אם רבים מכם חושבים שברגע שאתם רואים תמונה של חיה חמודה או תינוק מחייך, אתם ישר נהיים רגועים, עדינים ומלאי רוך - תחשבו שוב. מחקר חדש דווקא מצא שתגובה אגרסיבית לתמונות כאלה היא נורמלית לגמרי. כך למשל, אנשים שחשים צורך לצבוט בלחייו של תינוק משחק שראו בתמונה כאות חיבה - משחררים למעשה גם אגרסיות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כנראה שלא סתם נהוג להגיד "בא לי לאכול אותך", כשרואים משהו חמוד ומרגש - בין אם זה בן זוג או חיית המחמד. רבקה דייר, סטודנט לתואר שני בפסיכולוגיה באוניברסיטת ייל, שהציגה את המחקר שלה לכינוס השנתי של האגודה לאישיות ופסיכולוגיה חברתית, אמרה שהיא מאמינה שהתחושה מקבילה כמעט לאובדן שליטה.
לדבריה, היא ועמיתיה התחילו להתעניין ב"תוקפנות חמודה" לאחר שיחות על תמונות באינטרנט שלעתים "בא למעוך אותן" מרוב שהן חמודות. תגובה זו נראתה לה מוזרה לאחר מחשבות רבות, זאת לאור העובדה שכל המחקרים בתחום אמרו שתגובות בני האדם במצבים אלה הן של זהירות ועדינות ולא אגרסיביות.
"איזה כלבלב חמוד... לאכול אותו!"
כדי לבחון האם "תוקפנות חמודה" היא תופעה של ממש, דייר וחברתה ללימודים אוריאנה אראגון גייסו 109 משתתפים למחקר ראשוני בו הם הסתכלו בתמונות של חיות חמודות, מצחיקות או ניטרליות. בעלי חיים ניטרליים יכולים להיות למשל כלב גדול בארשת פנים רצינית, בעלי חיים מצחיקים יכולים להיות כאלה שהראש שלהם מבצבץ מתוך חלון מכונית ותמונה חמודה יכולה להיות של גור רך וצמרירי במיוחד.
החוקרים גילו שאנשים שצפו במצגת של תמונות חמודות הרגישו שהם "מאבדים שליטה", והגיבו בהערות כמו: "אני רוצה למעוך אותו מרוב שהוא חמוד" או השמיעו קולות אחרים בעלי פן אגרסיבי. התגובה הזו הופיעה יותר אצל משתתפים שצפו בתמונות של חיות חמודות, מאשר אלה שצפו בתמונות מצחיקות או ניטרליות.
במחקר נוסף שערכו השתיים אוששה השערתן, שם הצליחו להבחין מי הגיע עם יותר אגרסיות מלכתחילה, שהבחינו ממרחק בתמונות של החיות החמודות. החוקרות העלו כי ייתכן וצפייה בבעלי החיים החמודים מעוררים רצון של אנשים לטפל בהם, אבל זה רק מסתכל אותם כי הם לא באמת יכולים לטפל בהם - הם הרי בתוך תמונה - וזה, אולי, מעורר זעם אנושי קדום.