מה לא נאמר על המוח היהודי: שתמיד הוא שואף להרוויח יותר, ששיטות הלימוד שלו שונות ממוחות אחרים, אבל בעיקר מדובר במתכון מנצח לסיפורי הצלחה חובקי עולם.

בסוף שנות ה-50 פיתחו המהנדס הישראלי שמחה בלאס ובנו ישעיהו את שיטת ההשקיה החסכונית בה משתמשים בכל העולם, הטפטפת. בסיס ההמצאה הישראלית היה השקיה בטפטוף באמצעות הזרמת מים בצינורות פלסטיים, ושחרורם בזרמים קטנים ליד הצמח. הטפטפת יצרה מהפכה עולמית בשיטות ההשקיה והדישון בחקלאות, והובילה לחיסכון במים ולהגדלת היבולים.

אבל גם במישור הצבאי ישראל נחשבת לחלוצה של ממש - עם פיתוחם של נשק העוזי וטילי "החץ", בין השאר. בסוף שנות ה-40 של המאה שעברה, עוזיאל גל החל לפתח את העוזי שהוצג בשנת 1955 לראשונה לציבור. בזכות הילת הגבורה שרכש לעצמו בשירות צה"ל והמוניטין שלו כנשק אמין ועמיד, שווק העוזי לעשרות יחידות צבא ומשטרה ברחבי העולם, בלמעלה מ-20 מדינות. מערכת טילי החץ תוכננה להילחם בטילים בליסטיים, ותחילתו של הפרויקט היה כבר בשנת 1985. אחרי הניסוי הראשון בשנות ה-90 - השאר כבר היסטוריה.

בשנת 1986 עמלו יאיר דר ושמעון יהב מקיבוץ הגושרים, על פיתוח מסיר שיער ייחודי וראשון מסוגו, אשר בהמשך הפך לאחד המכשירים המבוקשים ביותר בביתה של כל אישה בעולם. ה"אפיליידי", שנקרא בתחילה "סופט אנד איזי", תפס תאוצה ומהר מאוד החלו חברות רבות ברחבי הגלובוס לצאת עם מוצרים מתחרים.

גם בהייטק אנחנו על המפה

אבל מי מכם ידע שאפילו עגבניית השרי הוא פיתוח ישראלי? הירק האדום והעסיסי, פותח בשנת 1993 בכמה מכוני מחקר בארץ, במחקר שהובילו פרופ' נחום קידר ופרופ' חיים רבינוביץ מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ברחובות. במקור, תכליתה של העגבניה היה להוות חטיף בריא שאותו ננשנש מול הטלוויזיה - ואף בתחילה שמה היה "עגבניית טלוויזיה". אולם בסוף מה שהכריע היה הדמיון לדובדבן - ומכאן היא מוכרת לנו כעגבניית שרי.

חזקים בחקלאות - עגבניות טלוויזיה|צילום: רויטרס

מה שנראה לנו טרוויאלי כל כך היום, בחיבור למחשב ובהתחברות לשיחה עם חברנו - לא נראה כך לפני 13 שנים. עד שבאה חברת "מיראביליס" ופיתחה ב-1996 את תוכנת ה-ICQ. עד מהרה נמכר הפטנט לחברת AOL בעסקת שיא של 407 מיליון דולרים. מיראביליס הפכה לחברת ההייטק הישראלית הראשונה שמדברת בסכומים שכאלה. היום, אגב, משתמשים בתוכנה למעלה מ-41 מיליון גולשים ברחבי העולם.

וגם ה"דיסק און-קי" הוא תוצר פרי מחשבתו של המוח הישראלי. בשנת 2000 הוא פותח על ידי החברה הישראלית "אם-סיסטמס", ושש שנים לאחר מכן נקנתה על ידי חברת "סנדיסק" תמורת 1.5 מיליארד דולר. האביזר הפך שימושי ופופולארי בכל העולם, עד כדי הפיכתו למוצר אופנתי המגיע בשלל עיצובים. דב מורן, האיש שמאחורי הרעיון, ממשיך לחדש, ובימים אלו הוא שוקד על שיווק ה"מודו", הטלפון הסלולרי-מודולרי.

המצאות ישראליות נוספות הכובשות: התא הקולי (שפותח בשנת 1982) ואפילו קרב המגע ובית השימוש האקולוגי לחתולים.

מבמבה ועד עוזי: המצאות כחול-לבן