הגנה מפני קרינה רדיואקטיבית? יש דבר כזה. עד היום, בכל המקרים שבהם נחשפו בני אדם לקרינה המסוכנת ביותר שיש - הם שילמו בחייהם. כך קרה ל-28 הכבאים שנכנסו לכור הגרעיני בצ'רנוביל ב-1986, כיבו את השריפה שפרצה במקום והצילו מיליונים באירופה ממוות אכזרי. גם הכבאים שהוזעקו לכור הגרעיני בפוקושימה לפני 3 שנים אושפזו בבתי חולים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אלא שעכשיו, חברה ישראלית פיתחה מוצר ראשון מסוגו שיש באפשרותו להגן מפני הקרינה המסוכנת. "זה מוצר ראשון מסוגו שמגן מפני קרינה רדיואקטיבית מסוג גמא - הקרינה הכי מסוכנת שישנה ושהורגת אנשים באירועים גרעיניים", אמר ד"ר אורן מילשטיין, נשיא חברת "StemRad" האחראית לפיתוח המרעיש.

עיקרון הפעולה של הפיתוח הישראלי החדשני, שנראה כמו אפוד או חגור, הוא פשוט: הקרינה הגרעינית הורגת את מח העצם בכל הגוף כפי שקורה לחולים בלוקמיה (סרטן הדם). אלא ש-50 אחוזים ממח העצם מרוכז באזור המותניים - ומספיק לבלום את הקרינה שם כדי להגן על מספיק מח עצם שיציל חיים. העניין הוא שרק עופרת בולמת ביעילות קרינה גרעינית והיא, כידוע, מתכת כבדה.

"האפוד שפיתחנו שוקל 15 ק"ג. כבאים יוכלו לתפקד עם זה בלי בעיה", סיפר יו"ר החברה, רונן מלניק. "כל הרעיון הוא שבאמצעות האפוד אפשר גם להיות מוגנים מקרינה וגם לעשות את העבודה - להפעיל את הצינור, להפעיל את הציוד ולפנות פצועים".

אחד ממפתחי המוצר: הזוכה הישראלי בנובל

זוכה הנובל בין מפתחי המוצר. פרופ' לוויט (צילום: רויטרס)
זוכה הנובל בין מפתחי המוצר. פרופ' לוויט|צילום: רויטרס
מאחורי המוצר המהפכני עומד גם הפרופסור מיכאל לויט, אחד הישראלים שזכו בפרס נובל לכימיה בחודש שעבר. פרופ' לוויט נכנס לפרויקט יחד עם בנו, דניאל, מנכ"ל החברה ויזם היי-טק ישראלי שמקדם את מכירת המוצר - שרבים כבר מביעים בו התעניינות. "גם צבא גרמניה והוועדה לאנרגיה גרעינית הרוסית בתהליכי רכש, יש גם התעניינות רחבה ממפיצים בעולם שרוצים להפיץ את המוצר הלאה", סיפר.

"עד עכשיו קרינה היה משהו שאי אפשר לעמוד נגדו", סיפר לוויט האב וחבר הדירקטוריון בחברה. אלא שעכשיו - יש לכל אותם אנשים שייאלצו להתמודד מול קרינה מאיימת שכזו, פתרון הולם. מחירו של המוצר יעמוד על 7,000 דולרים והתכנית היא למכור אותו בעתיד גם לציבור הרחב.