ונוס ושמש (צילום: עיבוד תמונה, חדשות 2)
הזריחה הנדירה: כך זה עשוי להיראות|צילום: עיבוד תמונה, חדשות 2

בשנת 1639 ג'רמייה הורוקס וויליאם קרבטרי זיהו נקודה שחורה קטנה "מטיילת" לכמה שעות ממזרח למערב על פני השמש הבוהקת באנגליה. על פי הרישומים, הם הראשונים והיחידים שצפו בכך באותה שנה. מהידע הקיים, ברור כי הנקודה השחורה היא כוכב הלכת נגה, שכנתנו במערכת השמש, שמסלולה מתיישר עם כדור הארץ והשמש רק פעמיים ב-120 שנה. מאז, המעבר הנדיר התרחש רק 5 פעמים. הלילה זה יקרה שוב, וזו הזדמנות אחרונה לצפות בכך במאה ה-21.

כאן בחדשות 2 באינטרנט נעביר את המפגש הנדיר בשידור חי כל הלילה

האירוע הנדיר הזה מתרחש במחזוריות של 122, 8, 105, 8 שנים וחוזר חלילה. השנה נוכל בפעם האחרונה בזמננו לחזות בכך שוב, כי המעבר הבא יקרה רק בעוד 105 שנים, בשנת 2117, כך שכל מי שחי בכדור הארץ כיום סביר להניח שלא יצפה בכך פעם נוספת.

במאות ה- 18 וה-19, חקירת קצב המעבר של נוגה על פני השמש סיפקה מידע חדש לגבי גודלה של מערכת השמש והמרחקים בין הפלנטות בתוכה. תופעת מעבר כוכבי הלכת אל מול השמש שלהם היא זו המאפשרת לחוקרים כיום לאתר פלנטות בחלל. כאשר כוכב לכת חולף מול השמש שלו, ביחס למתבונן, הוא גורם להפחתה זעירה בעוצמת הקרינה המתקבלת ממנה.

הצפייה עם ציוד מתאים בלבד

בישראל אפשר יהיה לצפות בשלבים האחרונים של התהליך שיארך כמעט שבע שעות. הזריחה תחל בשעה 05:33 בבוקר, ומי שיתבונן בה בעזרת ציוד מתאים יראה את השמש עם נקודה שחורה קטנה ברבע השמאלי התחתון שלה. האירוע יסתיים כמה דקות לפני 8:00 בבוקר.

תוכלו להיות עדים לאירוע הנדיר במספר מקומות שיציעו צפייה מאורגנת על ידי אמצעים מיוחדים:

במצפה הכוכבים בגבעתיים, בו ייעשה שימוש בטלסקופ השמש הגדול בארץ. כמו כן, במצפה הכוכבים אורט תעופה וחלל במעלה אדומים יקבלו מבקרים סקרנים. כדאי ליצור קשר ולתאם מראש עם אחד מהשניים, במידה ותרצו להגיע.

נקודות תצפית מאובזרות, יתארגנו במספר מוקדים בארץ ויופעלו על ידי חובבים להוטים. נקודות אלה מוגדרות כ"תצפיות רחוב" ותוכלו להגיע לאחת מהארבע בגבעת שמואל, בירושלים, בבית קמה ובקורנית. את המידע המלא על תצפיות הרחוב בעמוד האינטרנט של האגודה הישראלית לאסטרונומיה, תמצאו כאן.

בשנת 2004, התצפיות ברחבי הארץ היו נרחבות יותר משום שהאירוע היה בצהריים. הפעם מכיוון שמדובר בשעתיים שלאחר הזריחה, ייתכן ותבחרו לצפות בו מבלי לצאת מהבית. באתרי האינטרנט של מצפה הכוכבים בגבעתיים ובמכון ויצמן יועבר שידור חי. כמו כן תוכלו למצוא את התיעוד המקוון באתר האינטרנט של נאס"א.

המעבר ייראה בשלמותו במזרח ובאוסטרליה: במצפה הכוכבים בסידני שבאוסטרליה מתכוננים לאירוע הדרמטי לאחר שבשנת 2004, הפעם האחרונה בה התרחש האירוע הנדיר, הגיעו לשם מאות צופים סקרנים לחזות בחליפתו של כוכב הלכת על ידי מתוך טלסקופים שהותאמו למשימה. גם השנה צפויים מיליונים ברחבי העולם לצפות בתופעה אסטרונומית של פעם בחיים.

שימו לב - אסור בהחלט לצפות בשמש בעיניים חשופות וגם לא בטלסקופים או משקפות שאינם ייעודיים לצפייה בשמש ויש להצטייד באמצעים מתאימים כדוגמת משקפי ליקוי. כמו כן מומלץ לעקוב אחרי הפרסומים של מצפי הכוכבים בישראל שיאפשרו לקהל צפייה בטוחה באירוע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק