המלחמה בין ישראל לחמאס בעזה מוכיחה כמה קל נהיה להפיץ מידע שקרי ודיסאינפורנציה ברשת, ועד כמה קשה להבחין מהי אמת ומהו שקר. לטענת מומחים בתחום דווקא במערכה הנוכחית פורחת תופעת הפייק ניוז (חדשות הכזב) יותר מאי-פעם. הסיבות לכך מטרידות ודנו בהן בהרחבה. כאן נציג את הפייקים הבולטים שרצים ברשת.

איך מזהים פייק? קודם כול מטילים ספק, ואז בודקים מי שלח את המידע. שאלו את עצמכם: האם זה צילום מסך או קישור לעמוד של מקור ידוע ומוכר? האם אתם מכירים את מי ששלח את המידע? מדוע אתם סומכים עליו? אם התוכן מועבר ב-X (טוויטר לשעבר), שימו לב אם מצורפת הערה מקהילה שבדקה את העובדות המפורסמות בציוץ. ושימו לב שב-X, גם אם למפרסם הפוסט יש וי כחול, זה לא אומר שמדובר במשתמש מאומת שאפשר לסמוך עליו, אלא רק במשתמש שמשלם. ראיתם פייק ניוז? דווחו לאחד משלושת הארגונים הישראליים שעובדים לנקות את הרשת מכזבים:

נתקלתם במקרה של פייק ניוז שאתם חושבים שחשוב להתריע עליו? כתבנו לנו ל-shay.ringel@tech12.co.il.

הצלב האדום בשירות צה"ל

27.11.23

הטענה: הצלב האדום שתל מכשיר מעקב על אנשי חמאס בעת השבת החטופים. הטענה מתבססת על סרטון שמסתובב באקס (לשעבר טוויטר) ובטיקטוק ומתעד את רגע העברת הילד אוהד מונדר משבי חמאס לידי הצלב האדום. הסרטון מדגיש אור אדום שבוקע לכאורה מחולצתו של איש הצלב האדום כהוכחה לכך שמדובר במכשיר מעקב. "הצלב האדום צריך להיות צד נייטרלי" כתב מתאגרף ה-MAA האמריקאי ג׳ייק שילדס, שבחודש האחרון מפיץ בחשבון הטוויטר שלו תיאוריות קונספירציה אנטישמיות, כולל כאלו המאשימות את היהודים בפיגועי 11 בספטמבר. הסרטון שהפיץ נצפה בידי מליוני גולשים.

המציאות: לדברי איש צוות אימות המידע של ה-BBC, מכשיר המעקב לכאורה הוא בסך הכל השתקפות של אור אדום מהרכב שבו הוסעו החטופים.


לוחמה פסיכולוגית בהודעות SMS

16.11.23

הטענה: אלפי ישראלים קיבלו היום הודעת סמס שנוקבת בשמם/ן ואומרת, באנגלית, כי ממשלת ישראל משקרת וכי הצבא הישראלי מפסיד בעזה וסופג אבידות כבדות. "שקר הניצחון שמפיצה הממשלה שלך הוא לא יותר מניסיון להסתיר את אשמת התבוסה. האגדה של הצבא שלך נמחק, החברים שלך מתים בחורי המוות של עזה", נכתב בהודעה, "זמנך עבר, האדמה שלנו תהיה חופשית".

המציאות: מערך הסייבר עדכן כי מדובר בפייק ניוז: "בשעות האחרונות התקבלו במערך הסייבר הלאומי ובמשטרת ישראל דיווחים מאזרחים רבים המקבלים הודעות SMS אישיות הכוללות דברי נאצה. מדובר בהודעות כזב (fake news) שמטרתן לעורר תבהלה בציבור בזמן מלחמה. משטרת ישראל ומערך הסייבר הלאומי פועלים כעת לאיתור מקור ההודעות ולחסימת ההפצה. הציבור מתבקש שלא להשיב להודעות, להתעלם מתוכנן ולחסום את המספר ממנו נשלחו".

 

קפה ועוגיות בין הריסות עזה

13.11.23

הטענה: תמונה שהופצה ברשת מתעדת חייל ישראלי יושב בפיסוק רגליים על כורסה בין הריסות עזה. מולו מונח שולחן ועליו קפה ועוגיות ובבית מאחוריו מתנוססת הכתובת "עם ישראל חי" ולצדו מגן דוד. מספר לא מבוטל של אנשים שיתפו את התמונה הזו בטוויטר בסוג של תמונת ניצחון.

המציאות: אף שהחייל, כורסה והכסאות והמיקום עצמם אמיתיים - השולחן והדברים עליו הוכנסו לתמונה בפוטושופ. כך גם הכתובות שעל הקיר מאחוריו.

החמור שנשרף

13.11.23

הטענה: מפגינים פלסטינים בעזה ציירו את דגל ישראל על חמור ולאחר מכן שרפו אותו. שתי תמונות שהופצו זו לצד זו מציגות חמור שצויר עליו דגל ישראל מובל בין המון המניף דגלי פלסטין, ובתמונה השניה נראה חמור נשרף למוות. לפי הטענה, הפעילים הפלסטינים מצאו דרכים מקוריות לשרוף דגלי ישראל, ושרפו את החמור בעודו בחיים.

המציאות: אין קשר בין שתי התמונות. התמונה הראשונה צולמה ב-2011 בגדה המערבית. התמונה השניה, שבה נראה החמור מת, צולמה בעזה ב-2014. לפי ה-AP, שהתמונה בבעלותם, החמור מת כתוצאה מתקיפה אווירית של ישראל. איש ההסברה יוסף חדאד שיתף את התמונה והפיץ אותה, אך לאחר בדיקה של פייק ריפורטר מחק את התמונה המזויפת.

גל גדות נגד הציונות

13.11.23

הטענה: הכוכבת ההוליוודית הישראלית גל גדות מחזיקה דף לבן ועליו הכתובת "ציונות היא נאציזם". הציוץ נצפה בידי מליוני אנשים, קיבל 41 אלף לייקים, ובתגובות תומכים פרו פלסטינים מהללים את גדות הישראלית שיוצאת באופן גלוי נגד הציונות.

המציאות: מדובר בעיבוד באיכות ירודה לתמונה שהעלתה גדות לאינטרנט ב-2018. על הדף שגדות החזיקה במקור כתוב #אנחנוזוכרים, לציון יום השואה הבינלאומי שהתרחש ביום שבו גדות העלתה את הציוץ שלה. "היום הוא יום הזיכרון לשואה" כתבה אז גדות עם העלאת התמונה המקורית, "שלא נשכח לעולם".

מרב מיכאלי נגד הדתה בצה"ל

30.10.23

הטענה: צילום מסך של ציוץ שמתחזה לחשבון הטוויטר של יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי מכניס בפיה מילים שיוצאות נגד ביצוע מעשי הדתה בצה"ל על רקע המלחמה. הציוץ שותף על ידי גורמים בימין הקיצוני, בהם מגיש ערוץ 14 לשעבר מני אסייג.

המציאות: מיכאלי מכחישה בתוקף שכתבה את הדברים ואומרת כי מתנהל נגדה קמפיי שטוען שכתבה "דברים מכוערים", כלשונה, והאשימה את "מכונת הרעל". לדברי מיכאלי, בעקבות הפרסום היא קיבלה איומים על חייה ומאות הודעות אלימות ופנתה לקצין הכנסת בבקשה להגשת תלונה במשטרה.

הבת השכולה ש"צחקה" בראיון

28.10.23

הטענה: כתבה של רשת הטלוויזיה ABC שבמרכזה שני אחים שכולים שהוריהם נרצחו בידי מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר הם למעשה שחקנים. לטענת מפיצת הטענה, האחים הם שחקנים, הילדה מתאפקת לא לצחוק והם כולם מנסים לשכנע את העולם ברצח שמעולם לא קרה. סרטון הווידיאו שהציף הטענה הזו נצפה כ-2 מיליון פעם וזכה ל-20 אלך לייקים.

המציאות: העיתונאי שראיין את האחים ויצר את הכתבה תקף את הטענות בחריפות: "ישבתי מול שני הנערים הללו, והם היו שבורים לחתיכות. אמא ואבא של הילד הזה מתו מול עיניו. איך רשת אקס (לשעבר טוויטר - ש"ר) מאפשרת את הזבל הדוחה הזה?". הכתב אף הצביע על כך שהמשתמש שמפיץ של הוידאו היקרי משלם לטוויטר עבור חשיפה מוגברת.

הציוץ שטוען שהילדים השכולים הם שחקנים (צילום: צילום מסך מתוך טוויטר)
הציוץ שטוען כי הילדים השכולים הם שחקנים|צילום: צילום מסך מתוך טוויטר

הדיווח השקרי שיוחס להארץ

28.10.23

הטענה: ציוץ שהפיץ משתמש טוויטר ג'ייסון הינקל בסופ"ש האחרון טען כי דיווח של אתר הארץ חושף את השקרים של ישראל וכי במתקפת חמאס הרצחנים ב-7 באוקטובר נהרגו "רק" 900 איש ומהם מחצית היו חיילים. הינקל אף טעם כי בדיווח של הארץ נכתב כי אין כל ראיה שהחמאס הצית בתים ושרף אנשים.

המציאות: חשבון הטוויטר הרשמי של הארץ הגיב לציוץ וכתב להינקל כי מדובר בשקרים בוטים וכי אף דיווח של הארץ לא כתב ולא יכתוב את הדברים שצייץ. הינקל עצמו הפך בימים האחרונים לאחד המשתמשים הפופולריים ביותר בטוויטר, ומקדיש את זמנו להפצת שקרים ותעמולה אנטישמית. הוא לא טרח להגיב לציוץ התגובה של הארץ.

האבא שמרגיע הילדה מהפצצות חיל האוויר

26.10.23

הטענה: בסרטון שהופץ ברשת והגיע למיליון צפיות נראה אבא שמרגיע את בתו מההפצצות של חיל האוויר הישראלי. האבא אומר לילדה לצחוק כל פעם שהיא שומעת את קול הנפילה בניסיון נואש להרגיע אותה ולגרום לה לא לפחד מההפצצות הבלתי פוסקות.

המציאות: הסרטון הוא מ-2020, והוא לא צולם בעזה אלא בסוריה - והאבא בכלל מנסה להרגיע את הילדה שנלחצת מהפצצות של הצבא הסורי. האב הפך לסמל ואף התראיין על הגישה שלו לטלוויזיה.

הצבא האמריקאי ברחובות עזה

26.10.23

הטענה: הצבא האמריקאי נכנס עם טנקים לתוך עזה והתקבל בידי המון זועם. ההמונים ניסו לעצור כלים של הצבא האמריקאי שמעוטרים בדגלי ארה"ב. חלק מהקהל אף זרק על האמריקאים ירקות.

המציאות: התמונות הללו, שרצות עכשיו בכמה סרטונים בטיקטוק, הן בכלל מנסיגת הכוחות האמריקאים מצפון סוריה ב-2019.

גילויי שמחה ישנים ביפו

26.10.23

הטענה: הודעה שמופצת ברשתות החברתיות טוענת לגילויי שמחה ביפו בעת נפילת טילים בישראל

המציאות: המשטרה מבהירה כי התמונות מתעדות אירוע ישן שהתרחש ב-2021 במהלך מבצע שומר החומות. בסבב הנוכחי לא דווחו אירועים כאלו.

הודעת המשטרה על הפצת פייק ניוז (צילום: דוברות המשטרה)
הודעת המשטרה על הפצת פייק ניוז|צילום: דוברות המשטרה

פעיל המחאה שידע על המלחמה

25.10.23

הטענה: פעיל המחאה נגד המהפכה המשפטית נעם לניר ידע מראש על המלחמה שעומדת להתרחש כבר בשישי לאוקטובר, יום לפני מתקפת הפתע של החמאס. בסרטון שהופץ ברשת נראה לניר מדבר על משהו שיקרה מחר, בשעה 11:00 בבוקר, ואומר "רגע לפני המלחמה". משתמשי X שמנסים להפיץ תאוריות קונספירציה כאילו יש ישראלים ששיתפו פעולה מבפנים מעבירים את הסרטון כהוכחה לכך שאנשי המחאה החברתית קשורים למתקפה של החמאס.

המציאות: לניר התייחס בסרטון למלחמת יום כיפור, שהתרחשה ב-5 באוקטובר לפני 50 שנה, וההתייחסות שלו ל"רגע לפני המלחמה" היא התייחסות למלחמה ההיא. לניר עומד לצד אנשים שלחמו במלחמת יום הכיפורים ומזמין את הציבור לבוא לשיחה איתם. לכן הוא אומר גם "תגיעו, יהיה מרתק".

 

ישראל סגרה את אל-אקצא

24.10.23

הטענה: הודעה שמועברת בשעות האחרונות ברשתות החברתיות ובטלגרם טוענת שישראל סגרה את הכניסה למסגד אל-אקצא בהר הבית בירושלים. ההודעה, שמופצת בעברית ובערבית, טוענת כי כוחות הביטחון הישראלי סגרו את הכניסה למקום הקדוש.

המציאות: המסגד פתוח כרגיל ואין כל שינוי בכמות המבקרים שיכולים להיכנס למתחם. משטרת ישראל פרסמה אזהרה חמורה מפני הפצת ההודעה, ובה נטען שהיא להדליק את השטח ולגרום למהומות. בשנים האחרונות אל אקצה וסידורי הביטחון סביבו הובילו למספר התלקחויות בין הפלסטינים לכוחות הביטחון ואף להתבצרות של מתפללים בתוך המתחם. במשטרה חוששים כי ישנם גורמים שמעוניינים להשיב את המראות הללו, ובכך להדליק את הגדה ואיתה גם את העולם הערבי מסביב. במשטרה אף מעבירים עכשיו סרטון שצולם היום שבו נראים מתפללים שעולים לאל אקצה.

המשפיען שתפס טרמפ על החטופות

22.10.23

הטענה: המשפיען הפרו-פלסטיני שון קינג פרסם כי הוא זה שדאג לשחרור הישראליות בעלות האזרחות האמריקאיות נטלי ויהודית רענן מידי חמאס. קינג פרסם התכתבות שלו עם אחיה למחצה של נטלי, בן רענן. בעקבות הטענה החלו להתפרסם ברשת תיאוריות קונספירציה על הקשר של השתיים על חמאס

המציאות: בני המשפחה של נטלי ויהודית רענן אומרים שלאחר החטיפה הם פנו לכל גורם אפשרי ולא מכירים את קינג או יודעים באמת מיהו. יונה לייבזון כתבה על המקרה המוזר כי "זה פשוט הזוי שנשים ששוחררו מהשבי צריכות להתמודד עם מתקפה כזו. אנשים איבדו את זה. הדיסאינפורמציה הזו וזריעת הספקות והחששות זה חלק מהדרך שבה האויבים שלנו נלחמים בנו. בדיוק את זה הם רוצים! אל תתנו לזה יד".

היהודים בממשל שלא נאמנים לארה"ב

22.10.23

הטענה: פוסטר שהפיצה המשפיענית הפרו-פלסטינית אנסטסיה מאריה לופיוס סימן יהודים בתפקידי מפתח בממשל האמריקאי והוסיפה לכל אחד מהם דגל ישראל - כסוג של סימון שהם נאמנים לישראל ולא לארה"ב. הפוסטר הזה הוא חלק מתיאוריית קונספירציה נרחבת שמופצת בארה"ב ועוסקת בנאמנות של יהודים לאמריקה.

המציאות: על שאלת הנאמנות של היהודים בממשל האמריקאי אין ממש טעם להתווכח, והם בטח לא אזרחים ישראלים. מספיק לציין שאחרי שהפוסט זכה למיליוני צפיות ו-100 אלף לייקים, לופיוס הסירה אותו על רקע הביקורת.

חיי הפאר של בכירי חמאס

22.10.23

הטענה: משתמשים ברשתות החברות טענו שישראל השתמשה במחוללי תמונה מבוססי בינה מלאכותית (AI) כדי לפברק תמונות שמציגות את בכירי חמאס ח'אלד משעל ואיסמאעיל הנייה נהנים מחיי פאר, טסים במטוסים פרטיים ומבלים במלונות יוקרה.

המציאות: התמונות אמיתיות לגמרי ופורסמו לראשונה כבר ב-2014.

האוניברסיטה שחגגה את היטלר

22.10.23

הטענה: תמונה שהסתובבה ברשתות החברתיות והציגה את דמותו של היטלר מעל אצטדיון שימשה כדי לטעון שאוניברסיטה במישיגן חוגגת את הצורר הנאצי.

המציאות: התמונה הוצגה על גבי מסך האצטדיון במסגרת חידון טריוויה שערכה חברת צד שלישי כחלק מהשאלה "היכן נולד היטלר". באוניברסיטה פרסמו התנצלות ואמרו שלא יעבדו יותר עם החברה שהייתה אחראית להצגת התמונה.

תמונת הפעוט שקשה להאמין שהיא אמיתית

15.10.23

הטענה: גולשים ברשתות החברתיות טענו שמדינת ישראל זייפה באמצעות בינה מלאכותית (AI) תמונה שפרסמה מדינת ישראל ומציגה פעוט ישראלי שנרצח בידי חבלי חמאס ונשרף למוות בכפר עזה. הסיפור הסתבך לאחר שגולשים השתמשו בכלי המיועד לבדוק אם תמונות נוצרו בידי מחשב - שבחן את התמונה וטען שהתמונה אינה אמיתית ונוצרה באמצעות מחשב.

המציאות: מדובר בתמונה אמיתית לחלוטין שאף אומתה בידי עיתונאים זרים שהיו במקום וחזו בזוועה במו עיניהם. המקרה ממחיש את הבעייתיות והיכולות המוגבלות של כלים שאמורים לזהות תמונות שנוצרו באמצעות כלי בינה מלאכותית (לסיפור המלא ליחצו כאן >>).

תווית בטוויטר המראה שהתמונה לא זויפה (צילום: צילום מסך מתוך טוויטר)
התווית שמראה שהתמונה לא זויפה. את תמונת הפעוט אפשר למצוא בטוויטר של מדינת ישראל|צילום: צילום מסך מתוך טוויטר