"היינו בדוגי, אז לא ראיתי שהוא הוריד את הקונדום", אומרת נ', בת 51 מרמת השרון, בנימת קול שמשלבת בין מבוכה להתרסה. "הרגשתי שהוא בגד בי, בזמן שאני אתו באותו חדר. הוא פשוט עשה את זה מאחורי הגב שלי, כמו שמכניסים סכין בגב".

"היה לי חבר במשך כמה שנים", היא מספרת על מערכת יחסים שהייתה לה. "שנינו היינו בפרק ב' שלנו, כלומר לא מדובר בנער. מתישהו נפרדנו לכמה ימים וישר הוא רץ להיות עם איזה מישהי. כשחזרנו הוא סיפר לי. זאת הייתה מישהי עם פריצות מינית, משהו מאוד קיצוני, שפגשנו במסיבת סווינגרס. מבחינתי זה היה מסוכן עכשיו לשכב בלי קונדום. אז המשכנו את הקשר, אבל אמרתי לו שעד שהוא יעשה בדיקת איידס, חשוב לי שיהיה עם קונדום".

תלמידה שהתלוננה שמורה פגעה בה מינית (צילום: החדשות12)
"זה הרגיש כמו סכין בגב". אילוסטרציה|צילום: החדשות12

"ואז שכבנו", אומרת נ' והקול הפעמוני שלה נעצר לרגע, מהסס. "ופתאום ראיתי את הקונדום בצד. ואמרתי לו את זה, והוא לא ענה כלום. אמרתי לו 'אני רואה שהקונדום בצד בכלל'".

"הייתי בהלם", היא ממשיכה, "כי זה חבר שלי. הוא אמור לרצות את טובתי, אנחנו בני זוג כמה שנים. זה היה ממש מעשה מכוער. עדיין רציתי להיות אתו, לא כל כך ידעתי איך להגיב. רק לקחתי את הדברים שלי והלכתי, וממש ירדו לי דמעות ובכל זאת הלכתי הביתה".

נ' לוקחת אוויר רגע וממשיכה: "חוסר המוסר, חוסר האכפתיות. הרגשתי כמו שמזריעים פרה. זה פסיכי. זה דבר שלא עושים, אפילו לא למישהי שיש לך סטוץ איתה בשירותים של מועדון, וזה מסוכן פיזית וזה ביטא שהוא לא רואה אותי בכלל".

"הייתי בהלם, זה חבר שלי, הוא אמור לרצות את טובתי, אנחנו בני זוג כמה שנים. זה היה ממש מעשה מכוער. חוסר המוסר, חוסר האכפתיות. הרגשתי כמו שמזריעים פרה"

נ' היא לא היחידה – בשנים האחרונות עוד ועוד נשים מתוודות שחוו הסרת קונדום ללא הסכמה במהלך קיום יחסי המין, מעשה שעשוי להגדיל את הסיכוי להריון בלתי מתוכנן, לאיידס, לזיהומים ולמחלות נוספות המועברות במגע מיני. התופעה אפילו זכתה לשם: "stealthing" ("התגנבות"), מונח שנולד בעשור הקודם בקהילה ההומוסקסואלית, בהקשר של הדבקה מכוונת באיידס. אבל היום, בניגוד לעבר, כפי שיעיד הדיבור הער על הנושא ברשתות החברתיות, הפכה התופעה למזוהה גם עם מיניות הטרוסקסואלית, ויותר ויותר נשים יודעות לספר שזה קרה גם להן.

קונדומים (צילום: רויטרס)
"לא ראיתי מה הוא עשה"|צילום: רויטרס

באוקטובר האחרון הייתה קליפורניה למדינה הראשונה בארצות הברית שקבעה שהסרת קונדום ללא הסכמה במהלך קיום יחסי מין אינה חוקית. המעשה נוסף להגדרה האזרחית של חוק הפגיעה המינית במדינה, דבר שנתן לקורבנות את היכולת לתבוע פיצוי כספי מהתוקפים.

עוד קודם לכן בקנדה, בשווייץ, באוסטרליה בגרמניה הורשעו בתקיפה מינית אנשים שהסירו את קונדומים במהלך קיום יחסי מין ללא הסכמה. ב-2017 הרשיע בית המשפט בשוויץ גבר שעשה את המעשה באונס. גם בבריטניה, למרות שאין חקיקה ספציפית בנושא, יש כמה מקרים שבהם מסירי קונדום ללא אישור במהלך קיום יחסי מין הורשעו באונס. באפריל האחרון הורשע אדם בניו זילנד באונס על ביצוע stealthing בזמן יחסי מין בהסכמה עם עובדת מין. האדם נידון ל-3 שנים ו-9 חודשים בכלא.

"זה פסיכי. זה דבר שלא עושים, אפילו לא למישהי שיש לך סטוץ איתה בשירותים של מועדון, וזה מסוכן פיזית וזה ביטא שהוא לא רואה אותי בכלל"

את המאבק על ההכרה במעשה כמעשה פלילי מובילה יערה אלרואי שמספרת על חוויה דומה. גם במקרה שלה, כמו במקרה של נ' לא מדובר בסטוץ, אלא במקרה שקרה עם מי שהיה החבר שלה במשך חודשיים. ביולי 2020 הגישה אלרואי, בת 30, המתגוררת ברמת גן, תלונה במשטרה נגד בן זוגה לשעבר בטענה שהסיר את קונדום במהלך קיום יחסי מין ללא הסכמתה, אך לטענתה המשטרה נמנעה מפעולות חקירה בסיסיות, והפרקליטות סגרה את התיק מחוסר ראיות. לפני שנה בדיוק הגישה עו"ד הלה נויבך מאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בישראל ערר בשמה נגד החלטת הפרקליטות לסגור את התיק.

"ממש אחרי שנפרדנו", מספרת אלרואי על בן זוגה לשעבר: "כשהוא הבין שאני מרגישה שנאנסתי, הוא אמר לי: 'התייעצתי עם עורך דין ואין לך קייס. מה שעשיתי זה לא מחוץ לחוק. כלומר בפניי הוא הודה שזה מה שקרה, היום הוא מכחיש את כל העניין. יש לי גם הודעת סמס ממנו שהוא לא התכוון. אבל עכשיו כשמדינות אחרות מתחילות להתעורר ולהוציא את הדבר הנורא הזה מחוץ לחוק, אני חושבת שהוא מתחיל לשקר ויעצו לו פשוט להכחיש".

"אנחנו מחכות לראות אם יוגש כתב אישום", היא אומרת. "אם לא יוגש כתב אישום אנחנו נלך על זה לבג"ץ. אני מאמינה שאם נגיע לבג"ץ נוכל לשנות את החוק, ואז אני אוכל לתבוע אותו".

"אנחנו מחכות לראות אם יוגש כתב אישום. אם לא יוגש כתב אישום אנחנו נלך על זה לבג"ץ. אני מאמינה שאם נגיע לבג"ץ נוכל לשנות את החוק, ואז אני אוכל לתבוע אותו"

"לראות כזה תיק נסגר על חוסר עניין לציבור גרם לי לתחושות של אילמות ושל חוסר התייחסות", היא אומרת וקולה נשבר. "העובדה שלהיות אישה במרחב בשנת 2022 בישראל, זה להיות כל כך מותרת, כל כך פגיעה. אני חושבת שהעובדה שחוויתי את זה גרמה לי - כשזה קרה לי בבית שלי, במיטה שלי, עם בן הזוג שלי - גרמה לי להגיד עד כאן. לא יכולתי להניח לזה".

אחרי שנתיים, עימות במשטרה 

"הקונדום בזוגיות בינינו תמיד היה עניין", מספרת אלרואי על הנסיבות שהובילו לפגיעה שלדבריה חוותה. "אחרי כמה חודשים, כשקיימנו יחסי מין, הוא עשה מה שנקרא stealthing – הסרת קונדום בחשאי".

"ממש אחרי שנפרדנו. כשהוא הבין שאני מרגישה שנאנסתי, הוא אמר לי: 'התייעצתי עם עורך דין ואין לך קייס. מה שעשיתי זה לא מחוץ לחוק"

"באותו לילה הוא שאל פעם אחת אם הוא יכול להוריד את הקונדום ואמרתי לא", היא משחזרת. "אחר כך הוא שאל עוד פעם אם הוא יכול להוריד את הקונדום ואמרתי לו לא. ואז הוא ניצל את ההזדמנות שקיימנו יחסי מין כשהוא היה מאחוריי כדי להוריד את הקונדום בלי שאני יכולה לראות, ולחדור אליי, למרות שפעמיים סירבתי".

"לקח לי רגע לקלוט מה קורה", היא אומרת וקולה מתחיל להיסדק, "כשקלטתי העפתי אותו ממני, עוד לא ידעתי שזה יכול להיות עברה , רק ידעתי שאני מרגישה ממש נורא", היא אומרת בבכי ומתנצלת על הדמעות.

"יומיים אחרי מה שקרה אמרתי לו 'תשמע זה עבר את הגבולות שלי ואני לא רוצה שנהיה ביחד יותר'. והוא החליט מאותו רגע לרמוס אותי לחלוטין. הוא אמר לי שהוא אף פעם לא נמשך אליי. בשלב מסוים שאלתי אותו ככה אתה מדבר אל אישה שמרגישה שאנסת אותה?' והתשובה שלו לזה הייתה 'רק קצת'. 'רק קצת אנס', זה מה שהוא מרגיש על מה שקרה".

"באותו לילה הוא שאל פעמיים אם הוא יכול להוריד את הקונדום ואמרתי לא ואז הוא ניצל את ההזדמנות שקיימנו יחסי מין כשהוא היה מאחוריי כדי להוריד את הקונדום בלי שאני יכולה לראות, ולחדור אליי"

"יום אחרי זה דיברתי עם חברה", קולה נשבר, "שאמרה לי שזה נשמע לה ממש ממש בעייתי ושאני אחשוב מה אני רוצה לעשות ומאותו רגע זה הלך והחמיר. חודש אחרי המקרה, הגשתי תלונה במשטרה. תלונה שלא ידעו ועד היום לא יודעים מה לעשות איתה בעצם".

עו
"זה שונה מגניבת זרע", עו"ד הלה נויבך, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית|צילום: קרן גנור

"הקצין בתחנה שטיפלה בתלונה, ארבעה ימים אחרי שהגשתי את התלונה, סגר אותה. התלונה שם היא על בעילה שלא בהסכמה. הוא לא יכול לסגור אותה. אסור לו. אבל הוא סגר אותה, בגין אי מציאת תשתית ראייתית לביצועה של עבירה פלילית. פה עירבתי את המרכז לאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית שיעצו לי לכתוב ערר בעצמי, וזה היה הערר הראשון שהוגש".

ביולי 2020 מגישה אלרואי את הערר הראשון. "הפעם הקצין החליט כן לפתוח את התיק, אבל כעבור כמה חודשים הפרקליטות גנזה את התיק וב-25 בינואר 2021 הוגש הערר מטעם איגוד מרכזי הסיוע".

"לא קיבלתי תגובה", היא מספרת, "אבל בספטמבר בשנה שעברה פתאום התיק חזר למשטרה להשלמת חקירה. ובעצם רק אז היה עימות. רק עכשיו, שנתיים אחרי המקרה. אז מן הסתם הרבה דברים לא זוכרים".

"העימות היה נורא", היא משחזרת. "בגלל שעבר כל כך הרבה זמן הוא כבר לא היה מחויב להגיע לעימות, ומה שזה אומר זה שהגעתי 4 פעמים ו-3 פעמים הוא פשוט לא הגיע, כי הוא לא היה חייב וכל פעם הכריחו אותי לבוא עוד פעם. בפעם הרביעית התקשר אליי קצין ואמר לי: "הפעם הוא יגיע, תהיי בכוננות, אנחנו ביומיים הקרובים נתקשר ואת תצטרכי להגיע. זה היה משהו כמו חודש וחצי שבו התכוננתי לעימות, עם כל הסבל הנפשי שבדבר".

"בסוף הם באמת התקשרו ואמרו תבואי עכשיו", היא מספרת. "אין עם מי לדבר, אין ממי לבקש דחיה, הוא נמצא, זהו אני צריכה להגיע. הגעתי והיה עימות מאוד קצר ולא מספק".

מה הוא אמר?

"הוא מכחיש את כל העניין, אבל זה היה טוב לשמוע את הצד שלו בסיפור, כי עד אותו רגע לא ידעתי מה הוא מספר לעצמו ולאנשים אחרים, ועכשיו אני יודעת הוא רק משקר, פשוט משקר ולכי תוכיחי את זה".

מה נראה לך שיהיה עכשיו?

"אנחנו בעצם מחכים לדעת אם יוגש כתב אישום או לא, נאמר לי שכל מה שקרה עד עכשיו זה בגדר נס. שזה לא ייאמן שהתחשבו בערר. הבנות המדהימות שעוזרות לי מהמרכז אמרו שזה ממש חסר תקדים ויכול להיות שזה קשור בהתעניינות הציבורית בתופעה".

"העימות היה נורא. בגלל שעבר כל כך הרבה זמן הוא כבר לא היה מחויב להגיע לעימות, ומה שזה אומר זה שהגעתי 4 פעמים ו-3 פעמים הוא פשוט לא הגיע וכל פעם הכריחו אותי לבוא עוד פעם"

לפי העדויות, קורבנות של הסרת קונדום ללא הסכמה עלולים לחוות מצוקה נפשית ופסיכולוגית, במיוחד אם חוו בעבר אלימות מינית. גם אלרואי חוותה בעבר פגיעה מינית. "למדתי קולנוע בירושלים", היא מספרת. "ועבדתי בבר, ואיזה לילה נכנסו 2 שיכורים מאחורי הבר. במקרה הייתי שם לבד ונגעו בי. וזה היה מאוד מאוד מפחיד, הצלחתי להעיף אותם ולהתקשר למשטרה, ולא קרה עם זה כלום. אבל אני, בעקבות זה, המצב שלי הלך והידרדר ופרשתי מהלימודים, התפטרתי מהעבודה. הייתי מנהלת באכסניית מטיילים בירושלים".

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

"הפגיעה הזאת ממש הרסה את רצף החיים שלי", היא אומרת בכאב. "ובתקופה שפגשתי את מי שלעתיד יהפוך להיות התוקף שלי הייתי בתהליך של שיקום, התחלתי עבודה חדשה, עברתי דירה, היו לי תקוות מאוד גדולות, המצב שלי הלך והשתפר והוא החזיר אותי אחורה".

את מרגישה שזה שנפגעת מינית בעבר, קשור לפגיעה שלך מבן הזוג?

"אני מרגישה שאם לא הייתי נפגעת בעבר, יכול להיות שלא הייתי שנתיים וחצי אחרי הדבר עוד מדברת איתך ואומרת שאני הולכת לבג"ץ, ושאחר כך אני אתבע אותו, ושאני הולכת להיות בסיפור הזה עוד 10 שנים".

"אם לא הייתי נפגעת מינית בעבר, יכול להיות שלא הייתי שנתיים וחצי אחרי הדבר עוד מדברת על זה ואומרת שאני הולכת לבג"ץ, ושאחר כך אני אתבע אותו, ושאני הולכת להיות בסיפור הזה עוד 10 שנים"

"אמרתי לו שזה ממש מעשה פלילי"

לפני שנתיים הביא פרק בסדרה הבריטית "להרוס אותך" של מיקיילה קול לצונאמי של פוסטים וכתבות על הנושא בארץ ובחו"ל. קול, שהסדרה שלה התחילה בסיפור התקיפה המינית שעברה בעצמה שנעשתה באמצעות שימוש סם אונס, תיארה בפרק החמישי של הסדרה יחסי מין בהסכמה עם סופר צעיר ומצליח, שבמהלכם הוא מוריד את הקונדום ללא ידיעתה של אראבלה, הדמות שקול מגלמת בסדרה. אראבלה אומרת בסדרה שהוא אנס אותה לפי החוק הבריטי. 

אלא שלא כל הנשים שהתראיינו לכתבה חשות שחוו אונס. "אני באמת לא יודעת אם אני הבנאדם המתאים לכתבה", אמרה נ' מרמת השרון, כשפניתי אליה לראשונה, לאחר שראיתי ברשתות החברתיות שכתבה שזה קרה גם לה, "כי לא לקחתי את זה קשה כמו שנשים בדרך כלל לוקחות. אפילו נשארתי אתו ואחר כך חזרתי אליו ובאמת שאין לי דברים קשים ומתאימים לומר".

אבל מהר מאוד התחושות האמביוולנטיות שלה עלו על פני השטח: "זה היה מעשה מאוד מכוער, אין מה להגיד. כשהבנתי שהקונדום מתישהו הורד, בלי להגיד לי, הייתי בהלם. המקרה הזה היה די דרמטי. פתאום הבנתי שזה כבר קרה כבר בעבר, שזאת פעם שנייה. דווקא לא התלהמתי או משהו, כתבתי לו את העובדה הזאת אחרי שהלכתי, ואז הוא נפרד ממני במקום לבקש סליחה. זה מה שקרה".

"זה היה מעשה מאוד מכוער, אין מה להגיד. כשהבנתי שהקונדום מתישהו הורד, בלי להגיד לי, הייתי בהלם. המקרה הזה היה די דרמטי. פתאום הבנתי שזה כבר קרה כבר בעבר, שזאת פעם שנייה"

"אחרי חודשיים חזרתי אליו", היא ממשיכה. "והיינו עוד שנה יחד וזה נגמר עוד יותר רע. ויחד עם זה, אני יודעת שזה מורכב ודפוק ולא מובן, אני לא מצטערת על הקשר הזה. היה לי הרבה כיף איתו. אבל כן, הוא אדם חסר ערכים, זה היה השיא, בעצם כמעט השיא, אחר כך הגיע השיא של חוסר הערכים, חוסר המוסר, חוסר האכפתיות".

למה נראה לך שהוא עשה את זה?

"הוא עשה את זה כי לא היה אכפת לו. הוא עשה מה שב**ין שלו, תרתי משמע. הוא עושה מה שבא לו באותו רגע ואני לוקחת אחריות שאני בחרתי בן אדם כזה. אמרתי לו שהולך להיות חוק שידע שזה ממש מעשה פלילי".

כשאני שואלת את ד' בליינית בת 30, אם משהו כזה קרה לה אי פעם. היא אומרת מיד שכן "אבל החוויה שלי זה בטח לא מה שאת מחפשת", היא מסייגת. "הכרנו במועדון וזה היה סטוץ ללילה. כששמתי לב שהוא הוריד קונדום בלי שראיתי התחלתי לצעוק עליו. אבל סך הכול זרמתי, לא היה לי אכפת. הייתי מאוד שפוכה".

"כשנפרדנו צעקתי לו שישאיר לי את המספר שלו למקרה שאני אהיה בהריון", היא אומרת ומצחקקת במבוכה.

"הכרנו במועדון וזה היה סטוץ ללילה. כששמתי לב שהוא הוריד קונדום בלי שראיתי התחלתי לצעוק עליו. כשנפרדנו צעקתי לו שישאיר לי את המספר שלו למקרה שאני אהיה בהריון"

גם מ', בת 40 מהמרכז, מספרת שקרה לה מקרה דומה לפני כמעט עשור, אך היא הגיבה אחרת: "לא ממש הבנתי למה אני לוקחת את זה כל כך קשה, אפילו אני זוכרת שכעסתי על עצמי. עשיתי סקס עם בחור שהכרתי, ובאמצע, כשהוא היה מאחורה, הוא הוריד את הקונדום בלי להגיד לי. הייתי ממש בשוק ממנו, פחדתי מאיידס ומהריון, כי לא לקחתי גלולות. רק כשראיתי את כל השיח על התופעה ברשתות, נפל לי האסימון והבנתי למה לקחתי את זה ככה".

"באמצע, כשהוא היה מאחורה, הוא הוריד את הקונדום בלי להגיד לי. הייתי ממש בשוק ממנו, פחדתי מאיידס ומהריון, כי לא לקחתי גלולות. רק כשראיתי את השיח ברשתות, נפל לי האסימון והבנתי למה לקחתי את זה קשה"

"זאת תופעה שתמיד הייתה, רק לא היה שם"

"בגדול זה תופעה שאנחנו רואות, שמתחילה לקבל שם בתקופה האחרונה", אומרת עו"ד הלה נויבך, מנהלת התחום המשפטי, באיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, שמייצגת את יערה אלרואי בערר שהגישה בנושא.

עו
"הבעיה שיש שופטים שהם שמרנים", עו"ד רוני אלוני סדובניק|צילום: אלכס מורוזוב

"זה מסוג הדברים שקרו וקורים", היא ממשיכה, "אבל לוקח זמן לחברה להבין שמה שקרה פה לא בסדר, קצת כמו הטרדה מינית, שתמיד הייתה, אבל המודעות עלתה כשנכנס החוק למניעת הטרדה מינית ב-98'. כלומר זה היה לא היה בסדר תמיד, אבל קודם לא ידענו איך לתת לזה את השם המשפטי".

עו"ד הלה נויבך: "לוקח זמן לחברה להבין שמה שקרה פה לא בסדר, קצת כמו הטרדה מינית, שתמיד הייתה, אבל המודעות עלתה כשנכנס החוק למניעת הטרדה מינית ב-98'"

"אז אנחנו מתחילות לראות בשנתיים האחרונות שיש לזה התייחסות בתקשורת, גם בסדרות טלוויזיה, ככה שלאט לאט התופעה מתחילה לקבל את היחס בחברה", היא אומרת. "נשים מדברות על זה יותר ומתחילות להיות פניות על זה למרכזי סיוע. נשים נחשפות לזה ברשתות ואומרות 'וואלה גם אני עברתי את זה ולא ידעתי לתת לזה שם כפגיעה מינית'"

למה התיק של יערה אלרואי נסגר?

"זה נסגר כי המערכת המשפטית לא יודעת להתמודד עם הדבר הזה, נכון להיום. מבחינתה אין פה עבירה עדיין. אבל המציאות היא מהירה יותר מהחוק ומהמשפט והמציאות מכתיבה דברים, והמערכת צריכה להתמודד עם זה. הערר שהגשנו על הסגירה זה בדיוק זה".

"אני בהחלט חושבת שהמערכת המשפטית פשוט עוד לא נתקלה בזה", היא ממשיכה. "עוד לא הוגשו מספיק תלונות כאלה. ועכשיו כשזה קורה היא תצטרך להתמודד".

מה לדעתך הסיכוי הערר יתקבל?

"הם שלחו את זה להשלמת חקירה, אבל אנחנו לא יודעות מה יהיה. הגשנו את הערר לפני שנה בדיוק ואנחנו יודעים שהסיכויים של העררים להתקבל הם אפסיים, כי 97 אחוז מהעררים נדחים".

"בטיעון המשפטי עשינו אנלוגיה למקרים של שינוי לבבות", היא אומרת. "במשפט יש פסיקה ישראלית של 'שינוי לבבות'. אישה שמקיימת מין ואז מחליטה תוך כדי שהיא לא רוצה. אנחנו היום יודעות שמותר לי להגיד לא בכל שלב, גם אם התפשטתי והחלטתי שאני לא רוצה יותר, אז לא זה לא, ואם בן הזוג כופה את עצמו אז זה אונס. זה בדיוק אותו דבר מבחינתנו – כלומר אני הצבתי פה תנאים, התנאי מאוד ברור. כמו שאני יכולה להגיד לא בכל שלב, אני גם יכולה להגיד איך זה יעשה. ואם זה לא נעשה כמו שהסכמתי, אז מבחינתנו זה עבירה ויש פה פגיעה מינית".

עו"ד נויבך: "אנחנו היום יודעות שמותר לי להגיד לא בכל שלב, גם אם התפשטתי והחלטתי שאני לא רוצה יותר, אז לא זה לא, ואם בן הזוג כופה את עצמו אז זה אונס. זה בדיוק אותו דבר מבחינתנו"

את קוראת לזה אונס?

"בחוק העונשין נכון להיום אין התייחסות לסיטואציה של הסרת קונדום ללא הסכמה ובניגוד לרצונה של האישה. ההגדרה הטובה ביותר שניתן למצוא לסיטואציה הזאת בחוק בנוסחו הנוכחי, זה 'בעילת אישה שלא בהסכמתה החופשית' או 'בעילת אישה בהסכמתה החופשית שהושגה במרמה לגבי מיהות העושה או מהות המעשה'.  הסרת קונדום ללא הסכמה, כשברור לשני הצדדים שזה היה תנאי לקיום יחסי מין, היא פעולת מרמה ומכאן שהתנהגות שכזו נופלת תחת ההגדרה הקיימת של אונס".  

עו"ד נויבך: "הסרת קונדום ללא הסכמה, כשברור לשני הצדדים שזה היה תנאי לקיום יחסי מין, היא פעולת מרמה ומכאן שהתנהגות שכזו נופלת תחת ההגדרה הקיימת של אונס"

מה ההבדל בין זה לבין גניבת זרע?

"גניבת זרע היא תופעה חמורה ופסולה, אך אינה עונה על ההגדרה של אונס כפי שהיא מופיעה בחוק העונשין. ברמה הנורמטיבית, מצופה משני בני הזוג (בכל הרכב מגדרי) לעמוד בתנאי ההסכמה וחלילה לא להטעות או ליצור מצג שווא. יחד עם זאת, הסיטואציה אינה סימטרית, כי כל אחד מהצדדים ליחסים יכול לפעול למניעת האפשרות הביולוגית של הריון, לעומת הסרת קונדום ללא הסכמה - שמהווה צעד חד צדדי שמפקיע את השליטה מהצד השני".

"זה אונס לכל דבר"

"אני חושבת שכניסה לגופו של אדם ללא קונדום קודם כל זה אונס לכל דבר ועניין ומזמן ומזמן היה צורך להכיר בכך גם בישראל", אומרת עו"ד רוני אלוני סדובניק המתמחה בליווי נפגעות ונפגעי עבירות. לדבריה אין צורך בחקיקה מיוחדת שתקבע שהסרת קונדום במהלך יחסי מין ללא הסכמה היא אונס, כי חוק העונשין מגדיר את עבירת האינוס כך שאם שהנאנסת הנפגעת או הנפגע, טעו לחשוב שהם נותנים הסכמה למישהו במרמה אז זה אונס.

חדר חקירות (צילום: 123RF‏)
עימות רק אחרי שנתיים. אילוסטרציה|צילום: 123RF‏

"יש על זה כבר תקדים", היא אומרת אלוני סדובניק ומביאה סיפור על ערבי שהתחזה ליהודי, קיים יחסים בהסכמה, והורשע באונס. "כשמישהו מרמה אותך, נגיד שאת שוכבת עם מישהו שמציג את עצמו כרווק ורוצה לשאת אותך לאישה ואת אומרת 'מה אני אחכה ליום הכלולות – אני אשכב אתו גם ככה'. ואז מתברר שהוא בכלל נשוי עם ארבע ילדים, זה אונס".

עו"ד רוני אלוני סדובניק: "אנחנו בעידן כזה שמערכת המשפט מוצפת בשופטים שמרנים מאוד בכל הנוגע ליחסים, אז הם לא מבינים שמדובר כאן באונס, הם לא רואים את זה כאונס"

"תרבות המין בעידן המודרני היא כזאת של מין מזדמן", היא אומרת. "זה דבר מאוד מקובל ומאוד לגיטימי. עידן הטינדר. ואם אני רואה שבן הזוג שלי מלביש על עצמו קונדום ואז פתאום אני מגלה תוך כדי האקט המיני שאיכשהו הוא הוריד את הקונדום והוא בעצם בתוכי בלי קונדום, הוא רימה אותי. אז לא רק שהוא סיכן אותי בהריון לא רצוי ובמחלות, זה אונס".

"אנחנו בעידן כזה שמערכת המשפט מוצפת בשופטים שמרנים מאוד בכל הנוגע ליחסים", היא אומרת, "אז הם לא מבינים שמדובר כאן באונס, הם לא רואים את זה כאונס".

אבל מקרים כאלה לא מגיעים לבית המשפט.

"מה שאני אומרת לך זה חד וחלק שזה אונס, וגם שזה כתוב בחוק, ולא צריך לשנות שום דבר בחוק, פשוט צריכה להיות החלטה של פרקליט המדינה עמית איסמן, אני קוראת לו לקחת את סעיף בחוק העונשין ולקבוע הנחיה של פרקליט המדינה לגבי הורדת קונדום ללא ידיעתה של הפרטנרית או של הפרטנר".

עו"ד אלוני סדובניק: "לא צריך לשנות שום דבר בחוק, פשוט צריכה להיות החלטה של פרקליט המדינה עמית איסמן, אני קוראת לו לקחת את סעיף בחוק העונשין ולקבוע הנחיה לגבי הורדת קונדום ללא ידיעתה של הפרטנרית או של הפרטנר"

"אם לא רוצים להכניס אנשים צעירים יותר מדי לכלא על אונס ולהשוות את האונס הברוטלי והאלים שאנחנו מכירות לעומת כזה דבר, ורוצים לסייג את זה ולעשות את זה קצת פחות חמור, אז שיעשו איזושהי תקנה כזאת, שהענישה תהיה יותר קלה. למרות שאני חושבת שזאת עבירה מאוד חמורה להוריד קונדום באמצע".

אין מה להשוות את זה למקרה של אונס אלים.

"נכון, אבל אם מישהו יש לו איידס ואת אמרת לו במפורש שיהיה עם קונדום והוא לא היה, והדביק אותך במחלה. אז מה? וזה גורם לך שנים של סבל. זה לא חמור?".

זה חמור, אבל לא בהכרח זה קורה, לא כל אחת שעשו לה את זה תרגיש נאנסת, יש פה איזה מרכיב סובייקטיבי. מישהי אחת חרב עליה עולמה ומישהי אחרת זה קרה לה והיא לא חושבת שזה ביג דיל.

"אוקיי, אז מה? אבל חוק הוא חוק. יש אישה ש-3 מהאנשים שהיו איתה ראו שהיא שיכורה והשכיבו אותה, אז היא יכולה להגיד טוב, אני לא רואה בזה אונס, זה היה נחמד, ומישהי אחרת תחשוב שזה אונס קבוצתי".

בשנת 2017 כשהתופעה נחשפה לראשונה במאמר בכתב עת מדעי של אוניברסיטת קולומביה, התייחס המחקר גם לתופעת רשת של גברים המתגאים בכך שעשו את זה, ואפילו ציטט פוסטים של כאלה שמסבירים איך להסיר קונדום מבלי שהפרטנר או הפרטנרית יבחינו בכך. היום כבר קשה למצוא פוסטים כאלה, ויש לקוות שהמודעות הגוברת לנושא, תגרום לתופעה המכוערת הזאת להיעלם מהעולם. 

פנינו למשטרה לשם קבלת תגובה, והם הפנו אותנו לפרקליטות. ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "לא מוכרת לנו תופעה כזו. מטבע הדברים כל תיק ייבחן לגופו, לפי נסיבותיו ובהתאם לכך תיבחן שאלת ההסכמה או היעדרה".


1202: קו סיוע לנפגעות תקיפה מינית 

1203: קו סיוע לנפגעי תקיפה מינית