בפרק מתארחת ד"ר תהילה אלטשולר שוורץ מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. הפרק חוזר לשנת 1996, אז נחקק בארה"ב חוק תקשורת שכולל סעיף קטן שמצליח להשפיע על העולם עד היום. הסעיף הזה אומר שבעל פלטפורמה לא אחראי לתוכן שמתפרסם בה, כמו לדוגמה בעל עיתון.

היום הרשתות החברתיות הן כבר לא המקום שבו מעלים תמונות מהחופשה האחרונה שלנו, אלא המקום שבו אנו צורכים חדשות - מידע ללא בדיקת עובדות, ללא התחלה, אמצע או סוף. כמו כן, חלק גדול מצריכת המידע שלמו מתבצעת בתוך קבוצות סגורות בטלגרם ובוואטסאפ.

הפרק עוסק באופן שבו הרשתות החברתיות, שפועלות עד היום בחסות החוק הזה, פוגעות בדמוקרטיה. מלבד ההתמכרות והקיטוב, ברשת מתקיים אקוסיסטם שלם של תוכן לא חוקי ופוגעני, הפצת דיסאינפורמציה ועוד. החברות שעומדות מאחורי הרשתות החברתיות הללו הן מוטות רווח ויש להן פוטנציאל עסקי, והקושי להטיל עליהן רגולציה נובע בין היתר מהגודל שלהן. 

ד
ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר|צילום: באדיבות המכון הישראלי לדמוקרטיה

אפשר לומר שישנם מספר גורמים שיוצרים את הבעיה הגדולה שיוצרות הרשתות החברתיות עבור הדמוקרטיה - המודל העסקי והאלגוריתמיקה, אבל גם חוסר היכולת של הרשתות לאכוף את הכללים של עצמן. מדובר במעין מפעל שיצא משליטה, מכיוון שלפייסבוק, אינסטגרם ושאר הרשתות יש קוד אתי, כללי קהילה ותנאי שימוש שמפורט בהם מה מותר ומה אסור - אבל הן לא מצליחות לעמוד בו. סביב המלחמה יש הפרה חריפה של הכללים, ואף היענות חלקית בלבד לבקשות מצד פרקליטות המדינה להסיר תוכן פוגעני. לעיתים גם לוקח לרשתות החברתיות זמן רב לענות לבקשות, זמן שיכול להגיע גם ל-12 ימים, נצח במובני אינטרנט. 

_OBJ

המלחמה הנוכחית סימנה עליית מדרגה בכל מה שקשור למרחב הדיגיטלי. להבדיל ממלחמות קודמות, מתקיימת מלחמה במרחב פרטי של חברות שבעליהן הופכות לשחקנים משמעותיים בסדר עולמי, ממש כמו מדינות. כשאילון מאסק לדוגמה מחליט מה יהיה בטוויטר או לא, הוא בעצם הופך לחלק מהמלחמה. מידת האחריות של הרשתות החברתיות למעשה זהה לזו שיש למדינות, והעוצמה שיש לחברות הללו היא לא רק כלכלית, אלא גם במובן הריבוני.

לצד הבעיה הלאומית, הרשתות החברתיות יוצרות התמכרות גדולה, בעיקר בקרב צעירים. לא רק מדובר רק בילדים, אלא גם בציבור ההורים שמבין זאת ושואל איפה חגורת הבטיחות והקסדה. הבעיה היא לא רק מה יקרה לדמוקרטיה, אלא גם מה יקרה לבריאות הציבור, ממש כמו במלחמה בסיגריות ובסוכר. לכן יש מי שקורא לשים ברשתות החברתיות אזהרה, בדוגמה למה שקיים על חפיסות הסיגריות. הכוונה היא לא רק ל"מדבקה", אלא ליצירת דיון בנושא. 

נשאלת השאלה מדוע לא לבטל את אותו סעיף של החוק שמסיר אחריות מהרשתות החברתיות - אך הדבר ניצב במרכז ויכוח בין המפלגה הדמוקרטית לרפובליקאים.

לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 183 - המעצמה באדום: כך הפכה יוטיוב למונופול שעומד במרכז חקירה