"נקודת חן" על השמש: אם לא השכמתם קום היום, כנראה שפספסתם אירוע אסטרונומי של פעם בחיים - המעבר הנדיר של כוכב נגה על פני השמש. את המחזה העברנו הלילה ולפנות בוקר בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט, מטלסקופים ברחבי העולם.

הפעם הבאה שבו יחלוף כוכב נגה על פני השמש תתרחש רק בשנת 2117. המעבר כולו ארך שבע שעות, ובישראל ניתן היה לצפות בו החל מהשעה 05:33 לפנות ועד 07:56 בבוקר. 

המרחק הנכון בגודל הנכון (צילום: AP)
גם בהודו צפו באירוע הנדיר|צילום: AP

"מדובר בהזדמנות אחרונה בהחלט, כיוון שהפעם הבאה תרחש רק עוד 105 שנים", אמר יגאל פתאל, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה לחדשות 2 באינטרנט. "עם זאת, אלה שמתקשים לקום מוקדם או שיתקלו בקשיים לצפות באירוע בגלל עננות שצפויה מחר, יוכל להמתין ארבע שנים למעבר של כוכב חמה על פני השמש".

נקודה
נקודה "מטיילת" על השמש|צילום: רויטרס

המעבר תועד חמש פעמים בלבד

המעבר נראה בשלמותו במזרח ובאוסטרליה: במצפה הכוכבים בסידני שבאוסטרליה התכוננו לאירוע הדרמטי לאחר שבשנת 2004, הפעם האחרונה בה התרחש אירוע דומה, הגיעו מאות צופים סקרנים וחזו במעבר של כוכב הלכת על ידי מתוך טלסקופים שהותאמו למשימה. השנה צפו מיליונים ברחבי העולם בתופעה אסטרונומית של פעם בחיים.

בשנת 1639 זיהו ויליאם קרבטרי וג'רמייה הורוקס נקודה שחורה קטנה "מטיילת" לכמה שעות ממזרח למערב על פני השמש הבוהקת באנגליה. על פי הרישומים, הם הראשונים והיחידים שצפו בכך באותה שנה. מהידע הקיים, ברור כי הנקודה השחורה היא כוכב הלכת נגה, שכנתנו במערכת השמש, שמסלולה מתיישר עם כדור הארץ והשמש רק פעמיים ב- 120 שנה. מאז, המעבר הנדיר התרחש רק 5 פעמים.

הפעם הבאה: עוד 105 שנים (צילום: רויטרס)
הפעם הבאה: עוד 105 שנים|צילום: רויטרס

האירוע הנדיר הזה מתרחש במחזוריות של 122, 8, 105, 8 שנים וחוזר חלילה, כשהמעבר הבא יקרה כאמור רק בשנת 2117. חקירת קצב המעבר של נוגה על פני השמש במאות ה- 18 וה-19 סיפקה מידע חדש לגבי גודלה של מערכת השמש והמרחקים בין הפלנטות בתוכה. תופעת מעבר כוכבי הלכת אל מול השמש שלהם היא זו המאפשרת לחוקרים כיום לאתר פלנטות בחלל. כאשר כוכב לכת חולף מול השמש שלו, ביחס למתבונן, הוא גורם להפחתה זעירה בעוצמת הקרינה המתקבלת ממנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק