בני הנוער שלנו - וההרגלים שלהם (צילום: AP)
בני הנוער שלנו - והרגלי התקשורת שלהם|צילום: AP

27% מבני הנוער בגילי 15-17 חושבים שהשפעת הטלוויזיה עליהם היא בין רעה לרעה מאוד, 24% דיווחו כי שמעו על ילדים שפעלו לרעה, בין היתר באלימות, בעקבות שידורי הטלוויזיה, ו-41% צפו בתכניות בעלות אופי מיני - כך עולה מסקר שמנכ"ל הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, מנשה סמירה, הציג היום בכנס תקשורת שקיימה הרשות באשדוד.

הסקר שנערך על ידי מכון "מדגם" לבקשת הרשות השנייה בחן את עמדות הנוער ביחס לשידורי הטלוויזיה בישראל. הסקר בחן את הרגלי צריכת התוכן הטלוויזיוני של בני הנוער, הערכתם לגבי השפעת הטלוויזיה על בני גילם, מעורבות הוריהם בצריכת המדיה שלהם, חשיפתם לתכנים הנחשבים כפוגעניים ועוד.

הסקר מעלה כי למרות הדיווחים ההולכים וגוברים בשנים האחרונות על הסכנות בטלוויזיה ובמיוחד באינטרנט, נותרו תחומים אלה פרוצים למדי מבחינת הנוער. כך לדוגמה, 78% מבני הנוער דיווחו כי הוריהם לא מגבילים בכלל את הצפייה שלהם בטלוויזיה. שיעור דומה השיבו כך גם לגבי המדיה הנחשבת לבעייתית יותר - האינטרנט. יחד עם זאת, 55% מבני הנוער אמרו כי הוריהם צופים עמם לעיתים קרובות בטלוויזיה. באינטרנט מאידך המצב שונה - 61% סיפרו כי הוריהם לעולם אינם גולשים עמם.

עוד עולה מהסקר כי בדרך כלל, ההורים יודעים במה הילדים צופים. כ-26% אמרו שהוריהם תמיד יודעים במה הם צופים וכ-42% אמרו שלעיתים קרובות הוריהם יודעים. נתון מטריד שעולה מהסקר הוא ש-42% מבני הנוער ציינו כי הוריהם אף פעם לא משוחחים איתם על מה שרואים בטלוויזיה. 39% השיבו שמשוחחים לעיתים רחוקות.

הטלוויזיה נועדה לבידור, ל"אח הגדול" השפעה רעה

72% מבני הנוער הנשאלים סבורים שהתפקיד העיקרי של הטלוויזיה הוא בידור. 33% מהנשאלים חושבים כי אחד התפקידים של הטלוויזיה הוא להעביר מסרים חינוכיים. כ-18% אמרו כי תפקידה של הטלוויזיה היא להציג את המשותף לישראלים.

בני הנוער סבורים שהטלוויזיה משפיעה מאוד על הרגליהם. כך לדוגמה, 33% חושבים שהטלוויזיה משפיעה מאד על התנהגותם ו-43% חושבים שהיא "די משפיעה". 74% מהנשאלים סבורים שתכניות טלוויזיה משפיעות על עמדות ותפיסות ביחס לחברה.

4% מבני הנוער ציינו את "מה אתם הייתם עושים" כתכנית שהשפיעה לטובה על החברה, ו-12% ציינו את "האח הגדול" כתכנית שמשפיעה לרעה על בני נוער. 8% ציינו באותה קטגוריה את "הבורר". כרבע מהילדים דיווחו ששמעו על ילדים שעשו דברים רעים בעקבות הטלוויזיה. חלק סרבו לפרט מה הדברים, אחרים ציינו אלימות, חיקוי דמויות ועוד.

66%: תכניות אלימות יגבירו את האלימות בקרב בני נוער

12% מבני הנוער שענו על הסקר טענו כי לא ראו בכלל תוכניות שבהם הוצגו תכנים בעלי אופן מיני. 41% טענו כי הם ראו הרבה תוכניות עם מין או דיבור גס. לגבי תכניות הכוללות קללות והתנהגות שלילית - 40% ציינו שראו הרבה, 37% כתבו שראו מעט ורק 13% אמרו שבכלל לא ראו. קרוב ל-66% הסכימו כי לתכניות בטלוויזיה יש השפעה על צורת ההתנהגות, הלבוש או הדיבור של בני נוער. קרוב ל-66% הסכימו כי תוכניות בעלות אופי אלים עלולות להגביר את האלימות בקרב בני נוער.

לבסוף, על פי ממצאי הסקר עולה כי קיימים הבדלים מהותיים בין הרגלי הצפייה של מבוגרים לבין הרגלי הצפייה של בני הנוער. כך, עולה כי בעוד ש-87% מהמבוגרים צופים בתוכניות טלוויזיה בזמן שהן משודרות, רק 66% מבני הנוער פועלים באותו האופן - השאר עושים שימוש בצפייה נדחית. 11% מבני הנוער ציינו את ה-VOD כשימוש העיקרי ו 11% נוספים ציינו כי הם צופים בהקלטות של ממיר מקליט. זאת לעומת כ- 4% בלבד בקרב המבוגרים בחלוקה של 1% וכ-3% בהתאמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק