לפני ארבע שנים עזב דונלד טראמפ את הבית הלבן כאדם מובס ומנודה, כשהדי מהומות הקפיטול עוד נשמעים. בעוד ימים ספורים הוא יחזור לשלטון, והפעם בעמדה שונה לחלוטין מזו שהגיע אליו מלכתחילה – הוא מבוגר יותר, מנוסה יותר ובעל אשראי לאומי גדול יותר לבצע מהלכים גדולים בכהונתו השנייה והאחרונה. לא רק מצבו השתנה מן הקצה אל הקצה בשנים שחלפו מאז עזב את הבית הלבן, אלא גם המזרח התיכון.
עוד לפני שנכנס טראמפ לתפקידו הוא הספיק לרשום הישג – ולקטוף את הפירות: הנשיא הנבחר היה הראשון שבישר על הסכם הפסקת האש והקדים את הנשיא המכהן ג'ו ביידן, שאיתו שיתף פעולה כדי להביא לעסקה – זו שאושרה בקבינט ובממשלה לאחר שבוושינגטון הזהירו כי היא עלולה לקרוס אם תידחה.
בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו Truth Social כבר שיגר רמז לעתיד: "הסכם הפסקת האש היה יכול לקרות רק כתוצאה מניצחוננו ההיסטורי, שסימן לעולם כולו כי הממשל שלי ירדוף שלום וידון על עסקאות שיבטיחו את ביטחונם של כל האמריקנים ושל בני הברית שלנו".
WE HAVE A DEAL FOR THE HOSTAGES IN THE MIDDLE EAST. THEY WILL BE RELEASED SHORTLY. THANK YOU!
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) January 15, 2025
Donald Trump Truth Social 12:01 PM EST 01/15/25
והוא הוסיף והצהיר כי זוהי רק ההתחלה: "נמשיך לקדם שלום באמצעות כוח בכל האזור, נבנה על המומנטום של הפסקת האש הזו כדי להרחיב את הסכמי אברהם ההיסטוריים". ימים לפני ההשבעה לא היסס הנשיא הנבחר לשגר עקיצה: "השגנו כל כך הרבה אפילו בלי להיות בבית הלבן, רק דמיינו את כל הדברים הנפלאים שיקרו כשאחזור לשם".
This EPIC ceasefire agreement could have only happened as a result of our Historic Victory in November, as it signaled to the entire World that my Administration would seek Peace and negotiate deals to ensure the safety of all Americans, and our Allies. I am thrilled American and…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) January 15, 2025
קשה מאוד לצפות את מהלכיו של טראמפ, שהדבר הבטוח ביותר בכהונתו הוא חוסר הוודאות והפזיזות בהחלטותיו – אך האנשים שעבדו לצידו וקיבלו הצצה להתנהלותו יכולים לשפוך אור על העתיד לבוא. בשיחה עם מגזין N12 מנסים שלושה בכירים לשעבר בממשלו, מי שישבו בשולחן ההחלטות המצומצם ביותר, לשרטט את תוכנית האב שלו לאזור בארבע השנים הקרובות.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
שלושת הבכירים, שמתוקף תפקידם במועצה לביטחון לאומי האמריקנית היו מעורבים מאוד בהליך קבלת ההחלטות של המנצח מטעם המפלגה הרפובליקנית בנוגע לישראל והמזרח התיכון, תמימי דעים שהוא ינהיג מדיניות שונה ואוהדת יותר כלפי ישראל בהשוואה לממשלו של הנשיא היוצא ג'ו ביידן. הם מסכימים גם שטראמפ יפעל בתקיפות רבה יותר כלפי איראן ומאמינים שכהונתו הקרובה עשויה לעצב מחדש את פני המזרח התיכון.
"תמיכה עקבית וביקורת לא פומבית"
"אין עוד נשיא שעשה את מה שאני עשיתי עבור ישראל. אני נאמן מאוד לישראל ואני אגן עליה". את הדברים האלו אמר טראמפ בריאיון שהעניק למגזין טיים באפריל, והם במידה רבה משקפים את תפיסתו לגביה. בכהונתו הראשונה בבית הלבן הוא טבע את חותמו כאחד מגדולי הנשיאים תומכי ישראל מאז ומעולם – הוא עמד מאחורי העברת השגרירות לירושלים, הכיר רשמית בריבונותנו על רמת הגולן ותיווך בהסכמי אברהם ההיסטוריים.
בתקופת ביידן, לצד תמיכה כבירה בישראל בדמות נשק וסיוע כלכלי ודיפלומטי, הידרדרו היחסים בין ישראל לארה"ב בזמן המלחמה לנקודות שפל חסרות תקדים. ביידן עיכב משלוחי נשק, אמר בפומבי שראש הממשלה בנימין נתניהו "טועה בניהול המלחמה", החליט שלא להטיל וטו במועצת הביטחון של האו"ם על החלטה אנטי-ישראלית וביקר לא אחת את התנהלותה המדינית של ישראל.
פרד פלייץ, שכיהן כראש הסגל של המועצה לביטחון לאומי בזמן כהונת טראמפ, הוא כיום סגן הנשיא של מכון המדיניות America First ועומד בקשר עם חלק מאנשי הממשל הנכנס. פלייץ מספר ל-N12 שהוא מעריך שארה"ב תתנהל כעת באופן שונה בתכלית. "אני חושב שעומד להיות שינוי דרמטי – תחת ביידן ראינו עוינות כלפי ישראל מצד הממשל והנשיא. אומנם ראינו תמיכה חזקה לעיתים, אבל גם יותר ביקורת כלפי נתניהו מאשר כלפי חמאס. זה עומד להיפסק תחת הנשיא טראמפ, ולא עומדות להיות מחלוקות פומביות בין ישראל לארה"ב".
גם דרק הארווי, שהיה אחראי המזרח התיכון במועצה לביטחון לאומי האמריקנית עם תחילת כהונת טראמפ הראשונה, מספק הערכה דומה. "הצוות שלו יספק תמיכה עקבית לישראל, וכל ביקורת תהיה פרטית ולא פומבית. הם רואים בישראל בעלת ברית וחברה ומבינים את הקשרים הקרובים בין שתי המדינות. עיכוב משלוחי נשק, העוינות שהובעה, האישור המרומז לבית הדין בהאג להגיש כתב אישום נגד ישראל – אני חושב שעומד להיות שינוי של ממש בגישה של ממשל טראמפ לעומת ממשל ביידן".
עוד לפני שנבחר טראמפ לנשיא נטען כי קבלת ההחלטות שלו פזיזה וקצרת רואי, ושהגורם המרכזי שמניע אותו הוא טובתו האישית. טענות אלה התחזקו במהלך כהונתו הראשונה. ג'ון בולטון, שכיהן כיועצו לביטחון לאומי ב-2018–2019, מותח ביקורת עליו בשיחה עם N12: "אין לו פילוסופיה לביטחון הלאומי האמריקני – אין לו תוכנית-על, קבלת ההחלטות שלו היא עסקתית, נקודתית".
לדברי בולטון, "בקדנציה הראשונה שלו הוא קיבל אלפי החלטות, ואפילו הוא לא יכול לקשר ביניהן. מה שמוביל כל החלטה הוא השאלה מה טוב לדונלד טראמפ. זה הגורם הדומיננטי ולפעמים היחיד". עם זה, פלייץ טוען שהמצב במזרח התיכון בכלל ובישראל בפרט חשוב מאוד למנהיג העולם החופשי החדש. "לדעתי ישראל והמזרח התיכון גבוהים בסדר העדיפויות של הנשיא הנבחר", הוא אומר.
"זה כנראה טוב לישראל"
הנושא הבוער ביותר שעימו יצטרך טראמפ להתמודד במזרח התיכון הוא המלחמה בעזה ומצבם של החטופים, ולסוגיה הזו משקל גם בבייס האמריקני שלו. בקמפיין הבחירות שלו קרא לסיום המלחמה בעזה והבטיח "שלום במזרח התיכון", אך לא פירט מעבר לכך. הוא התגאה בכך שכהונתו הייתה שקטה יחסית והדגיש שהוא "לא עומד להתחיל מלחמות, אלא לסיים אותן".
עם זה, טראמפ כדרכו סיפק גם הצהרות שאפשר לפרש בצורה אחרת. בשבועות האחרונים חזר הנשיא הנבחר שוב ושוב על כך שאם לא ישוחררו החטופים עד תחילת כהונתו, "ייפתחו שערי הגיהינום בעוצמה רבה". עוד הוא הביע תמיכה בישראל בזמן המלחמה, ובשיחה עם נתניהו אמר לו: "עשה את מה שאתה צריך לעשות".
"טראמפ רוצה שהמלחמות במזרח התיכון ובאוקראינה יסתיימו, הוא רואה בהן מלחמות של ביידן ולא רוצה להתעסק בהן – זה כנראה טוב לישראל ורע לאוקראינה", מסביר בולטון ומוסיף: "שחרור חטופים הוא נושא שהיה חשוב לו בכהונה הראשונה, הוא רוצה אותם בחזרה. הוא עומד לתמוך במאמצים המתמשכים של ישראל נגד חמאס, בעיקר אם לא יוחזרו החטופים".
עדות נוספת לקו הפרו-ישראלי של הממשל המתגבש ניתנה השבוע בוושינגטון. בשימוע בסנאט לקראת מינויו של שר ההגנה פיט הגסת' הוא הצהיר בפירוש כי הוא "תומך בתוקף במדינת ישראל ובהשמדת כל חברי חמאס".
גם באשר לסוגיית "היום שאחרי" בעזה, טראמפ צפוי להשמיע מוזיקה שונה מזו של ביידן, וגם מזו שלו בכהונתו הראשונה. בריאיון למגזין טיים לפני חודשים אחדים הוא אמר, "פעם חשבתי שפתרון שתי המדינות יכול להצליח, עכשיו אני חושב שיהיה מאוד-מאוד קשה לישראל ולמדינה פלסטינית להתקיים זו לצד זו". "ממשל טראמפ לא עומד להציף את רעיון שתי המדינות בתקשורת אם הממשל הישראלי לא תומך בו, בשונה מביידן", טוען פלייץ.
בחזרה לשולחן המשא ומתן עם איראן?
גם בראש ציר הרשע השיעי מתבוננים בוושינגטון בחשש, וככל הנראה לא יחגגו בעקבות שובו של איש העסקים המוחצן. בכהונתו הראשונה בבית הלבן אימץ טראמפ קו ניצי כלפי איראן, שכלל פרישה מהסכם הגרעין עם איראן ועיצומים כלכליים קשים שהביאו לידי ביטוי את "מדיניות הלחץ המקסימלי".
הנשיא הנבחר סירב לאחרונה לענות על שאלה ישירה באשר לתקיפת מנע באיראן, ואפילו הביע נכונות לשקול קו שונה כלפי השלטון שם: "בנוגע לעסקה עם איראן – אני חושב שזו מדינה שונה היום ממה שהייתה לפני שלושה-ארבעה חודשים. אני מקווה שבעיתוי המתאים, לאחר שהסנקציות האכזריות שהטלנו על איראן יתחילו להשפיע, הם יחזרו למשא ומתן לגבי עסקה אמיתית, כי אני אשמח לעשות זאת". נוסף על כך, בכיר בצוות שלו אמר שהממשל החדש אינו שואף להפיל את משטר האייתוללות.
עם זה, האיתותים שיוצאים מהנשיא הבא ומסביבתו מצביעים על כך שהוא ינקוט קו לעומתי כלפי טהראן, והוא אמר שלא ימנע מישראל לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים. "במינימום, טראמפ יאפשר לישראל לתקוף את איראן, ולא יעצור בעדה. זה שינוי ענק לעומת ביידן. אני חושב שבסביבתו יש כאלו שייעצו לו לעזור בתקיפה באיראן, וגם אני הייתי מייעץ ככה, אבל לא הייתי בונה על זה. הוא היה רוצה שזה יקרה, אבל הוא רוצה גם שנתניהו ייקח את כל הסיכון", אומר בולטון.
בולטון מוסיף כי לפי עמדתו, "לישראל לא תהיה הזדמנות טובה יותר לתקוף את תוכנית הגרעין האיראנית. זה הרגע שלה". לעומת זאת, הארווי מביע עמדה מסויגת מעט יותר ומסביר שהוא לא בטוח שטראמפ יעניק לישראל יד חופשית לתקוף באיראן: לדבריו, נדרשת "התפתחות נוספת", כגון פריצה לגרעין, כדי שטראמפ יעניק את האור הירוק.
בשיחתנו מסביר פלייץ על היחס הדואלי כלפי איראן והצעדים שצפויים לנקוט נגדה עם תחילת הכהונה. "כשטראמפ ייכנס לבית הלבן הוא יפעיל שוב לחץ מקסימלי על איראן, אבל הוא גם יהיה מוכן לדבר איתה. הוא נחוש לעצור אותה מלהתחמש בגרעין, והצעד הראשון הוא לרושש אותה, להציב סנקציות כלכליות שיפעילו עליה לחץ".
האתגר הסעודי
טראמפ הוא בראש ובראשונה דילמייקר, איש של עסקאות. ככזה, כבר בכהונתו הראשונה הוא לטש עיניים לעסקה המדינית הגדולה שתכלול נורמליזציה היסטורית בין ישראל לערב הסעודית. המשא ומתן לא הבשיל, אך בזמן כהונתו נחתמו הסכמי אברהם, שסימלו פריצת דרך ביחסיה של ישראל עם העולם הערבי, וגם הישג מדיני אמיתי לנשיא עצמו.
הארווי, שבתחילת הכהונה ההיא היה מעורב עמוקות בשיח שבין ירושלים לריאד, מספר: "הנורמליזציה הישראלית-סעודית התקדמה בכיוון חיובי בזמן כהונתו. שתי המדינות היו זהירות ופרגמטיות וניסו לוודא שההתקדמות לא מהירה מדי". הוא מסייג ואומר שהוא לא היה "בחדרי המשא ומתן" כשהשיחות לא הבשילו, אך תולה חלק מהסיבה שהן לא התגבשו לכדי עסקה כוללת ב"כוחות באזור שהגיבו וניסו להפריע", בלי לפרט.
עם כניסתו השנייה של טראמפ לבית הלבן, ובימים שבהם מתעצב מחדש עתידו של המזרח התיכון, השיח על עסקה לנרמול היחסים בין ישראל לערב הסעודית צפוי לשוב ולעלות על השולחן, ובכירים לשעבר בסביבתו מביעים אופטימיות באשר לסיכויי ההצלחה של המהלך. "נורמליזציה בארבע השנים הקרובות היא מאוד ריאלית. אני חושב שהעסקה הזו עשויה להיות בראש סדר העדיפויות כי היא יכולה להיות נקודת זינוק ליוזמות אחרות", אומר הארווי.
פלייץ מוסיף: "הסעודים לא התייחסו אל ביידן ברצינות – וזה ישתנה תחת טראמפ. לדעתי נראה התרחבות של הסכמי אברהם תחת הממשל השני שלו, אני מאוד אופטימי לגבי זה".
גורל מערכת היחסים עם נתניהו
תובנה מובהקת שעולה משיחות עם אנשים שעבדו תחת טראמפ, וגם מהתנהלותו הפומבית, היא שאצלו הכול אישי. על רקע זה, מרכיב חשוב ביחסים בין ירושלים לוושינגטון בארבע השנים הקרובות הוא טיב היחסים בין הנשיא הנבחר ובין נתניהו, יחסים שידעו עליות ומורדות לאורך השנים.
במהלך הכהונה הראשונה נראה ששני המנהיגים חישלו ביניהם ברית הדוקה. טראמפ העניק לישראל הישגים מדיניים גדולים, וראש הממשלה מצידו הרבה לשבח את הנשיא ולהלל אותו. אך היחסים החמים לא נשמרו: אחרי שנתניהו "העז" להתקשר ולברך את ביידן על ניצחונו בבחירות, אמר טראמפ, שהפסיד, בריאיון לברק רביד: "Fuck him".
אירוע אחר שהעיב על היחסים בין השניים, ואליו התייחס טראמפ בפומבי, הוא התנהלותו של נתניהו בקשר לחיסול הגנרל האיראני הבכיר קאסם סולימאני. "הייתה לי חוויה רעה עם ביבי, כי הוא התקפל רגע לפני חיסול סולימאני, ולא הייתי מרוצה מזה. זה משהו שאני אף פעם לא אשכח, וזה הראה לי משהו", אמר בריאיון למגזין טיים. באירוע אחר אמר שנתניהו ניסה "לקחת קרדיט" על חיסול סולימאני ללא הצדקה.
עם זה, אמירותיו של טראמפ לאחר ניצחונו בבחירות מרמזות שהוא מוכן להשאיר את המשקעים מאחור. נתניהו נפגש עימו ביולי באחוזתו שבפלורידה, ולאחר הפגישה אמר המארח האדמוני: "תמיד הייתה לנו מערכת יחסים טובה מאוד". גם רעייתו ובנו של נתניהו נפגשו עם הנשיא החדש-ישן לפני כחודש בפלורידה.
"להבנתי מערכת היחסים עם נתניהו קרובה מאוד עכשיו, והיא תמשיך להיות קרובה. טראמפ רואה את נתניהו כגיבור מאחר שהוא ביסס את ההרתעה של ישראל במזרח התיכון, לאחר שההרתעה האמריקנית נשחקה תחת ביידן", טוען פלייץ. אך בולטון מספק הערכה מעט אחרת באשר לטיב היחסים: "יש מתחים ביניהם. נתניהו הוא פוליטיקאי מצליח מאוד, והוא טוב מאוד בלהשיג לעצמו תשומת לב. טראמפ לא אוהב את זה. אבל נתניהו פוליטיקאי מנוסה והוא יכול להתמודד עם התלונות שלו".
האנטישמיות מרימה ראש
סוגיה אחרת שמטרידה ישראלים ויהודים רבים בכלל נוגעת למדיניות פנים-אמריקנית. מאז פרוץ המלחמה נרשם זינוק של מאות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות בארה"ב, וההפגנות בקמפוסים של האוניברסיטאות, שכללו "מאחזים" של תמיכה בחמאס, בלטו במיוחד והפריעו לרבים בארה"ב, ובייחוד בבייס של טראמפ.
בוושינגטון פוסט דווח שהמועמד הרפובליקני לנשיאות אז הבהיר את צעדיו הצפויים באירוע שקיים עם תורמים במהלך קמפיין הבחירות שלו: "אני אשליך את הסטודנטים שמפגינים מחוץ למדינה. ברגע שהם ישמעו את זה הם עומדים להתנהג אחרת", אמר. את תנועת ההפגנות הוא כינה "מהפכה רדיקלית" והתחייב להביסה. עוד אמר ש"חייבים לעצור עכשיו" את ההפגנות הפרו-פלסטיניות.
בהתאם לכך, פלייץ מעריך שהממשל החדש יפעל בתקיפות נגד האנטישמיות. "אני חושב שהוא ימנה אדם חזק מאוד כדי לטפל באנטישמיות, ולא תהיה סובלנות בממשל שלו לאנטישמיות בארה"ב או מחוצה לה. זה עניין של ביטחון לאומי. אני חושב שהוא עומד לבצע התקדמות של ממש במאבק באנטישמיות, והפגנות הענק האנטישמיות שאנחנו רואים באוניברסיטאות בארה"ב עומדות להיפסק תחת כהונתו".
ניתן ללמוד על הטון האוהד שהממשל המתגבש של טראמפ צפוי לנקוט כלפי ישראל דרך המינויים המרכזיים. השגריר המיועד לישראל מייק האקבי, אחד מהמינויים הראשונים, הוא תומך מובהק בישראל שאמר בעבר "אין דבר כזה 'כיבוש', 'התנחלויות' או 'הגדה המערבית'"; המועמד לשר ההגנה פיט הגסת' הצהיר כאמור שהוא תומך בישראל ובהשמדת כל מחבלי חמאס; ושר החוץ המיועד מרקו רוביו ביקר בישראל בזמן המלחמה וארגן הקרנה בקונגרס של סרט על מאורעות 7 באוקטובר – וכבר הצהיר בשימוע כי הממשל יבטל את העיצומים על מתנחלים וארגוני ימין ישראליים.
גם היועץ לביטחון לאומי המיועד מייק וולץ הביע תמיכה מובהקת בישראל בזמן המלחמה וביקר את ממשל ביידן על הלחץ שהפעיל על ממשלת ישראל. השגרירה המיועדת לאו"ם, אליס סטפניק, התייצבה בחזית המאבק נגד אנטישמיות בארה"ב – וארבעה שליחים מיוחדים למזרח התיכון מופיעים ברשימת המינויים.
"טראמפ מוקף בצוות פרו-ישראלי, בראשות מרקו רוביו, מייק וולץ ואחרים", אומר בולטון, ופלייץ מוסיף: "הוא מינה ארבעה שליחים מיוחדים למזרח התיכון וגם את מייק האקבי, שעומד להיות שגריר יוצא מן הכלל לישראל. אני חושב שזה מבהיר כמה רציני הנשיא בקשר לחיזוק היחסים בין ישראל לארה"ב וייצוב המזרח התיכון".
טראמפ חוזר לעמוד בראש בעלת הברית החשובה ביותר של ישראל, בתקופה שבה העתיד של ישראל והמזרח התיכון כולו מתעצב מחדש. מעשיו והצהרותיו, לצד עדויותיהם של בכירים לשעבר בממשל שלו, מרמזים שאפשר להיאחז באופטימיות זהירה לגבי כוונותיו. "ארה"ב הזניחה את החובות שלה לישראל תחת ממשל ביידן – ואני חושב שזה ישתנה תחת טראמפ", מספק פלייץ תחזית ורודה, אך אפשר גם להסתפק בהערכה הצינית יותר של בולטון: "לפי הניתוח הפוליטי של טראמפ, הוא מרוויח מעמדה פרו-ישראלית, ואני לא חושב שזה ישתנה". כך או כך, בירושלים ובעולם כולו יודעים – השלכות הכהונה השנייה עשויות להיות דרמטיות במיוחד.