"אני בן 57, זה סבבה לך?" - כך הגיב גולש כשגילה שהוא משוחח עם בת 17 באתר היכרויות. בתוך דקות הוא הציע "תמיכה - 1,500 לפגישה, אשמח לפגישה כל שבוע". לאחר מיקוח קצר הוא כבר הציע 3,000 שקל לפגישה ראשונה "ואז נראה איזו כימיה יש לנו ונמשיך משם". פרופיל אחר נרתע לרגע מהגיל של אדל הצעירה, אך לא ויתר: "מאמין שתצאי מרוצה, בואי". משתמש אחר לא היסס גם כשגילה שבצד השני נמצאת נערה בת 16. הוא לא היה מוטרד מהגיל אלא משתי שאלות אחרות: "יש תמונה? מה גובה התמיכה?".

הם, ועוד רבים, מסתובבים ברשת ומשחרים לטרף: מפגשים מיניים בתשלום, גם עם קטינים וקטינות. "אדל" הנערה, שאיתה שוחחו המבוגרים, נוצרה על ידינו - וכמות הפניות שהיא קיבלה מעידה על מה שבאמת מתרחש, לעיתים בלחיצת כפתור בלבד: גם השידול למעשים מיניים אסורים וגם העברת התשלום. בכל פעם כשהתחברנו לאחד האתרים שבהם ניצול הקטינים חוגג, תיבת הדואר התמלאה במהרה בהודעות מטרידות - ובחלק מהמקרים ההודעות גם הפכו לשיחות עם הצעות מגונות והבטחה לתשלום.

מה היה קורה אם אותה "אדל" הייתה אחת מאותם קטינים רבים שנוהגים לגלוש באתרים האלו? לצערנו, אנחנו לא צריכים לנחש: כמה נערים ונערות מסכימים היום לספר מעט על מסלול החיים שדרדר אותם לזנות. הנתונים החמורים שנאספו הם כנראה רק קצה הקרחון, והפרופילים הפיקטיביים שפתחנו מספרים את הסיפור שרובנו לא רוצים לשמוע: העולם המחריד שנמצא אצלנו בכף היד - ברשת, בקבוצות, באתרים עם שמות "מכובסים" - מכיל זוועות שקשה לעכל וניצול מחריד של קטינים לזנות, שמצלקת אותם וגובה מחיר כבד. 

"אוהב לענג, אדאג לך להעברה":

לא נרתעים מהגיל:

כ-3,000 קטינים במדינת ישראל נמצאים כיום במעגל הזנות ולפחות 970 מהם מוכרים לרווחה, כך על פי ההערכות הרשמיות. גורמים המעורים בפרטים שעימם שוחחנו, הציגו בפני מגזין N12 מציאות קשה, שלפיה חיים היום בינינו לפחות 5,000 נערים ונערות שמנוצלים לזנות. איך זה עובד? מסתבר שזה פשוט יותר מכפי שחשבתם וכי יש סיבה טובה לקום ולעשות מעשה - לפני שהמצב יחריף.

הנתונים שנחשפו בסוף חודש ינואר האחרון בדוח השנתי של משרד הרווחה רק מחזקים את התמונה העגומה,  מהדוח עולה כי לשירותי הרווחה בישראל מוכרות כ-1,334 נשים ונערות בזנות - 14% מהן מתחת לגיל 18. עוד צוין כי 30% מהנשים והנערות בזנות המוכרות לרווחה ניסו לשים קץ לחייהן, 50% מהן סובלות מפוסט טראומה מורכבת, 40% סובלות מקשיים נפשיים מאובחנים, 27% אושפזו בעבר בבתי החולים הפסיכיאטריים ו-20% סובלות מהפרעות אכילה.

כשפנינו למשטרת ישראל וביקשנו לדעת כמה תיקים נפתחו בשש השנים האחרונות בגין שידול קטינים לזנות, כמה מהם הועברו לפרקליטות וכן כמה כתבי אישום הוגשו בשנים הללו - היה מי שסירב למסור לנו את הנתונים הזעומים, שככל הנראה קיימים שם בהישג יד. ואכן, מהנתונים שהגיעו לידינו בעקבות בקשת חופש מידע של המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, ניתן להבין מדוע במשטרה מסתפקים במענה גנרי ומעדיפים שלא להרחיב. בין השנים 2015-2019 נפתחו במשטרה 120 תיקים בלבד בגין צריכת זנות מקטינים, 118 מהם הועברו לפרקליטות. בשנים 2016-2020 הוגשו לא יותר מ-10 כתבי אישום בעקבות צריכת זנות מקטינים, 6 בלבד בגין עבירה של שידול קטינים לזנות.

גם בשנת 2021 תופעת הזנות בקרב קטינים בעלת ממדים רחבים יותר ממה שטבעי לחשוב במבט ראשון. בני הנוער ששוחחנו עימם הדגישו שבאמצעות הרשת הם נהנים מאנונימיות וזמינים לאותם צרכנים בקלות. על פי הסקר הלאומי, נכון לשנת 2016 ישנם 670 אתרי מין שמשמשים לכך, וגורמים מעריכים שמאז המספרים רק הלכו וגדלו. גלשנו במשך שבוע בכמה אתרים שבהם הניסיון לשדל קטינים לזנות "חוגג". פתחנו פרופיל מזויף תחת השם "אדל" מתל אביב והצגנו את עצמנו בגילים שונים - תחילה כבת 17, כבת 16 ובהמשך כבת 14. את הגיל ציינו בשיחות בלבד ובתקציר שהתבקשנו לכתוב על עצמנו, כדי שתהליך ההרשמה יעבור בהצלחה. 

"מחפש קשר מהנה" - ולא עוצר גם כשמדובר בבת 16: 

באתר ההיכרויות "דייט בוק" פנה אלינו גבר שמציג את עצמו כבן 39 מחיפה. "היוש, מה קורה ממוש?" - הוא כתב לנו. "אני בסדר, מתל אביב" - השבנו. כשהוא שאל: "מה מחפשת" ונכתב לו שמדובר בנערה בת 17, הוא לא העלה בדעתו לסיים את השיחה והמשיך: "אם אני לא גדול בשבילך... הכול טוב" והציע לנו להמשיך לשוחח איתו בטלגרם.

כשהצטרפנו לאתר "שוגר דדי", שמגדיר עצמו כאתר המוביל לקשר דיסקרטי עם תמיכה, בתוך חצי שעה בלבד קיבלנו כבר 65 הודעות מהמשתמשים האחרים וגם שם לא נרתעו מהגיל של אדל הקטינה. משתמש בשם "רונן" הציע: "מפגשים, רצוי לא חד פעמי. מאמין שתצאי מרוצה". על הגיל הוא כתב: "ממליץ לך לא לציין את זה כאן, כי זה מנוגד לתקנון" - והציע שנמשיך לשוחח בטלגרם. בסופו של דבר, הוא שלח את מספר הטלפון שלו וכשהתקשרנו אליו למוחרת, הוא לא חדל מהניסיון והציע כסף בתמורה. כמובן שמאז השיחה לא המשיכה. "איזו הפתעה! את מהאתר, נכון?", הוא פתח את השיחה ונלחץ כשחייגנו אליו מחסוי. "נעלמת אתמול. את בת 17, נכון? אם את מסתדרת עם זה, אני חי עם זה. אני מציע שלושה מפגשים ו-1,500 שקל לכל מפגש".

משתמש אחר באתר הציע לנו: "מפגשים כיפיים, לדאוג לדברים שחסרים לך. שופינג למשל" ואף הראה נכונות לשלם מאות שקלים בתמורה. גולש שטען כי הוא בן 57 כתב: "מציע 1,500 לפגישה, אשמח לפגישה כל שבוע", ואף מוכן היה להגדיל את הסכום: "3,000 לפגישה ראשונה ואז נראה איזו כימיה יש לנו ונמשיך לשם. מתאים?".

גולש נוסף מיהר לשלוח לנו תמונה שלו וכתב: "מאמי, מה אני צריך לשלוח בשביל שיהיה משכנע מספיק שתגידי שבא לך להיפגש. מה בא לך? 1,500 ועכשיו אני יוצא לכיוון שלך". "מהממת", כתב משתמש אחר כשהצגנו את עצמנו כקטינה ושלח לנו תמונה של חשבון הבנק שלו, שבו מאות אלפי שקלים בניסיון לפתות להיענות להצעתו. "נשמעת טובה ואיכותית", הוא הוסיף.

"שלום אדל הנסיכה, קוראים לי ג'ייק", נפתחה הודעה אחרת. "קראתי את הפרופיל שלך ומאוד אהבתי. אני מת על בנות רוקדות ויש לי את כל סניפי מקס ברנר בזיכרון שלי בטלפון. את נשמעת לי בחורה ממש כיפית ומעניינת, ואשמח להכיר יותר", הוסיף. "תודה. אני בת 14, אבל ממש בוגרת לגילי. מפריע לך?" - השבנו לו. "לא מפריע לי. 1,000 סבבה? תוכלי להיפגש מחר? אל תדאגי, אחנך אותך ונחווה את זה יחד. אני מורה טוב ודאדי אוהב וחם. אפנק אותך ממש כמו נסיכה. תהיי הילדה הטובה שלי ואדאג לך". מבין העשרות שמיהרו לפנות אלינו, היו גם כאלו שהציעו באופן מידי לעבור לשוחח בוואטסאפ או בטלגרם, מחשש שהמשתמש שלהם באתר עלול להיסגר.

במסגרת התחקיר גם הצטרפנו לקבוצות טלגרם שעוסקות ב"פגישות דיסקרטיות". בתוך דקות ספורות מרגע שנכנסנו, נשלחו עשרות הצעות מיניות, שכוללות תמונות וסרטונים פורנוגרפיים ושל בחורות - חלקן קטינות - ואף מספרי טלפון. "לוחם מצויד ושרירי מהצפון מחפש מישהי/זוג לחוויה מטורפת והמון כיף. תמונות בפרטי", כתב אחד מהם. "בן 29 למפגש היום מי מעוניינת?" - שאל גולש אחר. "כבר סיפרתי לכן שאני פנוי לשיחה?", הצטרף משתמש שכינה עצמו "עובר אורח". עוד שאלו בקבוצה: "יש מישהי בתשלום לעכשיו?". גם בקבוצות אחרות, שההצטרפות אליהן קלה ומהירה גם לקטינים, נשלחים סרטוני פורנו בכמות גדולה לאלפי משתמשים - וגם הודעות מילוליות והצעות מיניות.

כמו בטלגרם, גם מה שפגשנו בוואטסאפ רחוק מלהיות מעודד ונחשפנו לניצול רב של קטינים וקטינות מצד גברים. אחת הקבוצות היא כבר התמלאה בלא פחות מ-50 סרטוני פורנו בתוך פחות מיממה. בת 16 שחברה בקבוצה הזו סיפרה לנו כי היא קיבלה הצעות גם בהודעות בפרטי: "מה שלומך? שמי שוקי. בת כמה את?" - כתב לה אחד המשתמשים. כשהיא לא ענתה לו מיד, הוא המשיך להציף אותה בהודעות והוסיף: "תעני כפרה, לא עולה לך כסף. אני בחור טוב, תעני נשמה. מה שלומך?". כששאלה אותו באשר לרצונו, הוא השיב: "סתם לשוחח. בת כמה את? תהיי קצת נחמדה?".

אוסנת חיטרון, מנהלת קשרי ממשל במטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, מסבירה: "לצערנו, ניצול קטינות וקטינים לזנות זו תופעה מחרידה שנפוצה הרבה יותר ממה שהציבור מתאר, הקלות שבה ניתן לגשת לאתרי אינטרנט ואפליקציות שמתקיימות בהן פלטפורמות של ניצול קטינים היא בלתי נסבלת. נדרש להרחיב את האכיפה ולמצות את הדין עם הפוגעים".

אוסנת חיטרון
"ניצול בקלות בלתי נסבלת". אוסנת חיטרון ממטה המאבק בסחר בנשים ובזנות

שני נרדימון היא מנהלת "הלב" בתל אביב, תוכנית לנערים ונערות שחווים ניצול מיני ונמצאים "על רצף הזנות", כהגדרתה. היא מסבירה כי "היום את הזנות של בני הנוער פחות נראה ברחוב או בתחנה המרכזית הישנה. בשביל לראות אותם נצטרך להסתובב במרחבי הרשת, באתרי היכרויות, באינסטגרם וגם בוואטסאפ. זו זנות בכף היד ויש לנו צוות איתור שפועל כדי למצוא את בני הנוער בכל מקום שבו הם נמצאים. הזנות נותרה אותה זנות עם ניצול וטראומה".

לדבריה, "אנשים מדמיינים זנות כמו אישה יפה. אז לא, לקוחות לא מגיעים כדי לעשות רק יחסי מין - זה להיכנס לעולם עם כל הסטיות והתקיעות עם הרבה מאוד אלימות. אנחנו מלווים אין סוף קטינים לחדרי מיון בגלל אלימות, היכולת שלהם להגן על עצמם היא מאוד מצומצמת. כשהם קטינים הכול נעשה מוסתר, הם רוצים להסתיר והלקוחות רוצים להסתיר. זה הרבה יותר קשה", היא מוסיפה.

התגובה לבת 17: "מאמין שתצאי מרוצה"

קטינה במעגל הזנות: "נזרקתי ונשרתי מכל מוסד אפשרי"

ליאל (שם בדוי) מדרום הארץ היא אחת מאותם 130 נערות ונערים שנמצאים במעגל הזנות ומטופלים כיום ב"הלב". היא מספרת: "הגעתי לפה לפני ארבע שנים כנערה שכל חיי סבבו סביב שקרים, פחדים ומגננות. הייתי עם תחושה שהגעתי לעוד מקום זמני ושבטח בעוד שבוע אברח או יבקשו ממני לעזוב, כי אני לא מתאימה או לא רצויה".

איך קיבלו אותך בסופו של דבר?

"עברתי את פתח הדלת וישר קיבלו אותי בחיוך מאוזן לאוזן עם עיניים מלאות ציפייה להכיר אותי ולאהוב אותי".

הרגשת שזה לא אמיתי?

"בהתחלה לא ידעתי איך להכיל את זה, חיפשתי את הלא. אבל הוא לא מגיע וגם השיפוטיות לא. בעבר אנשים לא יכלו לסבול אותי יותר. אני הילדה שנזרקה ונשרה מכל מוסד ומסגרת אפשרית. חשבתי שזה לא נתפס שיש מקום שמציל נערים מחיי רחוב ונותן להם את הבועה הבטוחה הזו. יש כאן כל כך הרבה נערים שהם סיפור שלא עניין אף אחד במערכת. המקום הזה נותן להם את המחברת ואת העט כדי לספר אותו ואת הכלים כדי לפלס לעצמם דרך חיים. לא יודעת אם היא טובה יותר, אבל לפחות לא כמו הישרדות".

"שנים שלא הייתה לי קרקע יציבה, אני חוזרת להיות שקופה"

גם נויה (שם בדוי) שיתפה אותנו בתחושה הקשה שעוברת עליה יום ביומו ועל חבריה הנמצאים במעגל הזנות. "נזרקתי ממוסד למוסד, מפנימייה לפנימייה. לא הצלחתי לעבור שום תהליך במהלך השנים. חוסר האמון באדם ובמערכת היה עצום. איבדתי את התקווה".

ואז מה קרה?

"בדיוק בתקופה שבה כמעט ויתרתי, הכרתי את המקום הזה, נקודת האחיזה היחידה בחיי. המקום בו התחלתי לנשום המקום בו התחלתי לחיות אבל הפעם מחדש".

מה השתנה בך מאז?

"הצלחתי להחזיק מעמד, הצלחתי להיות. פשוט להיות בכל מובן המילה. פיזית ונפשית. להוריד ממני את המסכות, השקרים, הפחדים, ההרגלים השונים הבושה ועוד. קרקע יציבה היא הדבר הבסיסי ביותר שאדם צריך על מנת לחיות. שנים שלא הייתה לי קרקע יציבה, וכך גם החיים שלי היו לא יציבים. ועכשיו אחרי שסוף סוף יש לי בית ומשפחה, מחליטים לסגור את הבית שלי ולהביא אנשים חדשים. לעצור את הדרך והמסלול שלי, להתחיל הכול מחדש -מבלי להתחשב בי ובשאר הבנות. עכשיו אני חוזרת להיות שקופה, להיות מספר".

לא רק בוואטסאפ: זנות גם בפלטפורמות של הקהילה הגאה

"גריינדר" נחשבת כיום לאפליקציית ההיכרויות הפופולרית בקרב הגברים בקהילה הגאה, אלא שהזנות לא פסחה עליה ועל "אטרף דייטינג", האתר המוביל בקרב הגייז. בני נוער להט"בים אמרו ל-N12 כי הם מקבלים הצעות רבות בפלטפורמות האלו, שחלקן הסתיימו בניצול מיני. "מוצץ לך ותומך עכשיו בעפולה. אפשר ברכב, רוצה? תענה בבקשה", כתב משתמש לאחד מהם והציע לו 400 שקלים בתמורה. לנער אחר הציעו "200 ל-4 דקות בלי חדירות או 300 עם". משתמש אחר כתב לו: "שלח גוף" והציע 200 שקלים.

נדב (שם בדוי), צעיר הומו, שנקלע למעגל הזנות כשמלאו לו 13 וכיום בעיצומו של תהליך ארוך של שיקום, מכיר זאת מקרוב. "בבית הספר הייתי הילד הדחוי ואף אחד לא הצליח לשים לזה לב. יצאתי מהבית ומצאתי את עצמי בחיפה עד שהגעתי לתל אביב. שם הדרך הייתה מאוד קצרה לרחוב. הייתי בגלגול של הוסטלים ופנימיות, שנמשך כמעט שנתיים. זה תהליך שלא ממש הצליח, כי בחלקן לא מקובל להיות שיכור והתהליך לא צלח".

עוד הוא נזכר: "הזנות התחילה עוד לפני שהתוודעתי לזה. גרתי בחיפה במשך חצי שנה במעונות אצל סטודנט שלמד הוראה באוניברסיטה. הייתי מספק אותו מינית והוא היה נותן לי מקלחת ומיטה. אז לא הבנתי שאני עושה זנות, מבחינתי מצאתי מישהו שעוזר לי לצאת מהבית. זה היה מבחינתי דיל של תן וקח".

לדבריו, מדובר בפצע שכנראה לא יגליד. "עדיין יש קשיים וצלקות שנשארו מהרחוב. אלו צלקות שאני היום חווה אותם - המון התקפי חרדה ופחדים. יש את הרגעים שאני אומר למה אני חי, אני בסוג של הישרדות. יש לי עוד הלוואות של 100 אלף שקל שאני מחזיק לבנק ותמיד יש את הפחד הזה שמרחף". 

מה יעלה בגורלם של הנערים?

בדרום תל אביב, עם רדת החשכה, קטינים רבים מגיעים בשבע השנים האחרונות למרחב "הלב 24/7" בתל אביב, שפועל מאז 2014 במסגרת עמותת עלם. מספיק להביט בברק שמופיע בעיניהם של הנערות והנערים כשהם דורכים בכניסה למבנה, כדי להבין. שם הם אוכלים, מתקלחים, ישנים ומרגישים שיש מי שאוהב אותם - ולא יוותר עליהם. לאורך השנים, נפתחו מרכזים נוספים של הלב באילת, בחיפה, בפתח תקווה ובדימונה.

בעמותה מסבירים כי רק בשנת 2014, כשח"כ מאיר כהן (יש עתיד) כיהן כשר הרווחה, הכירה המדינה באופן רשמי בתופעת זנות הקטינים - ובהתאם הקימה העמותה תוכנית הוליסטית רחבה לאיתור ולטיפול בני הנוער שנמצאים במעגל הזנות, תוך התמחות בטיפול בטראומה מינית ובזנות. אולם, לאחרונה הפסידה עלם במכרז של משרד הרווחה, שבו הוחלט על העברת הפעלת מרכז "הלב 24/7" מידיה לחברת מעון רמת טבריה בע"מ. מבדיקה שערכנו עולה כי החברה הפרטית שזכתה במכרז מתמחת בטיפול באוטיזם ובבעיות התנהגות, וכי אין בידיה ניסיון הנוגע לעיסוק בתופעת הזנות.

אנשי המקצוע מביעים חשש מכך שההחלטה תבוא על גבם של 130 הקטינים המטופלים כיום במקום עד שהגוף החדש ילמד ויתמקצע. לנוכח ההחלטה, עלם הגישה ב-25 במרץ ערר לוועדת המכרזים של משרד הרווחה, שבו נכתב בין היתר כי "לאורך השנים האחרונות העמותה עבדה עם משרד הרווחה יד ביד, אלא שלפני ארבע שנים הוחלפה הנהלת אגף התקון במשרד הרווחה ומאז הונהגו שינויים דרמטיים. אלה מאמינים כי יש להוציא את העמותות החברתיות מהתחום ולקחת במקומן עובדי קבלן, גופים למטרות רווח, ללא הכרות והבנה מקצועית וטיפולית בנושא. כיצד חברה פרטית שלה אפס ניסיון בתחום זוכה לשבחים כה רבים מאותם גורמים ממש, ללא שום מילת ביקורת?". בעקבות פנייתנו למשרד הרווחה, גורם במשרד הדגיש בפנינו כי במשרד הרווחה מחויבים לכך שמרחב "הלב" בתל אביב ימשיך לפעול והתייחס לאפשרות שעלם תקבל הארכה במידת הצורך, כדי שהקטינים המטופלים במקום לא ייפגעו.

בעקבות תוצאות המכרז, המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות שיגר בשבוע שעבר מכתב למשרד העבודה והרווחה, שבו ביקש בכל לשון של בקשה לבחון מחדש את ההליך, תוך שהצביע על החשש מפני פגיעה חמורה בתהליך השיקום והטיפול בקטינים שבמעגל הזנות. "אנו סבורים כי תוצאות המכרז מצביעות באופן ברור על כיוון מסוכן שניכר שהמשרד צועד בו", ציינו. "ההחלטה שלא להמשיך את ההתקשרות עם עמותת עלם ולהעביר את הפעילות לגורם חסר ניסיון מקצועי בעבודה עם אוכלוסייה זו, בפרט בתקופה קריטית זו, היא החלטה מסוכנת שמעוררת דאגה עמוקה וייתכן אף שעלולה לעלות בחיי אדם. הנסיבות מחייבות כי ההחלטה תיבחן בשנית".

אור אבו, מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, מסבירה: "דווקא בתקופת זמן קריטית זו, כאשר מתחילה אכיפתו של חוק איסור צריכת זנות, קיימת חשיבות רבה לכך שמשרד הרווחה יחזק את הקשר והעבודה המשותפת עם העמותות הפעילות בשטח מזה שנים, שלהן הניסיון הרב והמומחיות עם אוכלוסיות בזנות, זו הדרך להושיט יד ולסייע לנשים, בייחוד קטינות וקטינים, לצאת ממעגל הזנות ההרסני והאכזרי".

אור אבו, מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות (צילום: חנה טייב)
"צריך להגביר אכיפה". אור אבו, מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות|צילום: חנה טייב

איפה האכיפה?

ארנון אדלשטיין, פרופ' לקרימינולוגיה שחוקר את הנושא המטריד, מסביר כי מיעוט התיקים שנפתחו בנושא - כ-10 בלבד במשך ארבע שנים - הוא לא מקרי. "כל נתון של המשטרה לא משקף את המציאות בתופעה הזו בגלל הבושה, הדיסקרטיות והעבריינות. הנער או הנערה שעוסקים בזנות לא יתלוננו וגם לא הלקוח".

"כשבעבר פניתי למשרד הרווחה לעריכת מחקר, אמרו שאין צורך", הוא נזכר. "בניגוד לתיאוריה הוותיקה שזנות היא תוצר של הבית, אצל 90% מקרב העוסקות בזנות נמצא כי אומנם הייתה התעללות מינית בבית – אך זה לא מה שגרם להן לפנות לכך באופן מובהק. ענישה לא עובדת. אנשים כאלו צריכים טיפול וייעוץ כדי שלא יגיעו שוב לאותו מקום".

המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות פעל לקידום חקיקת החוק לאיסור על צריכת זנות בישראל במשך למעלה מעשור, עד שעבר כהוראת שעה לחמש שנים - בהמשך להמלצות הועדה הבין-משרדית שמינתה ח"כ איילת שקד בעת שכיהנה כשרת המשפטים. החוק אמור היה להיכנס לתוקפו ב-10 ביולי, שנה וחצי לאחר פרסומו, כדי לאפשר היערכות של גורמי אכיפת הרחוק והרחבת המענים השיקומיים שניתנים לעוסקים בזנות.

רק חצי שנה לאחר שהחוק נכנס לתוקף, השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה חתם על הצו שמאפשר לשוטרים לאכוף אותו. בהתאם לכך, צרכני זנות אמורים להיקנס ב-2,000 שקלים ובמקרה של עבירה חוזרת - הם חשופים לקנס כפול. במקרה של ריבוי עבירות, הרשויות רשאיות להגיש כתבי אישום פליליים שיכולים להוביל לקנסות של עד כ-75 אלף שקלים. בפועל, רק ב-10 בפברואר השנה דווח לראשונה כי צרכן זנות נקנס לאחר שנתפס כשצרך זנות בבית בושת בחדרה. גם האכיפה המעטה שנעשתה מאז מתמקדת אף היא בבתי בושת - בזמן שחלק לא מבוטל מהקטינים שצורכים זנות עושים זאת במקומות אחרים, בלחיצת כפתור.

אור אבו, מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, מציינת כי "אנחנו עובדים עם המשטרה כדי לייצר אכיפה ולייצר שינוי תפיסה, שלפיה אנחנו כחברה לא רוצים לנצל נשים בכלל וקטינות בפרט. כרגע לא מסתובבים שוטרים ברחובות, אלא יש תהליך הדרגתי. אני חושבת שצריך להגביר את האכיפה ולעשות אותה בצורה נכונה מבחינת השטח, כדי שאנשים שבמעגל הזנות לא יפגעו. יצרנו הכשרה ייעודית לכך שמעניקה את הכלים הרלוונטיים".

"במקום לטאטא מתחת לשטיח את הבעיות, צריך לחקור אותן ולהשקיע בנושא הזה כשמדובר בקטינים", מסכם פרופ' אדלשטיין. "קרוב ל-100% מהבגירות שעוסקות בזנות התחילו כקטינות. זה הרס של חיים ולא גרוע מכל מחלה אחרת. אלו בנות שסובלות יום יום ומגיעה להן יותר עזרה. ככל שהן צעירות יותר יש סיכוי גדול יותר להוציא אותן ממעגל הזנות. עד שלא יבדקו את הדברים כמו שצריך - זה לא ישתנה".


תגובת משרד העבודה והרווחה: "המשרד יוזם ומוביל הקמה ופיתוח של שירותים חדשים לשיקום ולטיפול בצעירים ובבני נוער על רצף הזנות ובשנים 2019-2020 הוקצו למטרה זו יותר מ-30 מיליון שקלים בכל שנה. כמו כן, מתקצב המשרד 15 מרחבי הלב לטיפול ב-740 נערות וצעירות בזנות ברחבי הארץ, בסכום של 13 מיליון שקלים בשנה, חמישה מהם מנוהלים על ידי עמותת עלם. בימים אלו נעשית במשרד עבודה לשדרוג השירותים שמעניקים מרחבי הל"ב ביחד עם זרוע העבודה והמוסד לביטוח לאומי, במטרה להעניק במסגרות אלו הכשרות מקצועיות איכותיות וכלים חיוניים לכניסה לשוק העבודה. המכרזים להפעלת כל השירותים נעשים באופן מקצועי ומפוקחים על ידי חשבים ועורכי דין. המציעים אשר ניגשים למכרזים אלו חייבים לעמוד בכל תנאי המכרז ולהעמיד כוח אדם בעל ניסיון רלוונטי.  לעמותת עלם היו השגות לגבי תוצאות אחד המכרזים והיא הגישה השגה לוועדה ועתירה מנהלית לבית המשפט . שתי הפניות מטופלות על די הגורמים המוסמכים לכך. משרד הרווחה מחויב לכך שמרחב הלב בתל אביב ימשיך לפעול ולהעניק שירות תוך שמירה על הרצף הטיפולי ללא קשר לזהות הזוכה הסופי במכרז".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "בתחילת השנה, משטרת ישראל החלה באכיפת חוק איסור צריכת זנות לאחר פרסום התקנות והסמכת השוטרים. במסגרת ההסמכה עברו השוטרים הכשרות ייחודיות שנבנו ביחד עם ארגוני הסיוע לאוכלוסיות העוסקות בזנות. בימים אלו המשטרה צמצמה את פעילותה באכיפת מגבלות הקורונה ומקצה משאבים למשימותיה הרבות ביניהן, הגברה ומיקוד האכיפה נגד מפעילי בתי בושת וצרכני זנות העוברים על החוק. פעילות האכיפה מתבצעת בשיתוף פעולה מלא עם כלל הגורמים וארגוני הסיוע הרלוונטיים. נמשיך לפעול, במטרה לצמצם את התופעה ולהרתיע אזרחים מביצוע עבירה של קבלת שירותי מין בתשלום האסורה על פי חוק".

במעון רמת טבריה לא הגיבו לטענות שהועלו בכתבה