הנתונים על השנה הקשה שעבר ההיי-טק הישראלי ב-2023 הולכים ונערמים, וכעת מצטרף אליהם גם דוח המיזוגים והרכישות של פירמת PwC. הדוח מצא כי חלה ירידה של כ-46% בהיקף העסקאות וירידה של כ-23% במספר העסקאות הכולל ביחס לאשתקד. בדוח נכללות עסקאות מיזוגים ורכישות שנסגרו השנה (דיווחו על Closing) בקשר עם חברות ישראליות כרוכשות או כנרכשות.
• כל הבעיות עם תקציב 2023 החדש | שאלות ותשובות
• באמצע המלחמה: הכנסת יוצאת במכרז ענק להקמת מוזיאון
• סמוטריץ' הפסיד בקרב - אבל יש לו עוד כמה כדורים בקנה
• התרגיל המתגבש לעקיפת המצור החות'י על נמלי ישראל
• על הכוונת של סמוטריץ': ההזמנות שלכם מהאינטרנט
סכום העסקאות הכולל לשנת 2023 הסתכם לכ-9.8 מיליארד דולר בלבד לעומת 18 מיליארד דולר בשנת 2022 – מהנמוכים בעשור האחרון ושני רק לסך העסקאות שנסגרו בשנת 2014 בסכום של 7.2 מיליארד דולר. מספר העסקאות הכולל הסתכם בשנת 2023 ל-110 עסקאות, לעומת שנת 2022 שכללה 142 עסקאות. לפי PwC, מדובר במספר עסקאות המהווה שיא שלילי בשנים האחרונות.
"שינויים בסביבה המאקרו-כלכלית העולמית שהחלו במחצית השנייה של שנת 2022 ואפיינו גם את שנת 2023 הובילו לחוסר וודאות גבוה בשוק העולמי והמקומי", מסבירה רו"ח ליאת אנזל אביאל, שותפה וראש תחום M&A Services ב-PwC Israel.
עם זאת, היא מציינת כי "ניכר כי מגמת הירידה של עסקאות רכישה ומיזוג בשוק הישראלי חזקה יותר ביחס לעולם. אנו מייחסים את ההאטה המשמעותית בשוק העסקאות של רכישה ומיזוג בישראל במידה רבה לאי הוודאות הפוליטית והחברתית אשר שררו בישראל במהלך שנת 2023 סביב הרפורמה המשפטית והמחאה הנרחבת. ניכר כי משקיעים זרים חששו לבצע רכישות בישראל בתקופה זו ונראה כי נמנעו מלהשקיע ולבצע עסקים בשוק המקומי.
"המשבר, שהחל עוד במהלך שנת 2022, העמיק במהלך החציון הראשון של 2023 ובמחצית השנייה של השנה ניכרים סימני התאוששות ויציאה מהמשבר בארצות הברית ובאירופה. לעומת זאת, ענף ההייטק הישראלי עדיין לא מראה סימני התאוששות, ככל הנראה, שוב בהשפעת האירועים הפוליטיים.
לדברי אנזל אביאל, המגמה השלילית בשוק המקומי צפויה להימשך: "באופן כללי אנו רואים פער שהולך ונפער בין ישראל והעולם בנוגע למגמות וקצב ההתאוששות בשווקים, נתון המעורר דאגה", לדבריה. "בטווח הקצר, על רקע ההסלמה הביטחונית, אנו צופים שהשוק המקומי ימשיך להציג חולשה ביחס למגמות העולמיות. קשה לצפות את תגובת השוק בעתיד הרחוק יותר והדבר תלוי בין היתר בהתפתחות המצב הביטחוני והפוליטי בישראל".
צניחה בשווי העסקה הממוצעת
שווי העסקה הממוצע ב-2023 צנח ל-131 מיליון דולר, נתון המשקף ירידה של 35% לעומת שווי העסקה הממוצע בשנת 2022 שעמד על 202 מיליון דולר. כמו כן, חלה ירידה במספר המגה עסקאות בשווי של יותר ממיליארד דולר. ב-PwC מעריכים כי שווי העסקה הממוצע הנמוך והירידה בהיקף עסקאות הענק מושפעים משאיפה של משקיעים לבצע עסקאות עם רמות סיכון נמוכות יותר וכן מירידת השוויים ביחס לשנים 2021-2022.
לפי הפירמה, השווי הממוצע לעסקה ב-2023 הינו מהנמוכים בעשור האחרון, על אף ההשפעה של עסקת אימפרבה שנרכשה השנה ב-3.6 מיליארד דולר. הירידה בהיקף ובכמות העסקאות ניכרת עוד לפני ההסלמה הביטחונית באוקטובר.
השקעות זרים בישראל, נתח אשר מהווה באופן עקבי את עיקר ההשקעות בשוק המקומי, הצטמצם ב-2023 לכ-6.7 מיליארד דולר בלבד, נתון המהווה ירידה של 41% ביחס לשנת 2022 ומהנמוכים בעשור האחרון. ב-PwC אומרים כי ניתן ליחס ירידה זו במידה רבה לחשש המשקיעים הזרים בנוגע למהלכים הפוליטיים והחברתיים שהתרחשו בישראל בשנה האחרונה וגם להשפעת המלחמה.
המשקיעים מחכים לירידת מחירים
"בשוק עדיין נמצא כסף רב, הן בקרב חברות ישראליות וזרות והן בקרב גופים פיננסיים אשר ממתינים להזדמנויות אטרקטיביות ולהמשך ירידת השוויים", אומרת אנזל אביאל. "הזדמנויות עשויות לבוא לידי ביטוי בעיקר סביב חוסר ברירה של חברות אשר נקלעו למחסור במזומן או שחוו קושי בפעילות העסקית".
"עוד יודגש כי מרבית העסקאות שהגיעו לסף ה-closing נסגרו למרות המלחמה. יחד עם זאת, מגעים ראשוניים לכניסה לעסקאות בימים אלה מתקיימים בקצב מואט, מה שישפיע על היקף סגירת העסקאות ברבעון הראשון והשני בשנה הבאה.
"אנו מאמינים כי בהסתכלות רחבה יותר וארוכת טווח, שוק העסקאות של רכישה ומיזוג המקומי יתאושש, בעיקר בתמיכה של חברות הייטק וחברות מחקר ופיתוח, אשר לא נפגעו בהיבטים של טכנולוגיה, פיתוח ויזמות. למרות ההשפעות השליליות שצוינו, הביקוש והצורך בטכנולוגיה וחדשנות לא נפגעו ואף גוברים עם הזמן לנוכח האתגרים הגלובליים, בין היתר בתחומי הבינה מלאכותית, סייבר, אנרגיה, רפואה, פינטק ועוד".