הדיווחים לפיהם גוגל במגעים מתקדמים לרכוש את חברת אבטחת הענן הצעירה וויז (Wiz) הישראלית היכו גלים לא רק בארץ אלא בשוק ההייטק העולמי. אם תצא לפועל, העסקה במסגרתה תירכש החברה שנוסדה לפני ארבע שנים בלבד תהיה לא רק הגדולה בתולדות הייטק הישראלי אלא גם הגדולה ביותר שביצעה ענקית האינטרנט האמריקאית מאז ומעולם.
עוד ב-N12 כלכלה:
• 5 האקזיטים הגדולים בישראל עד כה - ומה ב-Wiz יכולים ללמוד מהם
• מה קרה בפעם הקודמת שבכירי Wiz מכרו חברה לענקית זרה?
עבור ההייטק הישראלי, מדובר בסכום שישאיר מאחור את רכישת מובילאיי בידי אינטל ב-2017 תמורת כ-15 מיליארד דולר. עבור גוגל, זו תהיה העסקה הגדולה ביותר מאז שקנתה ב-2011 את פעילות ייצור מכשירי הסלולר של מוטורולה בכ-13 מיליארד דולר.
למרות סכום העסקה המסתמן, מוקדם לחגוג את הכנסות המיסים שתראה מדינת ישראל מהרכישה: אף שנוסדה בישראל, וויז רשומה בארה"ב. בשנה שעברה אף הצהיר מנכ"ל החברה והמייסד המשותף שלה אסף רפפורט כי הכספים שהחברה מגייסת לא יגיעו לישראל בשל חששות המשקיעים מהשפעות המהפכה המשפטית. עם זאת, מדינת ישראל כן צפויה לראות מהעסקה הכנסות מיסים ממייסדי החברה, שצפויים להפוך למיליארדרים, וייתכן שאף מחלק מעובדי החברה.
לא רק מוצר - גם הייפ וטאלנט
השאלה הגדולה היא למה גוגל צריכה לשלם כל כך הרבה בשביל לרכוש את וויז. אמנם החברה הישראלית היא חלוצה בתחומה העוסק באבטחת שירותים בענן, שהולך ומתרחב בקצב מסחרר - אך עד לא מזמן שיווקה מוצר אחד בלבד ורק בשנה האחרונה החלה למכור מוצרים נלווים.
בשוק הענן הגלובלי פועלים מספר שחקנים רציניים בתחום הענן לשחקנים עסקיים, אך הוא נשלט בידי אמזון ומיקרוסופט. גוגל עובדת היטב עם לקוחות פרטיים אך נותרה מאחור בשוק הענן לחברות. נראה כי בגוגל מקווים שרכישת וויז תאפשר לה להציע ללקוחות הענן חבילה שמשלבת בין שירות מתקדם לאחד המוצרים הפופולריים ביותר בתחומו.
יתכן שבגוגל מסתכלים על העבר ורואים רכישות כמו זו של CloudEndure, חברה ישראלית שעוסקת גם באבטחת ענן ונרכשה בידי אמזון ב-2019 תמורת כ-200 מיליון דולר. לפי דיווחים, גוגל ביקשה בעצמה לרכוש את CloudEndure אך הפסידה להצעה טובה יותר שהגישה ענקית הקמעונאות המקוונת. כיום מעריכים חלק מהמשקיעים שהרכישה היתה אחת המשתלמות ביותר שביצעה אמזון, שכן הטכנולוגיה שפיתחה החברה הישראלית עומדת בבסיס כמה מהשירותים הנמכרים ביותר של חטיבת הענן AWS של אמזון.
אבל גוגל קונים לא רק מוצר אלא גם הייפ וטאלנט. וויז היא אמנם בת ארבע שנים בלבד אבל שמה הולך לפניה. היא זכתה מזמן לתואר יוניקורן הסייבר המהיר בעולם, הודות לזריזות שבה הגיעה לשווי של מיליארד דולרים, וממשיכה לצמוח בקצב מעורר השתאות. רק לפני חודשיים הודיעה וויז שגייסה עוד מיליארד דולרים לפי שווי של 12 מיליארד דולר, במסגרת מה שהיה לגיוס ההון הגדול ביותר בתולדות ההייטק הישראלי. במקביל גם דיווחה החברה על ייצור 350 מיליון דולר בהכנסות חוזרת (ARR).
מבחינה זו, הרכישה של חברת שוברת שיאים כמו וויז משדרת שגוגל מכוונת לסגור את הפער הענק שפתחה מול אמזון ומיקרוסופט. מדובר ב-23 מיליארד דולר שמספקים הצהרת כוונות גם ללקוחות הענן - וגם למתחרים.
בכל הקשור לטאלנט, גוגל מקבל ברכישה את ארבעת המייסדים של וויז: רועי רזניק, עמי לוטבק, ינון קוסטיקה ורפפורט. החבורה כבר התנסתה בקליטה מוצלחת של חברת הסייבר אדאלום שייסדו, ושנמכרה למיקרוסופט ב-2015 תמורת כ-320 מיליון דולר. רפפורט התקדם בענקית מרדמונד ואף התמנה למנהל מרכז הפיתוח שלה בישראל.
הצוות המיומן של וויז עשוי לשמש כמרכז הפיתוח של גוגל לתחום הסייבר בענן - תשתית ששווה הרבה מאד כסף לענקית כמו גוגל, בטח כשהיא בפיגור קשה כל כך בתחום הענן ורוצה להפוך למתחרה אמיתית בשוק.
ענן של תקווה להייטק המקומי
עבור ההייטק הישראלי המשמעות של רכישה גדולה בידי ענקית בין-לאומית היא קודם כל הזרמה של כסף, ידע ותשתיות לתעשייה המקומית. אף שוויז רשומה בארה"ב, היא צפויה להמשיך ולהפעיל את מרכז הפיתוח שלה בישראל. חברות ישראליות רבות שנרכשו והפכו למרכזי פיתוח בין-לאומיים תרמו לתעשייה המקומית והשפיעו גם על תאגידי הענק שרכשו אותן. כך למשל רכישת מלאנוקס של אייל ולדמן בידי אנבידיה, שהובילה להקמת שלושה מרכזי פיתוח גדולים של ענקית השבבים האמריקאית בארץ - מה שהכניס בדיעבד כסף רב לקופת מדינת ישראל.
בשלב זה, כשהעסקה עדיין בשלבי משא ומתקדמים ועוד לא נחתמה, קשה להעריך כיצד היא באמת תשפיע על הענף המקומי. סימני שאלה קיימים סביב האופן שבו תשלם גוגל - כמה במזומן, כמה במניות, מה ילך לכיסי המייסדים ומה לוויז עצמה - שאלות שהתשובות עליהן יעצבו את הסכומים שיתגלגלו לבסוף להכנסות ממיסים.
מה שברור הוא שאם העסקה אכן תצע לפועל היא צפויה לספק זריקת עידוד לתעשייה שעדיין נחשבת לקטר של המשק, אבל נמצאת כבר רבעון תשיעי במשבר מתמשך. המשבר אמנם החל כחלק ממשבר כללי של ענף ההייטק העולמי, אך המשיך תחת השפעות המהפכה המשפטית והמלחמה שפרצה בחודש אוקטובר.
חוסר היציבות במשק הכניס הרבה מאד בלבול לענף. עסקת ענק כמו מכירת וויז עשויה להזכיר גם להייטק המקומי וגם לעולם שהחברות המקומיות עדיין פורצות דרך. משקיעים שחיכו לאיתותי יציבות בישראל עשויים לשוב ולחפש כאן את הדבר החם הבא.