בעיצומו של מסע החיפושים אחר ספיר נחום קיבלה שולי שיחת טלפון שהזניקה אותה לשטח. היא חיכתה לאותה שיחה זמן רב. "מסע החיפושים אחר ספיר נחום הוא ההזנקה הראשונה שלנו כיחידה", סיפרה. "הסיפור הכואב של משפחת נחום, שנכנס לכל בית בארץ, גרם לנו להשתתף בחיפושים ולעשות כל מאמץ כדי להשיג קצה חוט באשר למיקומה", אמרה בעקבות השיחה שקיבלה ביום חמישי לפני שבוע, לאחר שמשפחתה של נחום התלוננה על היעדרותה המסתורית והמדאיגה.

שולי, כפי שהבנתם, לא לבד. היא חלק מיחידה משטרתית, ראשונה מסוגה, שהחלה במחוז החוף, וייעודה הוא יחיד ומיוחד – למצוא נעדרים בתוך המרחב העירוני. ה"קייס" הגדול הראשון שלהם – היעדרותה של האם הצעירה בת ה-24 – הוא מקרה המבחן לתפיסה שעומדת מאחורי היוזמה החדשה של המשטרה.

וולא רובין חלאילה, בן הזוג לשעבר של ספיר נחום
וולא רובין חלאילה, החשוד במעורבות בהיעלמותה של ספיר נחום (משמאל)

כבר יותר משבוע שהם מחפשים אחר ספיר, לצד יחידות הכלבנים שפועלים בשטחים הפתוחים – בזמן שצוותי החקירה מגבירים את הלחץ על החשוד המרכזי בהיעלמותה: וולא רובין חלאילה, בן זוגה לשעבר ואבי ילדיה. אתמול (רביעי) סיפר מפקד יחידת הכלבנים כי אותרו "ממצאים בשטח", אך גם ההתקדמות הזו עדיין לא הובילה לאיתורה של ספיר, נכון לרגע כתיבת שורות אלו.

שולי היא אחת מ-15 הבוגרים הראשונים של יחידת איתור הנעדרים שהמשטרה מקימה בימים אלה: היא החלה לפעול כפיילוט במחוז החוף וצפויה להתרחב בחודשים הקרובים לכל מחוזות המשטרה ומרחביה בארץ. כעת הם פועלים בתיק החשוב, בתקווה להגיע אל ספיר בהקדם: "ממה שניתן לפרט, הגענו לכוחות בחפ"ק, קיבלנו הערכת מצב וחיפשנו כיוונים חדשים שיוכלו לכוון את הצוותים בסריקות בשטח וליצור תמונה טובה יותר של הדרך שעברה ספיר מאז יצאה מביתה בעכו ועלתה אל רכבו של בן זוגה לשעבר".

היעדרות ספיר נחום – סיקור נרחב:

התיעוד האחרון של ספיר נחום
התיעוד האחרון של נחום

"אנו פועלים כבר כמה ימים כדי לסייע ולספק הדרכה וכלים לאנשי השטח", שולי מסבירה. "המטרה שלי, כמו של שאר אנשי היחידה, היא להושיט יד ולחזק את מערך איתור הנעדרים מכל הסוגים. מהדיווחים הראשוניים על אדם שנעלמו עקבותיו ועד ליווי בתיקי נעדרים ארוכי טווח, אנשים שיקיריהם ממתינים להם שנים. בתקופה הקרובה נחבור גם לתיקים הללו כדי להושיט להם יד". 

"חיפשנו כיוונים חדשים שיוכלו לכוון את הצוותים בסריקות בשטח וליצור תמונה טובה יותר של הדרך שעברה ספיר מאז יצאה מביתה בעכו ועלתה אל רכבו של בן זוגה לשעבר"

שולי, חברה ביחידה המשטרתית החדשה לאיתור נעדרים
אנשי היחידה החדשה לאיתור נעדרים במשטרה (צילום: דוברות המשטרה)
"הצוות החדש מוכשר גם בניהול סריקות וערוך לנהל כמה תיקי נעדרים במקביל"|צילום: דוברות המשטרה

לשולי עבר עשיר בתחום ו"חוש" לחקירות, והם משכו אותה להצטרף למשימה המיוחדת והרגישה הזו. "כל אחת הגיע ליחידה מסיבותיו שלו, יש מגוון מיוחד של אנשים, ולכל אחד סיפור משלו", היא מספרת על שותפיה ליחידה. "בשירות הצבאי שלי שימשתי חוקרת במצ"ח, ובמסגרת המילואים הצטרפתי ליחידת אית"ן (איתור נעדרים), כך שהיה נראה לי טבעי להיכנס לזה גם במשטרה. זה משהו שאני מכירה ויודעת – ובכל זאת הקורס חידש לי המון דברים ופתח לפניי עולם חדש בכל הנוגע לאיתור נעדרים".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

בעוד היחידה המבטיחה קורמת עור וגידים – וחווה בימים האחרונים תרגול "על אמת" בחיפושים אחר האם הצעירה מעכו – עשרות משפחות של נעדרים שמוגדרים "ארוכי טווח" פועלות במישורים שונים כדי למצוא את האור בקצה המנהרה, שיחבר אותן אל קרוביהם שלא פגשו תקופה ארוכה. הוכחה חיה לכך היא העבודה הנמרצת של רון, אביה של נגה יצחק שנעדרת זו השנה השלישית. "אני אופטימי בכל יום ובכל לילה, אף שזה פוגע בי בחיים הפרטיים ובי עצמי. אני מאמין ומקווה שעוד אזכה לחבק את הבת שלי", הוא אומר בנחישות.

נגה יצחק (צילום: אור בן זריהן)
נגה יצחק ואביה רון|צילום: אור בן זריהן

ב-21 בנובמבר 2018 יצאה יצחק מביתה ברמת גן למקום עבודתה – ומאז לא נראתה. חיפושים נעשו, עדויות רבות התקבלו, אבל דבר לא השיב את הצעירה לביתה. אביה עדיין לא איבד תקווה: "אף על פי שנותרתי די לבד במאבק הזה, זו עדיין משימת חיי, ואין שעה ביום שאני לא חושב על הצעד הבא בחיפושים אחריה". כשרון מדבר על החיפושים אחר בתו, קשה להתעלם מהביקורת שמופנית כלפי הצוותים שניסו לאתר אותה – מתוך אמונה שלמה שצוות מוסמך באיתור נעדרים היה עשוי לאתר את נגה כבר בימים הראשונים והקריטיים לחיפושים אחריה. 

"אף על פי שנותרתי די לבד במאבק הזה, זו עדיין משימת חיי, ואין שעה ביום שאני לא חושב על הצעד הבא בחיפושים אחריה. אני מאמין ומקווה שעוד אזכה לחבק את הבת שלי"

רון יצחק, אביה של נגה

"למשטרה אין מספיק ידע וכלים לאיתור נעדרים, החוקרים לא יודעים איך לעבוד מהרגע הראשון", הוא מאשים. "אומנם הם מקבלים הנחיות מהמודיעין הארצי, אבל בימים הראשונים, בימים הכי גורליים, אין להם שום ספר שעל פיו הם מתנהלים. אני זוכר היטב את הרגע הראשון שבו הודעתי למשטרה על היעדרותה של נגה, זה היה יום שישי. באותו היום הגיע מפקד התחנה, שגר במעלה אדומים, לעבודה בשישי בלילה אף שהוא דתי. הוא קרא לכל החוקרים, הקפיץ אותם להערכת מצב. צוותים התחילו להסתובב באזור תל אביב ורמת גן בסיוע כלי רכב ואופנועים אבל כל זאת ללא תכלית – הם לא ידעו מה הם מחפשים. לא היה להם שום מידע מדויק מדוע ואיך היא נעלמה". 

נגה יצחק, נעדרת (צילום: חדשות)
בזכות ה-FBI, גילו קצת על המסלול שלה לאחר ההיעלמות - אך נגה עדיין לא אותרה|צילום: חדשות

"שילמתי המון כסף לאנשים ב-FBI"

אביה של יצחק נזכר במאמצי האיתור, כולל אלו שיצאו לדרך מאוחר מדי. "אחרי הימים הראשונים להיעדרותה התחילו במשטרה לאסוף תיעודים ממצלמות אבטחה של אזורים שנגה נראתה בהם, אבל חלקם כבר לא היו רלוונטיים. חלק מהמצלמות תקפות ל-48 או 72 שעות, כך שלא היה הרבה מה לעשות, זה היה מאוחר מדי. הם השקיעו משאבים רבים בחיפושים – אבל פשוט לא היו להם הכלים הנכונים לאתר אותה. אני נאלצתי להפעיל קשרים ולשלם המון כסף לאנשים ב-FBI שנתנו אינדיקציות שיסייעו באיתורה. כך הגענו לכמה מסקנות, שלושה שבועות אחרי כן, על המסלול שעברה בימים הראשונים להיעדרותה. כמו שבצה"ל יש תורת לחימה שלפיה פועלים, נדרשת במשטרה תורה כזו כדי לדעת איך לפעול בשלבים הראשונים. אבל לצערי זה לא היה קיים". 

"הכול מתנהל באיחור, על פי הנחיות שהם מקבלים בהמשך הדרך", רון מוסיף בכאב. "אנחנו היינו מאה אנשים – חברים ומשפחה – והסתובבנו בכל מקום באזור, בכל בר ובכל קיוסק. מנגד, המשטרה הייתה חסרת אונים, פשוט הלכה בעקבותינו". לדבריו, העומס הרב על החוקרים, שנדרשים לטפל במקביל בהמון תיקים, מונע מהם להשקיע את כל המאמצים בחיפושים. "אילו היה צוות שמגיע לתחנה ומתיישב מהרגע הראשון ונותן הוראות ופקודות, אז אני מאמין שדברים היו נראים אחרת, אני מאמין שהיה אפשר למצוא את הבת שלי כבר בימים הראשונים". סיפורה של נגה יצחק הוא לא מקרה בודד או חריג: במדינת ישראל קיימים כרגע כ-600 תיקי נעדרים פתוחים, ובסך הכול כ-6,000 אנשים מוגדרים נעדרים מדי שנה, ועל פי רוב הם נמצאים כעבור זמן מה. 

 

"אנחנו היינו מאה אנשים – חברים ומשפחה – והסתובבנו בכל מקום באזור, בכל בר ובכל קיוסק. מנגד, המשטרה הייתה חסרת אונים, פשוט הלכה בעקבותינו. לא היו לה הכלים הנכונים לאתר את בתי"

רון יצחק, אביה של נגה

 

הקמת היחידה אינה אלא שינוי מחשבתי – ואולי גם הודאה בכך שמה שנעשה עד כה במשטרה לא הספיק. במשך שנים הופקד הליך איתור הנעדרים בידי חוקרי משטרה, שניהלו את התיקים במקביל ליתר עבודתם. לצידם, יחידות החילוץ הארצית פועלת לאיתור הנעדרים במרחב הכפרי – בין היתר בנחלים, בוואדיות וביערות. החיפוש אחר נעדרים בסביבה עירונית איננו בתחום אחריותם. אף על פי שמספר תיקי הנעדרים צמח בכל שנה ושנה, שיטת האיתור עמדה על כנה. חוקרים שפועלים על פיה עושים כמיטב יכולתם, אבל הם לא קיבלו הכשרה ייעודית להתמקצעות בחיפושים הללו.

החיפושים אחר ספיר נחום (צילום: דוברות המשטרה)
החיפושים אחר נחום|צילום: דוברות המשטרה

מאז קום המדינה עלה מספר משפחות הנעדרים ארוכי הטווח בישראל לכ-600. הרוב המכריע של הנעדרים מאותר כבר בשנה הראשונה, אחר כך הסיכויים למצוא אותם פוחתים באופן ניכר. על פי נתוני המשטרה, מדי שנה מתקבלים כאמור כ-6,000 דיווחים על נעדרים, ומתוכם נשארים כ-16 תיקים פתוחים בממוצע, והחיפושים אחריהם נמשכים. בצה"ל פועל ענף אית"ן, שמכיל אנשי איתור מקצוענים, ואולם בכל הנוגע לתיקים אזרחיים שנפתחים – חוקרי המשטרה נדרשים לטפל בהם ללא כל הכשרה.

הביקורת הרבה והצורך הגובר הביאו את משטרת ישראל לנקודת מפנה. מטרת היחידה החדשה היא לשים קץ ל"מכת" הנעדרים ולהגיע לידי איתור מוקדם ככל האפשר. לשם כך נפתח בזמן האחרון קורס ראשון מסוגו, שמכשיר מתנדבים לשמש יועצים ולהוביל מערך חדש שיוביל את טיפול המשטרה בנעדרים במרחב העירוני.

סנ״צ עליזה אזולאי (צילום: דוברות המשטרה)
"העומס הרב על יחידת החילוץ מונע מאנשיה להתעמק בכל תיק ובפרטי כל נעדר". סנ"צ עליזה אזולאי|צילום: דוברות המשטרה

גם במשטרה מודים: "העומס הרב על יחידת החילוץ הארצית מונע מאנשיה להתעמק בכל תיק ובפרטי כל נעדר במרחב העירוני" – כך מספרת ל-N12 סנ"צ עליזה אזולאי, ראש ענף המתנדבים במשטרת מחוז החוף, האמונה על יריית הפתיחה של היחידה החדשה. "כך הוחלט להקים יחידה משלימה שתתמקד בנעדרים בסיכון – ולהקים צוות מומחים שיתמחה ויסייע בחקירות, בניתוח נתונים ובהערכת ההתנהגות של הנעדרים. הוחלט על פיילוט שיפעילו מתנדבים במדים במחוז החוף: מדובר באנשי יחידת החילוץ, מפקדים במקצועם, ובעלי ותק בתחום. הם בחנו בחודשים האחרונים מתנדבים רבים שביקשו להשתתף ביחידה הזו".

אנשי היחידה החדשה לאיתור נעדרים במשטרה (צילום: דוברות המשטרה)
אוספים מידע מהשטח כדי להגיע לתוצאות בשטח|צילום: דוברות המשטרה

 

"הוחלט להקים יחידה משלימה שתתמקד בנעדרים בסיכון ולהקים צוות מומחים שיתמחה ויסייע בחקירות, בניתוח ובהערכת התנהגות הנעדרים"

סנ"צ עליזה אזולאי, ראש ענף המתנדבים במשטרת ישראל

 

כך לומדים לחפש אחר הנעדרים

במהלך 12 מפגשים הוכשרו המשתתפים בניתוח מידע ואיסופו, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים ועמידה בקשר צמוד עם גורמי משטרה העוסקים בתחום הטכנולוגיה. "רק על פי השם המלא שלך אנשי היחידה החדשה יודעים לאסוף המון פרטים ונתונים, ואותם אנחנו מנתחים ברמה הגבוהה ביותר", משתף דוד, אחד המדריכים בקורס איתור הנעדרים. "הצוות החדש מוכשר גם בניהול סריקות וערוך לנהל כמה תיקי נעדרים במקביל". 

גיל, מדריך אחר בקורס, מסביר: "חלק גדול מאוד מתיקי הנעדרים הם של בני נוער שרבו עם ההורים או מבוגרים שלפתע נעלמים. הרוב המכריע לוקה בבעיות נפש, כך שאותם אנשים אינם נוטים לבקש עזרה מאחרים, הם פשוט נמלטים למקומות שונים במרחב העירוני. בדיוק כאן אנחנו נכנסים לתמונה – משיגים במהירות את המצלמות העירוניות, עוברים בין כל בתי העסק באזור. נדרש המון זמן להגיע לרמת הדיוק הנחוצה, וזה קשה. את הדברים האלה אנשי היחידה החדשה יודעים לבצע במומחיות".

"חלק גדול מאוד מתיקי הנעדרים הם של בני נוער שרבו עם ההורים או מבוגרים שלפתע נעלמים. הרוב המכריע לוקה בבעיות נפש, כך שאותם אנשים אינם נוטים לבקש עזרה מאחרים, הם פשוט נמלטים למקומות שונים במרחב העירוני. בדיוק כאן אנחנו נכנסים לתמונה"

גיל, מדריך בקורס למאתרי נעדרים

אחד המשתתפים בקורס הוא ע', שכיום הוא כבר חבר בצוות האיתור החדש. כבר כמה שנים הוא מתנדב במשטרה, ועד כה הוא עסק בעיקר באבטחת רכוש. "לפני עשור התחלתי לעסוק בנושא הנעדרים האזרחיים, כי העיסוק הצבאי שלי היה קצין איתור נעדרים, ונחפזתי לזה ביוזמת המועצה. היו כל מיני גורמים שביקשו לקבל סיוע בעניין", הוא נזכר. "איתור נעדרים הוא תחום עצום שחוקר לא מתמחה בו. לנו יש הכלים לשמש יועצים מקצועיים למפקדי התחנות, לחוקרים ולקצינים שמנהלים את החיפושים. הקורס כאן בא להסדיר ולהשלים את המאבק המשטרתי בנעדרים עירוניים". 

אנשי היחידה החדשה לאיתור נעדרים במשטרה (צילום: דוברות המשטרה)
אחרי הקורס, הם כבר מוכנים לעזור בחיפושים|צילום: דוברות המשטרה

"זו אומנות שדורשת הכשרה ותרגול כבר מהפרטים הראשוניים שאתה מקבל. אתה צובר ידע חשוב בתכנון ובשליטה בחיפושים"

ע', בוגר הקורס המשטרתי לאיתור נעדרים

טבילת האש הראשונה

עוד לפני הדיווח על היעדרותה של ספיר נחום, כבר במהלך הקורס הראשון, לפני כשבועיים, נכנסו המשתתפים לפעולה. המטרה: לאתר גבר שנעדר במעלות. "בשלב הראשון קיימנו שיחות עם בני משפחה ומקורבים, והצלחנו באמצעותן להבין לאן חתר הנעדר להגיע", הסביר המדריך גיל. "אספנו כל מידע שיכול לקדם אותנו – קו האוטובוס שאליו עלה, תיעוד הנסיעה כדי לאתר באיזו תחנה ירד – וכל זאת תוך איסוף רקע מודיעיני שאִפשר להבין לאן ירצה הנעדר להגיע". 

וכך נמשכה החקירה: "סקרנו את גורמי המשיכה של הנעדר, ניתחנו איכונים וצברנו נתונים. בתוך שעות אחדות הגענו לכלל מסקנה: הנעדר רצה להכין תרופות טבעיות לאשתו – ולשם כך חיפש עץ אגוז פירותי. איתרנו את העצים הרלוונטיים והגענו לנעדר. הוא שב הביתה לחיק משפחתו בשלום".

_OBJ

לא רק את מקרה הבוחן הזה הם צלחו: חלוצי יחידת האיתור של המשטרה עברו בהצלחה את הקורס, שנחתם בשבוע שעבר בטקס בחיפה. עם הכלים וההכשרה החלו בוגרי הקורס לפעול במרחבים השונים במחוז החוף, וכבר בשבועות הקרובים תוכשרנה עוד קבוצות ואלו תצטרפנה לתחנות המשטרה בכל רחבי הארץ. "זו אומנות שדורשת הכשרה ותרגול, כבר מהפרטים הראשוניים שאתה מקבל", מסכם ע', שסיים את הקורס. "אנחנו צוברים ידע חשוב בתכנון ובשליטה בחיפושים, וכן סוקרים מידע מודיעיני וכזה שמגיע מהרשתות החברתיות – ובונים את התמונה המלאה של נסיבות ההיעדרות". הוא ועמיתיו – ולא רק הם – מקווים שבתיקי ההיעדרות הבאים התגובה תהיה מהירה הרבה יותר.