מדענים בשווייץ פיתחו אבטיפוס של יד מלאכותית המכילה חיישנים שמחוברים למערכת העצבים ומחזירה לקטועי ידיים את התחושה שנעלמה עם אובדן היד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
החיישנים שמותקנים על היד מעבירים באמצעות אלגוריתם מיוחד את המידע שנקלט היישר אל המוח. "ליד יש מספר חיישנים שמחוברים לכל אחד מהגידים בכל אצבע", מסביר פרופ' סילבסטרו מיקרה, נאורולוג מהמכון השוויצרי EPFL וראש צוות המפתחים. "אנו יכולים להשתמש בסנסורים האלה כדי להבין את רמת הכוח שהמטופל מפעיל כשהוא אוחז בחפץ. הכוח משמש להעברת מידע מדויק למוח, זאת כדי לשקם את התחושה האמיתית של מערכת העצבים".
התותבת החדשנית נוסתה על גופו של דניס אבו סורנסן, שאיבד את החלק התחתון של ידו כשהחזיק חבילת זיקוקים שהתפוצצה. לראשונה מזה תשע שנים הוא הצליח לחוש עצמים שבהם נגע בידו. "בפעם הראשונה שהם הפעילו את היד החדשה, זה היה מדהים" שחזר. "פתאום הצלחתי להרגיש דברים שלא הצלחתי להרגיש במשך שנים רבות. הצלחתי להבחין בין עצמים קשים לרכים".
"הוכחנו שזה אפשרי"
פרופ' מיקרה סיפר כי הניסוי בידו של דניס נמשך כארבעה שבועות והסביר כי ביד הושתלו אלקטרודות שחוברו למערכת העצבים ההיקפית. "הוכחנו שזה אפשרי לשקם תחושה אמיתית של החולה, כשהוא שולט בידו", אמר.
דניס הביע שביעות רצון מהפיתוח החדש: "הילדים שלי קוראים לי איש הכבלים כי אני מחובר לכל כבלי המערכת".
ומה הלאה? פרופ' מיקרה אומר כי בשלב הבא החוקרים יוכלו להביא את ההישגים האלה ליישום לטווח ארוך שיחזיק לזמן רב. "כדי לאפשר למטופל להשתמש ביד למשך זמן בסביבתו הטבעית ולא בתנאי מעבדה, אנו מנסים למזער את הכלים והרכיבים האלקטרונים שיושתלו בגוף החולה. כשזה יקרה - זה יהיה ההישג", חתם.