בואינג 787, ארכיון (צילום: רויטרס)
נשאר על הקרקע. 787, ארכיון|צילום: רויטרס

המבוכה בעולם התעופה האזרחים נמשכת: מטוס הנוסעים המתקדם בעולם שהושק רק לפני 14 חודשים עדיין מקורקע בשל בעיות בטיחות. חודש לאחר שמנהל התעופה הפדרלי של ארה"ב הורה להשבית את כל המטוסים מפעילות, הסיבה לתקלות הרבות בו עדיין לא ידועה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בחודש שעבר סבל מטוס הבואינג 787, המכונה "דרימליינר" - מטוס החלומות, משורה של תקלות מביכות שלא אמורות להתרחש במטוס חדש, בוודאי שלא במטוס הדגל של יצרנית המטוסים הגדולה והמובילה בעולם. החקירה המתמשכת, שכללה שתי טיסות ניסוי, לא הניבה תוצאות חד משמעיות. לפני ה-787, הפעם האחרונה שקורקעו כל המטוסים מדגם מסוים הייתה ב-1979, לפני 34 שנים.

החשודות המיידיות בתקלות היו סוללות הליתיום שמהוות חלק ממערכות החשמל של המטוס, סוללות שהתלקחו במהלך אחת הטיסות של המטוס, בדרכו מבוסטון ליפן. ה-NTSB, הרשות האמריקנית לבטיחות בתעופה, איששה את ההשערה וקבעה שאכן קצר חשמלי באחת הסוללות הייתה הסיבה להתלקחות על המטוס, אך המטוס סבל מתקלות אחרות כמו סדקים בחלונות ודליפות דלק ושמן בהן אי אפשר להאשים את הסוללות.

המתחרים הודיעו: לא נשתמש בסוללות ליתיום

ארגון התעופה של האו"ם הודיע בשבוע שעבר כי סוללות מהדגם הזה אסורות להטסה, מהלך אבסורדי שכן הן נועדו להוות חלק ממטוס נוסעים, והן מהוות גם חלק בכמה ממוצרי החשמל הנפוצים בעולם, כולל מחשבים ניידים. חברת בואינג מתעקשת כי הסוללות בטוחות, והיא תמשיך לצייד את המטוסים בהן אלא אם הרשויות יורו לה אחרת.

המתחרה העיקרית של בואינג, יצרנית המטוסים האירופית אירבאס, הודיעה השבוע כי במטוס המתחרה שהיא מתכננת בימים אלו מול הדרימליינר, ה-350A, לא יהיו סוללות ליתיום אלא סוללות רגילות, כמו במטוסי הנוסעים הקיימים שהיא מייצרת. בואינג לעומתה, נאלצה להפסיק את אספקת המטוסים ללקוחות ששילמו יותר מ-100 מיליון דולר לכל מטוס עד שהרשויות יאשרו לדרימליינר לטוס שוב.

הקרקוע המתמשך גורם לזעם בקרוב הלקוחות של המטוס, שהזמינו 890 מטוסים מדגם זה, ובמיוחד בקרב שמונה חברות התעופה שכבר מפעילות את 50 המטוסים הקיימים, שקרקועם גורם לשיבוש לוח הזמנים שלהן. חוסר הוודאות באשר למועד חזרתו של הדרימליינר לאוויר מעמידה בספק את ההצלחה המסחרית לה הוא זכה עד החודש שעבר. אם הקרקוע יימשך, ביטולי הזמנות למטוס מצד חברות התעופה הזועמות נראים ודאיים מתמיד.