"ביי ביי לאנרגיות הרעות", אומר יוסי חסן, מתקין דלתות עצמאי מראשון לציון, בעודו מפרק את הדלת הישנה והסדוקה בביתה של ל' - אישה שסבלה מאלימות מבעלה במשך 17 שנים. ההתעללות החלה מיד אחרי החתונה, ולא נפסקה גם כשהייתה בהיריון והביאה שתי ילדות לעולם. כשהתקף הזעם היה מתחיל - כל מה שעמד בינה לבין הבעל המכה הייתה אותה דלת, שנושאת עד היום סימני אלימות שנשארו כזיכרון כואב מהתקופה הקשה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתקופת הקורונה ישבה ל' חודשים ארוכים בביתה ללא עבודה, ושמעה דיווחים רבים על נשים שעוברות התעללות. הזיכרונות מהתקופה הקשה החלו לצוף. "פתאום הדלת הזו הפכה למשהו מאוד מעיק", היא מספרת. "כל השנים אמרתי שצריך להחליף אותה, אבל אף פעם לא התעסקתי רגשית בסיפור שמאחוריה. התעלמתי ממנה למרות שאני רואה אותה כל יום, וכשצפו הסיפורים זה עורר בי משהו". בשלב זה נכנסו לתמונה יוסי חסן ופרויקט "בא בטוב".

יוסי חסן לא מבזבז את הזמן על לחלום לעשות טוב ולעזור לאנשים, הוא באמת עושה זאת. מצויד בגישה חיובית וביכולת לעבוד עם הידיים הוא קיבל לפני שנה וחצי החלטה: הוא יקדיש יום בחודש לסיוע לאנשים שזקוקים לכישוריו. וכך, בכל 1 לחודש מגיע חסן לבתים של אנשים שפונים אליו לעזרה, מחליף, מתקין ומתקן עבורם דלתות שהתקלקלו.

יוסי חסן מתקין דלתות בהתנדבות לאנשים שזקוקים להן (צילום: החדשות)
ל' עברה נישואים אלימים, הדלת הגנה עליה - ויוסי התנדב לעזור|צילום: החדשות

את הדלתות החדשות מקבל חסן בתרומה מ"דלתות אלון". במחלקת העודפים של החברה מצטברות דלתות שאינן יכולות להימכר כחדשות בגלל שנוצר בהן פגם קטן, אולם מצבן מצוין והן בהחלט ראויות להינתן כתרומה. חסן מגיע אל המקום פעם בחודש, לוקח ללא תשלום כמה דלתות שרק ירצה עבור העשייה שלו - ויוצא לדרך.

מדי חודש הוא משתף בפרופיל האישי שלו בפייסבוק כמה מילים על האנשים שפגש וסייע להם, ובעזרת שיתופים של חבריו הוא מגיע אל האנשים הבאים שלהם יעזור. חסן מספר כי רבים ממכריו תהו בשנה האחרונה על פועלו, וטענו כי לדעתם שיפוץ והחלפת דלתות הם עניין של מותרות, ואולי חשוב יותר לעזור לאנשים שזקוקים למזון. אך הוא הוכיח להם, שדלת היא לא רק דלת: "לפעמים היא מסמלת הרבה מעבר לכך".

יוסי חסן, מתקין דלתות בהתנדבות לאנשים שזקוקים להן (צילום: החדשות)
יוסי מתקין הדלתות בפעולה|צילום: החדשות

"בצד אחד אני, בצד השני בעל מכה, ובינינו - דלת"

1 בנובמבר. אני פוגשת את חסן ואת השותף שלו אברהם חיים בעיר גדולה במרכז הארץ, בתחנה הראשונה שלהם לחודש זה - ביתה של ל'. אנחנו מגיעים אל הרחוב הקטן שבו מסתתר הסיפור המשפחתי הכואב שמלווה את בני המשפחה עד היום. היא מקבלת את פנינו בהתרגשות. 

חייה של ל' קיבלו תפנית מרה יומיים בלבד אחרי שנישאה לבעלה לשעבר. במהירות מסחררת היא נדהמה לגלות שהגבר שאהבה הפך לבן זוג אלים. היא לא זוכרת תקופות טובות איתו, אלא רק התקפי זעם ואלימות מילולית שהפכו לאלימות פיזית - ודלת אחת שהגנה עליה מכל הרוע הזה. "נושא הדלתות הוא ממש טראומתי", מספרת ל'. "הוא היה נועל פה את הדלת ומתחיל להשתגע, וברגע שהייתי מנתקת את הטלפון מהמשטרה הוא היה מתחיל להשתולל".

הדלת ההרוסה מהאלימות המשפחתית (צילום: החדשות)
הדלת ההרוסה שנותרה כזיכרון כואב|צילום: החדשות

בתקופות קיצוניות של האלימות בבית מצאה את עצמה ל' נמלטת ומתחבאת בחדר האמבטיה: "הוא היה נועל את דלת הכניסה לבית ואני הייתי רצה לכיוון המרפסת של המקלחת ומסתגרת שם. את הדלת הזאת הוא ניסה כל הזמן לשבור ולפתוח כדי להיכנס, לכן יש עליה סדקים. אלו היו תקופות שבהן באמת הרגשתי שהוא מנסה לעשות מעשה קיצוני".

במשך שנים ניסתה ל' להתגרש מבעלה, אך הוא איים עליה ומנע ממנה לעשות זאת. "כשהייתי בהיריון עם הילדה השנייה כבר עזבתי את הבית ורציתי להתגרש", היא נזכרת. "אבל הוא אמר לי שאם אעזוב אותו הוא יהרוג את הבנות ויתאבד, ושאני לא אוכל להילחם בהסדרי ראיה ולא אוכל להגן עליהם. זה מה שהשאיר אותי כל השנים. ידעתי שאני עושה שנים של הכנה כי בסוף יגיע משהו טוב, ואני אהיה אימא לשתי בנות שעדיין בחיים, וזה מה שהחזיק אותי".

"הוא אמר לי שאם אעזוב אותו הוא יהרוג את הבנות ויתאבד. בהתקפי הזעם כל מה שיכולתי לעשות היה לברוח למרפסת, לנעול את הדלת ולהישען עליה כדי שלא יצליח להיכנס. הרגשתי שהוא יעשה משהו קיצוני" 

ל' יכלה לבקש מחסן להחליף את כל דלתות ביתה הישנות, והוא היה עושה זאת ברצון, אך היא מעוניינת להתמקד רק בדלת הספציפית במרפסת השירות. זאת שהגנה עליה מפני התוקף. "כל מה שיכולתי לעשות היה לברוח למרפסת, לנעול את הדלת ולהישען עליה עם הרגליים כך שהוא לא יצליח להיכנס", היא משחזרת. "בחלק מהמקרים גם לקחתי גיטרה שהייתה לנו והנחתי אותה מתחת לידית כדי להקשות עליו".

עוד לפני שהתחיל חסן את עבודתו, ל' מאוד מודה לו וניכר כי המעמד מלווה בהתרגשות גדולה: "אני עדיין לא יודעת איך לעכל את הדבר הזה". היא נאלצת ללכת לעבודה החדשה שלה ולכן משאירה אותנו לבד בביתה. ככה, בקלות ובפעם השנייה בסך הכל שהיא רואה אותו, היא סומכת עליו. הוא ואברהם חיים המלווה אותו בשנה האחרונה מתחילים מיד במלאכה - פירוק הדלת הישנה והרכבת הדלת החדשה. הוא משמיע פלייליסט סוחט דמעות בטלפון, ומתמסר לעבודה.

יוסי חסן מתקין הדלתות (צילום: n12)
"הם אומרים לי תודה אבל אני מקבל הרבה יותר מהם"|צילום: n12

"היא הייתה בטוחה שאני נותן לה, אבל אין לה מושג כמה אני מקבל ממנה בחזרה", אומר חסן. "רק האנרגיות והחיוך שלה שווים את זה. נגענו בעוד מישהו ועשינו טיפה טוב". כשהגיע אל ביתה של ל' חיכתה לו חניה פנויה ממש מול הכניסה, והוא טוען שהכול קשור לאנרגיות הטובות שיש ביום המיוחד הזה המלא בנתינה - "יום שבו הכל מסתדר". 

"הרגשה ששווה מיליון דולר"

חסן מספר על אישה מבוגרת שפגש לא מזמן, לאחר שמשפחתה ביקשה ממנו להחליף ארבע דלתות בביתה. מדובר היה באישה שמפאת גילה ומצבה אינה מתקשרת היטב עם סביבתה. הוא סיים את עבודתו והתיישב לשוחח עימה, אך היא לא הגיבה לדבריו. הוא קם ללכת, אולם לפתע פנתה אליו הקשישה וביקשה לברך אותו על פועלו. חסן סיפר על האירוע לבני המשפחה - והם החלו לבכות מהתרגשות. הם הסבירו כי אפילו איתם היא לא תקשרה כבר כמה שבועות, והאירוע ריגש אותם עד מאוד. "קיבלתי צמרמורת", נזכר חסן. "שוב, הכל קשור לאנרגיות של היום הזה".

לא תמיד היה חסן במקום של עשיית טוב לאחרים, למרות שתמיד חלם על כך. היום הוא מספר שרבים פונים אליו ומקווים שיוכלו גם הם לפעול כמותו. "שנים הייתי במקום שרצה לעשות טוב, אבל יש את כל התירוצים האפשריים: 'אין זמן, אין כוח, אין כסף, ומה עושים?' היום אני יכול להגיד שאין יותר כיף מזה. לפעמים לא נעים לי, הם אומרים לי תודה אבל אני מקבל הרבה יותר מהם. ממש הרבה יותר, הרגשה ששווה מיליון דולר".

"מעבר לפרטיות, זו האפשרות לפתוח דלת חדשה"

העבודה בביתה של ל' הסתיימה, ואחרי שתיקנו "על הדרך" דלת נוספת בביתה וקישטו את הדלת החדשה בסרט צבעוני וחגיגי, חסן וחיים פונים לדרכם. חסן מקליט הודעה קולית ומאחל לל' שהדלת החדשה תזמן לה חוויות חדשות ונעימות. השניים ממשיכים אל הפרויקט הבא.

יוסי חסן מתקין הדלתות (צילום: n12)
מחליף דלתות לאנשים במצוקה|צילום: n12

את אלישבע אנחנו פוגשים בביתה אחרי שעברה תקופה ארוכה של חוויות קשות. בשנת 2015 היא חלתה בסרטן השחלות מיד אחרי שאימא שלה נפטרה מאותה מחלה בדיוק. בעקבות הגילוי היא נאלצה לעבור ניתוח בבטן וטיפולי כימותרפיה שעזרו לבלום את הסרטן למשך שנתיים. אולם הוא חזר ובגדול, עם ניתוח נוסף וחודש אשפוז בבית חולים כשבבית מחכים לה שלושה ילדים. לאחר הניתוח שעברה היא ובן זוגה התגרשו, והיא נאלצה לגייס הרבה עזרה.

"חברים מהשכונה ומקבוצות פייסבוק שונות עשו עבורי ימי התרמה וגייסו כסף שעזר לי להרים קצת את הראש, גם כלכלית וגם רגשית", מספרת אלישבע. אך אז קרסה אחת הדלתות בביתה, ואחד השכנים הפנה אותה ליוסי חסן, שלו היא קוראת "צדיק". על חשיבות השינוי בביתה היא מסבירה: "דלת מאפשרת פרטיות. אך מעבר לכך זה בהחלט היה בשבילי לפתוח דלת חדשה".

אלישבע שמתמודדת עם מחלת הסרטן (צילום: החדשות)
"זה בהחלט היה בשבילי לפתוח דלת חדשה". אלישבע|צילום: החדשות

"היקום ממשיך לשלוח אליי אנשים טובים עם רצון טוב שמתמלאים מעצם הנתינה", מוסיפה אלישבע. "זה סוג של קארמה, אתה מעביר את הטוב הלאה וזו הרגשה נפלאה. הבית שלי אולי לא נראה כמו בית של מישהי שזקוקה לעזרה, אבל נקלעתי לסיטואציה שבה נזקקתי לעזרה מכל הכיוונים. לפעמים אתה חושב שאתה בנקודה מסוימת בחיים ואז אתה מגלה שלא. מסביב הכל נראה יפה וזה לא בדיוק המצב, וכאן יוסי נכנס לתמונה".

בשביל חסן ואברהם חיים אולי נגמר היום, אך כבר ביציאתם לכיוון הרכב, חסן מקבל טלפון מכבאי שמספר לו על ניצולת שואה ערירית בת 90 שגרה בקומה 4 ללא מעלית וזקוקה להחלפה של 4 דלתות. משימה מורכבת לכאורה שכמובן הוא לקח על עצמו בלי להסס לעשות כבר ב-1 לחודש הבא.

לפניות ליוסי ולפרויקט "בא בטוב" לחצו כאן

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il