סיוון (שם בדוי, כמו כל השמות בכתבה) הייתה רק בת 16 כשהכירה את אורי ביישוב שבו היא גרה. אחרי שעות הלימודים היא נהגה לעבוד במספרה ואורי היה נוהג לבקר במקום באופן קבוע. סיוון מתארת את ההיכרות עם אורי כאהבה ממבט ראשון, ואף שעשור מבדיל ביניהם, הוא לא הפסיק לחזר אחריה ואותה לא עניין דבר מלבדו. הקשר בין השניים התחיל בסוד, אף אחד מבני משפחתה של סיוון לא ידע על הזוגיות הטרייה שנרקמה בין השניים. אולם הסוד הזה היה רק ההתחלה לסודות ולשקרים הרבים שיגיעו בהמשך.

סיוון לא ידעה דבר על אורי ועל חייו הקודמים לפני שהגיע לבקר את בן דוד שלו. היא גם לא שאלה. רק לאחר מספר חודשים היא גילתה שהוא נשוי. "הוא אמר לי שהוא בהליך גירושים ושיש לו ילדה בת 4, אבל הייתי כל כך מאוהבת שלא היה אכפת לי". אך האהבה שהיא חשה כלפיו לא שכנעה את הוריה, שגילו על הקשר ופחדו מהגבר הזה, שטלטל את עולמה. הם ביקשו ממנה להיפרד ממנו, אך סיוון לא הסכימה והחליטה לעזוב את בית הוריה, ובגיל 17 עברה לגור איתו בעיר במרכז הארץ.

"כסף לא היה חסר", מספרת סיוון על התחלת החיים המשותפים שלה עם אורי. "לא היה חסר לי כלום. בכל שנתיים ליום הולדת הייתי מקבלת רכב BMW חדש". אורי עבד תחילה עם האחים שלו והרוויח משכורת ובהמשך החל לפתוח עסקים קטנים, מזנון שפתח ואז סגר ומוסך. "כסף תמיד היה, ומשנה לשנה היה יותר ויותר", נזכרת סיוון, "חיינו ברמת חיים גבוהה. יכולתי להרשות לעצמי הכול. אבל זה לא סנוור אותי, הייתי אישה של בית". שום דבר לא הכין אותה למה שעמד לקרות לה.

BMW (צילום: 123rf)
"זה לא סנוור אותי, הייתי אישה של בית" (אילוסטרציה)|צילום: 123rf

"הוא תמיד נתן לי תחושה של ביטחון"

כשסיוון הייתה בת 19 היא ואורי התחתנו. הוריה לא באו לחתונה. "הוא תמיד נתן לי הרגשה של ביטחון, שהוא רוצה משפחה וילדים – וזה עשה לי את זה", היא נזכרת. אחרי שנתיים נכנסה סיוון להיריון וכשנולדה בתם הראשונה חודש הקשר עם הוריה. כשנכנסה סיוון להיריון שני עברו השלושה לגור ביישוב של הוריה ואורי הקים שם עסק. וכאן הסיפור התחיל להסתבך.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

"הכול היה נראה תקין, בכל מקום שהלכנו אליו כולם אהבו אותו", מתארת סיוון את בעלה בשנים האלה. "אנשים כל הזמן ניסו להתקרב אליו". סיוון מציינת כי מאז הכירה את אורי היא ידעה כי הוא לוֹוה כספים בריבית מאנשים, אך לא ידעה באילו סכומים מדובר. "עם השנים הייתי לאט-לאט מנסה להוריד אותו מזה, אבל לא התערבתי יותר מדי. התעסקתי בלגדל ילדים. גם חשבון הבנק שלי היה נפרד משלו".

בשנה הראשונה ביישוב של הוריה פתח אורי עסק על שמה של סיוון, ללא ידיעתה. אנשים מסביבה ניסו כל הזמן להזהיר אותה, והיא משחזרת: "המנהל של העסק כל הזמן היה אומר לי לשים כסף בצד ולחסוך בלי שהוא יידע, ולא הבנתי מה הוא רוצה ממני. גרנו אז בשכירות, ועם כל הכסף שהיה לי כל הזמן על השולחן, לא הבנתי למה אנחנו לא קונים בית. באותו יום שביקשתי בית הוא כבר סגר חוזה ושילם מקדמות. כשהגענו לראות את הבית הבנו שהוא לא כל כך מתאים לצרכים שלנו, אז החלטנו לקנות פנטהאוז, ככה בכזאת קלות", היא מוסיפה. "לא היה לו אכפת בכלל שהוא מפסיד את כל הכסף על הבית הקודם. שיפצנו את כל הדירה עם מטבח חדש ואפילו משכנתה לא לקחנו".

סיוון ואורי היו מאושרים מהרכישה החדשה וסיפרו על כך בהתלהבות למנהל העסק שלהם. "שוב הוא תפס אותי בצד ואמר לי שלבית הזה אני לא אכנס", היא נזכרת. "שוב לא הבנתי למה הוא התכוון ולמה הוא הורס לנו את השמחה, אבל זה התחיל לחלחל בי, ומדי פעם הייתי לוקחת מהכסף שאורי היה מביא ושמה בצד".

"באותו יום שביקשתי בית הוא כבר סגר חוזה ושילם מקדמות, אבל המנהל של העסק כל הזמן ניסה להזהיר אותי, ולא הבנתי מה הוא רוצה ממני"

עיצוב מטבח (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
"שיפצו את כל הדירה עם מטבח חדש ואפילו משכנתה לא לקחנו" (אילוסטרציה)|צילום: FRANCK FIFE, getty images

לווה כסף מחברים ולא החזיר

רגע לפני שהסיפור התפוצץ, הסתכסך אורי עם המנהל. בנקודה זאת החליט המנהל, שהיה קרוב לבני הזוג, לפתוח את כל הקלפים – וסיפר לסיוון שאורי חייב מאות אלפי שקלים לו ולאחותו ולשכנים שלהם. תחילה הכחישו השכנים ואמרו לה שהוא החזיר להם הכול, אך לא כך היה המצב. "הם ניסו להגן עליי, שלא אדע עד כמה הוא מסובך מעל הראש", היא מציינת, "אבל כאן הבנתי שאנחנו בבעיה כלכלית גדולה, ואני נוסעת על BMW. נורא כעסתי עליו, על השקרים ועל הכסף שהוא לוקח מחברים ולא מחזיר. עוד לא הבנתי את גודל הבעיה, אבל החלטתי להעיף אותו מהבית".

"כשעניתי לו לטלפון הוא צרח עליי לצאת מהבית. שלושה ימים לפני כן גיליתי שאני בהיריון. הגעתי הביתה, נתתי את המפתח לכיבוי אש והתעלפתי"

אחרי כמה ימים הגיעה סיוון לעסק לבקשתו של רואה החשבון שלהם. בנקודה זאת היא קיבלה טלפון מהשכנה שלה. "'סיוון, הבית שלך נשרף, הבית נשרף', היא צרחה עליי בטלפון שאגיע. ראיתי שחור בעיניים. אורי היה בממתינה, כשעניתי לו הוא צרח עליי לצאת מהבית. הוא בכלל לא ידע שאני לא שם", היא נזכרת באירוע ששינה את כל מסלול חייה. "שלושה ימים לפני כן גיליתי שאני בהיריון שלישי. הגעתי הביתה, נתתי את המפתח לכיבוי אש והתעלפתי".

"המשטרה חקרה את האירוע ושאלה אם מדובר במקרה פלילי. עניתי להם שלא, כי לא ידעתי עוד עם איזה אנשים הוא הסתבך", היא מספרת. "אורי הגיע רק אחרי שלוש שעות. שלוש שעות שאני והילדים מחכים לו חסרי בית. כשהוא הגיע וראה את הנזק הוא התחיל לבכות".

אחרי שהבית נשרף עברו סיוון והילדים לבית הוריה וחיכו שהמשטרה תסיים את החקירה בבית. אבל הבית היה הדבר הראשון שממנו נאלצה סיוון להיפרד. אחר כך הוא רצה את הרכב שלה: "הוא רצה להחזיר את החובות שלו למנהל העסק, הבנתי שהרכב זה הדבר האחרון שנשאר לי בידיים – ולא הסכמתי לתת לו אותו. אז הוא אמר לי שהוא חייב את הכסף למישהו אחר בעיר, שהוא מסובך אפילו יותר ושאני חייבת לחתום לו על חוזה שהבית החדש שקנינו עובר אליו". בפגישה עם אותו מלווה בריבית לא הסכימה סיוון לחתום על החוזה, ואז גילתה שגם הוא מזהיר אותה מפני אורי: "התפלאתי שהוא אמר לי לעזוב אותו, הוא אמר שאני אפקח עיניים ואעזוב אותו והוא יעזור לי".

"הוא אמר לי לארוז קצת דברים ולעוף עם הילדים מהבית, כי מגיעים אנשים שחושבים שהוא עקץ אותם. לקחתי את הילדים וברחתי"

בית שרוף (צילום: getty images)
"השכנה צרחה עליי, 'סיוון, הבית שלך נשרף, הבית נשרף'" (אילוסטרציה)|צילום: getty images

חייב לאחים מאות אלפי שקלים

אורי המשיך לבקש מסיוון שתחתום בעבורו על ערבויות בנקאיות. היא גם הבינה שהוא חייב לאחים שלו מאות אלפי שקלים, וגם לאחותה ולבעלה.

בוקר אחד קיבל אורי שיחת טלפון מחבר שהציע לו לברוח מהיישוב, כי באים לחפש אותו. "הוא אמר לי לארוז קצת דברים ולעוף עם הילדים מהבית, כי מגיעים אנשים שחושבים שהוא עקץ אותם", משחזרת סיוון. "לקחתי את הילדים ומיהרתי לאחותי, שגרה בעיר אחרת. קיבלתי עשרות שיחות ביום מאנשים שאני לא מכירה, לא עניתי לטלפון. אחותי הורידה ממני את כל היהלומים והזהב והחביאה אותם".

ביישוב שבו גרה סיוון כבר החלו לרוץ שמועות על אודות זוג נוכלים שעקצו את תושבי המקום וחיו ברמת חיים מאוד גבוהה. "זה היה מזעזע, פשוט ישבתי ובכיתי, לא הבנתי למה אומרים עליי את זה, איך אני והילדים שלי קשורים לזה".

אחרי כמה ימים חזרה סיוון ליישוב עם ילדיה, ואורי ברח. מאותו רגע, במהלך חודשי ההיריון שלה, היא ראתה את אורי פעמיים. הוא השאיר לה את כל החובות. "הוא עקץ גם את ההורים שלי ואת אח שלי בכמה מאות אלפים. אין אחד שהוא לא לקח ממנו כסף. פתאום מגיעות אלי בדואר מעטפות עם כתבי תביעה מהבנקים על ערבויות שהוא החתים אותי עליהן ושאני חייבת להחזיר, כי הוא נעלם", היא אומרת בכאב.

אישה בוכה, חובות (צילום: getty images)
"לא ידעתי עוד עם איזה אנשים הוא הסתבך" (אילוסטרציה)|צילום: getty images

החובות הגיעו לכ-2 מיליון שקל

סיוון הבינה שהיא נשארה לבד ושעכשיו היא חייבת לדאוג לילדיה. היא התחילה לעבוד והעסיקה עורך דין שיטפל בכל החובות על שמה, שהגיעו לכ-2 מיליון שקל. "אני רואה חתימות שלי על כל המסמכים עם סכומים גבוהים, הייתי בהלם".

"הייתי שבורה, לא האמנתי שהגעתי למצב הזה. רגע אחד הכול היה טוב ורגע אחר כך אני נלחמת להרים את הראש". סיוון ילדה בפעם השלישית לבד, בלי אורי לצידה. גם בבית החולים היא שמעה מכרים שלה מדברים על הכסף שאורי חייב להם. בינתיים גילתה שהוא חי עם אישה נוספת והבן שלה במרכז הארץ. "גם כשהוא לא חי איתנו יותר וכבר החלטתי להתגרש הוא המשיך לעשות עליי מניפולציות רגשיות ולהגיד לי שאין לו איפה לישון ושאני אשלח לו כסף", היא אומרת בכעס.

סיוון החליטה שהיא משאירה את החיים הקודמים שלה עם אורי מאחור, עבדה קשה להחזיר את החובות שעל שמה לאנשים ויצאה להליך של פשיטת רגל. אחרי שנתיים שבהן גרה עם ילדיה אצל הוריה, היא הצליחה לקבל דירה ציבורית מהמדינה ואת כל הזכויות שמגיעות לה כאם חד-הורית. מזונות היא לא מקבלת מאורי, והם לא ראו אותו כבר שנים. "לקח לי הרבה זמן להתחזק נפשית, לא היה קל, אבל עכשיו אני מגדלת אותם לבד, ותודה לאל לא חסר להם כלום. היה קשה, אבל עם המון מחשבה חיובית אני אחרי זה".

"קיבלתי עשרות שיחות ביום מאנשים שאני לא מכירה, אז אחותי הורידה ממני את כל היהלומים והזהב והחביאה אותם"

 

טבעת יהלום (צילום: getty images)
היו שמועות על זוג נוכלים שעקצו את תושבי העיר וחיו ברמת חיים גבוהה (אילוסטרציה)|צילום: getty images

שנים של איומים ואלימות

גם מיקי חוותה מקרה דומה. לפני חודש שרפו את העסק שלה, וזו הייתה בעצם יריית הסיום במרוץ החיים המשוגע שעברה ב-17 שנים האחרונות. שנים של אלימות שבהן איימו עליה ועל ילדיה, שנים שבהן לקחו ממנה את הבית וכל שקל שהצליחה להרוויח.

"זה היה נדיר מאוד אם הוא היה מכניס כסף לחשבון המשותף והוא כל הזמן היה טס לחו"ל לעשות עסקים. הייתי שקועה בעבודה ובילדים ולא היה לי זמן להתעסק בזה כל כך"

לפני 25 שנה נישאה מיקי בשידוך לגבר שלא הכירה ואיתו הביאה לעולם ארבעה ילדים. לא תמיד היה להם טוב, אך מיקי, שהקימה עסק מצליח בתחום הקוסמטיקה, זכתה במשך 20 שנה להכנסות גבוהות. "הלקוחות שלי ידעו שאני עובדת גם ב-2 בלילה אם צריך. הייתי מכורה לעבודה ועל הדרך טיפלתי בילדים ובבית", היא מספרת.

מהכסף שהרוויחה בעבודה קשה נהנה בעלה, שנהג לספר לאשתו שהוא מנהל עסקים שונים. "כשהכרתי אותו הוא למד משפטים, היה נראה בחור טוב, אבל זה היה נדיר מאוד אם הוא היה מכניס כסף לחשבון המשותף", נזכרת מיקי. "הוא כל הזמן היה טס לחו"ל לעשות עסקים ובכל שנה הייתי אומרת 'יהיה טוב, זה חייב להשתפר', אבל העמסתי על עצמי עבודה, ועם הילדים ולא היה לי זמן להתעסק בזה כל כך".

"היה לי הכול מהכול", נזכרת מיקי בימים יפים יותר. "אבא שלי נתן לנו במתנה בית כשהתחתנו והייתה לנו התחלה יפה". אבל יום אחד היא שמעה דפיקות חזקות בדלת. "בריונים עמדו לי מחוץ לדלת ואמרו לי שהצ'קים שלי מפוזרים בכל מקום", היא משחזרת. מופתעת, התעמתה מיקי עם בעלה. "הוא אמר שהוא מייבא פלאפונים, אבל חוזר בלי כלום, ושאין לו מאיפה להביא את הכסף לכסות את הצ'קים, למרות שאני זאת שהביאה את כל הכסף". כאן הכול החל להסתבך.

"באחד מן הימים אני שומעת את הבת שלי צורחת בכניסה לבית. היא ראתה את אבא שלה זרוק מחוץ לדלת מדמם. פתחו לו את כל הפנים", נזכרת מיקי בתקופה ששינתה את כל חייה. "פתאום ירדו אנשים מטנדר שחנה מחוץ לבית ואמרו לי או שאני משלמת עליו, או שאני מקבלת אותו בחתיכות".

גבר מוכה (צילום: 123rf)
"הבת שלי ראתה את אבא שלה זרוק מחוץ לדלת מדמם" (אילוסטרציה)|צילום: 123rf

"בריונים עמדו לי מחוץ לדלת ואמרו לי שהצ'קים שלי מפוזרים בכל מקום. בעלי אמר לי שאין לו מאיפה להביא את הכסף לכסות את הצ'קים"

בעלה של מיקי הכניס אותה ואת משפחתם לחוב של כ-3 מיליון שקל בשוק האפור. הוא לָווה כספים ולטענתה איבד את כל הכסף בהימורים בבתי קזינו בחו"ל. "מאותו הרגע הוא גמר לי על החיים, עד היום אני משלמת את כל החובות שלו עם ריביות על ריביות, ובעיקר מפחדת על החיים שלי ושל הילדים שלי".

את הפנטהאוז שהיה ברשותה היא מכרה ועדיין היא נשארה עם חוב גדול, שעד היום היא משלמת. "ביום שמכרתי אותו נשארתי בלי כסף לשלם חשמל או לעירייה, סגרו אותי מכל הכיוונים. יש לי חובות בהוצאה לפועל ותסביכים גדולים, ואני בן אדם שעובד כל החיים שלו".

"מאותו הרגע הוא גמר לי על החיים, עד היום אני משלמת את כל החובות שלו עם ריביות על ריביות ובעיקר מפחדת על החיים שלי ושל הילדים שלי"

כשהעסק היה פעיל הצליחה מיקי להחזיר כ-40 אלף שקל מהחובות בכל חודש, אך לא נשאר לה כסף להוצאות המשפחתיות. "הילדים הגדולים שלי עזבו את הבית ועכשיו דואגים לעצמם", מספרת מיקי, "אבל הם עדיין מקבלים איומים מהאנשים שאני חייבת להם כסף". לאחר שהתגרשה ניסתה מיקי להתחיל מחדש עם גבר, שאיתו הביאה לעולם ילד נוסף, אך הוא החליט לעזוב. "גם הוא לא הצליח להתמודד עם כל מה שאני עוברת, עם החובות העצומים, עם האיומים הבלתי פוסקים".

"בכל יום היום מגיעים אליי לעסק ומאיימים עלי, זה התחיל לפגוע לי בלקוחות, בפעמים מסוימות היו מאיימים על הלקוחות שלי ומאיימים עליי שאני לא אעבוד עד שאחזיר להם כסף. כשהם באים הבן הקטן שלי צועק עליהם, 'אל תיקחו לאימא שלי את הכסף'".  

"לפני חודשיים התקשרו אליי ואמרו לי בבוקר שכל הזכוכית של העסק שחורה, היינו בהלם", היא נזכרת בעצב, "שרפו את מקור הפרנסה היחידי שהיה לי ושרק איתו אני יכולתי להחזיר את החובות. אני לא מבינה איך הם מצפים שאחזיר להם כסף אם הם שרפו לי את העבודה. אין לי כלום, לא ציוד, לא מקום לקבל לקוחות, הכול הלך".

"בכל יום מגיעים אליי ומאיימים עליי. כשהם באים הבן הקטן שלי צועק עליהם, 'אל תיקחו לאימא שלי את הכסף'"

היום מיקי גרה עם הבן הקטן שלה ביחידת דיור של חברה שעוזרת לה. אין לה כסף לקנות מחדש את הציוד של העסק והיא חייבת עוד מאות אלפי שקלים. "בגלל שהיה לי תיק בהוצאה לפועל הבנק מסרב לתת לי הלוואה כדי להחזיר את החוב. פניתי גם לעמותות ולא הצלחתי לקבל את העזרה שאני צריכה. אני בן אדם מאוד חזק, אבל אי אפשר להתמודד עם זה בלי ליפול, רק בשביל להחזיק את הילדים שלי".

אישה בוכה חובות (צילום: getty images)
"אני רואה חתימות שלי על כל המסמכים עם סכומים גבוהים, הייתי בהלם" (אילוסטרציה)|צילום: getty images

ברחו והשאירו חובות: "אלימות כלכלית"

תמר שוורץ, מנכ"לית עמותת רוח נשית, המסייעת לנשים נפגעות אלימות להפוך עצמאיות כלכלית, רואה במיקי ובסיוון קורבנות של אלימות כלכלית.  "נהוג לחשוב שרק נשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך סובלות מאלימות כלכלית", היא אומרת, "אבל אנחנו, ברוח נשית, יודעות עד כמה זה לא נכון. נשים חזקות, בעלות עסקים ומנכ"ליות – גם הן עלולות לסבול מאלימות כלכלית ולהיות נשלטות בידי בן זוג או בן משפחה. אנחנו מקוות ומחכות שהצעת החוק למניעת אלימות כלכלית, שאנחנו מנסות לקדם בכנסת כבר שבע שנים, תאושר במהרה ותסייע לכולם".

תמר שוורץ
תמר שוורץ, מנכ"לית עמותת רוח נשית

בארגון פעמונים, המעניק סיוע בתחום כלכלת משק הבית באמצעות ייעוץ וליווי כלכלי, ממליצים למי שנקלע לחובות להימנע מהלוואות בשוק האפור: "צריך להיזהר כי אולי מדובר בהתקשרות עם עבריינים", הם מדגישים. "יש גופים הפועלים מחוץ למערכת הממוסדת (למשל, חברות ביטוח וחברות אשראי או גמ"חים וקרנות שונות) והם גופים לגיטימיים, חוץ-בנקאיים שהוסדרו בחקיקה ומוכרים – אך יש גם לא מעט גופים, פרטיים בדרך כלל, הפועלים ללא פיקוח ולרוב מופעלים בידי גורמים עברייניים הנוקטים אמצעים פליליים (איומים, אלימות וכו') לגביית החוב אם לא הוחזר".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il