תמונת ארכיון (צילום: רויטרס)
דאע"ש מפסיד בקרב – לפחות בטוויטר|צילום: רויטרס

התנועה בעמודי הטוויטר של דאע"ש ובעמודים שמביעים תמיכה בארגון הטרור הקיצוני צנחה ב-45% בשנתיים האחרונות - כך עולה ממידע שמפרסם הממשל האמריקני. בארצות הברית טוענים בתוקף כי הנתונים הללו הם תוצאה של מאבק הסברתי עיקש שמקיים הממשל ברשת - ושלמאבק הזה יש תוצאות גם בשטח.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הקמפיין הזה, שמופעל על ידי ארגון ממשלתי שמטרתו להילחם במסרים תומכי טרור ברשת, כולל כמות הולכת וגוברת של הודעות ותמונות בגנות דאע"ש. כך לאחרונה פורסמה תמונה של דוב צעצוע שמורכב מכתובות בערבית בהן נכתב כי דאע"ש "שוחט ילדים" ו"רוצח חפים מפשע".

בתמונה אחרת שפורסמה לאחרונה נראית יד של גבר חוסמת את פיה של אישה ונכתב "דאע"ש מונע מנשים להשמיע את קולן". בתמונה נוספת נראית אישה לבושה ברעלה כשדמעות דם יורדות מעיניה החבולות. על התמונה נכתב "נשים תחת דאע"ש: מוכות, משועבדות, מושפלות".

לוגו של טוויטר (צילום: רויטרס, חדשות)
הסביבה המקוונת הפכה לשדה הקרב|צילום: רויטרס, חדשות

בתוך שנה - 125 אלף חשבונות נחסמו

תחילתו של קמפיין הרשת האמריקני נגד דאע"ש הייתה רצופה קשיים. בין היתר, רבים מהמסרים בגנות ארגון הטרור נוסחו באנגלית, מה שהביא לחשיפה מוגבלת. כמו כן, מערך חסימת החשבונות הקשורים בטרור ברשתות החברתיות היה בשלבים ראשוניים בלבד.

כיום מאמינים בארצות הברית שהמערך השתכלל בהרבה. כמעט כל המסרים מפורסמים בערבית, ואם בעבר המסרים הללו פורסמו על ידי ארצות הברית עצמה - כיום הם מופצים דרך ממשלות ערביות, מנהיגים דתיים, בתי ספר וגורמים שנתפסים כבעלי אמינות והשפעה בקרב קהילות מקומיות.

על פי מידע שמפרסמת סוכנות הידיעות AP, המצב ברשת כיום הוא כזה שכל על חשבון שתומך בדאע"ש יש כ-6 בממוצע שמתנגדים לו - שיפור ניכר מהמצב בשנה שעברה. עוד מתפרסם כי ממוצע העוקבים בחשבונות של תומכי דאע"ש עומד כיום על 300, לעומת 1,500 ב-2014.

עד לאחרונה הייתה פורנוגרפיית ילדים ה"הפרה" היחידה שזוהתה באופן אוטומטי בטוויטר, אך כיום יכולת הזיהוי הזאת התרחבה גם למסרים טרוריסטיים. בטוויטר אומרים שמאז 2015 נחסמו יותר מ-125 אלף חשבונות תומכי טרור. העובדה שארה"ב ממקדת את שלה המאמץ בטוויטר גורם לכך שחלק מאנשי דאע"ש העתיקו את הפעילות ההסברתית שלהם לאפליקציות כמו וואטסאפ או טלגרם, אך במקרים הללו התעמולה שלהם מגיעה לקהלים קטנים הרבה יותר.

"אנחנו מונעים מדאע"ש את היכולת לפעול ללא הגבלה ברשת ואכן הנוכחות שלהם שם הולכת ופוחתת", אומר מייקל למפקין, ראש הארגון הממשלתי שנאבק בדאע"ש ברשת. "גם התנועות שמתנגדות לדאע"ש הולכות ונעשות משפיעות יותר ורק זה כשלעצמו מגביל את היכולת של ארגון הטרור לגייס לוחמים חדשים".