מאז הישמע הצבע האדום בבוקר 7 באוקטובר המציאות שלנו השתנתה ללא הכר. זוהי אחת מהשעות הקשות שידעה מדינה ישראל. נשים, ילדים, תינוקות וזקנים נשחטו בדם קר, משפחות שלמות הושמדו, יש מספר עצום שעדיין לא ברור סופית של חטופים, מפעל התיישבות מפואר בן מעל 70 שנה נמחק וכושר ההרתעה החיוני של מדינת ישראל נכתש.
במשך 11 ימים, בתוך המציאות הכאוטית, אזרחי מדינת ישראל מגלים אחדות ואחריות ובאמצעות יוזמות אזרחיות ממלאים את החלל שנפער ותעשיית ההיי-טק מגויסת למלחמה בכל החזיתות. רק כך ננצח וכך נוכל לצמוח מתוך המשבר העצום בו כמעט אין אדם ללא מכר, בן משפחה, חבר או קולגה שנפגע מפעולת הטרור.
זה עוד לא הזמן לביקורת ואנחנו רוצים להתמקד במאמצים למציאת פתרונות. יש בהחלט מקום ליוזמות פרטיות ואזרחיות והן מבורכות ומחממות את הלב, אך איננו יכולים להחליף את מה שעל הממשלה לעשות. מדובר על הממשלה הגדולה בתולדות ישראל ונדרשת כאן פעילות משמעותית ונמרצת. המשרדים והעומדים בראשם צריכים להתעשת במענה ולא לחשוש או לברוח מהתמודדות מול התסכולים של האזרחים. לזעקתן של המשפחות בין אם מדובר על משפחות הנרצחים, הנספים או החטופים, יש כתובת מעבר לאזרחים וצה"ל, וזו הממשלה.
ההיי-טק והתעשייה התגייסו למאמץ
חזרתי מחו"ל יום לאחר שהחלה המלחמה וראיתי בשדות התעופת מראות מרגשים של צעירים, בהם חלק גדול של עובדי היי-טק, שהפכו עולמות כדי להצליח לעלות על טיסה לישראל רק בכדי להצטרף ללחימה ולסייע למאמץ העצום. ההיענות היא אדירה וגם תעשיית ההיי-טק התגייסה בכל החזיתות. מפעלי ההיי-טק שחזרו לעבוד יממה לאחר פעולת הטרור, בתעשיות הבטחוניות שהגבירו משמרות על מנת לעמוד בכל צורכי הביטחון, תוך התאמה למציאות המשתנה בהתאם להתפתחויות, עם רוח התנדבות מדהימה, בהשתלבות בתמיכה וטיפול במשפחות המפונות, בעורף ובחיילים בחזית, הן בתרומות כספיות אבל בעיקר בהרתמות והתנדבות אישית של כל אחת ואחד מאיתנו.
הארגון הכספי, הלוגיסטי והטכנולוגי מעורר ההשתאות הזה, מופעל בארץ אבל לא פחות מכך במקומות רבים אחרים בהם מועסקים האנשים המופלאים הללו - ערים רבות בארה"ב ובאירופה. בכך הדבר אפשר גם את שמירה על שרשרת האספקה דרך המשכיות תפעולית וכל הנוגע לניהול המשק לשעת החירום.
חמישית מעובדי חברות ההיי-טק בממוצע גויסו למילואים בין אם בחזית, בעורף או בחו"ל ועל מנת לשמור על רציפות תפעולית יש לנו חברות שמגייסות כעת עובדים. חברות רבות ועובדיהן פותחות קמפיינים גיוס כספים לתמיכה בחיילים ובעורף, חוברות אחת לשנייה בפיתוח אפליקציות ייעודיות ועובדות מסביב לשעון בארץ ובעולם.
אנחנו חזקים וביחד ננצח. הסברה היא חלק בלתי נפרד ובעל חשיבות עליונה - נחשפתי להמוני הייטקיסטים אשר מניפים את דגלה של ישראל בגזרה הוירטואלית וגם ברחובות והמוסדות השונים בחו"ל. מבחינת כל אחת ואחד מהם זאת שליחות יומיומית ללא הרף. זאת לצד מטה ההסברה האזרחי שקם זמן קצר לאחר תחילת מלחמת חרבות ברזל באמצעות גופים פרטיים והתנדבותיים בשיתוף עשרות אלפי מתנדבים מהארץ והעולם. הכל במטרה להציף את הזוועות 24/7 לעולם ולהזמין את הציבור מישראל ואזרחים פרו ישראלים מרחבי העולם להשתתף במאמץ ההסברתי. בפעילות זו רבים משתמשים בפלטפורמות וכישוריהם הדיגיטליים על מנת לשדר לעולם את הזוועה ולהילחם בפייק ניוז.
החברות לא יודעות אילו צעדים יינקטו
בימים אלו איגוד ההיי-טק פועל ללא הרף להשגת פתרונות עבור החברות באיגוד מול הגופים הממשלתיים: מענה לחברות הביטחוניות, פרוצדורות במפעלים החיוניים, סיוע מול חברות התעופה, המכס, משרד הביטחון, טיפול במגוייסים ועוד, ובפתרונות עתידיים לחברות הצופות ירידה של עשרות אחוזים בהכנסות, זאת, כיוון שאינן יודעות אילו צעדים יינקטו. אנו רואים התייצבות חסרת תקדים של המשקיעים ברמה הגלובלית מאחורי החברות הישראליות, הענקת גב של חברות רב לאומיות עבור הצוותים שלהם בישראל וכמובן את כל התעשייה הישראלית המגויסת.
לצד ההתגייסות וההתנדבות חסרות התקדים, אני מפציר בממשלת ישראל לשנות תיעדוף תקציבי ולהיערך לשינויים והצעדים הכואבים אשר יידרשו תוך פעולה נחרצת בכל הקשור לתמיכה בתעשייה בעת הזו. תעשיית ההיי-טק היא מוטת ייצוא והיא זקוקה לממשלה שתסייע בניהול סיכוני סחר החוץ, בשמירה על החברות אל מול עלית פרמיות הביטוח, עלייה של מחירי השילוח ולא פחות גם בהחזרה של אנשים חיוניים לארץ. העיניים דומעות אל מול המראות הבלתי נתפסים אבל אנו נצא כשידינו העליונה אל מציאות כחול-לבן בהירה וממוקדת.
הכותב יו"ר איגוד ההיי-טק הישראלי בהתאחדות התעשיינים