טוב אביחי, חאג' אביחי, אתה רוצה שננסה לבצע את הריאיון בערבית או בעברית?
"באיזו שפה שאתה רוצה", סא"ל אביחי אדרעי עונה בערבית.
אני מרגיש שמול המצלמה יהיה לך קל יותר לדבר בערבית.
"כמובן, כי אני ישן בערבית, אני חולם בערבית מדי פעם, כל היום אני מדבר בערבית", מסביר הקצין - שוב בערבית. כך זה יימשך כמעט בכל הריאיון, ואפילו על הקשר עם אביו שלמעשה החליט על מסלול חייו הוא דיבר בערבית.
אדרעי הוא תופעה ייחודית בנוף של קציני צה"ל וגם של דובר צה"ל: הוא המציא את התפקיד שהוא מבצע, הוא מכור לרשתות החברתיות: בכל רגע פנוי הוא מעלה סטורי, ציוץ לחצי מיליון עוקבים או סרטון קצבי. לולא המדים, אפשר היה להתבלבל ולחשוב שלא מדובר בקצין בכיר, אלא באחד מבני הנוער המכורים לטיקטוק - שם הוא כבר צבר 2.5 מיליון לייקים. וכך הוא הפך לסוג של כוכב רשת, כוכב אינסטגרם וטיקטוק בעולם הערבי.
"אני ישן בערבית, אני חולם בערבית מדי פעם"
האהדה ל"שיח' אדרעי", כפי שמכנים אותו, ממש לא טריוויאלית. בכל מקום שבו הסתובבנו הוא מוכר - עוצרים ומבקשים סלפי. נדמה שבעיני דוברי הערבית האישיות שלו היא שכובשת, לא המדים.
אני מרגיש כאילו זה מין עולם מקביל, יקום מקביל. ברשתות החברתיות של הישראלים היהודים פחות מכירות אותך ופה אנחנו מסתובבים וכל אחד אומר בערבית "שלום, חאג' אביחי, מה נשמע? מה קורה?"
"זה אומר שכנראה הכול בסדר, שיש את הנוכחות שם ואת השיח סביב זה".
"את ההחלטה החשובה ביותר שקיבלתי בחיי, לא אני קיבלתי - אלא אבא שלי ז"ל"
"מקבל אלפי תגובות ביום, גם ממדינות אויב"
מעבר לגבול לרוב מכירים אותו בכלל בתור "אפיחי", והוא לא מתעקש לתקן: "הרי זה עם פ', ואין ב'. אתה יכול לעשות פ' עם סגול, אבל זה בגלל שזה התקבע כ'אפיחי' ולא משנה מה, אז זה נשאר 'אפיחי'". כבר יותר מ-15 שנה שהוא משרת כדובר צה"ל בשפה הערבית. הוא הפנים והקול של צה"ל במדינות ערב: לפעמים הוא מרגיז את הצופים, לפעמים הוא מצחיק אותם, אבל קשה לומר שהם נשארים אדישים אליו.
"מצד אחד, יש לך את מי שמבקר אותך ומקלל אותך", הוא מודה. "מצד שני, אני מקבל אלפי תגובות מדי יום בערוצים הפרטיים, בטלפון שלי, מאנשים שהם 'עמך' בעולם הערבי - גם ממדינות אויב כמו סוריה, תתאר לך. וסעודיה, מדינות המפרץ, האמירויות, בחרין וכו' - מדינות השלום החדשות - וגם ממצרים כמובן".
אתה מפחד על עצמך או על המשפחה שלך בגלל הפרסום שצברת בעולם הערבי?
"לא, אני סומך על כוחות הביטחון ואני יודע שיש מי שמגן ושומר עליי", הוא משיב בערבית. "קיבלתי עשרות שיחות שקיבלו פתאום כיוון אחר: אדם שהתקשר כדי לקלל אותי נעשה פתאום חבר חדש שלי ואמר לי 'עכשיו אני רואה את אביחי בתור בן אדם אחר'".
ברשת אל-שמס אחד המגישים קרא "תסירו לו עוקב, תחסמו אותו", והשיח' מחמד אל צע'יר הזהיר: "שאף אחד לעולם לא יקשיב למילותיו של הכובש העושק אביחי אדרעי". בערוץ OTV הלבנוני הביאו ילד צעיר לאולפן שהצהיר: "הם הביאו לנו את אביחי, אנחנו נביא להם אלף ילדים שמדברים עברית בדיוק כמו האפרוח הזה, אביחי". גם תמונותיו הושחתו בעבר, כחלק ממתקפת רשת - חלקן עם הכיתוב "מבוקש".
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
למרות התגובות הרבות לסרטונים הוויראליים, הוא לא רואה בעצמו רק כוכב רשת: "אתה בסוף עושה עבודה שהיא להגן באמצעים האלה, לצד עשרות אם לא מאות ערוצי טלוויזיה שיש בעולם הערבי, על צבא ההגנה לישראל. אם תפרוץ מלחמה, לא עלינו, ב-2021 או 2022, הטלוויזיה כבודה במקומו מונח - אבל אם אנחנו לא נהיה בעולם הזה של הרשתות החברתיות, אם אנחנו לא נילחם עם ה'אויב' בעולם הזה, אנחנו נפסיד את המלחמה", הוא משוכנע.
"אני מקבל אלפי תגובות מדי יום בטלפון שלי - גם ממדינות אויב כמו סוריה"
דובר צה"ל בערבית מציג: "הטעות של חמאס" - עזה לפני ואחרי
קרב העקיצות עם המקורב לחיזבאללה
כדאי להקשיב טוב טוב לנבואת הזעם של אדרעי: הטירוף שלו סביב הרשתות נובע בדיוק מההבנה הזאת, וצה"ל נרתם. עובדה שמחלקה של איש אחד הפכה להיות האימפריה של אדרעי שכל העולם הערבי מדבר עליה. "בעיקר מעניין אותנו הקהלים שבסוף יש למדינת ישראל, לצה"ל, איזשהו עימות או מסרים מבצעיים רלוונטיים מולם", הוא מסביר. הרשתות הן אלה שליבו את האביב הערבי והן אלה שממשיכות לייצר שיח פוליטי, חברתי, אפילו דתי - כזה שיכול להשפיע על המערכה הבאה, לאו דווקא בקרבות פנים-אל-פנים, יותר פייסבוק מול פייסבוק.
"קרב" שכזה נוצר עם חוסין מורתדא, בכובעו האחד מקורב לחיזבאללה ובכובעו השני עיתונאי ואושיית רשת עם מאות אלפי עוקבים. כבר תקופה שמורתדא ואדרעי מנהלים מערכת יחסים וירטואלית, מטרילים זה את זה בסרטונים ומעבירים מסרים: "איפה אתה, חוסין מורתדא? איפה אתה, אתה שומע אותי? בוקר טוב!" הצהיר אדרעי באחד הסרטונים שהופנה אל היריב, מתוך המנהרות שחפר חיזבאללה. "אתה ממשיך לעבוד על הסרטונים שלך? ראית את הצבא הישראלי? יש לו כוח, טכנולוגיה ויצירתיות, וזה מה שחיסל בתוך ארבעים יום את המנהרות שלכם! איזה הפסד... ברכות".
זה שיח מאוד מעניין בין אויבים
"פתחנו את פלטפורמות הדיגיטל של צה"ל בערבית כך שיהיו פרסונליות. החלטנו שלדבר עם אביחי אדרעי... זה האדם שמדבר איתך ועונה לך, בן אדם שאתה יכול אחרי זה להזדהות איתו, לדבר איתו, לשנוא אותו או לאהוב אותו".
הגענו איתו לגבול לבנון שבועיים אחרי הירי משם לעבר הגליל. באותו היום התכנון היה צילום סרטון נוסף, הפעם פנייה לתושבי לבנון. "אנחנו למעשה מנצלים את המקום המדהים שאנחנו נמצאים בו כדי להפנות מסר ישיר למדינת לבנון, לאזרחי לבנון", הוא מסביר. ביום אחר הוא נסע למעבר ארז בצפון רצועת עזה, שלושה חודשים אחרי מבצע "שומר החומות" כדי להעביר מסר מעבר לגבול.
המסר לעזה - מעל לראשי חמאס
גם שם אדרעי ממגנט אליו ברגע את כל מי שפוגש אותו: הוא מצליח לייצר קרבה וקשר בלתי אמצעי עם כל מי שסביבו - ולא מדלג אפילו על תושבי רצועת עזה שנכנסים לישראל ומבקשים ישירות ממנו סיוע בעניינים אישיים ובירוקרטיים.
אדרעי ירד לשטח על רקע בריחת האסירים מכלא גלבוע, הפרות סדר תכופות על הגדר בעזה כולל זו שבה נהרג לוחם מג"ב בראל חדריה שמואלי ז"ל - ובימים האחרונים גם רקטות ותקיפות חיל האוויר. גם כאן המטרה ברורה - מלחמת המוחות שהוא מנהל מול חמאס. במהלך הצילומים שלנו, אביחי מחליט לענות לאחד המפגינים על הגדר בעזה שפונה אליו באופן קבוע בטיקטוק, שאותו הוא משווה ל"לירן חולצה אפורה" של ההפגנות בעזה.
"הטיקטוק חזק בעזה, טירוף", הוא מציין. "ביום שנגמר 'שומר החומות' כבר קיבלנו את ההנחיה להיערך לאפשרות שיהיה שומר החומות 2 או מערכה הרבה יותר רחבה או מערכה יותר קצרה. אבל המוכנות היא תמידית. גם הסיור שלנו פה היום הוא חלק מהאירוע הזה".
אי אפשר להגיע לרצועת עזה בלי לדבר על המנהרות, המפעל הגדול של חמאס שצה"ל הביא לקריסתו. גם כאן אביחי פונה לא רק לראשי ארגוני הטרור, אלא גם לפועל הפשוט ברצועה ושואל את השאלה המתבקשת שכולנו שואלים - לאן הולך הכסף? מתוך אחת המנהרות ההתקפיות שחמאס חפר, הוא מצלם סרטון ופונה לעזתים בשפתם: "תראו את המנהרה, את אורך המנהרה, וחשבו לעצמכם - כמה כסף!"
איך מתמודדים הסברתית עם העובדה שבתקופה האחרונה, מנסים לפחות לייצר קשר בין אירועים שקורים בירושלים, בעזה, ועכשיו גם בלבנון - כביכול חזרנו למין פאן-ערביות שהיא לא אמיתית, היא לא קיימת הלכה למעשה בעולם הערבי
"נכון, אבל בסוף זה ניסיון של ארגוני טרור, של חמאס במקרה הזה, לייצר את הדבר הזה. אני חושב שבפרספקטיבה של זמן זה מתגלה כאיזושהי סיסמה ריקה מתוכן. אני חושב שהעולם הערבי לא קונה את זה כבר".
הערבית שלו מלוטשת וגדושה בפסוקים מהקוראן ומהספרות המוסלמית. מימי התיכון הוא חוקר את השפה, יודע אותה על בורייה, ומעל הכול מבין את המנטליות והתרבות הערבית. בריאיון הוא נזכר איך הכול התחיל: "אבא שלי קיבל החלטה בנוגע אליי, שאני אלמד את השפה הערבית בתיכון", אדרעי המסביר בערבית השוטפת שלו. "זה היה סוג של ריב בבית, כי אני חשבתי שהעתיד במדעי המחשב. ההחלטה החשובה ביותר שקיבלתי בחיי, לא אני קיבלתי אותה - אלא אבא שלי ז"ל קיבל את ההחלטה הזאת, שאני אלמד את השפה הערבית".
ומתברר שגם תוכניות הסאטירה והבידור בעולם הערבי גילו את הפוטנציאל של הדמות הצבעונית שלא מפסיקה לדבר אליהם ועליהם: הוא זוכה לקריקטורות, חיקויים ובשיר מלבנון אף הוזכר ש"מכינים לו הפתעה מתחת לבית" - ברמיזה למנהרה נוספת. וכך האיש שלא רצה ללמוד ערבית מצא את עצמו בלב העולם הערבי, והוא בטוח שהשפה היא הפתרון, שהיא יכולה להיות הגשר שבסופו של דבר יביא את המזרח התיכון להיות מקום קצת יותר שפוי.