל מבצע, בכל תחום, אני נוהג להביא אליי את מפקד המבצע ולהסתכל לו בעיניים, לשאול אותו את השאלות, ומה שהוא מקרין לי זה חלק מרכזי בהחלטה של 'גו או נו גו', כן או לא. אני חושב שבהסתמך על רמת המקצועיות של הלוחמים בימ"מ, על הניסיון שלהם - אני חושב שזה היה מרכיב קריטי ביכולת לאשר את מבצע 'ארנון', כי זה באמת מבצע על חוט השערה".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

"יריבות שלא בהכרח הייתה בריאה"

רבים השוו עכשיו את מבצע "ארנון" למבצע "יונתן", שאותו הובילו לוחמי סיירת מטכ"ל. 48 שנה אחרי אנטבה הפעם היו אלה לוחמי הימ"מ שחילצו את החטופים. ובנט מסביר: "הייתה יריבות משמעותית בין סיירת מטכ"ל לבין הימ"מ במשך הרבה מאוד שנים, אני חושב שהייתה יריבות שהיא לא בהכרח הייתה בריאה - שלכל אירוע מגיע גם מפקד סיירת מטכ"ל, גם מפקד או מישהו מהימ"מ ומתחרים ביניהם בהצגה לרמטכ"ל מי יעשה את המבצע. מי יפרוץ פנימה".

"זה קרה אצל נחשון וקסמן, ששם הרמטכ"ל דאז אהוד ברק קיבל את ההחלטה לשלוח פנימה את סיירת מטכ"ל. המבצע לא מצליח לצערנו, נחשון וקסמן נרצח על ידי המחבלים וגם הקצין ניר פורז מסיירת מטכ"ל נפל. היתרון של הימ"מ זה שאלו לוחמים בקבע, שעשרות שנים הם עוסקים בזה ומתמחים בזה, לעומת סיירת מטכ"ל שאלו לוחמים בסדיר שנמצאים שנתיים-שלוש אבל אז ממשיכים הלאה: אין תחליף לניסיון, להתמקצעות, בתחום הזה".

נפתלי בנט (צילום: חדשות 12)
"כול להיות שהימ"מ היא היחידה הטובה ביותר בעולם לחילוץ בני ערובה". בנט|צילום: חדשות 12

"כשאני נכנס כראש ממשלה זה על רקע עשרות שנים של ויכוחים מי יעשה איזו פעולה, אני זוכר כחייל את האימונים במסלול שעובר קורס טרור ופח"ע אז הם הנחילו לנו שאנחנו כמובן הכי טובים ומה פתאום הימ"מ, אבל לא מקבלים החלטות ברמה מדינתית מנקודת ראייה של לוחם בודד".

ב-2021 הכריז בנט על החלטתו להגדיר את הימ"מ כיחידה הלאומית למאבק בטרור של מדינת ישראל. על הקיר במשרדו הביתי של בנט, לצד תמונות עם מנהיגי עולם ומתחת לתמונה של אביו ממלחמת יום הכיפורים, בחר ראש הממשלה לשעבר לתלות את מכתב התודה שקיבל ממפקד הימ"מ אחרי ההכרזה: "אני מאוד גאה בהחלטה הזאת שלא הייתה קורית ולא קרתה עשרות שנים, ההחלטה הזאת הצילה חיים, תמשיך להציל חיים ואני גאה בה כי זאת היחידה הטובה ביותר ללוחמה בטרור בעולם".

לוחמי הימ
"הימ"מ הם המקצועיים ביותר בעניין הזה ולכן הם יעשו את העבודה". אימון של לוחמי הימ"מ
לוחמי הימ
בנט: "היתרון של הימ"מ זה שאלו לוחמים בקבע, שעשרות שנים הם עוסקים בזה ומתמחים בזה"

במשך שנים דיברו על המהלך הזה, למה החלטת להוציא אותו לפועל?

"יש לזה הרבה משמעויות - קודם כל מי מבצע? עכשיו הקברניט לא צריך יותר להתלבט - סיירת מטכ"ל, שייטת או ימ"מ - הולכים על ימ"מ. הדבר השני הוא שהימ"מ הייתה בתת-תקצוב, בתקציב זעיר ביחס למשימות שלה - ההחלטה שלי הגדילה באופן דרמטי את התקציב גם העלתה את דרגת המפקד לתת-ניצב".

השר לשעבר עמר בר-לב, שכיהן כשר לביטחון הפנים כשהתקבלה ההחלטה, מסביר: "היא הייתה האחות הקטנה של סיירת מטכ"ל לכל האירועים האלה, ובשלב מסוים הגיעה לרמת מקצועיות כזאת שהיא זאת שהפכה להיות היחידה העיקרית שמתמודדת עם אירועים כאלה של בני ערובה".

לוחמי הימ
בר-לב: "הימ"מ הגיעה לרמת מקצועיות כזאת, והפכה להיות היחידה העיקרית שמתמודדת עם אירועי בני ערובה"
לוחמי הימ
לוחמי הימ"מ שחילצו את החטופים פרננדו סימון מרמן ולואיס הר מרפיח

בנט נזכר: "אני בא מבקר ביחידה, רוצה באופן אישי לראות את התרגילים, את ההכנות של הלוחמים, ואז אני מקבל את ההחלטה - הולכים על זה ומכריזים באופן רשמי על הימ"מ כיחידת ההשתלטות הרשמית של מדינת ישראל". ובר-לב מוסיף: "אולי היה צריך מפקד סיירת מטכ"ל שיהיה שר לביטחון פנים שיכיר בכך שהם היחידה באמת הטובה ביותר וצריכה להיות היחידה הלאומית".

לפי בנט, "ברמה האישית כמי שצמח בסיירת מטכ"ל זה לא קל רגשית, אבל ההחלטה הייתה ברורה – הימ"מ הם המקצועיים ביותר בעניין הזה ולכן הם יעשו את העבודה. הייעוד של סיירת מטכ"ל הוא בתחום אחר לגמרי, בתחום מודיעיני עמוק עם מבצעים מסמרי שיער אבל זה ייעוד אחר - אופי אחר של מבצעים. הימ"מ יודעים שהם מיועדים לעניין הזה והם חייבים להיות הכי טובים, לא רק בארץ - יכול להיות שהימ"מ היא היחידה הטובה ביותר בעולם לחילוץ בני ערובה".

אנחנו יכולים לבנות על הימ"מ שישחררו את כל 120 החטופים שנשארו?

בנט: "למדינת ישראל יש חובה עילאית להחזיר את החטופים הביתה, ואת מי שבחיים להחזיר חי. אנחנו לא נוכל רק דרך מבצעים כאלה לשחרר את כולם. מי שמוכר את זה לציבור לא מוכר את האמת, מכיוון שחמאס כמובן לומד לקחים. אתה יכול להפתיע, אבל לא אין-סוף פעמים. ולכן אנחנו צריכים לחשוב בממדים נוספים, איך אנחנו מביאים את החטופים הביתה".

לוחמי הימ
"הימ"מ יודעים שהם מיועדים לעניין הזה והם חייבים להיות הכי טובים"