העסקה המסתמנת במסגרתה גוגל תקנה את סטארט-אפ הסייבר הישראלי וויז (Wiz) תמורת 23 מיליארד דולר צפויה להיות הרכישה הגדולה ביותר של חברת הייטק ישראלית מאז ומעולם. לשם השוואה ריכזנו עבורכם את חמש הרכישות הגדולות ביותר של הענף עד כה.
• למה גוגל מוכנה לשלם כל כך הרבה על Wiz - ומה ישראל תרוויח מזה?
מובילאיי: 15 מיליארד דולר
נכון להיום העסקה הגדולה ביותר תולדות ההייטק הישראלי היא מכירתה של מובילאיי לאינטל האמריקאית בכ-15 מיליארד דולר ב-2017. מובילאיי הוקמה ב-1999 בידי פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם ופיתחה טכנולוגיית עזרה לנהג (ADAS) מבוססת חיישנים שמזהים סכנות בכביש ובאמצעות מעבד ייעודי שמותקן במכונית. החזון של החברה היה ועודנו פיתוח טכנולוגיה לרכב האוטונומי, שמשכה את אינטל לרכוש אותה. לאחר הרכישה, שעשוע התמנה לסגן נשיא בכיר באינטל ואבירם פרש מתפקידו כמנכ"ל החברה. ב-2022 הנפיקה אינטל את מובילאיי חזרה לבורסה לפי שווי מאכזב יחסית של 16.7 מיליארד דולר, וכיום היא נסחרת לפי שווי שוק של כ-21 מיליארד דולר.
מלאנוקס: 7 מיליארד דולר
רשימת האקזיטים הגדולים ממחישה עד כמה ישראל היא מעצמה בתחום השבבים, שרשם את אחד משיאיו ב-2019 עם מכירת מלאנוקס לענקית האמריקאית אנבידיה. רכישת מלאנוקס בכ-7 מיליארד דולר היא העסקה הגדולה ביותר שביצעה עד כה אנבידיה, כיום החברה בעלת שווי השוק הגדול בעולם. מלאנוקס התמחתה בתכנון מעבדים גרפיים ומוצרים שמאיצים את העברת המידע ברשתות מחשבים, ואנבידיה רכשה אותה כדי שתייצר את רכיבי התקשורת שיחברו בבינה מלאכותית בין כל אותם מחשבים. מאז הרכישה אנבידיה הגבירה את מעורבותה בארץ והקימה מספר מרכזי פיתוח בישראל.
איל וולדמן, מנכ"לה לשעבר של מלאנוקס שהוביל אותה לרכישה ואחד ממיסדיה, שכל את בתו דניאל ואת חתנו במסיבת הנובה והשנה היה לחתן פרס ישראל, לאחר שזה כמעט ונמנע ממנו בהוראת שר החינוך יואב קיש.
אנ.די.אס: 5 מיליארד דולר
האקזיט של חברת NDS היה בשעתו הגדול ביותר שידע ההייטק הישראלי, אך עם השנים הפך לסיפור חמוץ-מתוק. הגלגול הראשון של החברה החל עוד בשנות השמונים של המאה הקודמת, וערב מכירתה לסיסקו בשנת 2012 היא פיתחה מערכת הצפנה וניהול זכויות דיגיטלי (DRM) להגנה על שידורי טלוויזיה בפלטפורמות השונות, כמו כבלים. זמן קצר לאחר שסיסקו רכשה אותה ב-5 מיליארד דולר המייסדים עזבו ומספר העובדים צומצמם משמעותית, אך הרוכשת נהנתה מהמספר הרב של הפטנטים שרשמה NDS עם השנים. ב-2018 סיסקו מכרה את החברה הישראלית לקרן פרימרה תמורת כמיליארד דולרים, ושמה שונה לסינמדיה.
מרקורי: 4.5 מיליארד דולר
ערב מכירתה ל-HP כבר היתה מרקורי חברה ותיקה ומבוססת. החברה הישראלית שהוקמה ב-1989 והונפקה בנאסד"ק ב-1993 פיתחה מערכות מתוחכמות שבדקו את היעילות של תוכנות. ב-2006 הודיעה ענקית המחשוב האמריקאית HP על רכישת מרקורי תמורת 4.5 מיליארד דולר, והפכה אותה למרכז הפיתוח שלה בישראל.
גלילאו: 2.7 מיליארד דולר
מייסד גלילאו אביגדור וילנץ ככל הנראה מלך האקזיטים של ישראל. ב-1993 הוביל וילנץ את הקמת גלילאו טכנולוגיות, שפיתחה שבבים חדשניים, ובשנת 2000 היא נמכרה לחברת השבבים האמריקאית מארוול ב-2.7 מיליארד דולר. וילנץ, על פי דיווחים, הרוויח כחצי מיליארד דולר מאחזקתיו בתור מנכ"ל החברה.
מאז וילנץ משקיע בסטארט-אפים שבחלק מהמקרים הוא אף יוזם את הקמתם, בעיקר בתחום הסיליקון והשבבים, שרבים מהם נמכרו לחברות ענק. עם רשימת ההצלחות הבולטות נמנות אנאפורנה לאבס שנמכרה ב-2015 לאמזון, ליבה סמיקונדקטור שנמכרה ב-2016 לסיסקו והבאנה לאבס שנמכרה ב-2019 לאינטל. באוקטובר 2022 רשם וילנץ עוד אקזיט, לאחר שחברת בניאס לאבס שהוא נמנה עם מייסדיה, נמכרה ב-240 מיליון דולר ל-Alphawave IP הבריטית.