כבר אי אפשר להתמחק מזה - הטלפון הסלולרי מגיע לכל כיס ולכל גיל - אפילו לילדים הקטנים שלנו. חברה אחת החליטה להתמקד בנתח השוק הזה והביאה לעולם את ה"פייר-פלי", הטלפון הנייד הראשון שמיוצר במיוחד לילדים קטנים, החל מגיל ארבע.

חברת "או 2" החלה לשווק את המכשיר באירלנד על מנת כדי לבדוק את ההיענות. אבל מעבר לסוגיה צרכנית, עלתה לאוויר מיד גם הסוגיה החברתית והוויכוח בשאלה: האם גם הילדים הקטנים צריכים להיות מחוברים לנייד?

"הלוואי שהילדים שלי לא היו צריכים להשתמש בטלפון הנייד, הלוואי שהילדים שלי לא ישתמשו בלפטופ - אבל הטכנולוגיה נעה בכזה קצב מהיר, שילדי בית הספר משתמשים בלפטופ מגיל חמש", אומרת פרנסס קריאן, מנהלת השיווק של ה'פייר-פלי'. "ההורים צריכים להיות בקשר עם הילדים. אני עובדת במשרה מלאה, וכך עוד הורים רבים שם בחוץ".

יצר השליטה

בחברה מאמינים שאם כבר נותנים לילדים מכשיר סלולרי - כדאי שהוא יתאים להם. "אנו צריכים להיות מסוגלים ללמד את הילדים שלנו שטכנולוגיה יכולה להיות חיובית, ולספק להם טכנולוגיה בה אנו, כהורים, יכולים לשלוט מבלי שהילדים ירגישו שהם תחת פיקוח ומעקב תמידי", אומרת קריאן.

ילדות משחקות (צילום: חדשות 2)
מתי מקבלים טלפון נייד ראשון?|צילום: חדשות 2

אירלנד לא נבחרה במקרה. כמות המשתמשים בטלפונים הניידים במדינה היא מהגבוהים באירופה. על פי ההערכות, כ-300 אלף ילדים מתחת לגיל 10 משתמשים בטלפונים ניידים במדינה.

כל הורה לילדים אלה שירצה לרכוש עבורם את המכשיר החדש ייפרד מ-50 יורו. בתמורה, יוכלו ההורים לדעת, בזמן שהזאטוט שלהם משוחח בנייד, עם מי ועל מה הוא מדבר. בנוסף יש למכשיר כפתור חיוג מהיר מיוחד ליצירת קשר עם אבא או אמא, והוא גם מספיק קטן כדי להתאים ליד של ילד.

תחרות עם המורים

המכשיר החדש מטריד לא רק את ההורים, אלא גם את מנהלי בית הספר. "אנו מנסים לגרום לילדים להתרכז בכיתה, והם (הטלפונים הניידים) עלולים להיות חלק מאותם גאדג'טים שמסיחים את דעתם מההקשבה למורה", אומרת מרים מולקרין, מנהלת בית ספר בדבלין. "המורים מתחרים עם הטכנולוגיה כל הזמן כדי לזכות בתשומת לבם של הילדים".

טלפון נייד פיירפלי לילדים בני ארבע (צילום: חדשות 2)
ההמצאה החדשה|צילום: חדשות 2

זו לא רק בעיה מוסרית או התנהגותית - איש עדיין לא בטוח אילו השפעות יש לקרינה שהטלפון הנייד פולט, והאם היא מזיקה לנו ולילדים הרכים. ג'ון מקאולי, ראש מינהל התקנים באירלנד, מסביר את הבעיותיות דווקא בנוגע לילדים הקטנים: "הילדים עדיין מתפתחים - יש להם ראש קטן יותר וגולגולת דקה יותר, לכן הם עלולים להיות חשופים יותר להשפעת הקרינה מהטלפון הנייד", הוא אומר.

משווקת הטלפונים בטוחה שאין שום סיכון - להיפך, הטלפון עוזר לה, כאם, להיות רגועה יותר. "יש לי צורך להישאר בקשר עם בנותיי", היא מסבירה. ואולי מכשירי הטלפון האלה יסייעו בתהליך הגמילה ממוצץ ומיניקה - הרי אי אפשר לדבר בפה מלא.