בשבועות האחרונים דווח בהרחבה בכלי התקשורת על סבב הפיטורים והקיצוצים הנרחב באינטל. מה שהתחיל כהצעת פרישה מרצון לעובדים הפך כעת לגל פיטורים נרחב, במסגרתו יפוטרו מאות עובדים במרכזי הפיתוח של החברה בחיפה, פתח תקווה וירושלים. אלו יצטרפו לאלפי עובדים שכבר פוטרו באתרים שונים בארה"ב. כמו כן, במסגרת הפיטורים החליטה אינטל להפסיק את פעילות הסטארטאפ הישראלי גרנולייט ולפטר את כל עובדיו, שנתיים וחצי לאחר שרכשה אותו ב-650 מיליון דולר.
במקביל לפיטורים, אינטל ערכה גם מספר צעדים דרסטיים של התייעלות וקיצוצים, שאחד מהם הצליח למשוך לא מעט אש. הכוונה היא להחלטה של החברה להוציא את פינות הקפה והתה ממטבחוני החברה ולגבות עבורם תשלום נוסף. בימים האחרונים קהילת ההייטק ברשת עסקה בנושא בהרחבה, עם לא מעט בדיחות וממים, אבל גם תהיות האם לא מדובר בצעד דרסטי מדי שהחברה נוקטת בו במטרה להימנע מפיטורי עובדים נוספים, מתוך מחשבה שאלו יעזבו מרצון עקב ההרעה בתנאים.
כך למשל בקבוצת הפייסבוק צרות בהייטק (הקבוצה), פורסמו לא מעט פוסטים שמתבדחים על הסיטואציה המעט אבסורדית שנוצרה בענקית הטכנולוגיה: "חברים, לא לשכוח להשאיר היום בחוץ כלי עם אספרסו לעובדי אינטל", נכתב באחד הפוסטים, וגם בטוויטר ובלינקדאין, הרשת החברתית המקצועית, לא חסכו בבדיחות על הנושא.
עובדי אינטל שימו לב , אפשר לדלל טיפת אספרסו בקנקן מים חמים, אל תדאגו, המים זוכרים. ☕#קפהאופתיה
— ענת הולי (@Anat_Holy) October 30, 2024
אינטל: שלמו 5.5 שקל על הקפה/תה שלכם.
— הרבימיעוטו (@skyhawlk) October 29, 2024
אנוידיה: מתקינה ברז שוקו/בננה בטסלות.
"קיבלנו על זה מייל, אבל השמועות כבר התחילו לרוץ בין אנשים קודם", מספרת ל-mako עובדת במרכז הפיתוח של החברה בחיפה על האופן שבו נודע על המהלך. "הרבה אנשים לא הגיעו למשרד כמעט חודשיים בגלל המצב, אבל מי שכן הגיע, ראה את המטבחונים מתחילים להתרוקן ואת השלטים החדשים, ותמונות התחילו לרוץ בין הקבוצות".
"אנשים היו בהלם, לא חשבו שהחברה תרד לרמה כזאת נמוכה, זה מביך. זאת פגיעה ברווחת העובד. זה בסך הכל קפה ותה, לא מרגיש שהחברה תתעשר מזה. כשגל הפיטורים התחיל, היו דיבורים על זה שיוציאו רק את מכונות הקפה, אבל מסתבר שהוציאו פשוט הכל. קפה שחור, סוכר, כוסות חד פעמיות. לפחות נשאר התמי 4. אנשים מבואסים, זאת הרגשה לא נעימה. אבל אני לא חושבת שזה באמת יוביל לעזיבה, במיוחד לאור המצב הנוכחי בשוק העבודה בישראל".
ומה העובדים מתכוונים לעשות בנידון? לא הרבה. "אנשים מתחילים להביא מהבית כוס לשתייה חמה, כפית, קפה או תה וסוכר. חלק פשוט ישלמו 5 שקלים לכוס קפה בעמדות החדשות, אבל לאורך זמן זאת עוד הוצאה כבדה על חשבון העובד".
בימים האחרונים תמונה מאחד ממטבחוני החברה הפכה לוויראלית, בה נראה המטבחון לפני הקיצוץ ולאחריו. בתמונת ה"לפני", נראה המטבחון מאובזר היטב עם קפה מגורען, עמדת תיונים, מיחם ועוד. לאחר מכן, נותר במטבחון רק בר מים ושלט שעליו נכתב: "עדכון שירותי פירות ומשקאות: שימו לב, לידיעתכם.ן, השירות החינמי של משקאות הקפה, תה וחלוקת הפירות מסתיים ב-27.10.24. החל מתאריך זה, לא יסופקו המוצרים הללו למטבחונים שברחבי הקמפוסים". לצד זאת, ישנה הזמנה לעובדים לרכוש קפה בבתי הקפה הפזורים על חשבונם. על פי המידע שרץ ברשת, כוס קפה שחור תעלה לעובדים 5.5 שקלים - מחיר גבוה לכל הדעות למוצר הדי בסיסי.
וזאת הסיבה שחברות שמחלקות דיבידנדים הן זומבי שימות בסוף כי הן לא משקיעות בפיתוח חדשנות וניצחון מתחרים אלא זורקות את כל הכסף לבעלי המניות וזה גרוע מאוד.
— Yuval Ko (@YKosovs) October 29, 2024
במשך שנים היה ברור שאינטל חברה בנפילה, הקש ששבר את גב הגמל למשקיעי הערך אמור היה להיות מעבר לm1 באפל.
מבאס אבל אלה החיים. אינטל pic.twitter.com/8qFYQq4NcL
"קפה זה ממש לא רק קפה. לא סתם בכל רשימות 'החברות שכיף לעבוד בהן' אלו הדברים שמקבלים משקל משמעותי בדירוג", כתבה בעמוד הלינקדאין שלה לירז מרגלית, דוקטור לפסיכולוגיה ומרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה, מתמחה בקבלת החלטות וקוגניציה וחוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי, בתגובה לסערה. "אפשר לא להסכים עם התרבות הזו אבל אי אפשר להתווכח עם זה שאחד המנבאים המשמעותיים של הצלחת הארגון היא מכונת קפה (כשם גג לפינוקים בארגון). מכונת קפה משפיעה על התרבות הארגונית… הבחירה לוותר על הקפה והנשנושים נועדה לשמור על כמה שיותר עובדים, אך היא עשויה להתברר כצעד בעייתי. אותו קפה - שכביכול נראה דבר שולי - מעניק לעובדים תחושת ערך ושייכות, מה שעוזר לייצר את תחושה של 'בית' בארגון".
כאמור, לצד הבדיחות, הנושא עורר דיון נרחב בנושא התנאים במקום העבודה, בהייטק ובכלל, ועד כמה זה לגיטימי לפגוע בהם. כמו כן, עובדים מחברות נוספות ניצלו את המומנטום על מנת לפרסם פוסטים שקוראים לעובדי אינטל לעבור אליהם עם הבטחה לקפה בחינם.