הפרק הפעם מוקדש לרובוטים, אחד מהנושאים הכי מסקרנים כיום. בעוד שהדור הראשון של הרובוטים ידע לעשות משימה אחת בלבד, כמו לדוגמה מנוף, זרוע שיודעת לקחת משהו ממקום אחד ולהביא למקום שני, בדור השני של הרובוטים מנגד אותה זרוע כבר יודעת לעשות כמה וכמה משימות. עם זאת, הכל קורה באופן מתוכנת מראש, בסדר קבוע, ללא שיקול דעת וללא חישה של הסביבה. בשלב השלישי והנוכחי רובוטים כבר יודעים כבר לתקשר אחד עם השני. כך לדוגמה, הרובוטים במחסנים של אמזון, שלא נתקעים אחד בשני. הם מבינים לא רק מה המשימה שלהם, אלא גם מה הרובוטים מסביבם עושים. השלב הרביעי בעתיד יהיה רובוטים אינטליגנטיים, מה שמכונה humanoids. מתי נראה את הרובוטים האלה? זו עדיין שאלה לא פתורה, אבל הערכות כבר מדברות על כך שבשנת 2027, שלוש שנים מהיום, כבר נוכל לקנות את האופטימוס, הרובוט של טסלה.
המחיר של כל רובוט כזה יכול להגיע ל-100 אלף דולר, מהסיבה שיהיו מעט אנשים, מה שמכונה ה-early adopters, שיהיו מוכנים לקנות את הרובוטים האלה במחיר גבוה מאוד. בהמשך, כשהרובוט ישתכלל וגם פסי היצור כבר ידעו לתת תפוקות גבוהות יותר, יהיה אפשר להוריד את המחיר שלו.
תחום הרובוטים הביתיים חווה התעוררות בחודשים האחרונים עם סטארטאפים שמציגים אבטיפוסים חדשים. ביניהם בולט סטארטאפ בשם Figure 01 עם רובוט דמוי טרמינטור. החברה עתידה לקבל השקעה של חצי מיליארד דולר ממיקרוסופט ו-Open AI, שמשקיעה בכמה וכמה חברות בתחום.
ההתקדמות בתחום היא מטורפת. מצד אחד, יש התקדמות בתחום הבינה המלאכותית, ומצד שני, גם המכניקה מתקדמת בקצב גבוה. כל אלה גורמים לכך שעולם הרובוטים נמצא על סף התפוצצות, והערכות מדברות על כך שבעוד 4 שנים, בשנת 2028, השוק הזה יהיה שווה כמעט 14 מיליארד דולר.
תחום מתפתח נוסף הוא BCI - קיצור של Brain-Computer Interface, ממשק מוח-מחשב. התקדמות משמעותית בתחום הזה הגיעה בחודש ינואר מכיוונו של אילון מאסק, שהודיע על כך שחברת ניוראלינק (Neuralink) שבבעלותו השתילה את השבב הראשון שלה בגופו של בן אדם. השבב, שגודלו כמטבע, מתחבר למוח, מזהה סיגנלים, מפרש אותם ובשלב הבא משדר אותם לתוך מחשב שמבצע את הפעולה שתוכננה לעשות, למשל, להקליד במקלדת. ניוראלינק אינה החברה הכי מתקדמת בתחום, אך כמובן שאנו שומעים עליה יותר מאשר על חברות אחרות בזכות יכולות השיווק המופלאות של מאסק.
The first human received an implant from @Neuralink yesterday and is recovering well.
Initial results show promising neuron spike detection.
מאסק מתכוון לפחות לפי ההצהרות לקחת את הכיוון הזה רחוק, ובעתיד לדבריו נוכל להזמין טייקאווי או לחפש משהו באינטרנט בעזרת המחשבות בלבד. על הצד הרציני יותר, הכוונה היא גם לסייע לנכים שאיבדו את היכולת ללכת או לעיוורים בזכות השבבים הללו. השאלה שנשאלת היא האם יהיו בכלל נסיינים שיסכימו לעבור השתלה של שבב והתשובה, לפחות החלקית, היא שכן. יש מספיק אנשים שמסעיר אותם להרגיש כמו סייבורג, להרגיש בתוך חוויה אנושית אחרת, ומוכנים לקחת את הסיכון.
לסיום, השבוע ציינו את ההשקה של המוצר החדש של אפל - הוויז'ון פרו. הסרטונים הוויראליים שרצים בטוויטר ומציגים כיצד משתמשים בוויז'ון פרו בשלל סיטואציות, מנהיגה ועד אימון בחדר הכושר, מזכירים לנו שאנחנו מתרגלים כל הזמן לקודים חדשים של התנהגות שלא היו מקובלים עלינו קודם. אנחנו לא יודעים האם באמת הדבר הזה יאומץ בצורה רחבה, אבל מה שבטוח זה שהחוויה הזאת מקרבת אותנו לעולם הבא, שבו אנחנו והמכשירים הופכים להיות ישות אחת.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 164 - חד קרן נופל: המשבר הגדול של חברות היוניקורן