השחקנית והדוגמנית המצרית סלמה אל-האשימי בת ה-29 נחשבת לכוכבת עולה בעולם הערבי והיא מושכת הרבה מאוד תשומת לב. היא מרבה להצטלם בגאווה בבגדים חשופים, מתחזקת חשבונות ברשתות החברתיות עם מיליוני עוקבים ובעיקר נוטפת סטייל. אולם למצרים שבשלטון א-סיסי חוקים משלה, והם הפכו לכאב ראש של ממש לדוגמניות כמו אל-האשימי, שנאלצות לשלם מחיר כבד בעקבות הבחירה ללכת נגד הזרם בסביבה כה שמרנית.

עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: רויטרס)
לתפיסתו חופש ביטוי עלול לדרדר את מצרים לאנרכיה. הנשיא א-סיסי |צילום: רויטרס

אל-האשימי, שלא ידעה מה מצפה לה, תיעדה עצמה בחודשים האחרונים ברשתות זוהרת ונהנית מהחיים במהלך ביקור בדובאי. הצילומים, שבהם היא מפרסמת מותגים יוקרתיים, זכו למאות תגובות נלהבות – אבל שום דבר לא הכין אותה ל"הפתעה" שהמתינה לה כשחזרה למולדתה. ברגע שנחתה בנמל התעופה הבין-לאומי של קהיר ב-3 באפריל היא נעצרה בידי המשטרה המקומית ומשם הועברה לתחנה באלכסנדריה שבצפון המדינה, העיר שבה היא מתגוררת.

בסיום משפטה גזר עליה בית המשפט בעיר שנתיים מאסר וקנס בסך 100 אלף לירות מצריות (כ-12 אלף שקל) – בשל צילום ופרסום סרטונים "בלתי הולמים" ברשתות, בתמורה לכסף שהשיגה ממספר גדול של צפיות – כך על פי הרשויות במדינה.

סלמה אל-האשימי (צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy)
נעצרה בנמל התעופה, עם חזרתה מדובאי. סלמה אל-האשימי|צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy

"סרטונים שמעוררים מיניות"

"אל-האשימי היא בחורה שמקרינה יופי ומפרסמת סרטונים שבהם היא מבטאת את עצמה ומציגה את הגוף שלה", אומר בריאיון למגזין N12 מוחמד סעד ח'יראללה, פרשן פוליטי מצרי ומומחה לענייני המזרח התיכון שנאלץ לעזוב את המדינה וחי היום בשוודיה. "היא לא מדברת על פוליטיקה, אבל מה שהיא עושה אסור על פי הערכים ששולטים בנו", הוא מוסיף.

"העוקבים שלה שואלים למה מאשימים אותה בסרטונים 'לא הולמים שמעוררים מיניות' – בסוף זה מראה שבמצרים אסור לאנשים להראות את אהבתם ואת הערצתם לאחר או לבטא את היופי שלהם בפומבי"

מוחמד סעד ח'יראללה, פרשן פוליטי מצרי
מוחמד סעד ח'יראללה
"מה שהיא עושה אסור על פי הערכים ששולטים בנו". מוחמד סעד ח'יראללה

"לשלטון במצרים יש אוריינטציה סלפית קיצונית מאוד, והמדינה רוצה לשלוט על כל דבר ועניין", מסביר ח'יראללה. "היא רוצה להראות שהיא זו שמשמרת את הדת, שולטת במה שמתאים לחברה ובמה שלא. למיליוני העוקבים של אל-האשימי כמובן אכפת ממנה, ויש מי ששואלים: למה מאשימים אותה בסרטונים 'לא הולמים שמעוררים מיניות' – מה הם הקריטריונים לערכים? בסוף זה מראה שבמצרים אסור לאנשים להראות את אהבתם ואת הערצתם לאחר או לבטא את היופי שלהם בפומבי".

כחלק מהניסיון של השלטונות לצמצם את חופש הביטוי, חלק ניכר מאמצעי התקשורת הבולטים במצרים הם פרו-ממשלתיים. ארגוני זכויות האדם זועמים שהמדינה מגבילה את המדיה החברתית וגורמת לרבים מהמשתמשים, ובהם עיתונאים ומתנגדי המשטר – לעמוד בפני אישומים מעורפלים מ"השמצת הדת" ועד "הסתה לשנאה".

"הנשיא א-סיסי עצמו נוהג לדבר על 'המובן הכולל' של זכויות אדם", אומר ד"ר אופיר וינטר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) של אוניברסיטת תל אביב, "אלא שלפי הנרטיב הממסדי, סדר העדיפות הראוי למצרים כעת הוא חופש מעוני, מרעב, מבורות וממחלות – ולא, למשל, חופש ביטוי או חופש התאספות, העלולים כביכול לדרדר אותה מחדש לאנרכיה או לחוסר יציבות נוסח האביב הערבי".

סלמה אל-האשימי (צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy)
ניסתה לערער על העונש, הערעור נדחה. אל-האשימי|צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

טענה לפגיעה בצניעות

במצרים טענו שאל-האשימי "העלתה לחשבונות האינסטגרם, הטיקטוק והיוטיוב שלה סרטונים שפגעו במוסר ובצניעות הציבורים". עוד ציינו כי הסרטונים שמפרסמת הדוגמנית מכילים תכנים חושפניים המשדרים מיניות ונועדו "להעלות את מספר העוקבים ואת רמת החשיפה שלה – רק כדי להגדיל את ההכנסה שלה", כך לדבריהם.

 

סלמה אל-האשימי (צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy)
"מספר המעצרים של נשים ש'פוגעות במוסר' זינק בימי א-סיסי". אל-האשימי|צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy

לנוכח התסכול שמציף את הדוגמנית המצרייה, היא החליטה לנסות את מזלה וערערה בסוף חודש מאי על גזר הדין שניתן לה, אלא שנראה שבבית המשפט באלכסנדריה לא השתכנעו והעונש עומד על כנו, לפחות בינתיים. "הסרטונים מייצגים פגיעה בערכי המשפחה ובעקרונותיהם", קבעה המשטרה בארץ הנילוס, והוסיפה כי הם עשויים "לעורר אינסטינקטים מיניים". אף שאל-האשימי ממשיכה לשבת מאחורי סורג ובריח, דיון בעניינה צפוי להתקיים בסוף החודש והוא ככל הנראה יהיה מה שיחרוץ את גורלה לשנים הקרובות, אך כרגע המזל לא משחק לטובתה.

@salmaelshimy0

 

♬ original sound – youssef songs

"הרשויות במצרים עצרו עוד משפיענית באשמת 'פגיעה במוסר' רק כי היא מפרסמת תמונות שאנחנו רואים בחיי היום-יום ובטלוויזיה", כתב עומר מג'די, חוקר בכיר ב-Human Rights Watch על מאסרה. "מספר המעצרים של נשים ש'פוגעות במוסר' זינק בימי שלטונו של א-סיסי. מצרים מעולם לא חוותה תוקפנות בלתי פוסקת כלפי נשים ונגד זכויות להט"ב כפי שהיא חווה מאז עלייתו", הוא האשים.

"הרשויות במצרים עצרו עוד משפיענית באשמת 'פגיעה במוסר' רק כי היא מפרסמת תמונות שאנחנו רואים בחיי היום-יום ובטלוויזיה. מספר המעצרים של נשים ש'פוגעות במוסר' זינק בימי א-סיסי"

עומר מג'די, חוקר בכיר ב-Human Rights Watch
סלמה אל-האשימי (צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy)
נהגה באומץ - ונעצרה. אל-האשימי|צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy

עורך הדין הני סאמח, חבר הוועדה לחירויות בסינדיקט עורכי הדין, שטיפל בתיקים דומים בעבר, אמר מצידו כי ההאשמות כלפי המשפיענית המצרייה הן "עמומות ונובעות משוביניזם עתיק שמסרב להתקדם לטובת הנשים". אבל במקרה של אל-האשימי אין זו הפעם הראשונה שהצילומים שהיא מעלה לרשת מחוללים פרובוקציה, ונראה שכשזה קורה שוב במצרים כבר מאבדים סבלנות ונוקטים יד קשה. 

מכוכבי הטיקטוק הפופולריים במצרים

סלמה אל-האשימי נולדה וגדלה במצרים. בגיל צעיר היא נחשפה לרשתות החברתיות והחלה לשתף גם את התמונות והסרטונים שלה. בתוך זמן קצר היא הצליחה לכבוש את לבבות המשתמשים מכל העולם: התוכן שלה הפך לוויראלי וגרם לה לצבור מיליוני לייקים ועוקבים.

"תודה לכל מי שעומד לצידי וגם לאלו שתוקפים אותי. בסופו של דבר, אני בן אדם. אני מכבדת את האנשים ואת כל הדעות. אני לא רוצה שיכעסו עליי"

סלמה אל-האשימי
סלמה אל-האשימי (צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy)
סיימה לימודי סיעוד. אל-האשימי|צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy

המשפיענית מוכרת בעיקר בזכות חשבון הטיקטוק שלה, שבו היא נוהגת להעלות סרטונים קצרים שלה רוקדת ומפזזת, עד כדי כך שהפכה לאחד מכוכבי הטיקטוק הפופולריים במצרים. אף שהיא סיימה לימודי סיעוד ב-2018, קרוביה מספרים כי כבר בצעירותה היא התעניינה בעולם הדוגמנות והאופנה, ולכן החליטה לפתח קריירה בתחום – שכוללת בין היתר עבודה עם מותגי אופנה ומעצבים.

בנובמבר 2022 כתבה אל-האשימי בפוסט שהעלתה לחשבון הפייסבוק שלה: "יותר מ-1,600 מותגים וחברות ביגוד מצריים ובין-לאומיים ברחבי העולם הערבי – עיראק, כווית, ערב הסעודית, אלג'יריה, תוניסיה, לבנון וסוריה – שיתפו איתנו פעולה. כבוד גדול שבוחרים בי. תודה לכל הצוות שלי. תודה".

בחודש מאי אשתקד כתבה הכוכבת: "אתה האדם הכי חשוב בסיפור שלך. אתה הגיבור שלו. המשך ונסה, היה שמח מכל הלב ואל תהיה עצוב על מה שחלף ועל מה שאבד. הסתכל סביבך ותמצא אלף דברים טובים שיגרמו לך להיות שלם. מגיע לכם כל הטוב שבעולם. אוהבת אתכם".

צילום חושפני בפירמידות

ההסתבכות הקודמת של אל-האשימי התרחשה בדצמבר 2020. אז עוררה הדוגמנית והשחקנית סערה גדולה במדינה, כשהצטלמה בלבוש חושפני ליד הפירמידות וחוותה על בשרה כיצד מהלך כזה עלול להסתיים ברע.

סלמה אל-האשימי (צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy)
הצטלמה בלבוש בסגנון פרעוני. סלמה בצילום הפרובוקטיבי בפירמידות|צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy

אז בחרה המשפיענית להצטלם ליד פירמידת המדרגות של ג'וסר, שנבנתה לפני כ-4,700 שנה, לבושה בסגנון של התקופה הפרעונית. מרגע שהתמונות החלו להתפשט ברשת כאש בשדה קוצים הן עוררו עליה את זעם הרשויות. 

כשהמשטרה נכנסה לתמונה לפני כשלוש שנים, היא קבעה שהתמונות של אל-האשימי "פרובוקטיביות ופוגעניות". גם הצלם שלה הסתבך והואשם כמי שצילם ללא רשות באתר הארכיאולוגי – עבירה על החוק במצרים. הודות למעריצים הרבים שחיבקו אותה אז עורר המעצר הזה ביקורת ציבורית קשה ובסופו של דבר שוחררו השניים בערבות של כ-1,000 לירות מצריות לכל אחד (כ-200 שקל בסך הכול).

 

סלמה אל-האשימי (צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy)
שוחררה לאחר תקרית הפירמידות, בעקבות הלחץ הציבורי. סלמה|צילום: מתוך האינסטגרם של Salma Elshimy

לאחר הסערה ב-2020 הודתה סלמה לכל מי שתמך בה: "תודה לכל מי שעומד לצידי וגם לאלו שתוקפים אותי. בסופו של דבר, אני בן אדם. אני מכבדת את האנשים ואת כל הדעות. אני לא רוצה שיכעסו עליי".

סלמה לא הייתה הדוגמנית הראשונה שהצטלמה באתר שנחשב לסמל מצרי עתיק – ובכל זאת נראה שהיא לא למדה את הלקח מפרשות העבר. בשנת 2017 החליטה דוגמנית העירום הבלגית מאריסה פאפן להצטלם בעירום מלא בפירמידה בגיזה – וכך סללה דרכה למעצר.

הדוגמנית הבלגית מאריסה פאפן בפירמידות בגיזה
נעצרה וגורשה. הדוגמנית הבלגית מאריסה פאפן בפירמידות בגיזה

פאפן ניסתה לטאטא את האירוע הזה אל מתחת לשטיח וכשנחקרה טענה כי זו הפעם הראשונה שדגמנה עירומה במדינה ערבית והבהירה שלא היה בכוונתה לפגוע באף אחד. "המטרה הייתה להחיות את העולם של מצרים העתיקה", ציינה, ואילו בקהיר סברו כי גרסתה מופרכת. למזלה של הדוגמנית, היא הייתה עצורה כמה ימים עד שהוחלט לשחררה ולגרשה ממצרים. ואכן, מאז היא לא נראתה מצטלמת בארץ הפירמידות.

עשור בכלא למשפיענית אחרת

סלמה, שנהגה באומץ ולא נתנה לתקרית הראשונה לעצור אותה – עד למעצר הממושך – אינה המשפיענית המצרית היחידה שהפעילות שלה ברשת הביאה למעצרה. לפני כשנתיים, לדוגמה, החליט בית המשפט בקהיר להעמיד לדין משפיעניות טיקטוק באשמה שפרסמו "סרטונים המסיתים לאי-מוסריות", אף שמדובר בצעירות. על מוואדה אל-אדהם (22) נגזרו שש שנות מאסר ועל חנין חוסאם (24) נגזרו עשר, נוסף על קנס כספי שהוטל עליהן. בין היתר האשימו אותן בכך שניצלו את תקופת הקורונה כדי "לצבור עוקבים נוספים ולהגדיל את הרווח הכספי שעשו מהשימוש ברשת".

סרטון טיקטוק של חנין חוסאם, שנגזרו עליה 10 שנות מאסר:

@haniinhossam11 مساء النقصعيد ميلادي كمان كام ساعة مفيش كل سنة و انتي طيبة❤️#هرم_مصر ♬ original sound – HaneenHossam❤️هرممصر

המשפיעניות נעצרו משום שהפרסומים שלהן כביכול "נוגדים את המוסר החברתי", בהתבסס על חוק פשעי הסייבר במדינה – שבמסגרתו מטילה מצרים צנזורה חריפה על הרשתות החברתיות. עיתונאים נעצרים, גם פעילי אופוזיציה – וכל מי שחורג נגד הקו האחיד של המשטר, גם כשמדובר בסך הכול בדוגמנית. 

 

מוואדה אל-אדהם
6 שנות מאסר. המשפיענית מוואדה אל-אדהם
חנין חוסאם
הואשמה כי "עשתה רווח כספי מהרשת". חנין חוסאם

חופש ביטוי? לא במצרים

ככל שגובר כוחם של המשפיענים וגם העיתונאים, שפעילים כיום יותר ויותר ברשתות החברתיות, כך גם גוברת החשדנות של השלטון במצרים כלפיהם – שכן הוא מתוסכל מההשפעה ההולכת וגדלה שלהם על השיח הציבורי - בלחיצת כפתור.

לצד זאת, נראה שהמדינה ערה לביקורת על מצב חירויות הפרט ומשקיעה מאמצים כדי שלא להצטייר כמי שכופרת ברעיון. למצרים, כמובן, יש פרשנות משלה לנושא חופש הפרט  והיא פועלת לפי מדיניות שרחוקה מהמערב הליברלי.

"הנשיא א-סיסי עצמו נוהג לדבר על 'המובן הכולל' של זכויות אדם. אלא שלפי הנרטיב הממסדי סדר העדיפות במצרים הוא חופש מעוני, מרעב, מבורות וממחלות – ולא חופש ביטוי"

ד"ר אופיר וינטר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)
ד
"במצרים זכויות חברתיות וכלכליות הן לפני זכויות פוליטיות". ד"ר אופיר וינטר|צילום: חן גלילי

"בתגובה על הביקורת השיקה מצרים ב-2021 אסטרטגיה לאומית לקידום זכויות אדם, ושם הוחלט על סדר עדיפויות ברור המציב זכויות חברתיות וכלכליות לפני זכויות פוליטיות", מוסיף ד"ר וינטר. "בעיני המשטר זכויות אזרחיות חברתיות וכלכליות בעלות אופי חומרי קודמות בנסיבות הנוכחיות של מצרים לחירויות הפרט. יתרה מכך, הטענה שעולה לעיתים קרובות בשיח הרשמי במצרים היא שרק כאשר המדינה תגשים את יעדיה הכלכליים-חברתיים הבסיסיים, בטווח הבינוני או הרחוק – יתאפשר לה לגשת לקידום יעדים שאפתניים יותר של דמוקרטיזציה במובן הליברלי".

חופש הביטוי? אם תשאלו את הרשויות במצרים - מבחינתן חייב להיות פיקוח כדי לעצור את התופעה שבה יותר ויותר משפיעניות מפרסמות סרטונים שבהם הן לכאורה "חשופות". מבחינת השלטון המצרי מה שהוא מגדיר נכון על פי כללי "המוסר החברתי", חשוב בהרבה מעוד צעירה אמיצה שמאמינה בכל מאודה שהיא עושה את הדבר הנכון ולא מרימה ידיים גם כשהאש מופנית לעברה - והמחיר כבד מנשוא.