היחסים בין ראש הממשלה נפתלי בנט לח"כ עמיחי שיקלי יכולים לפרנס כמה עונות בטלנובלה. התסריט מתחיל לפני כשלוש שנים, בנקודה שבה יו"ר הבית היהודי רוצה לבנות רשימה חדשה, שתקרוץ לקהלים שונים מאשר אלו שבאופן מסורתי הצביעו למפלגות הימין הדתי-לאומי, ומשלב בה נער פוסטר מושלם - מנהל מכינה קדם-צבאית ששירת כקצין במילואים בסיירת אגוז. אך לאחר שהמטרה הושגה והצעיר הנאה והכריזמטי נכנס לכנסת – לפתע הוא מפנה עורף למי שנתן לו את הזדמנות חייו. או שבעצם הפוך, תלוי את מי שואלים. לשיקלי אין ספק מי הטוב ומי הרע באופרת הסבון הזו.
"בנט הפר כל הבטחה", אומר שיקלי בריאיון למגזין N12. "מה שראינו בהקמת הממשלה הזו הוא היעדר מחויבות לכללי המשחק הדמוקרטי ושבירתם. תחשוב על מצב שבו הליכוד מצליח להקים ממשלת רוטציה בראשות תמר זנדברג, שיש לה שישה מנדטים, ומשאיר את יתר מפלגות השמאל באופוזיציה. מה היו חושבים עליה במחנה שלה?".
"בנט הונה ברמה האישית והלאומית"
אתה מאלה שלא מכירים בלגיטימיות של בנט כראש ממשלה?
"הממשלה חוקית ואני מכיר בו כראש ממשלה, אבל לא מעריך אותו וחושב שהמהלך שהוא עשה ראוי לבוז ולא לשבח. אם הייתי במקומו, בשום פנים ואופן לא הייתי מעמיד את עצמי לראשות הממשלה. בנט אמר במו פיו יותר מפעם אחת שזה לא מוסרי ולא דמוקרטי, אפילו אם יש לך 15 מנדטים. גם אני חושב כך. בשונה ממנו, אני לא מאמין באקזיטים ובקיצורי דרך".
אני מניח שכשהצטרפת לימינה הערכת אותו.
"זה כמו זוג נשוי. אני מעריך שכשהתחתנת עם אשתך לא חשבת שהיא תשכב עם גבר אחר, נכון? ואם היא הייתה עושה את זה - אז לא כל כך היית מעריך אותה. אני רואה בצעד שהוא עשה גניבת דעת, הולכת שולל, אם תרצה הונאה - גם ברמה האישית כלפיי וגם ברמה הלאומית".
אתה מתחבר לביטויים "נוכל" ו"בוגד" שמוטחים בו?
"אני חושב שהרטוריקה הזו היא פסולה וששווה קצת להירגע. אני מאוד לא מעריך אותו, אבל בוגד במובן של מדינה הוא בן אדם שהולך לאויב. בנט הוא נואף פוליטית".
יש לך איזושהי הכרת תודה כלפיו?
"הניסיון להציג כאילו עשו לי טובה - עם כל הכבוד, אני לא שם. הם רצו שאני אבוא. בחרתי להצטרף אליהם בראש ובראשונה כי האמנתי בבשורה הרעיונית שהם הציגו ובמה שהם אמרו. בסוף אם אתה מפנה עורף לאידיאולוגיה ולערכים שבשמם נבחרת - העניין הפרסונלי הוא שולי. בנט לא מעניין אותי, כשאני קם בבוקר והולך לישון בלילה הוא לא עובר לי בראש. הוא מבחינתי משהו ששייך לעבר. האמנתי לו, הלכתי אחריו, נגמר, התקדמתי הלאה".
אין לך שום תקשורת עם בנט ושקד?
"יש יחסים מאוד קרים. אנחנו די מתעלמים אחד מהשני, אבל זה פחות מגיע מכיווני. אני ממש לא מרוצה מהסיטואציה הנוכחית, היא לא נעימה לי ולא עושה לי טוב על הלב. הייתי שמח להתהלך במסדרונות הכנסת ולהיות בידידות עם האנשים האלה, אבל לצערי המעשים שלהם לא מאפשרים את הלוקסוס הזה. עם זאת, עם שאר חברי הסיעה אני בשיח ובסדר גמור. אני גם לא ממש מרגיש בודד בכנסת, מכיוון שהמחנה הלאומי הוא חם".
למרות ששיקלי כבר אינו חבר דה-פקטו בסיעת ימינה או רואה עצמו מחויב למשמעת קואליציונית, רשמית הוא עדיין לא התפצל ממנה. הסטטוס קוו הזה, שבו למרות ששיקלי מצביע כראות עיניו בכל נושא, הוא עדיין נחשב לחלק מהמפלגה - טוב כרגע לשני הצדדים, או לפחות הרע במיעוטו. מצד אחד שיקלי יודע שאם יפרוש – יוטלו עליו סנקציות שלא יאפשרו לו להתמודד בבחירות הבאות ברשימה קיימת, דבר שיצר מאוד את צעדיו. מצד שני – בנט יודע שאם יכריז על שיקלי כפורש, הוא יאבד אותו באופן סופי והתקווה שבכל זאת ירים את אצבעותיו לטובת חוקים של הממשלה בהצבעות כאלה ואחרות – תיגוז סופית. הדבר קריטי במיוחד בימים אלה, כשבועיים לפני שתקציב המדינה יובא לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, והקואליציה שתלויה על בלימה זקוקה לכל קול. שיקלי יודע זאת היטב ומשחק פוקר.
אתה לא חושב שהישארותך בסיעה זה סוג של משחק כפול?
"ביקשתי להתפלג אבל סורבתי ובסיטואציה הנוכחית עד הבחירות הבאות אין לי ברירה אחרת. למה שחבר כנסת יפעל לפגוע בעצמו ובסיכוייו להיבחר אם הוא לא רימה את המצביעים או שינה את עמדותיו? הכרזה על חבר כנסת פורש נועדה למנוע מצב שאנשים מועלים באמון הציבור תמורת תפקיד. אני לא קיבלתי שום תמורה ובנט לקח תפקיד של ראש ממשלה. אני חושב שהשאלה היא למה אני לא מכריז עליו כחבר כנסת פורש".
החלטת כבר איך תצביע על התקציב?
"אתה העשירי ששואל ואתה העשירי שלא יקבל תשובה".
למה?
"ככה. אני חושב שכרגע אנחנו רואים דברים מאוד בעייתיים ואני מוטרד מאוד, בעיקר בנוגע למיליארדים שהולכים להיות מועברים לרע"ם. אני בעד תקצוב לחברה הערבית - שילך לחינוך, מתנ"סים, השתלבות בשירות אזרחי וכו', אבל כל המאבק של המפלגה הזו הוא לוודא שהשליטה שלהם בכסף היא בלעדית, כדי שהוא יגיע לפעילות של התנועה האיסלאמית. ראינו את 'תנועת הנוער' שלהם בכפר קאסם ואת יחסה למשטרת ישראל".
זו אותה רע"ם שהסכמת לשבת איתה בממשלה שנתניהו היה מקים.
"בתקופת הבחירות התרשמתי מהמסרים המתונים של מנסור עבאס, אבל בחלוף הזמן למדתי להבין שלמרבה הצער - הם לא מייצגים את חבריו לרשימה. הם לא מכירים בישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ויש להם גילויים של תמיכה בטרור. היום אני אומר שהאנשים האלה, לא רק שלא הייתי מקים איתם ממשלה – אפילו לא הייתי נותן להם להיות חברי כנסת".
"אין לי בעיה להביע ביקורת על נתניהו"
אך אותה ממשלה ששיקלי תמך אז בכינונה לא יצאה לפועל, בעקבות הסירוב של סמוטריץ' ומפלגתו לשבת בקואליציה ביחד עם רע"ם והכישלון בגיוס "עריקים" ממפלגת "תקווה חדשה" של גדעון סער, וכעת נראה כי הח"כ המורד השלים לגמרי את המעבר לספסלי האופוזיציה, יש שאף יאמרו לחיק הביביזם. רק השבוע הוא היה אחד הדוברים במסיבת יום ההולדת ה-72 שחגגו בכנסת ליו"ר האופוזיציה. לאחר שאמר בין היתר כי "ההיסטוריה לא תזכור את מי שהקימו את הממשלה הזו גם אם יזכו למקום בחלקת גדולי האומה", נתניהו הקדיש לו פוסט שבו הודה על דבריו.
עם זאת, רק לפני כמה חודשים, במהלך מערכת הבחירות האחרונה, שיקלי מתח ביקורת קשה על ראש הממשלה דאז נתניהו. בין היתר אמר כי "הפער בין הבטחות נתניהו למציאות בלתי נתפס" ואף כי "אחרי 15 שנות שלטון נתניהו הגיע הזמן להחליף אותו בהנהגת הימין".
נשמע שאתה מסכים עם הדברים של יולי אדלשטיין שקורא עליו תיגר.
"לא הייתי כזה נחרץ במקומו. נכון שמערכות היחסים העכורות שיש לנתניהו עם כמה מהמנהיגים הבולטים במרכז המפה הפוליטית יצרו קושי להרכיב קואליציה, אבל נכון לרגע זה, לפחות לפי הסקרים, הוא בעל הסיכויים הגדולים ביותר להחזיר את המחנה הלאומי לשלטון. אני לא רואה כרגע בנוף אדם שמאתגר אותו בצורה משמעותית".
ייתכן כי רמז להתקרבות בין נתניהו ושיקלי ניתן למצוא במינוי החדש בלשכתו – הדוברת נוי בר, ארוסתו של אבנר, בנו של יו"ר האופוזיציה.
עם דוברת כזו – אני מניח שתם עידן הביקורת כלפי נתניהו?
"אין לי שום בעיה להביע ביקורת כלפי נתניהו, אבל אני לא רואה על איזה רקע צריך להיכנס איתו למלחמה כרגע. המחנה הלאומי מאוד מאוחד וכולנו רואים מטרה משותפת".
בינתיים שיקלי מתפקד כסוג של סיעת יחיד בכנסת, בשיתוף פעולה עם יתר חברי האופוזיציה בנושאים שבמוקד עשייתו, בעיקר סביב סוגיית המשילות.
"זה עומד בראש סדר העדיפויות שלי, במובן של הביטחון האישי, בדגש על הנגב, הגליל והערים המעורבות", אומר שיקלי. "אני חושב שמאות אלפי כלי הנשק הבלתי חוקיים שמסתובבים במגזר הערבי, זה אתגר לאומי שהוא שווה לאיום האירני, או מדרגה אחת פחות ממנו. כשאנחנו רואים מה הפרופיל של אותם אנשים שביצעו את הלינצ'ים בעכו בזמן מבצע 'שומר החומות' - לאף אחד מהם אין רישום פלילי קודם ומרביתם אקדמאים. זה מקרה קטן שיכול להשליך על הכלל. יש פה מאבק לאומי וחבל לזרות חול בעיני הציבור ולדבר על ניצים משני הצדדים שצריך להפריד ביניהם. זה חלק מהסכסוך הישראלי-פלסטיני, בין אם נרצה או לא".
עניין נוסף שבו שיקלי מתמקד הוא מאבק במימון שארגוני שמאל בישראל מקבלים ממדינות באירופה. "מדברים על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל הסכסוך הוא ישראלי-אירו-פלסטיני", הוא טוען. "אם תוציא ממנו את הכסף האירופי - אתה בסכסוך אחר לגמרי. ניקח לדוגמה את המחאה נגד חוק הלאום, שהייתה לכאורה מחאה אותנטית של חלק מהציבור הדרוזי, אבל גרמניה מימנה את השלטים והאוטובוסים בהפגנות. הם רוצים שהציבור הדרוזי יפנה נגד מדינת ישראל, זה משרת אותם - לפרק את ישראל מלהיות מדינת הלאום של העם היהודי".
גם על מחאת יוצאי אתיופיה יש לשיקלי השגות. "ארגון 'עומדים ביחד', שעמד מאחורי המחאה, מייבא את אותה תרבות שאנחנו רואים בארצות הברית, של פירוק החברה לגורמים, ואז כל מיני קבוצות 'מקופחים' תוקפות את הממסד. זו נגזרת של תפיסת עולם מרקסיסטית של חלוקה למקופחים ומקפחים. צריך להבין למי יש אינטרס ללבות את המחאה. בארה"ב אתה תראה את תנועת Black Lives Matter. זו תנועה דה-קונסטרוקטיבית שטוענת שכל הלידה של המדינה היא בחטא והיסוד שלה אינו מוסרי. ואז אתה רואה את התוצאה, דברים מאוד משונים - מפילים פסלים של וושינגטון, של אברהם לינקולן, מורידים תמונה של שייקספיר מהקיר במחלקה לספרות באוניברסיטת פנסילבניה. כי הוא היה גבר לבן, אז זה הופך אותו ללא בסדר. 'עומדים ביחד' מבקשים להכניס את הרעיונות האלה לארץ, אז הם לוקחים בעיה אמיתית וקיימת, מנפחים אותה ורוצים לנווט אותה כדי לפגוע בצדקת הדרך של מדינת ישראל והציונות".
מתנועת "עומדים ביחד" נמסר בתגובה: "ברור לנו מדוע חבר כנסת מהשורות האחוריות, המחפש תשומת לב ושייך לאליטה מבוססת, מפחד מהמאבק לשוויון חברתי. כמובן שלטענותיו אין בסיס - תמכנו בגאווה רבה במחאת יוצאי אתיופיה החשובה, אבל בוודאי לא עמדנו מאחוריה. הפגנות יוצאי אתיופיה תוכננו והונהגו על ידי מנהיגות ומנהיגי הקהילה, וההנחה שגוף כלשהו עומד מאחוריהן היא הוכחה לתפיסת העולם הגזענית של שיקלי. 'עומדים ביחד' היא תנועה של אלפי פעילות ופעילים, מכל הארץ ומשלל הציבורים, אשר בחרו בה דווקא כי היא מאחדת, מחברת ופועלת כדי שישראל תהפוך למקום טוב יותר עבור כולנו. ח"כ שיקלי יכול להירגע".
שיקלי, שחגג יום הולדת 40 לפני כחודש, נשוי להדס, יועצת חינוכית בבית ספר, ולהם שלושה ילדים בני 9-3. הם מתגוררים בקיבוץ חנתון שבגליל התחתון, שם שיקלי נמצא במיעוט פוליטי ומפלגות הקואליציה הנוכחית זכו בו ללא פחות מ-75% בבחירות האחרונות. גם בביתו אין תמימות דעים.
"לאשתי יש עמדות עם אוריינטציה של מרכז", מסביר שיקלי. "אבל היא תומכת בי כי היא מאמינה בי וסומכת עליי. בתקופת הקמת הקואליציה עשו לה שיימינג ברשתות החברתיות. משום מקום עירבו אותה ואת התלמידים שלה בבית הספר. זה היה לה מאוד קשה".
בחלוף כארבעה חודשים מכינון הקואליציה – אין בך הרהור נוסף לעתים? יכולת אולי להיות חלק מהממשלה.
"אני הרבה יותר משלם עם ההחלטה שלי וחושב שהתפקיד של חבר כנסת, המחוקק, הוא מדהים. אני לא מצליח להבין אנשים שרצו לדלג על הדבר הזה וישר להיות שרים".