אתמול (שני) התבשרנו על כוונתה של הפרקליטות לבטל את הסכם עד המדינה שנערך עם שלמה פילבר. ניתן לבקר את הפרקליטות על קבלת ההחלטה בחלוף כשנתיים מאז העיד פילבר במשפט תיקי האלפים, אך מוטב מאוחר מאשר לעולם לא. יש גם מי שיטענו שהפרקליטות "אינה יודעת להפסיד" - אך בעייני זו החלטה נכונה, והינה כקרן אור באפלה, המפיחה תקווה להמשך ביסוסו של שלטון החוק בישראל.

ההחלטה מתבססת על המלצת הפרקליט הבכיר ניסים מירום מפרקליטות מחוז תל אביב, שאינו מעורב בתיקי האלפים, ושמונה כפרקליט ניטראלי לבחינת הסתירות בין העדות שנתן פילבר במשטרה לבין עדותו בבית המשפט. מירום נבחר למשימה משום שניהל את פרשה 512 שעסקה בארגון הפשע של יצחק אברג'יל, ואין מנוסה ממנו בנושא הסכמי עדי מדינה. 

ניסים מירום (צילום:   Yossi Zeliger / FLASH90)
הפרקליט ניסים מירום, ההחלטה התבססה על המלצתו |צילום: Yossi Zeliger / FLASH90

משפט תיקי האלפים חדל מזמן להיות משפט רגיל בו מובאות ראיות ומבוררת אשמתם של נתניהו, אלוביץ ומוזס. במקום זאת, הוא הפך למשפט ציבורי שבו הפכו הנאשמים למאשימים, ואילו המשטרה והפרקליטות הפכו לנאשמות ברדיפה פוליטית כביכול ו"תפירת תיקים" לראש הממשלה. משפט שבו 90% מזמן החקירות הנגדיות של העדים על ידי הסנגוריה מוקדש לבירור טענות בדבר מחדלי חקירה ואכיפה בררנית ופחות לבירור הראיות המבססות את האישומים עצמם.

השאלה האם היתה כאן רדיפה פוליטית מצד הפרקליטות כנגד נתניהו תלויה מאוד בשאלת אמינות עדותו המפלילה של שלמה פילבר, כפי שנמסרה במשטרה. פילבר חזר בו מעדות זו כשהעיד בבית המשפט, וכך הפך עצמו במו ידיו לשקרן - במשטרה או בבית המשפט. עדותו של פילבר במשטרה כללה 5,000 עמודים בנוסף לאלפי עמודי פרוטוקול. לאחר שניסים מירום בחן את העדות מול גרסתו במשטרה, הוא ערך חוות דעת לפיה פילבר הפר את ההסכם.

פילבר כבר מסר את עדותו במשפט האלפים ולכן אין למהלך הנוכחי השפעה ישירה על המשפט עצמו. עם זאת, לצעד יש כמובן משמעות עבור פילבר, שהיה חשוד בפרשת 4000 בעבירת הפרת אמונים, ובתיק בזק הישן כבר הייתה המלצה להעמיד אותו לדין. כלומר הוא מסתבך אישית וסביר להניח שהשלב הבא יהיה שימוע לפני כתב אישום נגדו.

שלמה פילבר בבית המשפט המחוזי בירושלים
פילבר בעדותו במשפט האלפים

במכתב הפרקליטות מאמש מובהר לפילבר כי הפר את התחייבותו למסור הודעות אמת בפני גורמי החקירה; לא לבצע כל פעולה שתפגע במהימנות הודעותיו בפני גורמי החקירה; לשתף פעולה באופן מלא עם רשויות האכיפה; ולמסור בבית המשפט עדויות אמת מלאות ומפורטות.

כזכור, במהלך המשפט ביקשה התביעה להכריז על פילבר כעד עוין, ובית המשפט אישר לחקור אותו בחקירה נגדית. פילבר סתר בעדותו בבית המשפט את הגרסה שמסר במהלך חקירותיו כעד מדינה, במיוחד ביחס לפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אותה כינה פילבר בחקירות "פגישת ההנחיה". לפי הגרסה שמסר בחקירתו במשטרה, העלה נתניהו בפגישה זו נושאים לטיפול הקשורים לשאול אלוביץ' - וקיבל מנתניהו קווים מנחים לפעילותו במשרד התקשורת, כולל להביא לאישורה של עסקת בזק- יס בהקדם ולמתן את הורדת המחירים במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי.

שלמה פילבר (צילום: אוליבייה פיטוסי ויונתן זינדל, פלאש 90)
שלמה פילבר|צילום: אוליבייה פיטוסי ויונתן זינדל, פלאש 90

לפי גרסתו בחקירת המשטרה, נתניהו ליווה את האמירה ביחס להורדת המחירים בתנועת יד שמלמדת על מיתון השיפוע. כמו כן, תיאר פילבר שנתניהו הזכיר בשיחת ההנחיה את סוגיית הטלפוניה. פילבר מסר כי להבנתו, בשיחה זו נתניהו הנחה אותו לפעול, במסגרת תפקידו כמנכ"ל משרד התקשורת, באופן שיטיב עם אלוביץ'. לעומת דברים ברורים אלו, בעדותו בבית המשפט שינה פילבר את גרסתו בעניין טיב הנחייתו של נתניהו בעת שיחת ההנחיה וסתר את הגרסה שמסר בעת חקירתו במשטרה.

הגם שעצם הפגישה עם פילבר לא הוכחש על ידי נתניהו, כשראש הממשלה הכחיש את תוכנה הנטען הפרקליטות נאלצה לבקש את תיקון כתב האישום מאחר והתברר שלפי איכוני הסלולר מועד הפגישה לא יכול להיות במועד שצוין בכתב האישום. הפגישה ככל הנראה התקיימה זמן קצר קודם לכן, בטרם מונה פילבר פורמאלית לתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת.

השינוי בגירסה של עד המדינה בעדותו בבית המשפט צורם במיוחד לאור העובדה שבשנים האחרונות מתפרנס פילבר מעריכת סקרי דעת קהל עבור תנועת הליכוד - שהנאשם נתניהו עומד בראשה. מציאות כזו שבה עד מדינה חוזר בו מעדותו המפלילה, ומקבל במישרין או בעקיפין טובות הנאה ממפלגתו של הנאשם המרכזי בכתב האישום מערערת את אמון הציבור בשלטון החוק, ובהחלט מצדיקה תגובה מצידה של הפרקליטות.

בנימין נתניהו, שלמה פילבר (צילום: פלאש 90)
בנימין נתניהו, שלמה פילבר|צילום: פלאש 90

הגם שביטול הסכם עד מדינה אחרי מתן עדות בבית המשפט הוא דבר נדיר, הרי שבעבר קבע בג"ץ שניתן לבטל את ההסכם אם בוצעה הפרה מהותית, למשל בערעור אמינותו של העד בעיני בית המשפט. אין ספק כי בעייני הפרקליטות ההפרה מצידו של פילבר היא מהותית. הגרסה שנתן פילבר בבית המשפט ערערה את האישומים, שהתבססו, בין היתר, על עדותו במשטרה – ויש להניח שהם הביאו להצעה של בית המשפט לפרקליטות לשקול חזרה מאישום השוחד בתיק 4,000.

כעת ייערך לפילבר שימוע במסגרתו יוכל לנסות לשכנע את הפרקליטות שלא לבטל את ההסכם. הוא יוכל אף לעתור בהמשך לבג"ץ כנגד ההחלטה, אך אם הסכם עד המדינה יבוטל באופן סופי, תוכל הפרקליטות לפעול להגשת כתב אישום כנגד שלמה פילבר בגין עבירה של מרמה והפרת אמונים בתיק 4,000. מהלך כזה יביא הן לבירור האמת והן להשבת אמון הציבור בפרקליטות, שנסמכה על עדותו של פילבר כשהגישה את כתב האישום נגד נתניהו, ובוודאי שלא רדפה אותו פוליטית או "תפרה לו תיק" כפי שמאמינים רבים שנחשפו לתעמולה השקרית בענין זה - שניזונה לא מעט מעדותו ההפכפכה של פילבר.