החלק הצפוני של ישראל שרוי עמוק במלחמה, ובזמן שפתרון קבע למתיחות המתמשכת עם חיזבאללה לא נראה באופק - בהייטק כבר מרימים את הכפפה ומנסים לייצר פתרונות טכנולוגיים לשיקום האזור. פלטפורמת חדשנות טכנולוגית בשם CivicLabs החליטה לפעול לקידום טכנולוגיות בנייה מתקדמות לשיקום הצפון, וזאת באמצעות סיוע לסטארטאפים ישראליים שיפתחו טכנולוגיה לייעול תהליכי תכנון ובנייה, וכן להפחתת פליטות מזהמות.

"זה לא יקרה בן לילה", מבהיר יוגב קציר, מנכ"ל CivicLabs מבית קבוצת ברן, "אבל אנחנו מתכוונים למנף את רשת הקשרים שלנו, שכוללת מעל ל-200 תאגידים בינלאומיים ומעל ל-100 משקיעי הון סיכון, כדי שישקיעו ויפעלו בישראל בכלל ובאזור הצפון בפרט".

בזמן שהתושבים שמפונים מביתם כבר חודשים ארוכים לא יודעים מתי ואם בכלל יחזרו, ב-CivicLabs נשארים אופטימיים – ורואים בקושי הנוכחי הזדמנות של ממש. "המטרה שלנו היא להפוך את הצפון לאזור שבו מפתחים טכנולוגיה, שבו צומחות חברות הייטק ושבו גם מתבצעת הטמעה בשטח של הפתרונות", קציר מתעקש, ומסביר: "לישראל יש הזדמנות יוצאת דופן לתפוס עמדת הובלה עולמית בתחום".

הטכנולוגיה מגיעה לענפי הבנייה והנדל"ן

נראה שתחום הסביבה הבנויה, העוסק בתוצרים מעשה ידי אדם בתחומי הבנייה, התשתיות הציבוריות, המבנים וכיו"ב, טרם זכה להתפתחות טכנולוגית משמעותית בארץ. לפי CivicLabs, מחקרים אף מלמדים כי מדובר בתעשייה השנייה הכי פחות דיגיטלית בכלכלה העולמית.

שריפות באזור קצרין שנגרמו מהמטח לרמת הגולן (צילום: דוברות כבאות והצלה)
שריפות באזור קצרין שנגרמו מהמטח לרמת הגולן|צילום: דוברות כבאות והצלה

אם כך, מה בכל זאת מביא פלטפורמת חדשנות להשקיע דווקא בתחום זה, ועוד בזמן מלחמה? ב-CivicLabs מאמינים כי יזמות ישראלית טכנולוגית בתחום הסביבה הבנויה, שכוללת כמה תתי תחומים, ובהם בנייה, נדל"ן, תשתיות ושירותים עירוניים – עשויה לסייע בפיתוח הצפון ובהתמודדות מיידית עם השלכות ועם נזקי המלחמה, לצד צמיחתו הכלכלית בטווח הארוך של האזור. "יש כאן הזדמנות אדירה ליזמים ישראלים", מסכם קציר, "וכדי לממש אותה, יצרנו תוכנית חסרת תקדים שתספק סיוע מקיף לסטרטאפים ישראליים. כך הם יוכלו לא רק לפתח טכנולוגיות פורצות דרך, אלא גם לצמוח מבחינה עסקית ומימונית".

בשבוע האחרון הודיעה פלטפורמת CivicLabs על השקת התוכנית החדשה, שמטרתה כאמור לספק הזדמנויות למימון ולתמיכה ביזמים ובסטארטאפים בתחום הסביבה הבנויה, עם דגש על ליווי מקצועי, חיבור ללקוחות בחו"ל וגישה לתשתיות מחקר, לצד מסלולי השקעה ליזמים ולסטארטאפים בשלבים מוקדמים. התוכנית עצמה, בשיתוף קרן SHIBUMI, מיועדת לסטארטאפים ישראליים בשלבי Pre-Seed ,Seed או לקראת Round A, שמפתחים פתרונות בתחומי הבנייה, הנדל"ן, התשתיות והשירותים המוניציפאליים. 

"הסטארטאפים והמיזמים שייבחרו לתוכנית יזכו באפשרות לקבל סיוע מצוות מקצועי המותאם אישית לצרכיהם, לרבות גישה לתשתית מחקר ופיתוח במעבדות ובשטח, פיילוטים עם לקוחות פוטנציאליים והשתתפות באירועי נטוורקינג בעלי פרופיל גבוה", מוסרים גורמים בפלטפורמה.

השקעה בפיתוח תשתיות - דווקא בזמן חורבן

"המלחמה משפיעה מאוד על כל האקוסיסטם ועל ההייטק הישראלי", אומר קציר בתשובה לשאלה מדוע להשקיע בפתרונות טכנולוגיים לבנייה דווקא עכשיו. "כמובן שסייבר וביטחון הם יוצאי דופן בהקשר הזה, אבל עבור אחרים המצב מאוד מאתגר. מייסדים ועובדים מגויסים למילואים כדי להגן עלינו, והזמינות של הון זר להשקעות הון סיכון ירדה", הוא מסביר.

במקביל, המיקוד בפיתוח פתרונות לבנייה דווקא בצפון, לצד אזורים נוספים בארץ, עלול גם הוא להוות מכשול משמעותי. אך גם לכך נראה שקציר מצא פתרון: "ברור שהתגברות הלחימה בצפון עלולה להשפיע מאוד על סטארטאפים ועל יזמים, אבל חלק מהאיכות של ההייטק הישראלי היא החוסן והיכולת להתגבר לא רק על מכשולים מקצועיים, אלא גם על זעזועים גיאופוליטיים. אין ספק שהמצב לא קל עבור סטארטאפים בכל רחבי הארץ, ולא רק באזור הצפון, אבל זה בדיוק התפקיד שלנו, לבצע השקעות בשלבים מוקדמים, לאתר הון מקומי וזר ויחד להשקיע בסטארטאפים שמפתחים טכנולוגיה עם פוטנציאל מסחרי".

מנכ
מנכ"ל CivicLabs יוגב קציר|צילום: ניב קנטור

בעקבות היוזמה החדשה שאותה מובילה CivicLabs, פלטפורמת החדשנות כבר החלה למפות את החברות, היזמים והמחקרים שנמצאים בסבירות לישימות גבוהה באזור הצפון, כאשר ההערכה היא שקיימות כ-100 חברות, יזמים ומחקרים בתחום הזה. "זאת התחלה טובה", מסביר קציר, "ואנחנו מתכוונים להעמיק ולהגביר את הפעילות שלנו כדי לסייע להם לצמוח לכיוונים מסחריים משמעותיים. כרגע אנחנו מתמקדים בכמה דברים: DeepTech, רובוטים שיכולים להגביר את התפוקות, מערכות שיצמצמו את צריכת האנרגיה במבנים, שילוב של בינה מלאכותית כדי להשיג אופטימיזציה, ועוד", הוא מסביר ומודה: "אותי תמיד מדהים שגם אחרי שנים בתחום, עדיין אפשר למצוא חוקר באקדמיה או יזם צעיר שאיכשהו מצליח להפתיע עם טכנולוגיה פורצת דרך". 

זהר נבו, מנכ"ל ברן ישראל, מוסיף גם הוא: "אנחנו רואים כאן הזדמנות ייחודית לרתום את היכולות הטכנולוגיות המתקדמות של ישראל לטובת בנייה מחדש של תשתיות. ברן מביאה ניסיון בתחומי התכנון, התשתיות והבנייה, ואנו מאמינים כי שילוב זה, עם חדשנות טכנולוגית ופתרונות חכמים ויעילים, הוא קריטי לשיקום ולפיתוח באזור הצפון".

מנכ
מנכ"ל ברן ישראל זהר נבו|צילום: ניב קנטור

מרכז החדשנות של CivicLabs ממוקם ביקנעם, מתוך מטרה מוצהרת לייצר מארג של שיתופי פעולה אסטרטגיים אזוריים. רשת השותפים האסטרטגים של הפלטפורמה כוללת 27 רשויות מקומיות שבהן מתגוררים כ-800 אלף תושבים, 3 מוסדות אקדמיים מובילים, חברות עסקיות וטכנולוגיות בולטות במרחב, וגם עמותות מקצועיות וחברתיות. לא נותר אלא לקוות שהמיזם הזה יצמיח פירות, וייסיע לשקם את חבל הארץ האבוד.