בריאות דיגיטלית היא כבר לא משהו מהעתיד, פיתוחים רפואיים חדשים יאפשרו לאבחן מחלות ולרפא אותן בצורה מהירה יותר. מהאפשרות לבצע בדיקות פשוטות בבית , דרך אפליקציה שתזכיר לנו לקחת כדורים בזמן ועד אבחון מדוייק יותר של מחלת הסרטן. אלו המפתחים הישראלים שמשנים את עולם הבריאות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לכולם כבר יצא לעשות בדיקת שתן. הבדיקה הרפואית השנייה הכי פופולרית בעולם שבגללה קמים בבוקר, עומדים בפקקים בדרך לקופת החולים, שם ממתינים בתור רק בשביל לתת דגימה. כבר עשרות שנים שזה נערך באותה הצורה, אבל כעת יש דרך חדשה.
חברת "הלת'י איי או" מתל אביב - כבר פועלת בשנה האחרונה בבריטניה בהולנד ובישראל. מאפשרת לרבבות משתמשים לעשות את הכל מבלי לצאת מהבית. יהונתן אדירי היה היועץ הטכנולוגי של נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס. אחרי שעזב את הסטראטאפ הקודם - חיפש את הדבר הבא.
בארץ, קופות החולים מכבי ומאוחדת, כבר אימצו את המוצר של חברתו של אדירי, ונשים בהריון מבצעות את הבדיקה מהבית והתוצאות נשלחות ישירות לרופא המטפל. במקביל, בחברה מתל אביב עובדים כבר על אפליקציה נוספת - ניסוי קליני עם הרופאים והאחיות בבית החולים תל השומר - צילום ומדידה של פצעי לחץ.
עד לפני כשנתיים אבי ויידמן, שירת כקצין בכיר באגף המודיעין ביחידה 9900. הוא היה אחראי לפיתוח של מערכות טכנולוגיות בשילוב בינה מלאכותית וראייה ממוחשבת. כשהשתחרר הוא רצה להמשיך לתרום, אבל הפעם כחברת סטארטאפ. כך הוא הגיע לעולם של אבחון הסרטן של חברת "ניוקליאיי" שיודעת לפענח ביופסיות ולתת תשובות בדיוק של יותר מ99%.
בשנים האחרונות כמעט כל חברות הטכנולוגיה הגדולות משקיעות מיליארדי דולרים בתחום הבריאות הדיגיטלית. אמזון רכשה בית מרקחת מקוון, גוגל מפתחת כל הזמן מערכות בינה מלאכותית לחזות מחלות ואפל הודיעה רק בחודש האחרון על שיתוף המידע הבריאותי האישי עם מפתחי אפליקציות, הראשונה היא "מדי סייף" הישראלית.
על פי החברה, בכל 4 דקות מת בארה"ב מטופל כתוצאה מאי נטילת תרופות עקבית. האפליקציה של "מדי סייף" דואגת לנהל את התרופות של המשתמשים, מתזכרת למלא את המלאי וגם יודעת להתריע אם קיים סיכון חיים כתוצאה מנטילת תרופות שונות יחד. לחברה מחיפה כבר שיתופי פעולה במיליוני דולרים עם חברות תרופות בינלאומיות, וגם בארץ היא כבר בשימוש על ידי מאות אלפי משתמשים.
השוק המתפתח של הבריאות הדיגיטלית לא מפסיק לצמוח ועד 2020 הוא צפוי לצמוח לערך של מעל ל-200 מיליארד דולר. על פי עמותת סטארט אפ ניישן סנטרל בישראל, פעילות כ-500 חברות בתחום, רק בשנה האחרונה הושקעו בהן כמיליארד ו-200 מיליון שקל.
רוב הסטארטאפים לא מנסים להחליף את הרופא או האחות ולהציע שיטות אבחון חדשות, אלא מתבססים על הבדיקה הקיימת מייעלים. באמצעות הטכנולוגיה הם מגיעים לרוב לתוצאות מדויקות יותר. בשנים הקרובות הפיתוחים הללו ישפיעו על חייהם של מאות מיליוני אנשים, יצילו חיים בזכות כוחה של הטכנולוגיה.