"אתה רוצה להיות רמטכ"ל, אה?" - כך שאל רוני דניאל ז"ל את הרצי הלוי לפני כשנתיים. אז הלוי עוד הדף את השאלה בדיפלומטיות: "תראה רוני, אני מעל 35 שנה במדים ותהיה לי זכות לעשות כל תפקיד חשוב במערכת הביטחונית במדינת ישראל, אני חושב שזה מספיק". בשבוע הבא הקצין המוערך, שסומן עוד בתחילת דרכו כבעל פוטנציאל גבוה להוביל את הצבא, ייכנס רשמית ללשכה בקומה ה-14 בקריה בתל אביב - הפעם כרמטכ"ל ה-23 של צה"ל. איך תיראה כהונתו?
סא"ל במיל' יובל רחמילביץ', מפקדו לשעבר בסיירת מטכ"ל, מנסה לשפוך אור על דמותו: "הרצי מפקד מאוד יצירתי, פורץ גבולות. לא מדובר באיש שמחפש קיצורי דרך, מסוג המפקדים שמחוברים לשטח עם החיילים בשוחות - רק אחר כך הוא חוזר למשרד הנקי ועושה תוכניות. הרצי יודע לחשוב בגדול, הוא אסטרטג, הוא מצביא אמיתי. את זה לא לומדים רגע לפני שנהיים רמטכ"ל, את זה לומדים הרבה קודם בתפקידים זוטרים - יש מי שיאמר שאולי את הדבר הזה בכלל מביאים מהבית".
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
האלוף במיל' ניצן אלון, חברו ומפקדו של הלוי, מצהיר: "הוא קודם כל בן אדם, ואם יש לך ילדים בצבא - הוא מי שאתה רוצה שיפקד עליהם. הוא גם בן אדם עם עמוד שדרה, ערכי, הסתכלות רחבה - ומה שנדרש מרמטכ"ל בעת הזו". האלוף במיל' טל רוסו מכנה את הלוי "איש ערכי, ישר ופיו וליבו שווים, הוא מסתכל על הכול בצורה עניינית". עמוס הראל, הפרשן הצבאי של הארץ, מחדד: "הרצי הלוי הוא אחד הקצינים הבולטים בצה"ל כבר שנים ארוכות. הוא הצליח לשלב מצד אחד פיקוד מבצעי ונבחן תחת אש, ומצד שני גם מילא את התפקידים הכי מרכזיים והכי בכירים בצמרת הביטחונית".
הרצי הלוי, בן 55, נשוי ואב לארבעה - וגם אצן חובב. אלון, שפיקד על סיירת מטכ"ל לפני הלוי, מזהיר בחיוך: "אל תתחרה איתו בריצה - הוא גם מתמיד והשאפנות שלו והעקשנות שלו באים לידי ביטוי גם בזה לחיוב". הלוי נולד בירושלים ונקרא על שם דודו שנפל כמה חודשים לפני כן, במלחמת ששת הימים. הוא גדל בבית דתי, נצר למשפחת הרב קוק, ואביו היה פעיל באצ"ל. הוא למד במוסדות דתיים ורק במהלך השירות הצבאי נפרד מהכיפה. בעבר אמר: "אני לא חובש כיפה לראשי כל הזמן אבל אני מנסה לחמוק מהגדרות איכשהו כי אני לא אוהב את ההגדרות אבל אני בדרכי שלי מנהל אורח חיים דתי".
"מפקד קר רוח, אומץ לב לא מבוטל"
הלוי התגייס לנח"ל, אחר כך התנדב לצנחנים ועבר מסלול הכשרה של לוחם. אחרי כמה תפקידים עבר לסיירת מטכ"ל, שם בין היתר השתתף כסגן מפקד היחידה בחטיפת מוסטפא דיראני ובניסיון החילוץ הכושל של נחשון וקסמן. בהמשך הוא גם פיקד על היחידה, בין 2001 ל-2004.רוסו מספר: "תמיד אתה מנסה להביא כוכבים מבחוץ והוא היה מוגדר ככזה. לא כל אחד יכול להיטמע, בטח כשהוא לא גדל בה, להיות דומיננטי בעשייה - והוא ידע לעשות את זה".
יובל רחמילביץ', מפקדו לשעבר, נזכר: "הרצי היה חריג בנוף, אם אני מייצג את קבוצת הרוב ביחידה של שנות ה-90 - אנשים שהגיעו מההתיישבות העובדות, חילונים, הרצי הגיע מירושלים, בית שורשי, ציונות דתית. אבל הוא מאוד חכם ומפוכח ועם אינטיליגנציה רגשית מאוד גבוהה והוא ידע להשתלב ולהתאים את עצמו מבלי שהוא מאבד את הזהות הבסיסית שלו". עמוס הראל מוסיף כי הלוי "נחשב למפקד קר רוח, איש עם הסתכלות רחבה, יכולות אסטרטגיות, הבנת המציאות - ואומץ לב לא מבוטל".
ולניצן אלון יש דוגמה: "זכור לי שבאחד המבצעים, שחשוב מאוד לשמור על החשאיות שלו, היה שם אירוע של כמעט גילוי - ממש מישהו שמגיע אליו לטווח מאוד קצר ואפילו דורך את הנשק. הרצי היה צריך להחליט שם אם הוא מגיב או יורה או שומר על האיפוק הזה והוא החליט נכון, עדיין לשמר את זה ולשמור על המבצע הזה חשאי".
למרות שזה אולי היה מסכן אותו, את הכוח?
"כן, בסוף צריך לקבל החלטות ולנהל סיכונים והיכולת הזו של מפקד להעריך את המצב בשטח - לא להיבהל מצד אחד אבל גם לא להיות שאנן מצד שני - אני חושב שאלו התכונות שמאפיינות אותו".
"לא יצא מעזה עד שאחרון החיילים יצא"
ב-2007 מונה למפקד חטיבת הצנחנים והוביל אותה בין היתר במבצע "עופרת יצוקה". המצלמה של רוני דניאל ז"ל ליוותה אותו עם חייליו בעומק רצועת עזה. "תקפנו ודחקנו את השיגורים, כמות האמל"ח שאנחנו מוצאים אן היא רבה מאוד", אמר אז, ודניאל הקשה עליו: "חייל שלך שאל אותי מתי הוא יאכל סוף סוף שניצל אצל אימא. מה אתה אומר לו?". הלוי ענה: "זה לא שאלות אליי, אנחנו פה כל עוד צריך".
ורוסו משחזר: "הייתי אז ראש אגף המבצעים בעופרת יצוקה. היה דבר מדהים: היינו כל הזמן עושים ריענונים של הכוחות ושל המפקדים, הרצי לא הסכים לצאת מעזה. הוא נכנס לעזה שלושה שבועות ולא יצא משם עד שאחרון החיילים יצא. אנשים עשו ריענונים והוא נשאר שם". לפי הראל, "זה קורה אחרי מלחמת לבנון השנייה, שנתפסה במידה רבה של צדק ככישלון, הצבא מאוד בא בראש של לתקן והתפקוד של הצנחנים היה במידה רבה גולת הכותרת - החטיבה שפעלה בצורה יותר אפקטיבית, יצאה עם מספר נמוך יחסית של נפגעים, הרגה הרבה חיילי אויב, לא הסתבכה, ביצעה את משימותיה ובפירוט בלטה מעל האחרות".
לפני שמונה לסגן הרמטכ"ל, הלוי הספיק לפקד על עוצבת הגליל, לכהן כראש אגף המודיעין וכמפקד פיקוד דרום. בכל התפקידים זכה להערכה על יכולות הפיקוד, המנהיגות השקטה והצניעות שלא תמיד מאפיינת קצינים בכירים. הלוי נכנס לתפקיד בתקופה רגישה של אתגרים ביטחוניים הולכים וגדלים - מהזירה הפלסטינית שמתחממת ודרך הגבול הצפוני ועד לאיום האיראני. "מהבחינה הזו הוא בוודאי מוכן", קובע אלון, "והוא גם מביא איתו איזו עוצמה פיקודית וסמכות כלפי אלופים במטכ"ל וכלפי מפקדי האוגדות או בזרועות האחרים של צה"ל ואני חושב שבמובן הזה הוא הכי מוכן שאפשר".
כשהרמטכ"ל הבא הגיב לביקורת - וגם ל"שאולי"
אלא שהתקופה הקרובה תהיה גם אחת המאתגרות שיהיו לצה"ל בזירה הפנימית, בהתמודדות עם הקרעים שהולכים ומתרחבים בחברה הישראלית כשהמחלוקת על דמותו של צה"ל מתחדדת - בין היתר בשאלות על שירות נשים ושוויון בנטל. ברקע יש ירידה בשיעור המתגייסים, שחיקה מתמשכת במוטיבציה לשירות קרבי ואיומים או הפחדות מפני מלחמת אזרחים. הלוי עדיין מאמין באתוס של צה"ל כצבא העם, כדבק שמחבר בין החלקים - ואיכשהו מצליח להימנע מקלישאות.
באחד מנאומיו התייחס ל"שאולי", הדמות של אסי כהן: "שאולי אומנם המליץ לנו על מלחמת אזרחים, הוא אמר שהסלט האנושי שלנו לא נדבק, לא טעים. צה"ל יודע לספק את השמן, המלח והלימון שיהפכו את הסלט הזה למשובח. הייתי לוקח את שאולי לסיור ומראה לו את החיבור שנוצר בצה"ל בין חלקי הפסיפס האנושי, רגע לפני הפתרון הרדיקלי".
לפי רוסו, "כל הזמן אנחנו עוסקים בהבדלה, הרצי זו בדיוק הדמות שמחברת - אתה לא תבין אם פעם אם הוא עם רקע דתי או חילוני כי זה לא מעניין, ההסתכלות על אנשים כנאשים ולא איזה תיוג של מישהו, זה לא האישו".
לאחרונה קיבל גם הציבור הרחב הצצה לאופיו של הלוי, אחרי שנקלע לעימות בין צעירים במהלך טיול משפחתי בירושלים ותועד כשהוא מפריד ביניהם. ספק אם מישהו מהם ידע שהאיש על אזרחי שהתערב בקטטה יהיה בעוד רגע הרמטכ"ל. אלא שמעל הכול מרחפת הפוליטיקה. למרות שהמינוי שלו לרמטכ"ל נחשב טבעי, ההליך לא עבר חלק. שר הביטחון לשעבר גנץ בחר בו אחרי שהממשלה נפלה והוכרזו בחירות, ונתניהו העדיף בתפקיד את מזכירו הצבאי לשעבר אייל זמיר - שימונה עכשיו למנכ"ל משרד הביטחון.
ניצן אלון לא מוטרד מכך: "מכל מה שאני מכיר והיתיי ליד הרצי במטה הכללי והיינו גם ביחד בדיוני קבינט, אני חושב שהוא זוכה להערכה רבה גם מראש הממשלה וגם משרים אחרים בקבינט ואני חושב שהוא ימשיך לקבל את ההערכה הזו בזכות מי שהוא ובזכות מה שהוא יביא לשולחן הדיונים". ועמוס הראל אומר: "הם יצטרכו לעבוד ביחד, זה יקרה מהר מאוד. לא הכול יהיה שם בריח שושנים, השאלה היא כמה עוצמה תהיה להלוי במקרה של עימותים וכמה הוא ירשה לעצמו לקרוא תיגר על תכתיבים של הדרג המדיני שייראו לו בעיתיים, ויש לי תחושה שיהיו כאלה".
"יש טירלול מוחלט שיצטרכו לסדר"
כשהלוי יתייישב בלשכת הרמטכ"ל יחכה לו ליד שר הביטחון יואב גלנט גם בצלאל סמוטריץ', שקיבל מינוי של שר במשרד וסמכויות על המינהל האזרחי ומתאם הפעולות בשטחים. בהמשך אמור להצטרף גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שרוצה לשלוט על מג"ב איו"ש.
איך הוא יסתדר כמשרתם של שניים וחצי אדונים?
אלון: "אני חושב שהוא לא יהיה 'משרתו' של אף אחד, הוא יהיה משרת של עם ישראל ושל צה"ל כדי להכין את צה"ל הכי טוב למציאות הזו. יש פה טירלול מוחלט שיצטרכו לסדר אותו וככל שתהיה בהירות פיקודית וזה יהיה תחת הצבא והרמטכ"ל, כן ייטב למשימות של צה"ל".
רוסו: "קודם כל אני באמת מאמין שגלנט ינסה לנטרל אותו מהחלק הפוליטי כמה שיותר. בתוך הדבר הזה הרצי יעמוד על דעתו, הוא יודע לעמוד על שלו, להיות עקשן".
הראל סיפר: "אלו דברים שייבחנו בשטח, יאתגרו את הצבא בשטח. הוא יצטרך לקבוע קווים אדומים מבחינת ההתנהגות של חיילי צה"ל. אם ראינו את גדי איזנקוט נקלע לפרשת אלאור אזריה, שבסוף מגדירה את המנהיגות והתפיסה הערכית שלו אבל גם מעמידה בצל את כל הקדנציה, יכול להיות שלהרצי הלוי מחכות 4-3 פרשיות כאלה בתקופה הקרובה".
העובדה שבא מבית דתי, הרקע שלו, אומרת שהוא יהיה יותר נוח למתנחלים?
אלון: "אני לא חושב שהתכונה החזקה שלו היא לרצות להיות איש נוח. הוא איש ענייני שרואה את המשימות והמטרות מול העיניים והוא גם יודע להיאבק עליהן, הוא לא יהיה נוח למי שינסה להסיט אותו לאג'נדות זרות"
רחמילביץ': "היכולת לראות, להבין, להכיר את העולם הזה קיימת אצלו ואני בטוח שזה מאוד מאוד יעזור בתקשורת מול עם מי מהגורמים בממשלה, שחלקה מיוצגת על ידי המתנחלים".
"ההערכה הסבירה: נראה התנגשות במועד מוקדם"
הדבר הראשון שהלוי יצטרך להתמודד איתו יהיו מינויים חדשים: בריאיונות הפרישה כוכבי הדגיש שלמרות ההסכמים הקואליציוניים, רק הרמטכ"ל צריך לקבוע בעניינים אלו, אלא שהוא אומר את הדברים רגע לפני שהוא מזדכה על ציוד, ולא ברור עד כמה הלוי יוכל להתעקש על כך.
לפי הפרשן הראל, "הדברים הללו של כוכבי מתואמים לחלוטין עם הלוי. הוא לא יהיה באותו חופש פעולה ולא יכול להגיד את אותם דברים, אני מניח שסט האמונות והערכים שלו די זהה ולכן ההערכה הסבירה היא שבמועד די מוקדם אנחנו נראה התנגשות. עד כמה הוא בחר ללכת עד הסוף עם העניינים הללו? נצטרך להמתין ולראות".
אלא שנכון לעכשיו הפוליטיקאים עסוקים במפגני כוח ולא נראה שאיש מהם יסכים לוותר על סמכויות שניתנו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, ויש כאלה שלא נתרעים גם מאיומים. כך למשל אמר חה"כ שמחה רוטמן: "אף אחד לא צריך לקבל תעודת חסינות אוטומטית, אם הוא לא מתאים הוא לא יישאר - כל בעל תפקיד שהוא יכול להיות מפוטר". ואלון טוען: "אני חושב שהרצי לא מוטרד מאמירה כזו, אף אחד לא יפטר אותו. אני חושב שהוא יעשה את תפקידו נאמנה ואני חושב שהוא גם לא ייתן לעצמו בתחושה הפנימית לחיות תחת צל כזה. הוא יידע לעשות את תפקידו וגם לדרוש את התנאים כדי לבצע אותו".
"הרמטכ"ל הוא לא אויב של הדרג הפוליטי", קובע הראל, "ייתכן שהוא יצטרך להגן על ערכי צה"ל מול קריאת תיגר על מה שהצבא תופס כערכי היסוד וערכי הבסיס שלו . האם הוא שחקן מספיק מיומן ומספיק מתוחכם כדי להתמודד עם האתגר הזה? אני מניח שכן. האם הוא מוכן ללכת עד הסוף ולהביא להתנגשות שיכולים להיות לה מחירים? אנחנו נצטרך להמתין ולראות. לא הייתי מהמר על זה לכאן או לכאן". רוסו, מנגד, מצהיר: "אני לא מודאג מזה. באופן כללי זה מדאיג ובאמת פה צריך להיות קול גם של הציבור בהקשר הזה, אבל אני לא מודאג בהיבט של האישיות של הרצי מבחינת ההתמודדות מול אותם רעשי רקע. אני חוזר ואומר - הם עוד לא הפנימו את האחריות שיש להם כאנשי קואליציה. גם הם יתבגרו".
בצמרת הפוליטית וגם במערכת הביטחון יש קונצנזוס על התאמתו של הרצי הלוי לתפקיד, אלא ששר הביטחון לשעבר גנץ ואולי גם הלוי עצמו לא לקחו בחשבון לאיזו מציאות פוליטית וביטחונית סוערת הוא נכנס. והלוי עתיד לעמוד כבר בתקופה הקרובה בפני שורה של מבחנים קשים בשטח ובזירה הפוליטית, בתקווה שלא יצטרך לעמוד גם באתגר הצבאי של מלחמה כוללת.